Švedska također odobrila izgradnju “Sjevernog toka 2” – Njemačka brani projekt

Gasovod, turski tok, cijevi, ventili
22 komentara

Švedska vlada je u četvrtak 7. lipnja odobrila zahtjev za izgradnju i rad plinovoda “Sjeverni tok 2” u švedskom gospodarskom pojasu u Baltičkom moru.

Ranije ove godine je konzorcij “Nord Stream 2 AG” dobio sve potrebne dozvole za izgradnju plinovoda od Njemačke i Finske.

Pri tom je njemački ministar ekonomije i energetike Peter Altmaier izjavio kako protivljenje izgradnji plinovoda “Sjeverni tok 2” ne jamči povećanje prodaje američkog ukapljenog plina europskim kupcima.

“Sjeverni tok 2” je plinovod dužine oko 1220 kilometara. Prolazi kroz Baltičko more i Rusiju izravno povezuje s Njemačkom. Oko 374 kilometra plinovoda će proći kroz ekskluzivnu gospodarsku zonu Finske, kako stoji u odluci vlade u Helsinkiju. Dokumenti za konačno odobrenje od Rusije za izgradnju “Sjevernog toka 2” bit će spremni u ljeto ove godine.

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier je tijekom dvodnevne posjete Poljskoj u utorak i srijedu poljskom predsjedniku Andrzeju Dudi rekao kako je plinovod “Sjeverni tok 2”  privatna inicijativa.

Steinmeier je naglasio da je tijekom razgovora s Moskvom njemačka vlada otvorila pitanja koja se tiču Poljske i Ukrajine.

“Tijekom razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom je kancelarka Angela Merkel razgovarala o Ukrajini. Radi se o tome kako ublažiti strahove Poljske i Ukrajine da će plinovod “Sjeverni tok 2″ dovesti do prekida tranzita plina preko teritorija Ukrajine. Stoga treba pronaći rješenje koje će omogućiti nastavak tranzita plina kroz Ukrajinu”, rekao je njemački predsjednik.

Predsjednik Poljske Andrzej Duda je tijekom razgovora sa Steinmeierom iznio negativan stav Poljske prema ovom projektu, za kojeg je rekao “da nije u interesu europske energetske sigurnosti”.

Poljski predsjednik
FOTO: Poljski predsjednik Andrzej Duda

Objasnio sam predsjedniku Steinmeieru razloge za našeg negodovanja zbog ovog projekta i našeg neslaganja da on bude izgrađen. Uvjereni smo da također govorimo o interesu Europe kao cjeline, jer ne želimo situaciju velike dominacije ruskih dobavljača, prije svega Gazproma”, rekao je poljski predsjednik.

Andrzej Duda je dodao i da Varšava plaća za plin više od Njemačke. Prema njegovim riječima, Poljska “je prisiljena kupovati plin iz Rusije, a Rusija i Gazprom koriste tu situaciju”.

“Poljska u budućnosti ne želi takvu situaciju, stoga Varšava implementira vlastite plinske projekte koji će jamčiti sigurnost opskrbe plinom naših susjeda”, dodao je Duda.

Ranije je ruski predsjednik Vladimir Putin, nakon sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, održanog u svibnju u Sočiju, rekao je da je “Sjeverni tok 2” čisto ekonomski projekt, te da njegova provedba ne uključuje prekid tranzita ruskog plina preko Ukrajine.

Međutim, Gazprom još uvijek ne razumije s kime bi u Kijevu trebao pregovarati o tarifama za tranzit plina nakon 2019. godine, izjavio je Aleksandar Medvedev, zamjenik predsjednika uprave ruskog plinskog holdinga.

“Volumen transporta plina preko Ukrajine će biti određen u sklopu drugih pitanja. Kao što je rekao naš predsjednik, trebali bi postojati ekonomski uvjeti, a to nije samo razina naknada, nego i jamstvo poštivanja potencijalnog  dogovora. Osim toga, još uvijek ne znamo s kime pregovarati. S ukrajinskim regulatorom ili s kim drugim?”, kazao je Medvedev.

Sjeverni tok 2, gasovod
FOTO: Sjeverni tok 2

“Gazprom još uvijek nema informacije o tripartitnim pregovorima o plinu s Europskom komisijom i Ukrajinom. Planirano je da se pregovori održe na ministarskoj razini, uz sudjelovanje Europske komisije, ruske i ukrajinske strane. Mi do sada nismo dobili nikakve obavijesti”, rekao je Medvedev.

Podsjetimo, 20. svibnja je Gazprom Arbitražnom sudu u Stockholmu poslao dokumente o raskidu ugovora s Ukrajinom. U međuvremenu je ukrajinski Naftogaz rekao kako će Kijev, ako ukrajinska strana ne bude zadovoljna  s količinom tranzita ruskog plina nakon 2019. godine, već ove godine povećati tarife tranzita.

Nakon presude i neuspjelih pokušaja Naftogaza Ukrajine da od Gazproma naplati 2,6 milijardi dolara odštete, kako je presudio Arbitražni sud u Stockholmu, mogućnosti postizanja dogovora između Moskve i Kijeva su sve manje.

Čini se da Njemačka strana to vrlo dobro zna, ali štiti za njemačke kupce i distributere vrlo unosan projekt “Sjeverni tok 2” , koji će Njemačkoj osigurati ključno mjesto u opskrbi Europske unije ruskim plinom, kojeg će dobivati kroz Baltičko more i preprodavati kupcima u središnjoj i istočnoj Europi.

Andrzej DudaArbitražni sud StockholmgasgasovodGazpromNord Stream 2 AGPeter AltmaierPlinPlinovodSjeverni tok 2Steinmeier
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
5 godine prije

“Andrzej Duda je dodao i da Varšava plaća za plin više od Njemačke.” – idi si onda kupovati od svojih sponzora amera po 3x visoj cijeni. Sto bi vi, plin badava ?

Laki Topalović
5 godine prije

Mislim da je jutros i Rusija upravo potpisala zadnje dokumente. Čekali su da svi ostali prvo naprave, valjda , ako sve propadne, nek ostali partneri ganjaju Švedsku i Finsku, ne njih,. Nije ni važno.

Siniša
5 godine prije

Znaci Njemacka postaje monopolista!?
Elem,imaju opciju Jamal plinovoda….zasto se prave debili?

Alen
5 godine prije

nek im je sa srecom,dok mi stojimo,čekamo i gledmo…

Tak
5 godine prije

Znači onih 22.000 rezervista Švedska je digla na oružje zarad čuvanja sigurnosti plinovoda Sjeverni tok?

hogar strašni
5 godine prije

Oko 374 kilometra plinovoda će proći kroz ekskluzivnu gospodarsku zonu Finske. Švedska vlada je u četvrtak 7. lipnja odobrila zahtjev za izgradnju i rad plinovoda “Sjeverni tok 2” u švedskom gospodarskom pojasu u Baltičkom moru.
Vidi zanimljivo članice EU pa imaju gospodarski pojas ili gospodarsku zonu samo smo se mi našeg gospodarskog pojasa odrekli u korist svih ostalih. Stvarno nam treba pušaka i metaka da očistimo hrvatsku od političara

Croatia
5 godine prije

Poljacima bi trebalo odmah obustaviti isporuku ruskog plina da čim prije krenu sa kupnjom američkog ukapljenog plina ili neka se griju na drva.Za „Švabe“ prst gore oni znaju poslovat. Bugari umjesto da postanu plinsko čvorište slušaju budale pa izvise.Turci se nedaju zbunit. A Hrvatski političari su posebna priča oni odmah počmu skidat „gaće“ bez da im se išta govori , dovoljan je zavodni pogled iz „Brisela“.

BRDJANSKI
5 godine prije

Sve je to ok. ali sigurno ce Amerika priprijetiti Finskoj ili Svedskoj, da povucu dozvolev za kroz njihov gospodarski pojas i od gasovoda nista.

davor
5 godine prije

Najgluplji su (smo) bili i ostali – slavenski narodi.

davor
5 godine prije

Ponekad tražim Poljsku i Hrvatsku na karti Sjeverne Amerike jer se nemogu načuditi gluposti i nebulozama svoje zagrebačke prvostolnice i višegradske (višemajmunske) grupe.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI