SAD neće moći naći zamjenu ruskom uranijumu

uran
19 komentara

SAD neće moći zamijeniti ruski uranijum u slučaju zabrane uvoza, upozorila je pomoćnica ministra energetike Kathryn Huff, rekavši da Washington mora razviti domaće kapacitete za obogaćivanje.

“Širom svijeta nema dovoljno kapaciteta da se taj jaz zamijeni iz pouzdanih izvora”, rekao je Huff za Washington Examiner u srijedu, dodajući da je odgovornost SAD-a da “ohrabri i podstakne tu sposobnost obogaćivanja i konverzije” na američkom tlu.

Haf je za Examiner rekao da oslanjanje SAD na uranijum ruskog porekla predstavlja jedinstvene rizike za energetsku bezbednost i nacionalnu bezbednost, i napomenuo da Rusija još uvek obezbeđuje oko 20 % nisko obogaćenog uranijuma u postojećim američkim reaktorima.

“Imamo najveću nuklearnu flotu na svijetu i trenutno nemamo mogućnosti da obezbijedimo gorivo za sve naše reaktore”, rekla je ona, tvrdeći da Rusija “više nije pouzdan izvor našeg goriva i moramo pronaći alternative ovdje i izgradite taj lanac snabdijevanja.”

Rusija je navodno činila 16,5 % uranijuma uvezenog u SAD 2020. i 23 % obogaćenog uranijuma potrebnog za napajanje komercijalnih nuklearnih reaktora u zemlji. Trenutno se nema kuda više obratiti kako bi se popunila praznina ako je uvoz uranijuma zabranjen, rekao je Huff.

Zakonodavstvo pred Komitetom za energetiku i prirodne resurse Senata zaista bi zabranilo uvoz ruskog uranijuma, baš kao što je Kongres ranije zabranio uvoz ruskih fosilnih goriva nakon pokretanja vojne ofanzive Moskve na Ukrajinu u februaru.

Huff, koji ima doktorat iz nuklearnog inženjeringa, rekao je da “tigrov tim” u energetskom odjelu trenutno smišlja kako da proširi domaći lanac snabdijevanja.

Američka sekretarka za energetiku Jennifer Granholm je također ranije nazvala oslanjanje Washingtona na uvoz iz Moskve “ranjivim” za ekonomsku i nacionalnu sigurnost.

SAD zadržavaju kapacitete za iskopavanje uranijuma, ali se u velikoj mjeri oslanjaju na Rusiju za obogaćivanje. Pokretanje domaće industrije uranijuma nije jednostavan proces, rekao je ministar ranije, s obzirom na to da zemlja ima samo jedno preostalo komercijalno postrojenje za obogaćivanje – postrojenje koje vodi britansko-njemačko-holandski konzorcij Urenco u Novom Meksiku.

rusijaSADuranijum
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Lazu. Pola sipki dolazi iz Rusije. Sa istocna obala dobija struju iz ruskog uranijuma.
A rudnike je Hilari prodala rusima. Iskopavanja imaju nesto malo,a i to je u ruskim rukama. Vestinghaus je odavno zagasio proizvodnju i bavi se preprodajom ruski sipki.

Rusi su mogli 2014. da zabrane izvoz, ali nisu htjeli. Ni sad nece, gledaju amerikance kako se koprcaju – hoce da zabrane uvoz, a ne mogu.

ad astra
1 godina prije

Gojko opet panika. Hajmo redom. Rusija je sedma na svijetu po kopanju urana. Deset puta manje kopa od prvog na listi. Prvo je bila pšenica, pa plin pa sad uran. I što na kraju. Svijet će preživjeti a Rusija će propasti.

Slučajni gost
1 godina prije

Сетих се једне лекције из економије – Русија је једина земља која има потпуно затворену привреду: све метале из Мендељејевог система, нафту, гас, непрегледне шуме, оранице, излази на бројна мора и океане, све врсте металургија… Од пре неколико година Русија има и моћну нуклеарну тријаду (ракете, авиони, подморнице) као фактор одвраћања од директног војног напада.

У великој “партији покера” која се заиграла у име свих нас, подижу се улози и на коцку стављају наше судбине, јер се ратови не воде само оружјем. Јесен ће свима са западне стране нове “гвоздене завесе” донети отрежњење, зима смрзавање, пролеће глад, а лето, за све нас са обе стране “гвоздене завесе” – планетарну кризу сличну оној из друге половине 30-их године прошлог века.

Лично бих волео да ме расплет догађаја демантује, али “брод за сада плови у том правцу…”

nekoime
1 godina prije

Sad buju tražili uvoz iz Irana. Prokleti Rusi ne daju im da nas ozračuju demokracijom.

Tupko Glupko
1 godina prije

Ima li nečega ključnoga što Zapadu NE treba od Rusa?

Nafta, plin, umjetno gnojivo, žitarice, uranij, tko zna što će još isplivati na površinu.

Bitno da Snjesmrzica von Leyenova i njezinih 26 EU političkih patuljaka (Orbana ne računam ovdje) izglasaše sankcije Rusiji.

I – naravno, slučajno – u Europi se ove godine desi velika suša koja će drastično smanjiti urod.
A na ruskom nebu nema chemtrailova kako ih nazvaše teoretičari zavjera i – sasvim slučajno, naravno – Rusima žitarice im nikada bolje rodile nego ove godine.

Sve su to, naravno, prirodne ekološke pojave uzrokovane sa CO2 zbog ljudskog djelovanja kako nam pojasniše mediji, političari i njihovi vlasnici, inače u narodu posprdno zvane “klimatska zatupljenja”.

Max
1 godina prije

Uran je rijedak. Rusi ga imaju Amerima treba.

protok vremena
1 godina prije

uran je u retrogradi. nek se malo strpe.

Janoš
1 godina prije

Ako ponizno zamole Irance možda im oni pomognu 🙂

Zuzu
1 godina prije

Orban gradi nuklearne reaktore, a mi vjetrenjače.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI