Rusko Ministarstvo obrane procjenjuje najnoviji val udara protiv Ukrajine

Iskander
46 komentara

Pogoci su otežali prijevoz ukrajinske vojske u borbene zone, kaže Moskva

Moskva je onemogućila Ukrajinu u prijevozu opreme i vojnika na crtu bojišnice izvođenjem dugometnih, visoko-preciznih napada u srijedu. Napadi su bili izvršeni na zapovjedne centre i energetsku infrastrukturu, priopćilo je rusko Ministarstvo obrane. “Cilj napada je postignut. Sve označene mete su pogođene”, rekao je glasnogovornik Ministarstva obrane general-pukovnik Igor Konašenkov novinarima tijekom svog dnevnog brifinga. Dodao je da su akcije zrakoplova, ratnih brodova i kopnenih postrojbi njegove zemlje “poremetile raspoređivanje ukrajinskih pojačanja, inozemnog oružja, vojne opreme i streljiva u borbena područja željeznicom”.

Konašenkov je inzistirao da ruske postrojbe nisu gađale Kijev. “Sva razaranja o kojima su izvijestile kijevske vlasti uzrokovana su palim projektilima koji su ispaljeni iz stranih i ukrajinskih protuzračnih obrambenih sustava, koji su stacionirani u stambenim područjima ukrajinske prijestolnice”, rekao je.

Izjava je uslijedila nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij optužio Rusiju za namjerno ubijanja civila. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je ovu tvrdnju u četvrtak, tvrdeći da Moskva gađa samo vojne ciljeve.

Rusija je poslala vojsku u Ukrajinu 24. veljače, navodeći kao razlog neuspjeh Kijeva u provođenju sporazuma iz Minska, koji su bili osmišljeni kako bi regijama Donjeck i Lugansk dali poseban status unutar Ukrajine. Protokoli, uz posredovanje Njemačke i Francuske, prvi su put potpisani 2014. Bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko od tada je priznao da je glavni cilj Kijeva bio iskoristiti primirje za kupnju vremena i “stvaranje moćnih oružanih snaga”. U veljači 2022. Kremlj je priznao republike Donbasa, koje su se u međuvremenu pridružile Ruskoj Federaciji, kao neovisne države i zatražio da se Ukrajina službeno proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. Kijev inzistira na tome da je ruska ofenziva bila potpuno ničim izazvana.

konašenkovrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
46 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Meštar
1 godina prije

Jel tko zna zašto Rusi ratuju u Ukrajini

Gecko
1 godina prije

Boss Zelenski kaze da se nesmi kupovati ruska nafta povr 30 Dollara. LOL

eks
1 godina prije

Zalosno na sta je rusija spala unistava civilnu energetsku infrastrukturu i to se smatra silom , znam da su ovdje cesljari ali zar niko ne moze shvatiti da tako rat nece rusi dobiti jer na kraju ce se ceh naplaititi neka se ruje sjete njemacke kako je prosla a isto i gore rade sada ukrajincima.

ukri
1 godina prije

Kada imas velike gubitke u bliskoj borbi onda se kukavicki povuces pa iz daljine rusis sto se da pogoditi nista cudno za ruske zlocince.

Ivan
1 godina prije

To su Rusi trebali napraviti na samom pocetku i poraziti Zelenskog prije nego su mu istovarili nevidene kolicine oruzja. Ovako ukrajinski narod podnosi nevjerojatnu zrtvu zbog fasista Zelenskog i pucisticke vlade..

Murta
1 godina prije

Legele uplate, dali vise placaju za vise komentara pod razlicitim nikom ili fiksna plata.

Vlada
1 godina prije

Ruska vojska se pokazala slabom. Oficiri loši, pozadina nikakva, borbena tehnika katastrofalno loša. I šta onda očekivati od toga. Rusija je vraćena 100 godina unatrag. I sve to zbog lečenja kompleksa jednpg čoveka.

Valdemar
1 godina prije

Oprosti mu bože, ne zna šta priča…

eks
1 godina prije

Koji “celi svet”? USA i njeni vazali nisu celi svet.

Max
1 godina prije

Val udara je bio razoran i okidač za NATO propagandiste.

Meštar
1 godina prije

Bravo , treba pobit makar, otprilike, cca 10 000000 ukrajinskih nacista, utaracat sve elektrane: isplati se

Tupko Glupko
1 godina prije

Jedna od posljedica uništavanja elekroenergetske strukture Ukrajine neposredno prije zime bit će novi masovni egzodus Ukra u Europu. A već ih je pet milijuna. I bit će sve manje dobrodošli. Druga posljedica je nezadovoljstvo ukrajinskog naroda svojim vlastodršcima. Treća posljedica je još veća ovisnost Ukra od zapadne pomoći – sada nije samo u pitanju slanje oružja, već i zadovoljavanje osnovnih ljudskih potreba. A struje i energenata Europa nema ni sama zbog nametnutih energetskih sankcija Rusiji, pa da još šalje Ukrima. Rusko uništenje željeznica i pristupnih putova za dovoz NATO oružja u Ukrajinu smanjit će borbe i spriječiti daljnju eskalaciju sukoba. Pitanje je vremena tko će i kada objaviti Zelenskom da se pomoć više neće tako obimno slati i da mora pristati na primirje i pregovore. Zapad može prekinuti ovaj rat kada hoće smanjenjem/prestankom pomoći Ukrima, a znali su od prvog dana da Rusiju ne mogu pobijediti. Ali dok izuzetni imaju… Čitaj više »

Krle
1 godina prije

A jes’ rodila bunika 😀
Ako je ima, ne morate baš da se prežderavate 😉

Zorris
1 godina prije

286 minimum

Lucija, prva
1 godina prije

Dakle, prvi put se dogodilo: gađanje željeznice i željezničkog transporta.
Prvi put se dogodilo gađanje velikih trafostanica .

“Било како било, у Украјини су се јуче и данас догодиле две значајне промене.

       Руска војска је са масовног али поштедног гранатирања и ракетирања објеката украјинске енергетике и њеног командног система прешла на једнако масовно, али – разорније. И, први пут је енергичније ударила по украјинским железницаама.

       Министарство одбране РФ је објавило да су удари били такви да су пореметили пребацивање железницом украјинских војних резерви, страног наоружања, војне опреме и муниције у подручја борбених дејстава.

Алексеј Анпилогов, стручњак за нуклеарну енергију: Мета удара први пут су биле трафостанице са највећим напоном од 750 кВ.
У Украјини постоји мање од десет трафостаница од 750 кВ. А оштећивање било које од њих оставља без струје неколико  украјинских области истовремено”.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI