Netanyahu “slučajno” minirao anti-iranski cirkus u Varšavi (VIDEO)

Benjamin Netanyahu zabrinut
13 komentara

Sjedinjene Države su sazvale anti-iranski sastanak na visokoj razini koji se jučer i danas održava u Poljskoj. Službeno je skup nazvan “Summit o miru i sigurnosti na Bliskom istoku”, iako se svi slažu da je glavni cilj Washingtona iskoristi Varšavu za proširenje svoje anti-iranske koalicije izvan Izraela, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Stručnjaci sumnjaju da će Washington uspjeti u svom naumu, ali je Izrael oduševljeno pozdravio ovu inicijativu.

Pozivnice za dolazak na sastanak su odbili Rusija i Kina, a neće biti ni šefice europske diplomacije Federice Mogherini. Libanonski ministar vanjskih poslova Gebran Bassil je u ponedjeljak rekao da neće sudjelovati u radu ovog summita, kao i što nisu došli ni palestinski dužnosnici, koji konferenciju vide kao američko-izraelsku “zavjeru s ciljem da se unište palestinski ciljevi”.

Pravi je cilj bio uskladiti saveznike i vazale s američkim planom za Iran, kako bi ih se barem potaknulo na izricanje strožih sankcija Islamskoj Republici. No Europljani su to odbacili.

“Ideja je bila organizirati konferenciju, ministarski sastanak, kako bi u praksi prekinuli našu diplomatsku izolaciju od Irana”, kazala je jedna osoba koja je znala za planiranje događaja.

Počela je kao prerušena konferencija o Iranu, ali se sudionike vjerojatno prisiljava da prihvate širi sadržaj o Bliskom istoku. Zatim je State Department promijenio dnevni red, jer je bio prisiljen suočiti se sa Sirijom i posebno s Jemenom.

Prvi dio sastanka je održan jučer, ali europske sile nisu upale u zamku. One žele očuvati nuklearni sporazum s Iranom. Poljska je također izjavila da se ne slaže s američkim pristupom Iranu. Ministar vanjskih poslova Jacek Czaputowicz je izjavio novinarima kako je nuklearni sporazum vrijedan i izrazio je nadu da će konferencija pomoći sudionicima u pronalaženju zajedničkog stajališta.

Dok je američka delegacija uključivala potpredsjednika Mikea Pencea, državnog tajnika Mikea Pompea i savjetnika Bijele kuće Jareda Kushnera, drugi važni sudionici odbili su sudjelovati ili su poslali delegacije na niskoj razini.

Šefica vanjske politike EU Federica Mogherini je izjavila kako ima druge obveze. Njemačka i Francuska su poslale samo osoblje niže razine. Britanski ministar vanjskih poslova nazočio je samo na sjednici o Jemenu. State Department je učinio sve da sakrije pravu svrhu konferencije.

U izjavi State Departmenta za medije se navodi: “Program je dalekosežan i uključivat će raspravu o naporima administracije za promicanje sveobuhvatnog i trajnog mira između Izraela i Palestinaca, kao i razgovor o tome kako se nositi s regionalnim humanitarnim krizama. Državni tajnik će dati najnovije informacije o situaciji u Siriji i razgovarat će o drugim američkim prioritetima u regiji, uključujući zabrinutost zbog destruktivnih aktivnosti Irana. Sjednice će ponuditi ministrima priliku da se usredotoče na specifična područja interesa kao što su razvoj i proliferacija projektila, kibernetička sigurnost, prijetnje u nastajanju, terorizam i nezakonito financiranje.”

Nastojanje State Departmenta da sakrije pravi plan je sabotirao izraelski premijer, koji je uoči odlaska rekao: “Idem na sastanak protiv Irana sa 60 ministara vanjskih poslova i izaslanika iz zemalja diljem svijeta. Ono što je važno za ovaj sastanak, koji nije tajna, jer ima toliko ljudi, jest to što je otvoren za predstavnike glavnih arapskih zemalja koje podržavaju Izrael u unapređivanju zajedničkog interesa u ratu protiv Irana.”

Izjava je kasnije promijenjena u “sukob protiv Irana”, ali to nije bilo ono što je Netanyahu rekao u Varšavi, a postoji i video koji to dokazuje.

VIDEO – Aron Heller: Bio sam tamo i rekao je “milchama = rat”

Zašto Netanyahu to radi? Svaka druga zemlja, osim Sjedinjenih Država, ne pokazuje stvarni interes za rat protiv Irana, posebno ne arapske zemlje Perzijskog zaljeva, bez obzira na retoriku.

U slučaju rata, sve one su iznimno ranjive na iransku odmazdu. Njihova naftna i plinska postrojenja bi bila u ozbiljnoj opasnosti. Postrojenja za desalinizaciju, kojima se opskrbljuju pitkom vodom, također su unutar dosega iranskih raketa.

Tvrdeći da se konferencija odnosi na rat protiv Irana, Netanyahu je ne samo osramotio State Department i tajnika Mikea Pompea, već je i ostale sudionike doveo u situaciju da iznimno teško mogu opravdati svoju prisutnost na summitu.

Arapi će biti posebno bijesni, jer se razotkriva otvoren savez s Izraelom u njegovom neprijateljstvu prema Iranu. Surađivati s Izraelom iza kulisa i tajno, za arapske vođe je u redu, ali biti javno povezan s izraelskim ratom će teško objasniti svojim narodima.

Nije bilo iznenađujuće vidjeti da neki od njih napuštaju konferenciju, koja je bila toliko važna za Trumpovu administraciju. Umjesto da pokaže jedinstvo sa saveznicima, pokazao je samo raskol i neslaganje. Netanyahuova izjava bi mogla pomoći izraelskom premijeru da dobije nešto više glasova na predstojećim izborima u Izraelu, ali željeni savez s arapskim zaljevskim monarhijama je sada dalji nego ikad.

 

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Avatar
Gost
Avatar

Ameri će shvatiti da je početak kraja njihove hegemonije kad im saveznici počnu okretati leđa.

igi
Gost
igi

…dok se dolar bezbrižno tiska uz blagoslov mesara iz saudije nema straha.

tihobl
Gost
tihobl

Nece shvatiti ni tad. Previse su glupi i arogantni. Mislice da ih citav svijet mrzi zbog zavisti.

Sovonarola
Gost
Sovonarola

Poceli *pusiti* na svim temama.

EU dismr
Gost
EU dismr

$ ” America deep throat first .. ” $ .. 🙂

Avatar
Gost
Avatar

.

Aurora
Gost
Aurora

Baš tako Avatar. Sve više zadiru u interese svojih saveznica a ratnog plijena je sve manje.

Ivi.tz
Gost
Ivi.tz

Ovaj satanjahu je oličenje ZLA. To je stvarno bolesna osoba…

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola

Svaki ovakav cionističko-globalistički fijasko je korak naprijed prema slobodnom i pravednom društvu naroda i protiv konglomerata elita. Netanjahuovu glupost treba pozdraviti.

ioesrginusenrgfuwneifunwde
Gost
ioesrginusenrgfuwneifunwde

Kako su se samo okupili da pronose milosrdne anđele prema perzijancima sve za odabrane će dati i vlastitu djecu…………….

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola

Je, je, vlastitu… tvoju i moju!

Baba
Gost
Baba

Barem jednom od njega nešto plemenito, pa makar i “slučajno”.

Mucke
Gost
Mucke

Drzite nizak profil da vas ne bi zamijetili? Vrije cijela Europa od Brexita,preko Talijansko -Francuskih,Talijansko-Slovenskih,Talijansko-Hrvatskih,Hrvatsko-Srbijanskih,Hrvatsko-Hrvatskih,BIH,Makedonije,EU-Venecuela-Spanjolska…
Sto je rekao Bibi o Iranu zanima domacice i 9 komentatora.Dajte konacno clanke za raspravu,koje izbjegavaju MSM,naravno bez onoga gospodina sa sjekirom i macolom koji gusi raspravu(ako se netko ne uklapa u njegov svjetonazor) pa i po cijenu da se stado posvadja.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik