Vaclav Klaus: “Raspad EU je šansa za spas Europe”

Vaclav Klaus
14 komentara

Europska unija u 2017. će biti pritisnuta ogromnim problemima – neprestanim protokom migranata, nastavkom problema u eurozoni i napetostima s Rusijom. Porast frustracija Bruxellesu prijeti statusom quo u EU, a pred nama su izbori u ključnim državama članicama i alternativne političke snage mogu biti korak bliže vlasti. Može li EU izdržati pritisak i u kojem je trenutku degenerirala ideja mirnog ujedinjenja europskih naroda?

Odgovore na ova pitanja, ali i druga je u intervjuu sa Sophie Shevernadze dao bivši predsjednik Češke Republike Vaclav Klaus, koji tvrdi da se Europa može spasiti samo raspadom Europske unije.

“Bio bih jako sretan da se Europska unija pretvori u nešto drugo, ali ne bih rekao da je problem ako se raspadne. Ja bih to nazvao rizikom, ali mogućnošću za potencijalne pobjede za budućnost. No, nisam siguran da će se to dogoditi. Brexit je u tom smislu bio važan element i nadam se da se Europa napokon može početi restrukturirati. Mi smo nakon pada komunizma organizirali radikalnu, dramatičnu transformacija sustava. Siguran sam da Europskoj uniji treba nešto vrlo slično”, rekao je Vaclav Klaus.

Komentirajući “rast populizma” u Europskoj uniji, Vaclav Klaus je rekao “kako pokreti protiv establishmenta u EU nikako nisu radikalni, nego zastupaju normalne ljude”.

Bivši češki predsjednik je ujedno odgovorio na navodne ruske hakerske napade tijekom američkih izbora, što su već mjesecima vrlo popularne teorije zavjere u korporativnim medijima.

Pa to je šala. Ne uzimam to ozbiljno. Osobno sam prisustvovao na deset, možda i petnaest izbora u zadnjih 25 godina i ne mogu zamisliti da se utječe na izbor nekog drugog, iz neke druge zemlje, a pogotovo ne u Sjedinjenim Državama. Stanovništvo, američki građani, oni su jednostavno htjeli promijene i nisu htjeli Hillary Clinton i politiku koju je ona predstavljala. I to objašnjava ishod, koji je bio racionalan i uspješan. Ja ne mislim da bi bilo koja zemlja mogla utjecati na ishod američkih izbora”, rekao je bivši predsjednik

Izvor: Twitter.com/SophieCo_RT / You Tube

migrantska krizaraspad EUVaclav Klaus
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
vv-olt
7 godine prije

Tako i je.
Ako zelimo spasiti Europu
ukinimo EU, jerbo europska unija nije nista drugo nego njemacki 4-ti Reich.

Americka zelja je – a na tome i radu vec 100 godina – da zagospodare svijetom.

Buduci da je Njemacka prvi prsten americkih vazala, Njemackoj je dozvoljeno se siriti i stvarati 4-ti Reich.

U tom slucaju Amerika bi upravljala s cijelim svijetom a njemacki 4-ti Reich bi bio americki vazal.

Nijemci su spremni na takav poredak.

Oni prihvacaju americke sudove, kazne koje im oni nametnu i u cijelini prihvacaju americku vlast. Zauzvrat ih Amerikanci podrzavaju da stvaraju 4-ti Reich.

Zadnji njemacki ekspanzionisticki potez je bio sirenje na Ukrajinu i izbijanje na ukrajinsko-rusku granicu. Rusi su im rekli “ovaj puta stop”.

shumadinac
7 godine prije

Migrantska kriza je savršeno tempirana za predstojeće izbore u Evropi. Uzdizanje desnice je bilo prisutno i pre nje ali je ova kriza dovela do “eksplozije” njene popularnosti.

I izbor Trumpa je na toj liniji. Dolazi vreme oštrije retorike, prigušene političke korektnosti, agresivnije politike. Sada imamo priliku kao možda nikada pre da očigledno vidimo da se politika Zapada kreira u jednom centru. A to može da znači samo jedno – čekaju nas interesantna vremena.

Koča Popović
7 godine prije

Europa kao slobodan prostor za protok ideja i ljudi, a ne iskljucivo roba i kapitala u korist vlafajuce klase. Takva Europa, a ne postojeca.

USA exceptional
7 godine prije

Trump je izjavio
NATO pakt je zastario
NATO zemlje cuckaju Ameriku
NATO je zatajio u borbi protiv terorizma

Zivio Trump, smrt NATO paktu i sloboda narodu.

subaru
7 godine prije

Ovaj je progledao pa uvidio u što mu je ušla Češka.

goltanco
7 godine prije

RT
Je napisao reportazu pod imenom
NATO pakt replicira nacisticku Njemacku, 100% ispravno.
Znali smo odavno da su natovci zamjenuli nacisticki krizh s ovim sadasnjim.
Isti drek samo drugaciji simboli
iste namjere samo drugaciji igraci.

Western amnesia on WWII as NATO replicates Nazi Germany

čitatelj portala
7 godine prije

Šteta što ovakve stvari govori jedan bivši. Dok je bio na platnom spisku, ništa nije smio izustiti.

Sarajevo
7 godine prije

yebo svaku zajednicu unutar Europe koja isključuje Slavensku misao…a EU nema niti jedno slovo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI