Rusija ne može priuštiti da izgubi u Ukrajini, ali ni SAD – postoji li nenuklearni izlaz iz ćorsokaka?

Nuklearni rat
63 komentara

Prijetnja da sukob u Ukrajini izmakne kontroli nije samo uvijek prisutna briga, već i realnost.

Autori nedavnog rada korporacije RAND , ‘Putevi ruske eskalacije protiv NATO-a iz ukrajinskog rata’, upozoravaju kreatore američke politike da budu oprezni u svojim izjavama i potezima. To se posebno odnosi na donošenje odluka o vojnim položajima, obrascima raspoređivanja, sposobnostima naoružanja i slično, kako koraci koje oni poduzimaju ne bi isprovocirali rusko vodstvo na preventivne ili uzvratne udare, uključujući korištenje nestrateškog nuklearnog oružja ili poduzimanje kampanja na teritoriju NATO-a.

Ovo je potpuno u skladu sa opštim pristupom Amerike da učini maksimum da oslabi Rusiju na bojnom polju u Ukrajini, a da pritom ne bude direktno uvučena u rat protiv Moskve.

Gledano odavde, Washington jasno eskalira svoje učešće u sukobu konstantno testirajući granice ruske tolerancije ovih poteza. Počelo je isporukom Kijevu protivtenkovskih sistema Javelin; zatim je pojačan da uključi haubice M777 i HIMARS MLRS sisteme; sada se kreće u pravcu obezbeđivanja Ukrajine vojnim avionima američke proizvodnje i obučavanja njenih pilota da upravljaju njima. Pored novih paketa zapadnih sankcija, Rusija se takođe suočava sa pritiskom na svoje geopolitički ranjive ispostave, bilo da se radi o tranzitu robe u njenu eksklavu Kalinjingrad i iz nje ili statusu njenih snaga u Pridnjestrovlju, maloj teritoriji koja se nalazi između Ukrajine i Moldavije. Neki ovo posljednje nazivaju pokušajima mlađih američkih saveznika u istočnoj Evropi da otvore drugi front protiv Rusije.

Do sada su se postupci i nedjelovanje Rusije ponekad činili iznenađujućim, čak i zbunjujućim za američke posmatrače. Moskva se suzdržala od napada na transportne veze sa Poljskom, sajber napada na ukrajinsku – da ne spominjemo američku – kritičnu infrastrukturu, ili čak uništavanja mostova preko rijeke Dnjepar. Što se tiče najzabrinjavajućeg koraka od svih – Rusija koja koristi taktičko nuklearno oružje – ovaj scenario je irelevantan u situaciji kada se na ukrajinskoj teritoriji odvijaju neprijateljstva s ruskim snagama koje polako ali postojano napreduju, i “prijetnja postojanju Ruske Federacije” – doktrinarni uslov za takvo raspoređivanje – ne dolazi u obzir.

Neuspjeh Moskve da odmah odgovori na istaknute ukrajinske akcije, kao što je stalno granatiranje centra Donjecka; raketni napadi na ruska sela i gradove blizu njihove zajedničke granice; ili čak gubitak Moskve, vodećeg broda njene Crnomorske flote, koju je pogodila i potopila Ukrajina uz materijalnu pomoć Sjedinjenih Država, vjerovatno pokazuje nespremnost Kremlja da ga neprijatelj isprovocira. Predsjednik Vladimir Putin vjerovatno više voli da njegova osveta bude servirana hladna, i to u vrijeme koje on odabere. Sa sigurnošću bi se moglo reći da ništa iz ovog sukoba neće biti zaboravljeno ni sa jedne strane, ali Rusi su barem odbili da se odvrate od svog trenutnog centralnog zadatka – poraza neprijateljskih snaga u Donbasu i preuzimanja kontrole nad istokom i jugom Ukrajine.

Do sada pomoć Kijevu koju predvode SAD, bilo vojna, finansijska ili diplomatska, nije imala odlučujući uticaj na bojno polje. To je svakako podržalo vladu Zelenskog i nadoknadilo gubitke ukrajinskih snaga u vojnoj opremi, čime je doprinijelo usporavanju ruskog napredovanja, ali nije preokrenulo tok rata. Može se zaključiti da Kremlj za sada ne vidi potrebu da čini stvari koje bi narušile otpor Bajdenove administracije prema domaćim američkim zahtjevima za bržom eskalacijom američkog angažmana u sukobu. Nedavni komentar Jakea Sullivana za Aspen Strategy Group, koji pokazuje nevoljnost Bijele kuće da Kijevu obezbijedi ATACMS sisteme, sugeriše da ovaj pristup ima određenu vrijednost.

Gledajući unaprijed, treba očekivati ​​još eskalacije SAD-a u bilo kojem scenariju evolucije borbi u Ukrajini – bilo da Rusija nastavi da osvaja (i integriše razne nove teritorije u Rusku Federaciju), ili Ukrajina krene u kontraofanzivu (što je do sada nije uspeo da uradi). Ruski zvaničnici izražavaju zabrinutost da bi ukrajinska provokacija predstavljena kao upotreba hemijskog oružja od strane Moskve – što nema nikakvog vojnog ili bilo kakvog drugog smisla, ali bi se u Sjedinjenim Državama sigurno smatralo glavnim neviđenim činom Rusa – mogla dovesti do toga da se Washington naglo popne uz eskalaciju merdevine.

Međutim, stvari mogu postati još ozbiljnije ako SAD ili njeni saveznici iz NATO-a uđu u Ukrajinu, ili na drugi način budu direktno uključeni u sukob; ako materijalna pomoć koju pružaju Kijevu počne praviti veliku razliku na bojnom polju; ili ako se to oružje koristi za gađanje značajnih ciljeva na teritoriji Rusije, kao što je Krimski most. Paralelno postoji zabrinutost Amerikanaca zbog napada Rusije na punktove za pretovar na teritoriji NATO-a, pokretanja značajnih kontranapada protiv Sjedinjenih Država ili njihovih saveznika i upotrebe oružja za masovno uništenje. O posljednjoj tački je već bilo riječi, a što se tiče prethodne dvije, one bi mogle biti odgovor na nepovoljan razvoj događaja na teatru operacija.

Ni Rusija ni SAD ne mogu sebi priuštiti da izgube u sukobu koji sada bjesni u Ukrajini. Međutim, razlika između situacija sa kojima se suočavaju Vašington i Moskva je ogromna. Za američko rukovodstvo, neuspjeh u Ukrajini bi bio strateški nazadak, politički skup i kod kuće i na međunarodnom planu; za rusko rukovodstvo, ishod njegove specijalne vojne operacije je egzistencijalna stvar. U asimetričnom sukobu kao što je ovaj, ovo predstavlja prednost eskalacije, ako ne i dominaciju. Ono što je od vitalnog značaja za dvije zemlje i ostatak svijeta je da ova borba ne pređe nuklearni prag.

Autor: Dimitrij Trenin

Nuklearna OružjarusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
63 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Rudar
1 godina prije

Nema šanse da USA pusti Ukrajinu, koja graniči sa Arizonom i Texasom, da padne u ruske ruke, to bi bio kraj amerike i njihovog načina lagodnog života.
Jadni, podržimo ih riječima ohrabrenja !

1 godina prije

Za USA Ukrajina je samo sretstvo uvlacenja Rusije u konflikt ali za Rusiju je od sustinskog znacaja – to je ogromna razlika.

Probuđeni
1 godina prije

Gdje nestade prica o ” samo vojnim vjezbama”
Dgje nestade prica o ukrajincima, tj izgubljenim rusima koje treba vratiti kuci?
Gdje nestaje oslobadjanje rusa u ukrajini od zlih ukrajinaca
Gdje nestadose ” minimalne zrtve I razaranja”
Nakon 6 mjeseci ukrajinci nikako da nauce da su oni u stvari – rusi

tihobl
1 godina prije

Procitao sam tekst iz koga se vidi koliko RAND nema pojma o Rusiji i zato su im ruski potezi nepredvidljivi. Da stvari budu gore Putin otvoreno kaze sta radi i sta ce uraditi, ali to ne prolazi kroz vosak u usima. Cude se sporom ruskom napredovanju i zasto nije unistio mostove u bivsoj Ukrajini. Ne shvataju da je Putinu cilj da unisti ukro armiju, samelje naciste i placenike skupa sa zapadnim oruzjem u Donbasu koji je polupan jos 2014. Zelenski je prije nekoliko dana dao naredbu da se izvuku svi civili sa teritorije DNR, svih 200.000 (toliko je ostalo civila na okupiranoj teritoriji koju on drzi). Sad rusi mogu rokati punom snagom. Putin koristi istu taktiku koju je koristio Zukov protiv Paulsena. Pusti u kotlic, zatvori kotlic i onda kacusama samelje meso. Cilj nije napredovanje, vec samljeti sve neprijatelje na teritoriji koja je vec porusena, gdje nema civila. Nije mu… Čitaj više »

Otpornik
1 godina prije

Ima, da izgubi Europa, koja je ionako već na koljenima. Jer su korumpirani nesposobnjakovići, koji su isplivali na vrh EU prodali budućnost Europe za milijunske provizije. Veleizdajnici.

Max
1 godina prije

Rusija pobjeđuje polako ali sigurno.

FATIH
1 godina prije

RUSKI VOJNIK RATUJE PROTIV ANGLO-SASA,SJEVERNO ATLANSKOG SAVEZA,KABALE,BRISELA,BANDEROVACA…….I NEMA UOPSTE DILEME KO CE POBIJEDITI , KAO STO NIJE BILO DILEME KO CE POBIJEDITI U RATU 1812-1816 I 1940-1945.SVAVA RUSKOM VOJNIKU I NARODU!!!

tihobl
1 godina prije

Rusija je važna pokretačka snaga u borbi globalne zajednice protiv terorizma, a zlonamjerne laži Sjedinjenih Država to neće promijeniti, rekla je glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying.

kiza
1 godina prije

“JOŠ NISMO NI POČELI” Vladimir Vladimirovič Putin, ali dok ovi pametni iz Evropske komisije shvate Rusija će i završiti.

Ahmat sila
1 godina prije

Ukrajina želi legalizirati gay brakove, kako Oružane snage Ukrajine ne bi živjele u grijehu.

goran
1 godina prije

rusima kad prekipi bit če gadjani svi centri famoznog odlučivanja uršula ja bih na tvom mjestu bio oprezan,da ne bi brissel nestao sa lica zemlje ko i london ko i pariz

Bolen
1 godina prije

Zapravo i nije preveliko čudo taj rat u Ukrajini. I Rusija i Ukrajina su BOGATE države. Ukrajina, ako vas izvjestan broj ne zna, i bez tih zlosretnih Donbasa i Krima, a Rusija naravno da je bogatija. Bogati su prirodnim resursima (opet Rusija naravno više) i superbogatim oligarsima koji su bogatstva stekli na svakakve načine među kojima NEMA NIJEDAN makar koliko toliko pošten, i koji imaju megalomanske apetite za novcem, i kradu i podmičuju koga stignu. Rusija i Ukrajina su BOGATE i političarima koji ne primaju mito,, samo kad spavaju ili umru. Kao izravna posljedica toga, Rusija i Ukrajina su bogate i SIROTINJOM. .A kako se najlakše riješiti sirotinje koja se buni zbog premalih plaća/prihoda jer ju njihovi vlastodršci iskorištavaju i kradu, a nemreš ih sve potrpati u zatvore/logore jer su kapaciteti istih premali???? Stalno im daješ određene doze šovinizma da za svoje probleme okrivljuju druge narode, a ne ne daj Bog… Čitaj više »

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Kratko i jasno – NEMA !

Jozinjo
1 godina prije

Rusi su nesposobni uzet par sela I brda sjeverno od Slavianska, brda oko Siverska a ovdje se prica I Harkov I Odesi
Dajte molim vas sa tim fantazijama I budalastinama. Kao ne mogu radi civila zestoko oplest, a na brdima kao ima civila.
Ova operacija je davno upala u zabokrecinu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI