UN: Vijeće za ljudska prava otvara put za intervenciju protiv Venezuele

UNHRC
8 komentara

Uoči summita Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda, koje će trajati od 11. do 27. ovog mjeseca, povjerenstvo za Siriju je objavilo izvješće u kojem većina dokumenta optužuje vladu u Damasku za ratne zločine, uporabu kemijskog oružja i druga kršenja ljudskih prava, a tek usput i maglovito se spominju zločini američke koalicije u kampanji u Raqqi i na kraju, što je bilo dovoljno prepisati s interneta, ”zločini terorističkih organizacija Hayat Tahrir Al-Sham i ISIL nad civilnim stanovništvom i zarobljenim pripadnicima vladinih snaga i suparničkih skupina”.

Situacija u Jemenu ili Mianmaru još ”nije stigla” doći na dnevni red, ali zato jest Venezuela.

Naime, jordanski princ Zeid Ra’ad Al Hussein, visoki povjerenik za ljudska prava Ujedinjenih naroda, objavio je izvješće u kojem optužuje Venezuelu zbog ”prekomjerne uporabe sile” od strane snaga sigurnosti zemlje u razdoblju od travnja do srpnja, te za ”policijsku represiju” tijekom vala oporbenog nasilja kojem je cilj svrgnuti vladu na čelu s Nicolasom Madurom.

Vlada Venezuele je odmah odbacila izvješće, nazvavši ga ”neutemeljenim” i primjerom ”manipulacije”.

”Izvješće je patetičan primjer kako su taj ured, a posebice visoki povjerenik Zeid Ra’ad Al-Hussein, odlučili uništiti participativnu demokraciju u Venezueli”, naveo je u priopćenju Jorge Valero, veleposlanik Venezuele u UN-u u Ženevi.

Inicijativa Zeida Ra’ada Al-Husseina je naišla na jaku osudu Delcy Rodriguez, predsjednica Ustavotvorne skupštine Venecuele, koja osuđuje ”UNHCR jer  gradi lažnu sliku o Venezueli, kojom se pokušava opravdati inozemna intervencija”.

”Našoj zemlji se mogu držati lekcije o ljudskim pravima”, Zeidu Al-Husseinu je poručila Delcy Rodriguez.

Venezuelanski ministar vanjskih poslova Jorge Arreaza je dodao: ”Ured visokog povjerenika UN-a za ljudska prava bez osnove optužuje moju zemlju. To je politizirano tijelo koje optužbe pokreće bez metodološke strogosti i razuma. Mi zahtijevamo da se okonča agresija na Venezuelu“.

Ranije smo naveli da su izvješće za Siriju sastavili laici po pitanju kemijskog oružja, brazilski pravnik Paulo Sérgio Pinheiro, američka diplomatkinja koja dugi iz godina radi za UN, ali je i članica američkog Vijeća za politiku Bliskog istoka Karen Koning AbuZayd, te Carla del Ponte. Izvješće puno optužbi protiv Caracasa, koje je još jedan u nizu dokaza politiziranosti ovog međunarodnog tijela, sastavio je visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za ljudska prava i stručnjak za praćenje vojnih intervencija Pentagona, jordanski princ Zeid Ra’ad Al-Hussein.

Njegovo izvješće dolazi nakon propasti svih ostalih pokušaja da se svrgne vlada u Venezueli i nakon što je miniran plan Luisa Almagra za vojnu intervenciju u okviru Organizacije američkih država (OAS).

Zeid Ra’ad Al-Hussein je pripadnih hašemitske dinastije koja vlada Jordanom. Školovao se u najekskluzivnijih europskim sveučilištima i služio kao ambasador svoje zemlje u Meksiku, SAD-u i UN-u. Njegov položaj na čelu visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za ljudska prava je bio poklon jordanskom režimu zapadne elite, obzirom na jake veze Amana s Washingtonom.

U svom radu je Zeid Ra’ad Al-Hussein aktivno sudjelovao u raznim akcijama koje su uvijek kulminirale humanitarnim katastrofama. Tijekom ’90-ih je bio protagonist ratnog scenarija u bivšoj Jugoslaviji i obašao dužnost čelnika diplomacije UNPROFOR-a.

U suradnji s NATO paktom se službeno zalagao za osiguranje humanitarne pomoći, spašavanje žrtava i stvaranje sigurnih zona u zračnim lukama i graničnim područjima. S koliko je uspjeha Zeid Ra’ad Al-Hussein vodio poslove na području bivše Jugoslavije, nije potrebno opisivati.

Dakle, ovaj ”savršeni čovjek” je odabran da upravlja stranom intervencijom u Venezueli, a sve pod krinkom ”humanitarne pomoći”, kako se zada zovu vojne intervencije i agresije na suverene države.

U tom smislu jordanski princ ima ogromna iskustva, posebno u ”pograničnim zonama”, koje su njegova uža specijalnost. Znamo da Venezuela ima užarenu granicu s Kolumbijom, gdje je su masovno prisutne lokalne paravojne snage i  američki vojnici.

Štoviše, Zeid Ra’ad Al-Husein je bio zastupnik u Vijeću sigurnosti u vrijeme ”humanitarnih operacija” UN-a u Liberiji i Demokratskoj Republici Kongo, dvije afričke zemlje koje desetljećima razaraju uvezeni ratovi. Jordanski princ je tamo imao zadaću pravnog nadgledanja provedbe ”međunarodnih” financijskih sankcija, nametnutih od strane Sjedinjenih Država i nametnutih Vijeću sigurnosti u kojem tada Rusija i Kina nisu usudile koristiti pravo veta.

Zeid Ra’ad Al-Husein je tada tvrdio ”kako su sankcije jedina mogućnost da te dvije zemlje izađu iz stanja u kojem su se našle”.

Koliko su pouzdani izvori na kojima se temelji izvješće?

S obzirom na okolnosti, možemo vjerovati spomenutom izvješću? Odgovor je ne. Kao što su rekli dužnosnici iz Caracasa, izvješće je napadno iskorištavanje ljudskih prava za političke svrhe. Ono obiluje netočnim podacima koje su jordanskom princu dostavile ”venezuelanske” nevladine udruge kao što ”Provea” i ”Foro Penal”, obje financirane od strane američkih agencija NED i USAID i svrha djelovanja ovih udruga je od prvog dana bila destabilizirati vladu zemlje. Korišteni su i ”dokazi” iz oporbenih medija i ”istrage” bivšeg Državnog odvjetništva kojeg je vodila sada odbjegla odvjetnica Luisa Ortega.

Bez ikakve provjere takozvanih ”dokaza”, akcije vlade kojima se pokušava suzbiti ”Obojena revolucija” i oružani prevrat u zemlji Zeid Ra’ad Al-Hussein naziva ”represivnom politikom vlade”.

Srećom, Caracas ne popušta pred pritiskom, jer su u Venezueli svjesni da će na prvi znak popuštanja završiti kao neodlučni i plašljivi Viktor Janukovič, koji je policiji izdao zapovijed da izađe na ulice, ali ne smije upotrebljavati silu i odgovarati na provokacije. Rezultat njegove neodlučnosti su 10 000 mrtvih, na istoku zemlje, financijski i gospodarski kolaps Ukrajine i pretvaranje zemlje u vazalsku tvorevinu koja ovisi o milostinji Bruxellesa, Washingtona i Međunarodnog monetarnog fonda.

Ljudska prava kao oružje za uspostavu globalne hegemonije Zapada

AlmagraISILizvješćeizvještajKemijsko oružjekoalicijaNATONEDOASujedinjeni narodiUNUSAIDvijeće za ljudska prava
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
THCpositive
6 godine prije

Neznam jesu li ”Provea” i ”Foro Penal” proglašene terorističkim organizacijama u Venezueli, ako nisu hitno ih proglasiti.

davor
6 godine prije

sjebanenje amerikurvinske paradržavice mogu venezuelu,i ne samo nju,povući za k…c

Crni žutokljunac
6 godine prije

UN je pod kontrolom cionista,samo se ponekad rade fini,da baš nije preočito za široke mase !

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Zanimljivo, od našeg sukoba ovdje na Balkanu, preko Afganistana, Iraka, Libije, Sirije i mnogih drugih kriznih žarišta, pa sada do Venezuele, uvijek se kao “humanitarci” pojavljuju ista imena i prezimena. Zato što zapad koristi uvijek isti šablon za svrgavanje neke neposlušne vlade, iste mehanizme i iste ljude. Naravno, uz obavezan rebranding kojeg smo nedavno vidjeli u Siriji kad su džihadisti svaka dva mjeseca mijenjali nazive svojih terorističkih i zločinačkih organizacija.

Ogi
6 godine prije

Zulja ih Venecuelanska nafta a na vlasti nije “demokratska” vlast koja zapadu lize dupe.

tuf
6 godine prije

Neka se samo desetak tisuca ruskih i kineskih vojnika rasporedi strateski po Venezueli pa se nece usuditi tamo primirisati nikakav Jordanac, Francuz a ni SADist. A oporbeni placenici ce malo razmisliti o nastavku svoje karijere.

Ko je rekao Vučić?
6 godine prije

Mislim da je neprimereno veliki tekst posvećen jednoj ništavnoj organizaciji kao što je Veće za ljudska prava (može slobodno da se napiše i malim slovom).

zvonimir miletic
6 godine prije

venecuela ima ogromne kojicine nafte to je jedini razlog za tamo neku intervenciju!!!!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI