Ako Izrael podržava ISIL, što Iran smije činiti ili ne činiti?

IDF Izrael vojska
22 komentara

Podrška terorizmu dugoročno nikada nikome nije donijela političku pobjedu. Nedavno je sirijska vojska pokrenula kampanju za oslobođenje juga Sirije tj. pokrajina Dara’a i Quneitra. Prije samog početka kampanje u to područje su se rasporedile velike snage sirijske vojske i sirijskih provladinih milicija.

Istovremeno Damask je prije napada nekoliko dana pozivao sve militantne skupine za koje smatra da su iz Sirije i da nisu u koaliciji sa sirijskim ogrankom Al-Qaede ili “Islamskom državom” da prihvate prijedlog za pomirenje ili za evakuaciju u pokrajinu Idlib. To područje kontroliraju brojne militantne i terorističke skupine. U samom uglu sirijskog teritorija, na tromeđi Sirije s Izraelom i Jordanom, aktivna je skupina “Brigada mučenika Yarmuka”, koja se prije nekoliko godina nasla pod zastavom “Islamske države”.

Budući da se nalazi u samoj sredini, ova skupina, kao i druge skupine terorista, ratuju jedna protiv druge i protiv sirijske vojske već duži niz godina. Sve ovo sugerira da potrebnu pomoć dobivaju iz susjednih zemalja, Izraela i Jordana.

Prema ranijim medijskim napisima, poznato je da se antisirijski teroristi i ubojice liječe u Izraelu. U nekoliko navrata su Druzi s okupiranog Golana znali presresti izraelska vojna vozila hitne pomoći, izvući iznutra teroriste i iskaliti se na njima. Jednom su prilikom, pred nemoćnim izraelskim vojnicima, koji zbog brojne manjine Druza koji žive u Izraelu nisu smjeli reagirati, doslovno su linčovali teroriste koje je trebalo liječiti.

sirija Al tanf 01.06.2018
FOTO: Sirija pregled situacije od 01.06.2018

Umjesto izručenja, njih se smještalo u kampove za raseljene osobe. Izrael ih nikada nije isporučio sirijskoj vladi na pravično suđenje, kao što je trebao učiniti u skladu s međunarodnim konvencijama, nego je teroriste liječio i vraćao ih na bojište.

Prema lokalnim izvorima u tu svrhu je posebno potrošeno nekoliko desetaka milijuna šekela. Izrael na okupiranom sirijskom Golanu ima razmještenu poljsku bolnicu za hitnu medicinsku pomoć, a teško ranjene teroriste šalje dalje na liječenje u izraelske bolnice. Izraelske specijalne snage, što je također dokumentirano, ulaze na teritorij Sirije i odande evakuiraju ranjene teroriste. Među sirijskim teroristima je na snimkama dokumentirana izraelska hrana i komunikacijski sustavi. U nekih skupina s uočeni izraelski časnici, instruktori i časnici za vezu. Zabilježeni su i brojni slučajevi vatrene podrške izraelskog topništva sirijskim militantima u borbama protiv sirijske vojske.

Izrael i Jordan su uložili ogromne količine novca i sredstava kako bi pomogli svim vrstama skupina koje se bore protiv Damaska na jugozapadu Sirije. Izrael je dao lijekove, komunikacijsku opremu, vojne instruktore i drugu opremu. Jordan također, ali je godinama bio ključni logistički centar za slanje oružja i streljiva islamističkim terorističkim skupinama, ovima o kojima govorimo sad, ali i drugima, koje su ranije mogle slati oružje i municiju teroristima do predgrađa Damaska i dalje.

Hrvatske vlasti u tom smislu imaju “vrlo dobra iskustva” s Jordanom. Naime, krajem 2012. i početkom 2013. je otkriveno da su tadašnja vlada Zorana Milanovića, ministrica Vesna Pusić i predsjednik Josipović dali zeleno svjetlo za slanje teroristima preko 3000 tona oružja preostalog iz Domovinskog rata.

Nakon početnog negiranja, bivši predsjednik Josipović je priznao da je oružje poslano za Jordan, iako jordanska vojka ne koristi to oružje i svoju je vojsku modernizirala najsuvremenijom američkom vojnom opremom. Dakle, logično je bilo zaključiti kome je oružje namijenjeno i za koje svrhe. U veljači 2013. Večernji list piše kako je visoki dužnosnik RH izjavio “kako će oružje biti dostavljeno oporbi u Siriji, a više izvora u Sjedinjenim državama, Europi i na Bliskom istoku navodi da je tu pošiljku oružja iz hrvatskih zaliha financirala Saudijska Arabija”.

No, sada sve govori da će sirijska vojska osloboditi ovo područje od terorista i da su svi napori Izraela i Jordana, ali i ostalih zemalja koje su sudjelovale u agresiji na Siriju, bili uzaludni.

Ove će se zemlje jednostavno morati pomiriti s činjenicom da su novac bacili u bezdan. Jordan je sve to učinio saudijskim novcem, a Izrael svojim.

U ovom je scenariju ključno bilo pitanje hoće li Izrael vojno podržati svoje opunomoćenike jednom kada vladine snage krenu u ofenzivu u jugozapadnoj Siriji.

Iako za sada nema većih sukoba na granici s okupiranim Golanom, vlasti izraelskog režima su priopćile kako se neće miješati u unutarnji sirijski sukob i da će preventivno ojačati vojnu nazočnost na okupiranom Golanu, gdje će se pobrinuti za humanitarnu pomoć civilima i izbjeglicama s ratom zahvaćenih područja. Takav je bio stav Izraela sve do danas.

Sirija ulicne borbe
FOTO: Ulične borbe u Siriji

Ovaj faktor su Sirija i Rusija uzeli u obzir pri planiranju operacija, a jamstva Moskve da će se operacije čišćenja voditi dok sirijska vojska ne izbije na granice iz 2011. i prije izbijanja rata u Siriji su smirile Izrael.

Ipak, pravno su Izrael i Sirijska Arapska Republika još uvijek u ratu. Čelnici izraelskog režima su u više pita naredili  raketne i druge napade na položaje vladinih snaga, pod izgovorom da se suprotstavljaju akcijama Irana u Siriji.

Sirijski predsjednik, ministri i veleposlanik u Ujedinjenim narodima, Bashar Al-Jaafari, često su upozoravali da Sirijska Arapska Republika ima pravo na svoj teritorij pozvati vojne snage bilo koje države i da se o ovom pitanju sigurno neće konzultirati ili tražiti dopuštenje Izraela. Nedavno je Bashar Al-Assad u intervjuu izjavio kako je mogućnost dolaska iranskih trupa moguća, ali da je iranska prisutnost u trenutnom formatu sasvim dovoljna i učinkovita u borbi protiv terorizma, te da zbog toga nije potrebna uspostava iranskih vojnih baza u Siriji.

Međutim, ne držeći se čvrsto diplomatskog rječnika, državni vrh Izraela ovdje ne može učiniti ništa i libanonski Hezbollah ili brigada Fatimiyun mogu sudjelovati u neprijateljstvima na jugozapadu Sirije i nakon toga ostati u tom području. Iran uz suglasnost Sirije može razmjestiti bilo koju od svojih postrojbi, uključujući sustave protuzračne obrane i projektile, bilo gdje u Siriji. Zbog toga je Izrael morao pristati na smanjenje i revidiranje svojih zahtjeva i da se zadrži status quo prema dogovoru od prošle godine, prema kojem se Rusija sa sirijskom i iranskom stranom dogovorila da proiranske snage neće ići dublje na jug s položaja koji se nalaze pet i više kilometara sjeverno od linije fronte s početka kampanje.

Karta Golana
FOTO: mapa Izraela i teritorije Golanske visoravni, Zapadne obale i Pojasa Gaze

Međutim, rat je uvijek nepredvidiv, iako je omjer snaga u trenutnoj kampanji takav da terorističke skupine nemaju izlaza i morat će položiti oružje. No, netko bi trebao ukazati vodstvu Izraela da Sirija i Iran imaju pravo donositi suverene odluke o tome gdje i kako će dna sirijskom teritoriju djelovati iranske jedinice. Između ostalog, postavljanje iranskih raketnih sustava na teritoriju Sirije u neposrednoj blizini granice Izraela bi bio najbrži put do okončanja okupacije sirijskih i palestinskih teritorija od strane Izraela, do stvaranja neovisne palestinske države i uspostave sveobuhvatnog mira na Bliskom istoku.

Za sada je odlučeno da se kampanja vodi po obrascu kako se vodila u Aleppu i Istočnoj Gouti, gdje sirijske snage i rusko zrakoplovstvo kombiniraju vojne napore uz paralelno vođenje pregovora s plemenskim starješinama i zapovjednicima lokalnih militantnih skupina koje djeluju autonomno i nemaju vertikalnu liniju zapovijedanja.

Ova je taktika u samo nekoliko dana kampanje dala vrlo dobre rezultate, ali Izrael i dalje strahuje od drugačijeg razvoja događaja, jer je desetljećima ilegalno na tuđem teritoriju i scenarij u kojem bi izraelske okupacije snage bile protjerane s Golana i palestinskih područja bi predstavljao uspostavljanje pravde. No, trenutno treba biti zadovoljan i izbijanjem sirijske vojske na položaje na kojima je bila 2011. godine, a kasnije se mogu razmatrati i druge opcije. Sve dok je “izraelska vojska” na jugu Sirije, kako Bashar Al-Assad zove terorističke skupine u pokrajinama Dara’a i Quneitra, malo što se može učiniti u problemu okupiranog Golana ili palestinskog pitanja. Stoga je njihova eliminacija pitanje koje u ovom trenutku ima prioritet.

Bashar Al-JaafariBrigada mučenika YarmukaDaraaDruziFatimiyunGolanGolanska visoravanHezbollahIvica JosipovićQuneitraZoran Milanović
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Segota
5 godine prije

Kako god da orenemo priču ,Izrael ,Jordan , Saudijci, Ameri i ko zna ko sve još treba dugoročno da odgovaraju za ratna razaranja Sirije netko će morati da plati štetu i izgradi porušenu državu!!! Da ne pominjem odgovornost za agresiju i terorističko djelovanje….

tedi
5 godine prije

A tako su bili mocni 2015g, drzali su sampanjac na ledu i cekali da nazdrave pobjedu nad Sirijom i smrt Asada,kao Sadama i Gadafija,ali avaj dode vrijeme sve se preokrene,u gadnom sosu je Izrael.Zato Natanjahu leti kod Putina prije sasatanka Tramp-Putin.Izgleda kako opada moc SADe opada i Izraela.

Istina
5 godine prije

Sve je to tzv. državno sponzorirani terorizam, pa je i bivša Jugoslavija prodavala naoružanje Iraku i Iranu za vrijeme njihovog međusobnog ratovanja. Spomenuti terorizam predstavlja dio specijalnog rata protiv mogućih neprijateljskih zemalja u okruženju ili tek dobar profit. Isto je bilo prisutno i u vezi sa samoinicijativnim izraelskim računarskim napadom na Siemensove dijelove koji su služili obogaćivanju uranija u Iranu, iako su Amerikanci bili zgroženi takvim izraelskim ponašanjem. Iran. general optužuje Izrael zbog nestanka snijega i kišnih oblaka u Iranu, što znači da je to isključivo bio izraelski državni projekt, jer je amer. HAARP davno prestao raditi. No treba poantirati da je ”isušivanje” Irana istom donijelo povećanje turističkih posjeta zbog lijepog i sunčanog vremena. Usto, trenutna klima može biti modificirana, ali desetljetni i stoljetni planetarni ciklusi ne mogu, pa to na kraju postane prvobitno ili čak i bolje stanje, pošto Zemlja prirodno kompenzira, kroz atmosferu i biosferu, sve svoje nekadašnje,… Čitaj više »

Lindita
5 godine prije

Na portalima se vidi da se Rusi uopće ne bune da u ovim operacijama oslobađanja Dare učestvuju postrojbe koje su pod direktnom kontrolom Irana (Iračani i Afganistanistanci a da ne spominjemo brigade Hizbollaha koje su godinama u Dari) a to znači da pregovori između Rusa i cionista nisu dali nikakve rezultate koje bi zadovoljile cioniste iz Tel Aviva … ovdje treba naglasiti da je ova operacija oslobodjena juga podjeljena u dvije faze … prvo Dara a onda Qunitra … pod pritiskom Rusa Ameri su se povukli iz ove prve operacije iako su prijetili intervencijom mada cionistima iz Tel Aviva to nije bilo po volji … ove gore pomenute Iračke, Afganistanistanske pa i Pakistanske proiranske snage su se presvukle u odore Sirijske vojske i tako djeluju a ima se za vidjeti na portalima i smotra istih koju vrši Ruski visoki časnik ..kad se za par dana otpočne s oslobađanjem Qunitre vidjećemo… Čitaj više »

Laki Topalović
5 godine prije

Jedan Židov, zaboravio sam ime, napisao je nešto što je zgrozilo Židove u svijetu. On veli da su oni koji su ubijeni u WW2 reinkarnacija Židova zlotvora iz prošlih vremena i da se tako “uspostavila pravda” ili ispravila “kosmička nepravda”. Naravno, da nemam stav o reinkarnaciji, ali ako postoji 0,1% da je taj bio u pravu, bogami će se dosta njih u novim životima naplaćati računa za ovo što rade.

Laki Topalović
5 godine prije

U vojnom smislu Iran i Hezbollah su potpuno nepotrebni dolje. Postoje stotine kilometara granice s Idlibom i Kurdima, koje netko mora držati, mislim da su oni tamo sveprisutni, dok elitne jedinice čiste putinju od štakora. Nedavno su objavili da je očišćen istok deir Ez-Zora, bilo je i ovdje, ali mi se čini da su se oni pred sirijskom vojskom i patrolama samo raspršili kao štakori po pustinji, da bi se opet grupirali. To se može očistiti samo stalnim noćnim preletima modernih jurišnih helikoptera, dobrim izviđanjem i slanjem podataka Lovcima na ISIL da uništavaju grupu po grupu. Evo Irak,…. malo malo pa antiterorističke jedinice upadnu i likvidiraju jednu ćeliju u Kirkuku, jednu vamo jednu tamo. Ipak, sad su barem dobri, za razliku od ranije.

alan ford
5 godine prije

Izrael, odnosno hazari mogu i smiju činiti što hoće, jer oni vladaju svijetom. Izrael je jedina fašistička država na svijetu, ali hazari u svakoj državi svima sole pamet o nacionalizmu, fašizmu, ljudskim pravima, itd.. i svakomu mašu batinom antisemitizma iznad glave. Svaka država u Europi ima jednog ili više dežurnih hazaraskih solitelja pameti, kao što je kod nas Žarko Puhovski. Naprimjer u Poljskoj je to Adam Michnik, urednik lista Gazeta Wybroszsca, koji stalno grmi proztiv Putina, Orbana i ostalih “nacionalista”, u Mađarskoj je to stara čljiga Pal Lendvai, u Velikoj Britanij (koja je ionako Rotschildiva država), ima ih puno, a jedan od najpoznatijih hazarskih solitelja pameti je Tim Judah, u Francuskoj je najpznatiji Sorošev pajdaš Bernard Henr-Levy…itd. a u Rusiji su većina solitelja pameti i “Putinovih kritičara”, naravno sve hazari: Kasparov, Pavel Felgenhauer, Lev Šlosberg, Ljudmila Ulickaja, Stanislav Belkovski, Ilja Jašin, itd.. a lutkica Ksenija Sobčuk , smiješna “protukandidatkinja” Putina… Čitaj više »

palermo
5 godine prije

Pa bila je slika negdje na internetu kad je Nutt&Yahoo došao u posjet ranjenim zelenjavim i crncima. Bitno je da SAA, IRGC, Hezbollah, Rusi i ostali saveznici oslobađaju i ovaj dio Sirije. Za Izrael ne vrijede nikakva pravila, a njima će doći glave kako Hezbollah tako i hedonizam.

davor
5 godine prije

Važno je da naša djeca znaju istinu a to je da je Izrael sponzor i organizator terorizma. Važno je i da to znaju djeca u Izraelu. Važno je da znaju koje sve mogućnosti i ustupke dobiva Izrael u sprezi sa američkim i ostalim dužnosnicima. Bez obzira na cenzuru koja vlada u našim medijima kao i u zapadnim, vezano uz kritiku svega Izraelskog, važno je za realnost vidjeti otvoreno na dlanu svu perfidnost i kriminalnost izraelskog režima. Može neko imati najbolje gene, najreligioznije najćudorednije roditelje, pregršt makabejskog duha, i davidove hrabrosti ali uz laži i obmane nikada neće daleko dogurati, ni po kojoj svetoj knjizi, ni po Talmudu a ni po udžbeniku Mossada.

IVE IZ PECALBE
5 godine prije

ISIL i oni koji ih pomazu su ista govna ljdskog roda koja treba tamaniti.

Balad
5 godine prije

“Hrvatske vlasti u tom smislu imaju “vrlo dobra iskustva” s Jordanom. Naime, krajem 2012. i početkom 2013. je otkriveno da su tadašnja vlada Zorana Milanovića, ministrica Vesna Pusić i predsjednik Josipović dali zeleno svjetlo za slanje teroristima preko 3000 tona oružja preostalog iz Domovinskog rata. Nakon početnog negiranja, bivši predsjednik Josipović je priznao da je oružje poslano za Jordan, iako jordanska vojka ne koristi to oružje i svoju je vojsku modernizirala najsuvremenijom američkom vojnom opremom. Dakle, logično je bilo zaključiti kome je oružje namijenjeno i za koje svrhe. U veljači 2013. Večernji list piše kako je visoki dužnosnik RH izjavio “kako će oružje biti dostavljeno oporbi u Siriji, a više izvora u Sjedinjenim državama, Europi i na Bliskom istoku navodi da je tu pošiljku oružja iz hrvatskih zaliha financirala Saudijska Arabija”.” https://www.logicno.com/…/ako-izrael-podrzava-isil-sto-iran… To samo dokazuje da su samozvani hrvatski socijaldemokrati, liberali i ina gamad, naprosto pred javnošću umiveni nacionalisti, gramzivi… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI