Rusija, Sirija i Iran se ne trebaju bojati napada na Siriju

Reakcija Kine - Irana - Hezbollaha
79 komentara

Rusija, Sirija i Iran nemaju nikakvog razloga za strah od napada Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Francuske na Siriju, budući da je glavna svrha agresije bila utjecati na javno mišljenje Zapada. Osim toga, ova reakcija na navodni kemijski napad nije nanijela nikakve ozbiljne štete Siriji, bez obzira na to što o učincima udara na konferencijama za novinare govorili čelnici Pentagona.

Naime, kada je pokrenuta propagandna o  navodnom kemijskom napadu, SAD i saveznici su se našli između čekića i nakovnja. Suočili su se s izborom ili zanemariti navodni napad, ili reagirati jednokratnom akcijom, kao 2017. godine, ili iskoristiti ovu priliku za promjenu tijeka sukoba.

SAD i saveznici nisu mogli zanemariti uporabu kemijskog oružja u Siriji zbog straha od optužbi javnosti. Osim toga, kada su danima javnost uvjeravali da se “napad dogodio”, počeli su se bojati da bi nepoduzimanje bilo kakve akcije moglo biti protumačeno kao poruka za slobodne “nove uporabe kemijskog oružja”.

Međutim, treća bi mogućnost bi dovela do povećanog rizika izravnog suočavanja s Iranom, a prije svega s Rusijom. Takva cijenu u Washingtonu nisu bili spremni platiti, posebno nakon višekatnih upozorenja Moskve o mogućem vojnom odgovoru.

Fotografije napada iz Damaska
FOTO: Ilustracija, fotografije napada, Damask

Dakle, odabrana je druga opcija, odnosno lansiranje oko 100 projektila na tri mjesta koja nisu od posebne strateške važnosti za sirijsku vojsku, ravnotežu snaga, ni tijek sukoba. To znači da se jednokratnim napadom htjelo utjecati na zapadno javno mnijenje, a ne na ravnotežu snaga u Siriji.

Dakle, Assad, Putin i Rohani, koji su unaprijed bili upozoreni na napade kako bi se umanjili gubici i šteta, nemaju se čega bojati .

Odluka Sjedinjenih Država i saveznika da ovaj napad pokrenu čak i prije istrage u Dumi od strane Organizacije za zabranu kemijskog oružja neće imati ozbiljnih posljedica za Siriju i neće doprinijeti rješavanju sukoba.

Istovremeno je naglašeno kako od 7. travnja još uvijek nema zaključka o tome tko je odgovoran za navodnu uporabu kemijskog oružja u Dumi. Svi poznati podaci do danas su svedeni na podatke koje šalje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), a ona je priopćila kako  ne može potvrditi uporabu kemijskog oružja, jer nema tamo svoje predstavnike i ne može reći što se dogodilo na temelju podataka koje je dobila od partnera Svjetske zdravstvene organizacije u Gaziantepu koji “podupiru zdravstvene ustanove na licu mjesta, pokušavajući pomoći bolnicama u opkoljenim područjima Sirije”.

“Prema zdravstvenim partnerima, nakon bombardiranja Dume se procjenjuje da je u medicinske ustanove stiglo oko 500 pacijenata sa znakovima i simptomima koji su liče na učinke kemikalija”, izjavio je glasnogovornik WHO Tarik Jašarević.

WHO je dodao da su “izvori” zabilježili više od 70 smrtnih slučajeva, od kojih oko 40 ima simptome koji odgovaraju učincima toksičnih kemikalija.

Naravno, na temelju izvješća “partnera iz Turske”, koji su dobili informacije od “Bijelih kaciga” i terorista skupina Jaish Al-Islam, koji su još uvijek bili u Dumi, Zapad se požurio optužiti Damask za napad i da sirijska vojska ima objekte za proizvodnju kemijskog oružja.

Ali, primjetno je da ne samo da nema jedinstva unutar agresorske koalicije, nego ni unutar svake od zemalja koje su sudjelovale u napadu na Siriju.

Osim toga, učinkovitost bilo koje mjere Zapada, pa i ovakvih igrokaza od napada, značajno pokazuje nedostatak jasne strategije koja bi mogla promijeniti tijek sukoba.

Bush - Trump - Obama

Tako su se u procjeni napada u mišljenjima razišli ministri obrane i vanjskih poslova Francuske. Osim toga, američki predsjednik Trump i ministar obrane Mattis također nemaju isti stav.

“Spremni smo nastaviti operaciju sve dok sirijski režim prestane koristiti zabranjeno kemijsko oružje”, rekao je Donald Trump nakon raketnog napada na Siriju.

No, američki ministar obrane James Mattis je rekao kako Sjedinjene Države ne namjeravaju provoditi daljnje udare i rekao kako je ovaj provedeni “bio vrlo precizan i proporcionalan”.

Osim toga, sve je više analitičara u britanskim, američkim i francuskim medijima koji tvrde da je napad na Siriju proveden kako bi se skrenula pozornost s velikih problema koje troje lidera imaju kod kuće. Trump se bori protiv lova na vještice i istragom “Russiagate”. Theresa May ne zna kako riješiti problem Brexita, a Emmanuel Macron ne zna kako obuzdati val štrajkova koji paralizira zemlju i koji bi trebali trajati sve do 28. lipnja. Dakle, ako i bude novih napada, za njih će se morati koristiti puno veća vojna sila, a razlog za pokretanje neće biti u Siriji, nego problemi u Sjedinjenim Državama, Velikoj Britaniji i Francuskoj.

U ovom udaru nije bilo žrtava, ali bi u slučaju novog napada, puno većeg intenziteta, sigurno bilo gubitaka u redovima ruske i iranske vojske, ne samo među Sirijcima. Zapitajmo se jesu li SAD, Francuska i Velika Britanija spremni suočiti se s posljedicama takvog razvoja događaja?

 

Kemijski napadNATOSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
79 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
5 godine prije

To bas tako jednostavno….

MilanCZ
5 godine prije

Direktno na Rusiju i Iran napad biti nece ali priprema s enovo informativno polje oko novog napada na Siriju,biti ce opet belaja.

Blo
5 godine prije

Ovo je prica bez kraja. Ne vjerujem da ce se na ovom zavrsiti. Sada se razradjuju nove taktike i kako uzet planirano…

Pantsir-S1
5 godine prije

Promenio sam username u Pantsir-S1, u znak postovanja prema defanzivnom oruziju, koji je svoju moc demonstrirao protiv imperije zla. 1. komentar.

Antiglobalist
5 godine prije

Krajnji cilj ovdje je Iran, i neće biti mira dok Izrael preko SAD-a ne sredi Iran. Htjeli mi ili ne, mira ovdje nema dok se to ne dogodi. Ovo sa “arapskim proljećem” nije uspjelo, i neko vrijeme su zapadni zločinci bili grogi, nisu znali što bi. Sada se vraćaju, ovo je tek početak. Zatečeni su i time što se Rusija učvrstila u regiji. Međutim, oni su spremni riskirati sukob s Rusijom, a je li Rusija spremna na isto – to je pitanje. Zločinac Bolton je rekao da režim u Teheranu neće dočekati 40 godina (2019.g.). Strahovita je moć Izraela, i njihove američke vojske. Svim srcem sam ovdje za Rusiju, Iran, Hezbolah i SAA, ali nisam optimist.

Prasac44
5 godine prije

Ja mislim da ce USA&Co lagano odustati od Sirije, ali nece od Irana. Izrael nece dugo trpiti iranske snage u susjedstvu i nakon sto Asad/Rusija proglase pobjedu u ratu, Izraelci ce napasti iranske snage, sto u susjedsvu, sto u Iranu. E, sad, ako uzmemo u obzir da Putin ima bolje odnose s Izraelom nego Iranom, lako bi se moglo desiti da okrene ledja Irancima. Asad ako je pametan drzat ce se isto po strani sto mu na kraju sigurno i odgovara, jer ce se rijesiti cvrstog iranskog zagrljaja. Sve u svemu, rat u Siriji ce se samo nastaviti, tamo nazalost jos desetljece nece biti mira.

Sunseeker
5 godine prije

Svima je jasno da su popušili Siriju i da sad glumataju neku veličinu pred svojim biračima.

17 novembar
5 godine prije

zasto bi se rusija bojala napada na siriju . kad poslije ovako brutalnog odgovora rusije na raketiranje sirije . amerikancima vise nece pasti na pamet da spomenu siriju a kamoli putina

Alen
5 godine prije

Rakete su ispaljene ,amerikanci su htjeli pokazati da mogu sta hoce ,kad hoce ,da se ne boje rusa , da ne hebu 2 % UN ,MZ, kao i sve medjunarodne zakone da im ne moze niko nista i da je bolje biti s njima nego suzdrzan ili protiv….

Rusi na sva zvona govore kako su amerikanci agresori,kriminalci da ne postuju medjunarodne zakone,UN,SB , ohtabruje ostale da se suprostave amerikacima i da zaustave ludilo mirnim putem…

Ko ce na ciju stranu vrijeme ce pokazati…

Rusi u siriji brane svoje interese i teritoriju a amerikanci provede zlocinacki plan zacrtan unazad godinama…

Neko ce otici iz sirije a ispaljene rakete su poziv na party…

Za sada svijet mudro šuti.. Mudra mudrost…

MilanCZ
5 godine prije

Sada gledam na ceksoj nezavisnoj televiziji snimke bijelih kaciga u dumi i Siriji i snimke nezvisle ceske televizije..Prema ovim svim snimcima nisu tu cista posla Rusa i Sirije,svi ovi snimci nemogu se lazno montirati,nesto u svemu tome ima i malo istine.Nebranim nikoga,neosuđujem nikoga ali sve to bombardiranje je ponekad nepotrebno.Jasno,da borba unutar nekog velikog mjesta je jako nezahvalno i iziskuje puno zrtava i zato je najbolje bombardirati iz zraka ali je tu puno unistenih nevinih zivota.Milsim da ta taktika Sirije i Rusa previse neizgleda zanimljiva i logicno da na zapadu svi ti polticari imaju puno vise informacija od samih novinara,analiticara i nas smrtnika koji sve to komentiramo i rukovodimo se povrsnim informacijama.Posebno je bilo par zanimljivih snimaka oko kemijskog trovanja,bilo je tu zanimljivih stvari,lako moguce da je netko sa Ruske ili Sirijske strane bacio bojni otrov da to sluzbeno rukovodstvo nezna.Ratnim događanjima je svasta moguce jer tu je to tako… Čitaj više »

davor
5 godine prije

Vrlo precizan tekst koji ide u srž. Tigar od papira se uključio u drugi svjetski rat u Europi kad je sve već bilo gotovo, a poslije je desetljećima cipelario i mrcvario sirotinju i pustinjske pse za šaku dolara. Amerika je vojno luzersko šupačka država ali očito i strateški.

HEKPCT
5 godine prije

Kako Židovi misle pokoriti Iran a da to ne bude nuklearni rat i da pri tome ne ubiju 20 milijuna Iranaca? Zašto Židovi misle da će nakon toga u Izraelu ostati kamen na kamenu? Zašto svijet misli da će u slučaju napada na Iran Hormuški tjesnac ostati prohodan i da će zaljevska nafta nastaviti teći u svijet? Naslov ovog članka ne može biti točniji, a sve prognoze o porazu Irana, Rusije i Kine su rezultat sindroma teškog zatajenja mozga.

shumadinac
5 godine prije

Ne razumem ovaj tekst: “SAD i saveznici nisu mogli zanemariti uporabu kemijskog oružja u Siriji zbog straha od optužbi javnosti. Osim toga, kada su danima javnost uvjeravali da se “napad dogodio”, počeli su se bojati da bi nepoduzimanje bilo kakve akcije moglo biti protumačeno kao poruka za slobodne “nove uporabe kemijskog oružja” – ovo zvuči kao da SAD nema ništa sa tim, kao da je uvučen u nekakvu zamku pa je zato morao da reaguje. SAD JE TAJ KOJI JE ORGANIZOVAO CELU PRIČU OKO HEMIJSKOG NAPADA DA BI IMAO BILO KAKAV IZGOVOR ZA RAKETIRANJE! “Osim toga, učinkovitost bilo koje mjere Zapada, pa i ovakvih igrokaza od napada, značajno pokazuje nedostatak jasne strategije koja bi mogla promijeniti tijek sukoba” – spremam tekst posle koga će biti malo jasnije zašto nema “jasne strategije”. Da li mislite da je 99. glavni cilj SAD bio instaliranje Bondstila? Ne, glavni cilj je bio pokrenuti vojnu… Čitaj više »

tošo
5 godine prije

Čitam ove komentare, vrlo zanimljivo a sad bi postavio jedno pitanje
Šta bi se dogodilo, da Iran dobije vojnu bazu u Siriji?? Jeli, to moguče i kakva bi bila reakcija Zapada??

bbbb
5 godine prije

Kad im dođe mesija prestat će ali prije toga spaljena zemlja bukvalno, Sirija je samo inicijalna kapisla.

Ivo
5 godine prije

Ameri su prijetili kad se oslobađao Aleppo, ali nisu bombardirali; na osnovu toga bio sam prilično siguran da neće ni sada. Međutim jesu, makar i simbolično. To prevazilazi normalnu logiku, s obzirom da je položaj SAA i Rusije u odnosu na period Aleppa mnogo bolji. Jedino objašnjenje koje ja mogu vidjeti u svemu tome je da su reakcije američkih pasa sve žešće što se ratne aktivnosti više približavaju židovskom carstvu zla. Shodno tome, kod Daraae će se napokon vidjeti tko je odlučan i koliko, ovo su sve uvertire. Nadam se da će Rusija udeseterostručiti efektive u Siriji prije nego krenu tamo. A iskreno se nadam da hoće, jer će time konačno pokazati da li imaju ili nemaju skrivenih dogovora sa odabranima.

jetflash
5 godine prije

kao i u “prvom hladnom ratu” tuku jedni drugima saveznike. sada će rusi za mjesec – dva udariti ili pomoći assadu da udari na američke savaznike (za koje je očito da su ekstremni muslimanski borci). u drugom hladnom ratu ponašaju se kao i u prvom, što znači da minimum razuma u americi još postoji i ne idu do kraja.

MilanCZ
5 godine prije

Evo gospodo komentatori,nova provokacija od amera i britanaca koja ce biti je kiberneticki napad kojeg ce optuziti rusiju a onda mogu koristiit 5.clan sjevernoantlantickog ugovora o zajednickoj obrani.Amerika i Velika britanija optuzili rusiju danas za svjetsku spionazu ili kiberneticki napad a ciljevi su bili drzavne institucije i razne druge drzavne organizacije.Ako ovu provokaciju pozdere svijet,ide clanak 5 u funkciju i napad Nato snaga na Rusiju.Pa sada gospodo komentatori imate temu za dobru raspravu a vec sam spominjao,provokacija ce biti ali koja,to je najnovija informacija iz jako povjerljivog izvora.

Sasa S
5 godine prije

Sta ce mo sad sa ovim anti ratnim protestima sirom Engleske i Amerike koji su sve jaci…za vikend cini mi se Njujork..Grcka..cekaju se Euro spavaci….tesko da ce biti vise bombardovanja..osim po teroristima ………..

Zagor
5 godine prije

Sad se tek vidi rasterećenje SAA. Prije se je mogla vršiti jedna po jedna ofanziva, danas imamo ofanzivu u Rastanu, Yarmouk, bacaju se letci po istočnoj Daraa-i sa uputama o sigurnim izlazima (slijedi ofanziva), Dumayr i Istočni Qalamoun su se predali jer je i tamo velika koncentracija vojske.
Zamislimo što će se sve moći učiniti kad se i ta područja riješe.
Dodatno oslobođeno u Rastanu – Wadi al-Hibaya, Ard Qabr al-Sheikha, Dahret Jubabi, Dahret al-Jasiyet, Ard al-Jasiyet, Wadi al-Qurbat, Khirbet Barbarah & Tell al-Na’ourah.
Evo upravo čitam da su tigrovi u Istočnom Qalamoun-u. Možda je i to razlog ubrzane predaje.

Mucke
5 godine prije

Ovo je bilo samo ispipavanje(uvertira).Ako netko misli da ce ameri odustati od krajnjeg cilja,ovladavanjem Sirijom i Iranom u svrhu potpunog okruzivanja Rusije neka objasni zasto bi to napravili,Za sada su uspjeli ubijediti i sebe i svoje saveznike da je cilj lako ostvarljiv prije svega zbog pasivnosti Rusije.

tuf
5 godine prije

Kakvo naivno razmišljanje autora članka. Imaju svaki razlog za oprez, skeptičnost i spremnost na obranu. Vidimo da se apetiti imperije ne smanjuju, otvara se sve više fronti. Nisu do sada odustali niti od jednog cilja, što najbolje vidimo po realizaciji koja od svih predsjednika čini lutke na koncima sive eminencije.

udav
5 godine prije

L.R.
SAD i saveznici nisu mogli zanemariti uporabu kemijskog oružja u Siriji zbog straha od optužbi javnosti. Osim toga, kada su danima javnost uvjeravali da se “napad dogodio”, počeli su se bojati da bi…

udav
1 laz uzrokuje drugu, a ova trecu

tekst je komplet umobolan SICK, BRAINWASHING, mada podilazi tu i tamo…

kako se nema cega iran bojati kada je ova operacija pod laznom zastavom bila samo provezbavanje za iran? zar nije netanjahu trazio da se nastavi sa iranom? zar nije wsj naveo da je trampa da ne gadja ruse odgovorio besni pas? ko ce ga sutra odgovoriti, ako generala smene kao poslednji glas razuma?

m.ivanisevic
5 godine prije

Izglda da je Izrael sinoć opet napao, ovaj put bezuspješno. Ispaljeno je oko 9 projektila, 6 na zračnu bazu Shuaryat i 3 na T-4, niti jedan nije pogodio svi su srušeni.

https://twitter.com/WithinSyriaBlog/status/986016220314062848

Domba
5 godine prije

Rusi ce naoruzavat Siriju i Iran….nevjerujem da ce se direktno mjesat u sukob….osim da u nekom napadu izginu rusi e onda bi moglo biti svasta.Bit ce tu svega…nebi dovlacili tolike brodove svi a da nebude nista.Sta se sve radi zbog nafte i plina…i uvidis koliko je njima ljudski zivot beznacajan.

palermo
5 godine prije

Izgleda i noćas Hazari iz libanonskog zračnog prostora napali zračnu bazu kod Homsa, valjda kao potporu zelenjavi u Rastanu. Ne znam što Rusija čeka da naoruža libanonsku PZO? Otkako je general Aoun došao na čelo Libanona, isti se približio Rusiji.

Zeljko
5 godine prije

Mozes misliti koliko se rusija boji…

alan ford
5 godine prije

Naravno da se ne trebaju bojati, Tek kada cionistička govna dobiju po pički, onda će se shvatiti, drugačije ne. SAD je nitko i ništa, pa oni nisu mogli izići na kraj ni sa nepismenim afganistanskim čobanima iz Talibana, a one hazarske pičkice iz izraelske armije, 2006. su ono pravo dobili batine od Hezbolaha, iako je izraelska armija višestruko bolje naoružana, Hazari su hrabri samo kada ubijaju nenaoružane Palestince. cijela ta ruska diplomacija i konjsko strpljenje, u zadnje 4 godine, nisu donijeli nikakav rezultat. Naprotiv, takvu diplomatsu rusku politiku globalistička mafija i cionisti shvataju kao znak slabosti, i onda postaju sve agresivniji. Pa evo vidimo sada, nakon ovih udara, oni opet zahtjevaju odlazak Asada, i zahtjevaju od Rusije, faktički da Rusija koljačima ISIL-a i Al Nusre, daddne dio Sirije, – dakle opet stara priča. Rotschildov isprdak Macron to zahtjeva, a sada zahtjeva i Heiko Maas, novi njemački ministar za vanjske poslove-… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI