Rusija Venezuelu opskrbila vojnom elektroničkom bazom podataka “Grafit”

Venecuela BMD-3
28 komentara

Sredinom rujna je Luis Almagro, glavni tajnik Organizacije američkih država (OAS), međunarodne organizacije sa sjedištem u Washingtonu u kojoj su svi predstavnici zemlja Sjeverne i Južne Amerike, stigao u kolumbijski grad Cúcuta, na samoj granici s Venezuelom, odakle je poručio kako za rješenje krize u Venezueli ne isključuje ni jednu opciju, pa ni vojnu.

U isto vrijeme kada je Luis Almagro u ime Sjedinjenih Država i Kolumbije zaprijetio vojnom intervencijom Venezueli, predsjednik Nikolas Maduro i delegacija visokih dužnosnika Bolivarske Republike su bili na dvodnevnom summitu Kina-Venezuela u Pekingu, gdje su dvije zemlje potpisale

ukupno 28 sporazuma o suradnji u strateškim područjima kao što su nafta, rudarstvo, tehnologija, obrazovanje i kultura. Ovo je bila jasna poruka Pekinga da neće dozvoliti da u Venezueli, gdje je uložila milijarde dolara, prođe kao u Libiji, gdje su kineske državne i privatne kompanije koje su poslovale s vladom Muammara Gaddafija praktično protjerane iz zemlje.

Jučer je pomoć Caracasu stigla i iz Rusije. Naime, Rusija je Venezuelu opskrbila bazom podataka koja pruža informacije o oružanim sustavima i vojnim pitanjima.

Ruska tvrtka “Servisni centar za usluge”, koja je dio velike ruske korporacije “Projekt-Tehnika”, priopćila je za lokalne agencije: “To je elektronička baza podataka imena “Grafit”, razvijena od strane Rusije za pohranu informacija o statusu oružja i ratnim materijalima.”

Izjavu je u ime centra u nedjelju dao njegov ravnatelj Artiom Kalašijan

Rusija i Venezuela
FOTO: ilustracija, Sergej Šojgu i Vladimir Padrino López

Istaknuo je kako “Grafit” podatke vojnim vlastima u Venezueli daje u realnom vremenu i dodao kako su s ciljem izgradnje ovog projekta dva mjeseca putovali diljem Venezuele i snimili kompletno oružje zemlje.

“Grafit” je sustav baze podataka koji uključuje mobilne i desktop aplikacije, koja omogućuje zapovjednicima da znaju sve što se događa bilo gdje u zemlji na mjestima na kojima su njihovi timovi, kakvi su njihovi uvjeti za pružanje  usluga, koji su specifični problemi i kako radi brigada za održavanje”, dodao je Kalašijan.

U tom kontekstu je najavio kako je zahvaljujući ovom sustavu ministar obrane Venezuele uvijek obaviješten o stvarnoj situaciji u parku naoružanja zemlje i otkrivenim problemima.

U međuvremenu je direktorica za informacije ruske korporacije “Projekt-Tehnika”, Tatjana Mosendz, istaknula ekonomske prednosti elektroničke baze podataka “Grafit”, jer se sustav može održavati i popravljati, bez potrebe za stručnjacima poduzeća koje ga je proizvelo i isporučilo.

Vojna suradnja između Rusije i Venezuele, osobito zbog agresivnih akcija Sjedinjenih Država protiv obje zemlje, vrlo je opsežna. Zemlje imaju više od 261 sporazum koji se odnosi na različite sektore, kao što su poljoprivreda, nafta, plin, industrijska i vojna suradnja.

U tom smislu su dvije zemlje u rujnu provele kombinirane zrakoplovne vojne vježbe, kako bi povećale bilateralnu suradnju na vojnom polju.

Dok SAD izražavaju zabrinutost zbog “sve veće i alarmantne ruske prisutnosti u Latinskoj Americi”, koja je u slučaju Venezuele dvije zemlje spojila u politički i ekonomski savez, Rusija je Washingtonu poručila “kako latinoameričke zemlje ne može tretirati kao da su njihovo dvorište”.

Logično je bilo i da posao s novom elektronskom bazom podataka za vojsku Venezuele odrade ruski stručnjaci, obzirom da je Hugo Chavez u vrijeme visokih cijena nafte vojsku zemlje modernizirao najboljim ruskim oružjem koje je mogao kupiti. Tada je vojska Venezuele nabavila zrakoplove Su-30MKV,  helikoptere Mi-17, Mi-35, tenkove T-72, sustave Tor-M1, Buk-M2, S-125 Neva/Pechora i S-300, raketne sustave BM-30 Smerch, zrakoplove Su-35 Flanker-E, razne vrste dizelskih podmornica, projektila, prvu pošiljku od 100 000 komada pušaka Ak-103 još 2006. i drugo oružje, uz ono koje je Venezuela kupila od Kine i ranije od Sjedinjenih Država. Sada je ruska kompanija Venezuelu opskrbila sustavom koji u realnom vremenu Ministarstvo obrane i Glavni stožer izvještava o situaciji u oružanim snagam i bilo kojem dijelu zemlje.

Voces del Periodista

SAD i Kolumbija ne isključuju vojnu intervenciju za svrgavanje Madura

Kina u posljednji trenutak spašava vladu Nicolasa Madura

GrafitLuis AlmagroOAS
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Crodaemon
5 godine prije

Opa imaju s300, znaci zemlja slobodnih im nece uvest demokraciju vojnim putem.

tako je
5 godine prije

ahahaaa da Rusija, a prodali bi rodjenu mater da mogu otic zivjeti u USA. hebo te, da im u USA ambasadi kazu ko god hoce da se seli za ameriku, dobit ce odmah “green card” okladio bi se u zivot da bi 80% rusa u roku od 10 dana pobjeglo iz rusije…….

a pazi ovo, kako ostavljaju dolare u USA, sto ne kupuju po krimu i vladivostoku…hoce, evo samo sto nisu…

https://www.dailymail.co.uk/news/article-6252533/US-seize-Russian-oligarch-Deripaskas-42-5million-New-York-mansion-hes-sanctioned-bribery.html

Konstantin
5 godine prije

Ja malo digresiju … sa kasnjenjem (1 dan) … cedtitam rodjen dan momentalno najvecem drzavniku u svetu. Vladimire Vladimirovicu … neka ti se mnoze jos toliko leta! Zelim ti (kao i uvek) … CELICNO ZDRAVLJE , BISTAR UM, I OSTRU SABLJU! ;o))))

Ivo Lola
5 godine prije

“Tada je vojska Venezuele nabavila…”, pa slijedi niz koji objašnjava američku histeriju oko Venezuele. Jasno, Hugo zatvorio nebo, zatvorio more, naciljao sve njihove baze u Kolumbiji i šire, zato ameri pizde. I minirao izvore nafte pa bi Golfska struja sve odnjela gore i zagadila cijelu južnu američku obalu, Floridu i Carolinu za vijek vjekova.

DAWOR
5 godine prije

KONAČNO,BILO JE I VRIJEME DA SE KINA I RUSIJA SJETE VENEZUELE

Branko
5 godine prije

Znači, slijede nove sankcije i blokade ako ništa drugo ono za ‘neodgovorno ponašanje’.

Duki
5 godine prije

To close!
Fuckin’ to close !
Ameri bi osvajali ali nema šansone .Bolje im je da i oni nađu kakvog saveznika,ali koga svi su zauzeti ili nemaju mooda !
Britanija-zauzeta rastavom od Eu.Francuska-Marie le Pen dahće Napiki za vratom!Ubber alles?-enigma=čak se i židovi učlanjuju u AfD ???? EEEJ….
Izrael -brdo problema
Zato blue -boy “u se i u svoje kljuse” ili bijeli čaršav ??

tako vam je to
5 godine prije

i tako vam je to…

ovo ne znas bi li se smijo ili plako od ovih pijandura ruskih

Revealed: Second novichok poisoning suspect is unmasked as Russian military doctor after he used his own address at GRU spy agency HQ and real date of birth for his undercover identity

https://www.dailymail.co.uk/news/article-6253907/Second-novichok-poisoning-suspect-named-Russian-military-doctor.html

OBICNOSAMOCITAM
5 godine prije

Ova desavanja oko Venecuele samo potvrdjuju da su Rusi i Kinezi ozbiljno shvatili borbu protiv hegemona sto je onako gledajuci za cijeli svijet pozitivno. Negativno je sto ce klika koja orkestrira cijelu ovu predstavu koristiti i bioloska sredstva a mozda cak i nuklearna da ostvare svoj naum pa bi mnogi mogli zaplakati do kraja predstave.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI