The Guardian: Većina Europljana vjeruje da će se EU raspasti u sljedećih 20 godina

sat eu casovnik budilnik
37 komentara

Istraživanje koje je proveo istraživački centar YouGov u 14 europskih zemalja pokazalo je da većina Europljana vjeruje da će se EU raspasti u sljedećih 10 do 20 godina, prenosi The Guardian. Štoviše, najviše ispitanika koji imaju ovaj stav je u Slovačkoj i Francuskoj, kaže se u članku.

Unatoč činjenici da je Europska unija dosegla rekordne visine u više od četvrt stoljeća, više od polovice Europljana vjeruje da će se EU u sljedećih 20 godina vjerojatno raspasti, piše The Guardian.

Ti su podaci dobiveni istraživanjem koje je proveo istraživački centar YouGov Europskog vijeća za inozemne odnose u 14 europskih zemalja: u Francuskoj, Njemačkoj, Belgiji, Italiji, Nizozemskoj, Austriji, Slovačkoj, Rumunjskoj, Grčkoj, Češkoj, Mađarskoj, Danskoj, Španjolskoj i Poljskoj. Tijekom ankete, većina ispitanika izjavila je da je kolaps Europske unije u sljedećih 10 do 20 godina “realna mogućnost”.

Najviše ispitanika koji dijele ovo mišljenje je u Slovačkoj, čak 66%.

Francuska je odmah iza Slovačke, gdje je uoči predstojećih izbora za Europski parlament stranka predsjednika Emmanuela Macrona “En Marche!” zaostaje za Nacionalnim ujedinjenjem Marine Le Pen. 58% ispitanika iz Francuske je izrazilo je mišljenje da će EU “vjerojatno propasti u sljedećih 20 godina”.

Najmanje u propast Europske unije vjeruju u Švedskoj (44%), Danskoj (41%) i Španjolskoj (40%).

Isto istraživanje pokazalo je probleme s blagostanjem Europljana. Tako je, između ostalog, samo trećina Nijemaca i četvrtina Francuza i Talijana izjavila da su do kraja mjeseca imali dovoljno novca za nužne troškove, piše The Guardian.

The Guardian

raspad EU europa evropa
FOTO – Istraživanje javnog mnijenja u 14 zemalja o opstanku EU istraživačkog centra YouGov
raspad EU
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

I ja.
I prije……

eu kolonija
4 godine prije

narod zna najbolje. što bi se reklo niko nije pametan kao svi.

Brave new world
4 godine prije

Čim su englezi napustili brod nesto se kuha.
Čim francuzi strahuju znači da je nesto proključalo.
Možda doskora .budemo svjedočili novom ratnom ludilu samo neznam ko ce nam sada biti neprijatelji.

Siniša
4 godine prije

Ko bi rekao da su EUropljani tako uskih shvatanja!?

Slavonac
4 godine prije

Sorosova i ljevo liberalna Europa nece ostat.Oni koji ne postivaju(majmunoidi),obitilj,vjeru i naciju nemogu napravit taku Evropu.

Lucija
4 godine prije

Pa sad…
Ima ovdje više toga.
Tko je autor? The Guardian. Kak’ti pouzdan?
Englezi. Ja ij podržavam u želji da izađu, ali ne i u njihovim ‘vjekovnim stremljenjima’ da nešto čeprkaju…u krajnjoj liniji što ih briga? I nek’ plate onih zaostalih, sada već preko 100 milijardi članarine ( kad su počeli izlazit bilo je preko 50).
Ipak, najvažnije u tekstu: “… samo trećina Nijemaca i četvrtina Francuza i Talijana izjavila da su do kraja mjeseca imali dovoljno novca za nužne troškove”.
Koliko to ima veze s eu? Velikim dijelom da, ali koliko je bolje u usa?
I ovo nije novi problem. Postajao je vidljiv od 2002- 2008. (kriza), izbijalo je ovo u uličnim nemirima u Londonu i Parizu.
Ako eu ovo ne želi rješavati, a očito ne želi, nek propadne. A da li doprinosi ovoj situaciji?

Son of Alerik
4 godine prije

EU će se raspasti – misli 50 i nešto posto Europljana. Ostali tako ne misle. Tko zapravo misli? Sami ispitanici? Ili ponavljaju mišljenja onih kojima su odlučili vjerovati (tvornicama mišljenja oko nas)? Mišljenja ne obavezuju. Niti su predskazujuća. Danas se misli jedno, sutra drugo (ovisi koji proizvod spomenutih tvornica smo kupili).
Nema ni jedan razlog da se EU ne raspadne. Kao i svaka dosadašnja takva ‘udruga’ u povijesti, ima svoj vijek trajanja. Eto, i SSSR je imao vijek trajanja. I Jugoslavija.
Kad dođe vrijeme, EU će umrijeti.
Ali to neće biti za 20 godina.

samo tako
4 godine prije

Dvije trečine njemaca i tri četvrtine francuza i talijana nemaju dovoljno za mjesečno pokrivanje nužnih troškova ?
Koliko je vjerodostojan The Guardian ako je večina stanovništva bogatih zemalja tako siromašna da jedva krpa kraj s krajem ?
Približava li se Europa Africi ili otočani mute vodu po dobrom, starom običaju ?

Moreno
4 godine prije

Sve se minja, civilizacije i carstva su se kroz povijest raspadala i to je sve išlo sporije . . . danas imamo internet koji je puno brži od glasnika na konjima i golubova pismonoša . . .

Nil1
4 godine prije

Ne želim da se raspadne jer dobro živim u njemačkoj, dobra plaća…. vikendom kao danas pijem kavu u francuskoj s prijateljima nema granica… jednostavno uzivam

ima ko da odlučuje i reguliše
4 godine prije

neka vjeruje ko šta oće. tojest šta mu je dano da vjeruje

Kažun
4 godine prije

Misliti je dr*k znati.Stara istarska.

ANTINWO.HR
4 godine prije

Hvala BOGU da se raspadne čim prije!Nakaradna tvorevina masonskih kukavica

Max
4 godine prije

Ja ne znam hoće li se raspast ali ake se i raspadne nitko neće plakati za njom jer je to brokratska struktura koja želi uništiti suverene države. Savez suverenih država je prihvatljiv ali Veliki Brat sa sjedištem u Bruxellesu to nije.

lweivrniqewvrgqewrugfqerfniqer
4 godine prije

Ovi pinokii iz gardicioana kad bi bili objektivni rekli bi jewropa će se raspasti kad to kaže siti…………….

Lucija
4 godine prije

A evo i jedne ozbiljne studije ECFR, na 60 000 ispitanika, vestinet rs:
” U svakoj državi-članici, osim u Španiji, većina glasača veruje da će se EU raspasti u narednih 10 do 20 godina, navodi se u studiji.

Kako se precizira, u Francuskoj 58 odsto ispitanika smatra da je realno da će se blok raspasti u roku od dve decenije, s čime je saglasno 57 odsto Italijana i Poljaka.

Čak je i u Španiji 40 odsto ispitanika reklo da je realna mogućnost da se EU raspadne.

Istraživanje je pokazalo da većina Evropljana, ukoliko se EU raspadne, kao najveći gubitak vidi kolaps jedinstvenog tržišta, a potom pitanje slobodnog putovanja preko granica i slobode za život i rad u drugim zemljama.”

Borg
4 godine prije

EU u ovakvom obliku nema budučnosti, toga su svjesni i u Evropskoj komisiji. Pokušaj stvaranja hibrida nešto između Sjedinjenih država i bivšeg Sovjetskog saveza gdje je naj snažnija poveznica zajedničko tržište, a bez prave političke snage jednostavno u današnjem svijetu nema budučnosti.
Vjerojatno je intencija bila stvaranje neke vrste Sjedinjenih Evropskih Država, samo za to treba postići dogovor svih država članica.
Jel može itko u Europi zamisliti da se države članice zaista i bez fige u džepu odreknu vlastitog suvereniteta? Da ne razmišljaju o EU dviju brzina? Da im interes saveza bude važniji od nacionalnih interesa? Da uspostave vlastitu vojsku? Teško.. Vrlo teško.. Stoga je raspad više nego izgledan. Usput Njemačka nije uništila njemačku marku kad je uvela euro.

Amater
4 godine prije

puno prije

milivoje
4 godine prije

evropa ne moze da se raspadne ni za 2-3000 godina i vise ali eu moze i za manje od 20 godina.nemojmo mesati babe i zabe. evropa je jedno a eu nesto sasvim drugo. eu ne funkcionise jer je temelj te gradjevine slab. sta je to sto eu drzi zajedno? evro to sigurno nije a nije ni uveden u svim drzavama. razlike i mentalni sklop kao i obicaji istorija, standard pa i vera cine eu stanovnistvo veoma razlicito u svakom pogledu. ali najveci neprijatelj eu je usa koja je podriva i koja ima strah da ce doci do priblizavanja eu i rusije a to je fatalno za ameriku!! a i uticaj kine je sve veci…a balkan kao nereseno pitanje? a emigranti? eu sve vise lici na yu.mnogo problema a malo resenja!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI