Svijetu su očajnički potrebni jaki lideri

Viktor Orban
22 komentara

Evropi je potrebna “snažna Amerika sa jakim liderom” ako postoji ikakva nada za okončanje sukoba u Ukrajini, rekao je mađarski premijer Viktor Orban u četvrtak na Konzervativnoj političkoj akcionoj konferenciji (CPAC) u Teksasu. Trenutna strategija koju su prihvatili “globalistički lideri” samo produžava sukob, koji se može okončati samo razgovorima između SAD-a i Rusije, dodao je on.

Orban se obratio CPAC-u u Dalasu u četvrtak, rekavši okupljenima da je čudno da je lider male evropske zemlje pozvan da drži predavanje o globalnoj supersili. Nakon što je iznio izvještaj o političkim pozicijama Mađarske i taktikama koje se koriste za njihovo promoviranje, na kraju se dotakao sukoba u Ukrajini.

“Ukrajina je naš susjed. Potpuno smo solidarni s njima”, rekao je Orban okupljenima u CPAC-u, dodajući da je ruska intervencija do sada protjerala blizu milion izbjeglica u Mađarsku. To je skoro desetina ukupnog stanovništva Mađarske, istakao je on.

„Po mom mišljenju, strategija globalističkih lidera eskalira i produžava rat i smanjuje šanse za mir“, tvrdi on. „Bez američko-ruskih pregovora, nikada neće biti mira u Ukrajini. Sve više ljudi će umirati i patiti, a naše ekonomije će doći na rub kolapsa.”

Nama u susjedstvu Ukrajine očajnički trebaju jaki lideri koji su sposobni da pregovaraju o mirovnom sporazumu… Treba nam jaka Amerika sa jakim liderom

“Ne mogu vam reći šta da radite. To je vaša suverena odluka. Međutim, mogu vam reći jednu stvar: samo jaki lideri su u stanju da sklope mir”, rekao je Orban na CPAC-u.

Mađarski premijer je bio otvoreni kritičar politike ekonomskog ratovanja SAD i EU protiv Moskve. Prošlog mjeseca je rekao da sankcije nisu pomogle Ukrajini ili zaustavile ruske trupe, već su osakatile evropske ekonomije. U radijskom intervjuu jednoj mađarskoj stanici, Orban je rekao da je EU “pucala sebi u pluća i dahta za zrakom” i da donosi politiku zasnovanu na pogrešnim pretpostavkama, kojoj je hitno potrebna revizija.

Visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell odgovorio je osudivši Orbanove komentare, rekavši da rukovodstvo u Briselu ne misli da su sankcije greška, ali “ono što smo morali da radimo i nastavit ćemo raditi”.

SAD su u više navrata govorile da je svaka odluka o sklapanju mira u potpunosti na ukrajinskoj vladi, dok joj daju bezuslovnu podršku u novcu i oružju. Krajem marta Kijev je skoro postigao dogovor s Moskvom, ali je otišao nakon što je britanski premijer Boris Johnson obavijestio predsjednika Vladimira Zelenskog da Zapad nije voljan da sklopi mir s Rusijom, javljaju ukrajinski mediji.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći neuspjeh Kijeva da sprovede sporazume iz Minska, čiji je cilj da regionima Donjecka i Luganska da poseban status u okviru ukrajinske države. Protokoli, uz posredovanje Njemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014. Bivši ukrajinski predsjednik Pjotr ​​Porošenko je od tada priznao da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi primirje kako bi kupio vrijeme i “stvorio moćne oružane snage”.

U februaru 2022. Kremlj je priznao republike Donbasa kao nezavisne države i tražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. Kijev insistira da ruska ofanziva nije bila potpuno ničim izazvana.

mađarskaOrbanSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Hrvat
1 godina prije

Bravo orban.
On je pravi vođa naroda koji gleda za narod. Hebes eu i sad.. Tako treba

Tadija
1 godina prije

Samo zdrav razum mu nalaze da to sto Zapad cini je totalna glupost vladajucih.

zapadni neimac
1 godina prije

Još malo pa neće biti ni Pujtina, ni Erdogana a ni ovog kepeca. Samo čekajte.

Josip
1 godina prije

Cijela Europa stenje u strašnim ekonomskim gubicima zahvaljujući ludoj Ursuli i trulo Europskoj Komisiji koja je Europi napravila veću štetu nego li Hitler baveći se problemima u tuđem dvorištu i financirajući fašiste u Ukrajini. I nitko da postavi pitanje kaznene odgovornosti Ursule?

1 godina prije

Tako je Orbane , a ne ovi korumpirani podrepaši koji su se spremni nagu.ziti za $1! ( čak i za manje )

Vanja
1 godina prije

Ovo je zvezdani trenutak Mađara koji su jednom kao nacija stali na pravu stranu istorije kako se to kaže.Ove godine su bili izbori koje ja sa gnušanjem ignorišem u svim zemljama di imam pravo učestvovanja kao gubljenje vremena jer bira i odlučuje neka mala grupa “reptila”.Ipak,ove godine sam osetio da treba da podržim Orbana iako on nikad nije bio moja opcija.Istovremeno se glasalo o proterivanju gej lobista iz škola i u tom smislu.I nisam pogrešio.I pored neviđene kampanje iz globalističkih krugova da ga potope,Orban je ostvario najveći rezultat ikad.Ostaje im još bombardovanje.

Pera Detlic
1 godina prije

Vidi, vidi. Mađarska Greta zbori o jakim liderima. Svijetu ne trebaju jaki lideri nego svijest i sloboda. Jebeš sve ostalo. Lideri i vladari su hašiš za neslobodne i nesposobne. Oni kojima drugi kapu kroji jer su zamijenili dupe i glavu. U prvoj fazi ide iz glave u dupe, a u drugoj (kad se osvijeste) i počne dolazit iz guzice u glavu biva najčešće kasno. Uloge su krasno podijeljene i dobro se igraju. Samo se treba upitati što u tim kazališnim predstavama ima za mene? Iglica sine i nemaš brige. Ako ne postaneš ravnozemljaš (ravno pod zemlju) postaćeš rob. Sad već jesi 80% razvalašteni rob od svog dohotka, a uskoro nećeš biti vlasnik ničega. Ni sebe. Samo kupi ulaznicu i sudjeluj redovito u kazališnim predstavama. Za nagradu ćeš dobit žig vlasnika/gospodara.

Makic
1 godina prije

Orbanov govor: /watch?v=oFA3WkPhAiY

Emiliano Zapata
1 godina prije

neka puste Marka, preporodio bi zemlju!

Max
1 godina prije

Orban Putin Assasd Maduro.

DEDA
1 godina prije

ADOLF,TITO,TUĐMAN,STALJIN DA NE NABRAJAM KRETENSKE LIDERE KOJIH DEBILNE OVCE ZAHTJEVAJU,TRAŽE ITD SJEBALI SU SVE KAJ SE MOGLO SJEBAT A DEBILNI NAROD OPET TRAŽI LIDERE.EEEEE MOJ NARODE DEBILNI FAKAT POKREĆEŠ RATOVE.

Madrid
1 godina prije

Din dusmanin

rade iz niša
1 godina prije

hvala, stari Viki, no svijetu je potrebno da se prije svega otarasi nezajažljive proždrljivosti bogatih pijavica koji ne znaju za mjeru i ukus

Alen
1 godina prije

Dokle god se budete oslanjali na covjeka i obozavali autoritete nula bodova,sve je laz i obmana.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI