Ruski veleposlanik u Tel Avivu: Izrael svoje probleme ne smije rješavati napadima na Siriju

Anatoli Viktorov ambasador rusije u izraelu
9 komentara

Ruski veleposlanik u Izraelu je rekao kako ovaj režim svoje unutarnje sigurnosne probleme nastoji riješiti na račun drugih zemalja. Ova je izjava posebno zanimljiva u kontekstu lažnih vijesti o navodnim izjavama ruskog diplomata, kojem se pripisuju riječi  vanjskog konzultanta ruskog veleposlanstva u Tel Avivu, prema kojem će “Rusija u slučaju rata s Iranom stati na stranu židovske države”.

Ruski veleposlanik Anatolij Viktorov, intervjuiran u četvrtak od strane ruske agencije Tass, upozorio je izraelske vlasti da svoju destruktivnu politiku temelje na rješavanju unutarnjih sigurnosnih problema na račun drugih, posebno napadajući teritorij Sirije.

“Vjerujemo da je potrebno bezuvjetno poštivati suverenitet i teritorijalni integritet Sirije, punopravnog člana Ujedinjenih naroda”, kazao je Viktorov.

Visoki ruski diplomat je izjavio kako Moskva objavljuje svoj jasan stav o čestim napadima izraelskog režima na Siriju, kako diplomatskim tako i putem medija.

Što se tiče posjete Netanyahua Moskvi, o čemu su pisali izraelski mediji, ruski veleposlanik nije potvrdio ovu vijest.

“Što se tiče posjete izraelskog premijera Benjamina Netanyahua Rusiji, održavaju se kontakti o tom pitanju i već su postignuti konkretni sporazumi. Rusko-izraelski bilateralni dijalog je cjelini intenzivan. Pretpostavljamo da se u 2019. godini neće smanjiti. Konzultacije između ministarstva vanjskih poslova o niz pitanja su već zakazane. U jesen bi se trebao održati redoviti sastanak mješovite rusko-izraelske komisije za trgovinu i gospodarsku suradnju. Također očekujemo nastavak redovitih sastanaka parlamentaraca naših zemalja, a radi se na organiziranju raznih posjetama izaslanstava iz ruskih regija Izraelu”, rekao je diplomat, ne spominjući susret Netanyahua i Putina.

Viktorov se također osvrnuo na tvrdnje Izraelaca kako režim Tel Aviva djeluje protiv prisutnosti Irana u Siriji. U tom kontekstu je ruski veleposlanik zatražio od Izraela “da izbjegava bilo kakve akcije koje bi mogle dovesti do daljnje komplikacije situacije”.

“Izraelci objašnjavaju kako u Siriji djeluju protiv iranskih pokušaja da tamo steknu stalna vojna uporišta i proti prijenosa modernog oružja libanonskom Hezbollahu. Pozivamo sve strane koje su u različitim stupnjevima uključene u sukob, uključujući Izrael, da se suzdrže i izbjegavaju bilo kakve radnje koje bi mogle dovesti do daljnje komplikacije situacije”, kazao je Viktorov za Tass.

Iran je upozorio režim u Tel Avivu da će dati “konačan odgovor” na izraelske zračne udare koji su uzrokovali  smrt i iranskih savjetnika koji su u Siriji bili prisutni na zahtjev vlade Damaska, kako bi se borili protiv terorističkih skupina.

Od izbijanja sukoba u Siriji 2011. godine, Izrael je proveo niz zračnih udara i otvarao artiljerijsku vatru na položaje sirijske vojske, čime je podržao teroriste i pokušavao spriječiti pobjedu sirijske vojske i naroda u borbi protiv radikalnih islamističkih skupina.

Sirijski veleposlanik u Ujedinjenim narodima, dr. Bashar Al-Jaafari, na prošloj sjednici o Siriji je upozorio da Damask neće sjediti prekriženih ruku i na nove izraelske napade na Siriju će odgovoriti napadom na zračnu luku u Tel Avivu.

Tass

Anatolij ViktorovBashar Al-Jaafari
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Milan
5 godine prije

Ovo je prica za malu decu, jer i Rusima ne odgovara jak utjecaj Irana u Siriji. Inace svi ciljevi Izraela tamo su proIranske snage i Hezbollah.

Tom
5 godine prije

Zidovi mrze ruse i sabotirat ce ih gdje god budu mogli bolje da ih imaju i na oku ina nisanu

Emiliano Zapata
5 godine prije

Ma nema problema. Izrael moze preskociti Siriju pa opet napasti Egipat, Libanon, nastavit s unistavanjem Palestine, moze birati Iran, Irak, njima tako svejedno. Bitno da se ratuje, trosi, zaduzuje i tako…malo pomalo zadnjih par desetljeca

Dečko sa ulice
5 godine prije

Zadnja opomena, da ne bude zabune, da nisu rekli. Modernizirani S300 čeka neprijatelja da poleti, sistem koji još nikad nigdje nije srušio nište u nekoj ratnoj zoni, ako Izrael ponovo krene sa zračnim napadima, mogao bi biti u akciji, pokazati kako radi. Ruski generali su više puta rekli da se izraelski zrakoplovi vide i prate na njihovim radarima još od rulanja na pisti u Izraelu. Znači, opomena je tu, opetovana opomena koja nije došla bez razoga, tehnika je spremna, stvar je samo u aktiviranju sistema. Putin ima dva velika razloga, u slučaju novog napada, da dozvoli odgovor i eventualno rušenje neprijateljskog aviona. 18 rusa poginulih zaslugom Izraela, i bezobrazluk, očito laganje u lice Netanjahua ruskim generalima da to nije njihova krivnja, i njihova namjerna i dobro isplanirana akcija. Laž. Samo takva. Ruski generali su 1 dan nakon incidenta analizirali i rekli da je ta izraelska akcija rezultirala rušenjem ruskog zrakoplova.… Čitaj više »

Rotor
5 godine prije

Emanuel Tod, čuveni francuski demograf i gepolitičar, Izrael ne naziva državom nego ‘kontinentalnim nosačem aviona’ za brze akcije, koji sa svojim nuklearnim potecijalom drži zarobljen cijeli Bliski Istok. Izrael je država koja zastupa više američke nego svoje interese. Na takav zaključak upućuje neracionalna i mazohistička spoljna politika.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI