Uoči kongresa u Sočiju Damask poručio SAD-u da ne troši tintu na besmislene rezolucije

Pobunjenici i teroristi u Siriji
11 komentara

Danas i sutra će se u ruskom gradu Sočiju održati Kongres nacionalnog dijaloga o Siriji. Sirija bi trebala ostati jedna zemlja, stoji u nacrtu izjave Kongresa, koji naglašava potrebu za punim poštivanjem suvereniteta, samostalnosti, teritorijalne cjelovitosti i jedinstvenosti Sirijske Arapske Republike, njezina teritorija i njezinih naroda.

“Niti jedan dio nacionalnog teritorija ne može biti predmet koncesija”, stoji u nacrtu kojeg su dijelom prenijele ruske RIA Novosti .

Također se navodi kako narodi Sirije i dalje ostaju predani povratku Golanskoj visoravni svim legitimnim sredstvima.

Na Kongresu nacionalnog dijaloga o Siriji, pozivajući se na izvore Ujedinjenih naroda, sudjelovat će i posebni izaslanik za Siriju Staffan de Mistura. Takva odluka glavnog tajnika Ujedinjenih naroda, Antónia Guterresa, donesena je nakon razgovora s De Misturom, uzimajući u obzir izjave Rusije da će se rezultati Kongresa će se smatrati pomoć unutarsirijskim pregovorima koje se pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda i u skladu s rezolucijom Vijeća sigurnosti 2254 vode u Ženevi.

“Glavni tajnik je uvjeren da će Kongres u Sočiju biti važan doprinos procesu aktiviranja sirijskih pregovora pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda u Ženevi”, navodi se u priopćenju.

Na Kongres nacionalnog dijaloga o Siriji u Sočiju dolazi 1500 delegata

Damask
FOTO: Damask prije sukoba

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova pozdravlja ovu odluku i Kongres u Sočiju će se održati sutra i prekosutra na inicijativu Moskve.

U radu Kongresa će oko 1500 delegata, svi koji zaista brinu o budućnosti svoje zemlje. Svi će doći, osim takozvane “Oporbene sirijske pregovaračke komisije”, koja je odlučila ignorirati Kongres zato što u Siriji “ne postoji mirovni proces i on nije ni potreban”.

Riječ je skupini koja je osnovana pod pokroviteljstvom Rijada i predstavlja navodno “sirijske skupine”, ali i naoružane islamističke militante iz raznih zemalja koji se bore u skupinama kao što je Ahrar Al-Sham, Jaish Al-Islam, čak i neke ogranke Al-Nusra Fronta koji se predstavljaju kao “umjerena oporba”.

Turska spriječila dolazak predstavnika “Federacije Sjeverne Sirije”

Turska granica sa Sirijom

Na Kongresu neće sudjelovati ni predstavnici takozvane “Federacije Sjeverne Sirije”, teritorija kojeg su u borbi protiv “Islamske države” okupirale kurdske YPG snage. Oni nisu dobili poziv za Kongres u Sočiju zbog stava Turske.

“Kurdi neće moći sudjelovati na Kongresu nacionalnog dijaloga o Siriji, ne zato što to odbijaju, već zbog toga što još nisu dobili poziv iz Rusije. Rusija nije poslala poziv vodstvu”, komentirajući situaciju pišu RIA Novosti.

Međutim, ne samo Turska, nego ni službeni Damask ne priznaje entitet kurdskih separatista na sjeveroistoku zemlje i takozvanu “Federaciju Sjeverne Sirije”, kojeg podržavaju američke vlasti.

Ranije je glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova rekla kako će kurdski političari sudjelovati na Kongresu u Sočiju, ali će to vjerojatno biti političari i zastupnici u parlamentu u Damasku, budući da u sirijskoj prijestolnici u distriktima Rukn Al-Din i Hay Akkrad Kurdi čine skoro 10% stanovništva, te frakcija sirijskih Kurda ENKS, koju podržava Turska.

Dr. Bashar Al-Jaafari: “Američki i saudijski prijedlog nije vrijedan potrošene tinte”

Bashar Al-Jaafari
FOTO: Bashar Al-Jaafari

Veleposlanik Sirijske pri Ujedinjenim narodima i čelnik vladinog izaslanstva na svim mirovnim pregovorima o Siriji je oštro odbacio prijedlog za rješavanje sirijske krize, kojeg su uoči Kongresa u Sočiju ponudili SAD i Saudijska Arabija, te još nekoliko zemalja.

Veleposlanik Damaska, dr. Bashar Al-Jaafari je na konferenciji za novinare u Beču u petak rekao kako neformalni dokument kojim se navodno želi oživiti politički procesa u Ženevi, na način kako to predlažu SAD, Velika Britanija, Francuska, Saudijska Arabija i Jordana, “nije vrijedan potrošene tinte”.

“Svaka riječ i rečenica ovog neslužbenog dokumenta je odbijena i ne vrijedi potrošene tinte”, rekao je dr. Jaafari.

Dodao je kako odbacuje dokument ovih pet zemalja i rekao novinarima da je njihov prijedlog “poput crne komedije”.

Turska Europi prijeti slanjem izbjeglica
FOTO: Izbjeglice iz Sirije

“Svi oni su sudjelovali u krvoproliću sirijskog naroda”, rekao je za pet zemalja Bashar Al-Jaafari, optužujući Washington da je stvorio, financira, podržava i štiti terorističke skupine u Siriji, među kojima i ISIL.

“Kako SAD, koje imaju sirijsku krv na svojim rukama i napadaju Siriju direktno, mogu govoriti o političkom rješenju i budućnosti Sirije? Kako zemlje poput Velike Britanije i Francuske, koji prate američku politiku, mogu biti kreatori bilo kojeg političkog rješenja u Siriji?”, dodao je Jaafari.

Visoki sirijski pregovarač je također zaprijetio Jordanu da otvara “svoj teritorij stranim teroristima” i postaje “utočište za njihovu obuku”.

Također je postavio pitanje Amanu “kako može biti prihvatljivo da Jordan odlučuje o politici suverenitetu i budućnosti Sirije”?

Dr. Jaafari je optužio Saudijsku Arabiju da je suautor ovog prijedloga, opisujući sarkastično Rijad da je vjerojatno “svjetionik slobode na istoku”.

Govoreći dvodnevnom sastanku u o Beču, koji se održao prije Kongresa u Sočiju, rekao je da je sirijska delegacija imala konstruktivne razgovore sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenih naroda za Siriju, Staffanom de Misturom.

“Iskoristili smo sastanak kako bismo odgovorili na mnoga pitanja, osobito o pitanjima Kongresa u Sočiju”, rekao je Jaafari.

Dr. Bashar Al-Jaafari je ovu izjavu dao  tri dana prije početka Kongresa nacionalnog dijaloga o Siriji u Sočiju, gdje će predstavnici Damaska i oporbe razgovarati o budućnosti Sirije.

FSA
FOTO: FSA

U četvrtak je Rusija rekla kako bi trebalo doći 1500 do 1600 delegata, kako bi se u okviru nacionalnog dijaloga riješila višegodišnja krize u zemlji.

Kongres su dogovorili Rusija, Iran i Turska, a sirijska vlada je odmah priopćila kako će sudjelovati u događaju. 40 sirijskih “oporbenih” skupina je odbilo rusku inicijativu, kojoj je cilj rasprava i dogovor o poslijeratnom ustavu zemlje.

Prema ruskom Ministarstvu vanjskih poslova, na Kongres u Sočiju dolaze  međunarodni promatrači, uključujući i one iz Ujedinjenih naroda, razne sirijske skupina, a Rusiju će predstavljati ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Prosaudijska skupina je prvo izjavila da joj treba vremena da odluči, a onda je odbila poziv, uz desetke militantnih skupina koje su to učinile ranije.

Osam krugova mirovnih pregovora o Siriji, koji su održani u Ženevi, nisu dali nikakve konkretne rezultate, uglavnom zbog inzistiranja takozvane opozicije da sirijska vlada mora odstupiti s vlasti.

Paralelni mirovni proces između zaraćenih strana u Siriji je uz posredovanje Irana, Rusije i Turske, pokrenut u Astani, glavnom gradu Kazahstana, a dao je značajan doprinos smirivanja stanja u više ratom zahvaćenih područja Sirije.

Nakon dva dana Kongresa nacionalnog dijaloga o Siriji u Sočiju se sigurno neće doći do konačnog rješenja i trajnog mira, ali će neke stvari sigurno biti jasnije, kao što je Dr. Bashar Al-Jaafari jasno poručio SAD-u, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Saudijskoj Arabiji i Jordanu da oni sigurno neće biti zemlje koje će odlučivati o budućnosti Sirije.

 

Bashar Al-JaafariHezbollahISILKalifatNATORusko Ministarstvo vanjskih poslova
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
igi
6 godine prije

…cilj je jasan…saudi out…ameri out….židovi out….s turcima rusima i irancima stvarati novu siriju a ostatak počistiti eksplozivom.

Alen
6 godine prije

Nema fsa, isila,kurda, s kime ce se pregovarati…

Riddick
6 godine prije

Asad je davno rekao da hoce da pregovaraju sa opozicijom ako polože oružije
Jer sa oružjem u rukama nema političkih pregovora.
Možda uspostave jos jednom po poslednji put zonu de eskalacije , koja ce biti prekršena uskoro i kraj.

Filip889
6 godine prije

Gledam sad vijesti na Al jazzeri Balkan,oni doslovno zale sto ruski avioni bomardiraju teroriste?

Laki Topalović
6 godine prije

Ima se s kim pregovarati, jer u mnogim selima glavnu riječ vode plemenske vođe i kad oni odluče a preko 2000 sela i vođe je potpisalo sporazum o primirju s vladom i mlade i vatrene suseljane koji nisu htjeli ostaviti oružje po strani su potjerali među Al-Nusravce, tako da su se mnogi i vratili kući, su važniji od kojekakvih političkih predstavnika koji su desetljećima živjeli u Turskoj ili Arabiji, ili čak EU. Tako funkcionira Sirija, a ne u smislu političkih stranaka, što je popularno samo u nekoliko velikih gradova. tamo čak i neke prigradske četvrti imaju plemenske , a ne političke vođe. Dogovor s njima je pravi dogovor, a lokalni gradonačelnici ili načelnici su ranije služili samo da pravi vođe sela preko njih komuniciraju s Damaskom. Dio FSA pregovara i želi mir, jer vide da su izigrani, ali su na bojnom polju manjina. Osim Dumayra i velike enklave sjeveroistočno od… Čitaj više »

zvonimir
6 godine prije

pomoć kurdima pa vam bog i alah možda dadu da se dogovorite ovako ćete proć ko cipar

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI