SAD nisu platile ni centa za anti-iranski summit u Varšavi – Sve je platila Poljska

Mike Pompeo Benjamin Netanyahu
15 komentara

Veliki anti-iranski cirkus u Varšavi, kojeg su sredinom veljače u poljskom glavnom gradu organizirali SAD, Izrael i Poljska, američku administraciju nije koštao niti jednog jedinog centa.

Konferencija na Bliskom istoku, bolje rečeno o Iranu, održana u veljači u Varšavi, koštala je vrlo skupo poljsku prijestolnicu, prenosi poljski Radio ZET. Washington, koji je bio glavni inicijator i suorganizator ovog summita, nije platio ni centa. Osim toga, tijekom događaja, Poljska se posvađala s prijateljskim Izraelom i Iranom, koji je de facto u ratu sa Sjedinjenim Državama.

Radio ZET je dobio je pristup informacijama o približnim troškovima organizacije konferencije o Bliskom istoku koja se u veljači održala u Varšavi. Unatoč činjenici da su organizatori konferencije bili i Poljska i Sjedinjene Države, sve račune je platila poljska vlada.

“Organizacija konferencije o Bliskom istoku u Varšavi, zajedno sa Sjedinjenim Državama, bila je manifestacija produbljivanja našeg strateškog partnerstva sa Sjedinjenim Državama, kao i odgovornosti Poljske kao članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda”, rekao je poljski ministar vanjskih poslova Jacek Kaputovic prošlog tjedna, braneći ideju bliskoistočnog summita.

U Varšavi je 13. i 14. veljače održan ministarski sastanak posvećen “izgradnji mira i sigurnosti na Bliskom istoku”. Na konferenciji su prisustvovali predstavnici 62 zemlje. Međutim, na najvišoj razini pojavili su se samo predstavnici američke vlade, potpredsjednik Mike Pence i državni tajnik Mike Pompeo, te izraelski premijer Benjamin Netanyahu. U određenom smislu je konferencija bila fijasko.

Počevši od sredine siječnja, kada je američka strana najavila organizaciju summita u Varšavi, poljska vlada je naglasila da će se održati u bliskoj suradnji s Washingtonom.

Približan proračun konferencije bio je 589 684 dolara, izjavila je Katarzyna Sobiecka, glasnogovornica ureda poljskog ministarstva vanjskih poslova. Dodala je kako se taj iznos još uvijek može promijeniti. Štoviše, pokazalo se da američka strana nije platila ni centa za organizaciju konferencije o Bliskom istoku.

“Poljska je strana u cijelosti na sebe preuzela troškove”, kazala je Sobieska.

Ipak, administracija američkog predsjednika bila je inicijator summita u Varšavi. 11. siječnja je američki državni tajnik Mike Pompeo obavijestio da State Department također organizira događaj.

Potom je za Fox Newsu Pompeo otvoreno izjavio da će sastanak sadržavati važan element “koji će dovesti do toga da Iran izgubi svoj destabilizirajući utjecaj na Bliskom istoku”.

Prema komentatorima, konferencija u Varšavi bila je prožeta anti-iranskom retorikom, iako konačna deklaracija nije sadržavala riječi o neposrednoj prijetnji Teherana.

Iranska vlada je za organiziranje summita uz sudjelovanje Sjedinjenih Država, Izraela i nekih arapskih zemalja zaprijetila Poljskoj s posljedicama.

Na konferenciji se nije pojavila šefica diplomacije EU Federica Mogherini, a većina europskih zemalja poslala je u poljsku prijestolnicu službenike nižeg ranga. Bojkot konferencije je uslijedio, između ostalog, od strane Rusije, Turske i Sirije, dodaje Radio ZET, iako nije jasno kome je u ime Sirije uopće upućena pozivnica

Varšavski summit je doveo i do krize u poljsko-izraelskim odnosima. Jerusalem Postu je 14. veljače izvjestio kako je  Netanyahu rekao da su Poljaci surađivali s nacističkim režimom u holokaustu i ubijanju Židova. Izraelska diplomacija je demantirala te informacije, a čelnik izraelske države je odbio komentirati ovu temu.

Tri dana kasnije je izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz ponovio u jednom intervjuu: “Bilo je mnogo Poljaka koji su surađivali s nacistima.”

Nakon toga je poljski premijer Mateusz Moravetsky otkazao svoje sudjelovanje na summitu Višegradske skupine u Jeruzalemu.

Nitko još ne govori o normalizaciji odnosa između dviju zemalja, ali je američki državni tajnik Mike Pompeo naknadno pokrenuo pitanje povrata židovske imovine u Poljskoj, sažima Radio ZET.

Poljaci su prilično ogorčeno zbog svega što se dogodilo, ali se njihova otvoreno proamerička vlada i dalje drži kursa koji nanosi štetu i poljskoj državi i narodu, ne samo u odnosima s Iranom, već i Rusijom i Kinom.

Wiadomosci

SAD i Poljska sukob s Iranom podižu na višu razinu i prebacuju ga u Europu

Netanyahu “slučajno” minirao anti-iranski cirkus u Varšavi (VIDEO)

Američko “taktičko povlačenje” iz Sirije i anti-iranski cirkus u Varšavi

Mateusz Moravetsky
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Fatih
5 godine prije

IMA JEDNA MUDRA IZREKA:”KOME JE SUDJENO DA BUDE .EBAN SAME MU GACE SPADAJU”.

V.P
5 godine prije

Naravno ubojice koji su u ime Hitlera ubijali zidove na svom teritoriju sada na prozivke Izraela i SAD organiziraju sto god se od njih zatrazi.U tome je jedino zalosno da su najrasistickije drzave Europe drzave slavenskog porijekla ciji su narodi trebali biti unisteni i jedan dio biti ostavljen na zivotu da bi bili sluge arijevcima.

maliboro
5 godine prije

Naravno da su sluge platile, platiče oni i više . Tek će vidjeti koliko košta američka zaštita , samo ne znam od koga ih štite – čak ih ne mogu zaštititi od njih samih.

minimoris
5 godine prije

Koliko god da sam se trudio ja nisam nasao ni jednu zemlju na svetu u kojoj je Amerika pomogla,tj dala novac za razvijanje,sem mozda Tajvana,ali i to je upitno.U Juznu Koreju mislim da su naterali Japance da uloze novac i delimicno tehnologiju da bi je razvili.Sto se tice Turske tu su UAE I SA dali novac.
Volim kada cujem neke ljude u mom okruzenju,koji kazu da hoce da zive i da imaju platu kao u Zapadnoj Evropi,i svima kazem isto,ni u jednoj zemlji sem starih kolonijalnih sila nece biti kao kod njih.Sve zemlje koje su usle u EU,sem izvornih tj prvih potpisnica su tu da bi za neke sitne pare finansirali kolonijalne sile,tj dobijaju sicu na gomili,ali zato na duge staze daju mnogo vise para.Da bi njih par stotina miliona ziveli lepo par milijardi mora da grca i to je to.

muppet shou
5 godine prije

Ova dva pricaju a poljaka i ne gledaju ustvari ovaj poljak u sredini je samo domacin totalno nebitan. Slika jada slavenskih plemena.

shah
5 godine prije

mozda je offtopic, ali Radovan je dobio dozivotni. Vrijeme je za jedan clanak o pristranosti haskog tribunala.

cogo
5 godine prije

kako si bedni ti poljaci ,,i sami ne znaju šta hoču ,,nikada nisu bili posteni saveznici ,,svakom agresoru su lizali guzice ,,a kad su bili u nadmoći pravili gadosti ,,

nonwo
5 godine prije

Poljaci,bolje da ste zapalili 589 684 dolara nego financirali ovaj cirkus…Ovaj s balvanom u oku,da Vam dijeli prodike…Ponizno klimanje i glupavo smijuljenje…Što ti to mogu dati da padneš toliko nisko..

Tom
5 godine prije

Neka mi neko kaze zasto visegradska grupa se sastaje u jeruzalemu

Kralj satire
5 godine prije

Zasto napadate Ameriku i gazde njihove koji vam zele uzeti minerale a zemlju vam resetirati do kamenog doba. Ljepote Libije, Iraka, Vjetnama, Hiroshime, Nagasakija….neprocjenivo temeljito zabrinuti za demokraciju i prava momcina sa duginim zastavama.

alan ford
5 godine prije

UstvariPoljska nema veze sa Iranom niti ih Iran interesira, ali kao pudlice anglocionista, moraju slušati i organizirati takav jedan skup u Poljskoj.
Paradoks je da se poljska vlast baca u zagrljaj SAD-u i anglo-cionistima, (odnosno dubokoj državi), koja ih koristi kao debile, kao predziđe prema Rusiji, ali istovremeno ciohazari su na čelu kampanje protiv poljske nacije, kulture i identiteta. Cijela Soroseva ljevičarska ekipa u Poljskoj vodi tu borbu, a predvodnici su ciohazri Adam Michnik- glavni urednik liberalnog lista “Gazeta Wybroscza” koje je leglo sorosčadi, redateljica Angieszka Holland i hazarski zet Radoslaw Sikorski, bivši ministar vanjskih poslova u ranijoj Tuskovoj vladi, oženjen sa američklom hazarskom neokonkom, Anne Aplebaum. Koja je jedna od najžešćih hazarsjkih aktivista protiv Rusije, umrežena u same vrhove elite i redovita sudionica skupa Bilderberga.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI