SAD kažu da su naredne sedmice “ključne” za Ukrajinu

Adam Smith i Zelenski
42 komentara

Ukrajini bi možda preostalo samo nekoliko sedmica ako se nada da će povratiti teritorije pod kontrolom Rusije, rekao je u ponedjeljak za Politico’s National Security Daily predsjedavajući Odbora za oružane snage Predstavničkog doma Adam Smith. Ukrajinskim snagama trebat će oružje većeg dometa poput taktičkih projektila i udarnih dronova kako bi promijenile tok bitke, rekao je on nakon svoje posjete Kijevu.

Približavanje zime pretvorilo bi tekući sukob između Moskve i Kijeva u rat iscrpljivanja koji bi samo koristio Rusiji, navodi se u novinama, dodajući da je Kijev zatražio od delegacije američkog Kongresa da uvjeri Washington da hitno pošalje pomoć.

“Pomozite im sada koliko god je to moguće. Sljedećih tri do šest sedmica su ključne”, rekao je Smith (D-WA) za novine. Prema riječima kongresmena, ukrajinska vlada je voljna postići mirovni sporazum s Moskvom, ali i dalje želi natrag svoje teritorije, posebno one na jugu.

Ruske trupe preuzele su kontrolu nad ukrajinskom južnom regijom Herson i većinom susjedne regije Zaporožje ubrzo nakon početka vojne operacije u februaru. Lokalni zvaničnici u dva regiona od tada razmatraju održavanje referenduma o pridruživanju Rusiji.

Kijev je više puta izjavljivao da je njegov cilj da povrati sve svoje teritorije. Ranije u julu, ukrajinski ministar inostranih poslova Dmitrij Kuleba rekao je da je cilj njegove nacije u sukobu „obnavljanje našeg teritorijalnog integriteta i punog suvereniteta na istoku i jugu Ukrajine“.

Ali ovo nije prvi put da Kijev nagovještava da želi vidjeti kraj sukoba prije nego što dođe do niskih temperatura. Krajem juna, predsjednik Vladimir Zelenski je na samitu G7 rekao da želi da se sukob okonča do početka zime, navodi Reuters.

Smith vjeruje da bi ukrajinskim snagama bilo potrebno teže naoružanje da postignu ovaj cilj. „HIMARS sistemi sa svojim dometom… [od] 30 do 50 kilometara su zaista od pomoći. Uticaj smo vidjeli tek u posljednjih mjesec dana. Ali da su imali veći domet, Rusima bi bilo teže da sakriju svoje stvari”, rekao je Smith za RSE/RL u subotu dok je još bio u Kijevu.

Vašington je do sada Kijevu isporučio 12 višestrukih raketnih sistema HIMARS. Prošle sedmice, Pentagon je najavio da će Ukrajina dobiti još četiri ova sistema, čime bi njihov ukupan broj na bojnom polju bio 16.

Smit, međutim, očigledno smatra da to nije dovoljno, jer je za RSE rekao da je njegov cilj bio da u Ukrajinu pošalje čak 30 takvih sistema što je moguće. Kijev je ranije zatražio najmanje 50 višecevnih raketnih bacača HIMARS. Drugo oružje na kongresmenovoj listi mogućih nabavki su sistemi  „dronovi i elektronsko ratovanje“.

Šef Komiteta za oružane snage Predstavničkog doma priznao je, međutim, da u ovom trenutku nije bilo moguće nabaviti Ukrajini američke borbene avione. Washington je Ukrajini pružio pomoć od 8,2 milijarde dolara od početka ruske vojne operacije, ali se do sada suzdržavao od opskrbe Kijevu nekim od svojih oružja većeg dometa kao što je Army Tactical Missile Systems (ATACMS) s dometom od oko 300 kilometara MQ-1C Gray Eagle dronovi.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena zabrinuta je zbog moguće eskalacije sukoba ako se ukrajinske snage dočepaju oružja koje može pogoditi rusku teritoriju. Smit, međutim, vjeruje da bi Vašington mogao da promijeni mišljenje.

“Uprava u ovom trenutku nije spremna da to uradi, ali postoje dobri argumenti. To bi se u jednom trenutku moglo promijeniti”, rekao je za Politico. Drugi kongresmen, Mike Waltz (R-FL), otišao je još dalje nakon što je predložio slanje američkih vojnih savjetnika da pomognu Kijevu oko planiranja i logistike.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći kao razlog neuspjeh Kijeva da sprovede sporazume iz Minska, čiji je cilj da regionima Donjecka i Luganska da poseban status u okviru ukrajinske države. Protokoli, uz posredovanje Njemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014. Bivši ukrajinski predsjednik Pjotr ​​Porošenko je od tada priznao da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi primirje kako bi kupio vrijeme i “stvorio moćne oružane snage”.

U februaru 2022. Kremlj je priznao republike Donbasa kao nezavisne države i tražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. Kijev insistira da ruska ofanziva nije bila potpuno ničim izazvana.

rusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Joža
1 godina prije

Nema Ukraini spasa kada ima tako dobre gospodare

Mahatma
1 godina prije

Internet počne koristiti izraz ”2 more weeks” kao zahebanciju, a onda ga ovi intelektualci prihvate i bez trunke ironije počnu službeno koristit. U kakvom klaunskom svijetu živimo …

tihobl
1 godina prije

Ne raduj se prerano – eno prethodna dva mosta su osposobili – zakrpili su rupe i nabacili celicne ploce od 3 cm preko ostecenja.

Joe
1 godina prije

aj ne kakaj, providan si

tihobl
1 godina prije

Zelenski je dobio naredbu iz Londona da do jeseni mora osloboditi Krim. Krim je ono sto zulja London. Do kraja sledeceg mjeseca mora pokrenuti ogromnu kontraofanzivu i poceti potiskivati ruse po 30 km dnevno. London je nervozan ko da ga drma klimaks.

Stef
1 godina prije

Mostove ruši vojska koja se povlači, a ne koja napreduje. Velika ofenziva na jugu je mokri san Anglosasa i to je jedini razlog zašto se forsira … iako Ukri niti imaju ljudi, niti opreme za to.

nekoime
1 godina prije

Ako američke rakete budu padale na Rusiju, gdje će padati ruske?

Saljivdjija
1 godina prije

Himarsu osjece jezicinu buk 9K37.
Most je ostecen pre 10 dana ima rupetina ali i dalje je u funkici , tehnika prelazi preko njega. Rat ne dobivaju rakete ili oruzje vec ko finacijski izdrzi sto duze..
To je poenta ..

Ante
1 godina prije

Kada je Amerika napala Libiju i Irak, prvo su napali sve puteve, i naravno sve političare povezane sa Gadafijem i njihove obitelji, uništili su sredstva komunikacije radare itd. Sve to Rusi nisu napravili prvim danima rata niti je uništena željeznička pruga niti se blokiraju komunikacije niti su uništeni putevi kojima se dostavlja oružje za Ukrajinu sa zapada. Niti su Rusi gađali kuće obitelji Ukrajinskih političara i ostalih koji podržavaju Zelenskog. Znam da će mnogi reći da su gađani željeznički kolodvori, to nije ništa, trebalo je svu željeznici uništiti kao i puteve i maksimalno onesposobiti promet što nije učinjeno. Internet i dalje postoji u Ukrajini i ostale komunikacije putem žice. Nema masivne blokade komunikacije.

nekoime
1 godina prije

Ukrajinci moraju ostati kod kuće i nositi maske protiv Rusa. Nije pomoglo protiv Covida, pa neće ni sada, ali dobro zvuči.

BTK
1 godina prije

Jel to slijedece dvije?
Gle ove na slici kako se iskreno dive narkomanskom razbojniku.

Kum
1 godina prije

Slijedeće dvije sedmice su ključne.Dok se ne izravna krivulja.

Ahmat sila
1 godina prije

Zapadnim Ukrajincima ni Chuck Norris ne može više pomoči. Mogu samo Rusi da jim skrate muke.

Max
1 godina prije

Jenkiji su kao Beroš.

Miljenko
1 godina prije

Obranu koja skida 95% projektila imaju mozda, eventualno, vanzemaljci. Ako i oni. Himars ce samo oduziti agoniju, jako su im dobri prijatelji, ne trabju im neprijatelji pored takvih super prijatelja.

tuf
1 godina prije

Zapravo je iznenađujuće koliko su Rusi oborili HIMARS projektila.
Naravno da su ovi išli sa saturacijom sustava, pa prvo pobacali ove starije projektile kako bi otvorili prostor za HIMARS (a koji treba dobro izreklamirati). Ali avaj, Rusima je ovo odlična prilika za usavršavanje i već realiziraju poboljšanja u obaranju tog američkog izvoznog polu-proizvoda koje samo po sebi uopće ne bi bila prijetnja ni za kakav ruski PZO. Ameri su valjda učinkovitost provjeravali samo na svojem smiješnom PZO smeću od Patriota.
Sada im je glavni zadatak poboljšati detekciju lansera jer su ovima u strahu velike oči i uključuju ih samo u trenutku ispaljivanja – da nemaju podršku američke obavještajne mreže pri određivanju meta i bježaniji ovi bi im sve to već polupali.

nessy
1 godina prije

Moze li mi netko objasniti sto ovaj mladi, talentirani klavirista stalno glumi u T-shirt, na sastancima sa duznosnicima. Pa postoji i neki protokol, tzv. ‘dress code’. Pa ako svi dodju u odijelu, sa kravatama, uglavnom, a ti se pojavis u potkosulji? Bio si toliko zauzet, nisi se stigao presvuci? Ili im zelis dati do znanja (ovima koje zicas pare), da su obicni sminkeri, a ti si pravi macho man, smrdis po znoju, upravo stigao s prve crte? Sve ima svoje granice, ali nepostivanje obicnog bon-tona, redovito i uzastupno, je obican bezobrazluk. Sinko, zicas pare bezobrazno i u nevjerojatnim kolicinama, malo gotovina, malo oruzje, malo plin, a sada bi htio jos 20 miljardi od MMF-a, jer se tu jos nisi masio. Razumijem razne agende, ali tko Ukrajini dade novac, i ocekuje ga dobiti natrag, taj je temeljito odvojen od stvarnosti.Ukrajina je uz svoju nenadmasnu korupciju, vreca bez dna. Kako bi stari… Čitaj više »

Ivan
1 godina prije

“Sledece dve nedelje su kljucne!”
Tako cesto upotrbljavana mantra, svuda i u svakoj prilici.

trajko
1 godina prije

Budale na kvadrat! Rusiju ljutite! Kockaste se životom, a Rusi će bez obzira na sve ostati zdravi!

trajko
1 godina prije

Hvatate se za slamku ! Rusi su nezaustavljivi!

Lucija, prva
1 godina prije

Za one koji neznaju što je psihopat, otkrit ćete izvrstan primjerak ovdje….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI