Matteo Salvini: „Nek se Europa nosi u pi*du materinu! Ili pomoć ili izlazimo!“

Metteo Salvini
70 komentara

Nakon razdoblja u kojem je vođa Lige Mateo Salvini ublažio svoje pozicije, priznajući da na stranka koju je vodio nije željela napustiti eurozonu, govoreći za portal Affari Italiani o napetostima u Europi i mjerama koje treba poduzeti da se riješe ozbiljne zdravstvene opasnosti povezane s koronavirusom nije štedio teške riječi.

“Ludilo. Europi treba još petnaest dana da odluči što učiniti. Ako, kome i kako pomoći? U punoj nuždi, s ljudima koji umiru, sada od upale pluća, sutra možda od siromaštva, oni raspravljaju” rekao je bivši talijanski ministar unutarnjih poslova.

Salvini je na pitanje ima li još smisla ostati u EU, s obzirom na sukob zemalja članica i zemalja nečlanica eurozone, te sukob Njemačke i sjevernih država sa zahtjevima Italije, odgovorio oštro: “Ma kakva “unija”, to je otrovno gnijezdo zmija i šakala. Prvo pobijedimo virus, a onda ćemo dobro razmisliti o Europi.

I, ako bude trebalo, reći ćemo zbogom. I to bez ikakvog zahvaljivanja.”

Ovaj je koncept čelnik Lige potvrdio i tijekom izravnog razgovora za kanal Telelombardia.

“Pomislite na odvratnost i sramotu Europe. Gospodarima u Europi treba petnaest dana da odluče. Zašto u Berlinu i Bruxellesu ne razumiju da ljudi umiru. Zato su se skupili i odlučili da će razmišljati o tome dva tjedna, ako i kako pomoći. Ako je ovo Europska unija, to je sr*nje. S ljudima koji umiru od upale pluća danas, a sutra možda od nedostatka posla, jer se Berlin, Amsterdam, Rim, Bruxelles bore, treba im dva tjedna da razmisle. Ma idite u pi*du materinu“, rekao je Salvini.

Podsjetimo čitatelje da u talijanskom jeziku ne postoje psovke poput naših  „balkanskih“, ali „andate a cagare“, kao što je ljutito rekao Salvini, bi u slobodnom prijevodu imalo istu težinu.

Bivši ministar dodao je da u ovoj fazi zdravstvene zaštite ne bi trebali slušati samo gradonačelnike, već i one koji upravljaju manjim tvrtkama.

“Moram zahvaliti našim gradonačelnicima koji rade sjajan posao. Jer uvijek se vide samo Sala i Gori, koji pale alarme, a zaboravljaju kad su pili aperitive na Navigli ili odlazili u kineski restoran, kao što je Gori činio s cijelim vijećem. Ali sada nije vrijeme da se sjećam tih stvari”, rekao je Salvini pomalo kontroverzno.

“Sada je vrijeme da slušamo i gradonačelnike malih naselja. Razgovarao sam s mnogim od njih koji su u ozbiljnim poteškoćama”, rekao je Salvini.

Europa riskira „Italexit“ i raspad i to više nije hipoteza

Za sedam dana će se održati sastanak na vrhu na kojem je cilj izbjeći raskol između fronte od devet nacija s juga, na čelu s Francuskom i Italijom, i zemalja na sjeveru, predvođenih Njemačkom i Nizozemskom.

Pregovori traju. Dok u Italiji raste iskušenje, ne samo među političkim liderima, da se oprosti od Europe, Antonio Noto sa stranica lista La Nazione tvrdi da se povjerenje Talijana u EU “urušilo” na 25%.

Lider Lige Matteo Salvini je otvoreno stavio na stol hipotezu Italexita.

„Mi bi odštampali novac. Švicarska, dovoljno da popunite list, stavlja vam na raspolaganje do 500 tisuća eura, Velika Britanija vam garantira do 80% plaće, a SAD izdvaja do 2000 eura po obitelji. Oni to mogu. Mi to ne možemo jer imamo euro“, kaže bivši ministar unutarnjih poslova u intervjuu za Corriere della Sera.

Za Salvinija, dok Europska komisija na čelu s Ursulom von der Leyen i dalje sliježe ramenima, postoji samo jedan način: „Emisija talijanskih vrijednosnih papira s povoljnijom kamatnom stopom. Danas EU to ne dopušta“.

Ministar vanjskih poslova Luigi di Maio također daje slične izjave.

„Europa danas ima priliku iskazati solidarnost s jednom od zemalja utemeljitelja EU. Učinit ćemo sve što je moguće za naš narod, ali Europa će učiniti svoj dio. Ne, sebičnost nam ne treba. Treba nam hrabrost“, kaže Di Maio u intervjuu za Euronews.

U Demokratskoj stranci, žestoko proeuropskoj talijanskoj stranci, vlada osjećaj srama. Toliko da je bivši premijer Paolo Gentiloni, povjerenik EU za gospodarska pitanja, bio prisiljen na intervenciju.

„Ključna riječ je solidarnost. Potreban nam je zajednički plan za ponovno rođenje Europe. Različite vlade moraju postići sporazum. Štoviše, bez zajedničkog plana nijedna zemlja, pa ni najbogatija, neće moći izaći iz ove strašne krize”, rekao je Gentiloni i predložio jačanje Europske investicijske banke.

Ali među prijedlozima koje navodi Gentiloni također je i kontroverzni MES, te druge europske institucije “za izdavanje obveznica i financiranje potrebnih projekata”.

No Italija ne želi ove komplicirane mehanizme. Pomoć želi sad i odmah, kroz dozvolu da Banka Italije izda suverene „korona obveznice“.

Ali ne postoji zajednički plan, jer je Vijeće EU povjerilo Europskoj komisiji da izradi plan za obnovu. Italija, Francuska i 7 drugih zemalja traže da se sa zajedničkim „korona obveznicama“ prikupi milijarda koja će se dodijeliti hitnom slučaju koronavirusne epidemije. Ali predsjednica Ursula von der Leyen ne popušta.

S druge strane se front okupljen oko Njemačke osipa. Tri baltičke zemlje i Slovačka, koja je oduvijek bila za sjevernu Europu, su izrazile spremnost  za potpisivanjem zahtjeva za „korona obveznice“. Drugi način, kojeg su predložili poslanici iz redova vlade Roberto Gualtieri i Enzo Amendola, je upotreba državnog fonda za štednju. Ali tu postoji prepreka, jer pristup ovom fondu zahtjeva restrukturiranje javnog duga, prevedeno, dolazak Trojke u Italiju, a tu je hipotezu već odbio predsjednik države Sergio Mattarella.

Il Giornale

Kraj „europske solidarnosti“ i humanizam „totalitarnih režima“

Italexitraspad EU
Pretplatiti se
Obavijesti o
70 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dopizdilomi
4 godine prije

Počelo je.

Vozd je stigo janice
4 godine prije

Bili su protiv fonda za ovakvu pomoc a sad mjaucu. Uz to u taj Fond je najvise uletila njemacka. 190 milijardi. Ne sirite fejknjuvs, kaznjivo je.

Pedro del negro😎
4 godine prije

Raspast će se kaoYuga za 2g to smo mogli i prdpostavit s obzirom na yu eksperiment …. takva vrsta zajednice ne funkcionira!!!🙊🙈

Dejan
4 godine prije

Koliko god mi se svidjao Salvini i koliko god je bolji od drugih Italijanskih političara, moram da konstatujem da je on populista i da priča ono što narod želi da čuje. Kada bi on potpuno stajao iza svojih reči to bi bila prava stvar. Ali on nije novi Victor Orban i on neće da se potpuno obračuna sa evropskom birokratijom. Tako stoje stvari. A inače me je Salvini oduševio kad je Ričardu Giru koji se “brinuo mnogo” za migrante iz Afrike koji su bili na brodu a Salvini nije hteo da im dozvoli da se iskrcaju u Italiju i kad se Gir pozivao na humanost rekao čuvenom glumcu neka ih on vodi u svoje skupocene vile ako mu je stalo do migranata. Za to mogu da kažem – bravo Salvini!

Son of Alerik
4 godine prije

Čini se da ćemo u budućnosti zamijeniti dosadašnje računanje vremena pa neće više biti prije i poslije Krista, nego prije i poslije Korone.
Tako bi Talijani sad prebrisali pretpovijest, ono prije Korone i startali s novih pozicija – nisu bili u dugu, nisu se odrekli svoje valute, nisu se odrekli suvereniteta ulaskom u EU…ali neće ići.
Koliko god sad mnogi otkrivali kako je EU ‘samo monetarna unija’, to otkriće’ im samo po sebi neće pomoći da promijene stvari. Sve vezano uz euro mora se donijeti zajednički. Lako što se mora, nego – drugačije se i ne može.
Hoće li to biti brisanje dugova po nekom načelu, izdavanje novih obveznica uz ostanak dugova, vidjet ćemo.
Salvinijevo otkrivanje tople vode, pristankom uz priče o ‘korona pandemiji’ pokazuje da je prevrtljivac, kao i onaj grčki, kako se zove (rekao bi Todorić),Tsipras.

Alex
4 godine prije

“Eu, va fan culo” bi bila njihova psovka u ovom kontekstu. Ako ozbiljno misle izaći iz € zone, baš sad je pravi čas. No, čisto sumnjam…treba imat muda za to, a Talijani su jaki samo na jeziku…parole, parole…

Dedolarizirani rus
4 godine prije

Italiju treba izbaciti iz EU pod hitno,isto tako Madjarsku,obje drzave su politicki trojanski konji u EU,tim drzavama vladaju populisticko fasisticko mafijaske poludiktature.Draze su im bofl maske iz kine i rusije od stotine milijardi eura koje im je EU uplatila kroz razno razne fondove.Nogom u dupe pa nek se prikljuce rusima i kinezima.

Minus collector
4 godine prije

Šta je ovo danas ? Dan minusa, u narodu poznato kao “minusovanje” 🙂

Faust
4 godine prije

Raspad fašističke tvorevine je počeo sa Brexitom i nezaustavljiv je.Migrantska “kriza” i Corona “kriza” pokazuju da EU ne funkcionira.

Mercury
4 godine prije

Blef koji im je prvi puta donio lovu. Vjerojatno će im i sada.

A da se Italija odluči izaći, ekonomski bi ju potopili da napravili primjer svim ostalim državma što će im se dogoditi ako izađu iz EU. I onda bi se Italija vratila podvinutog repa, a EU dala hrpu love da se pokaže kako je dobra i voljna pomoći.

Neće EU nikuda, bez brige.

mislim
4 godine prije

čitao sam u nekom dolje članku da su se i u kini dvije pokraine zbok korone zamalo na nož ali je uskočila normalno kp kine i brzo se to smirilo.
sad to je isti narod .a u europi nije isti narod, pa čak i nije ni isti jezik ko u exyu , a komunista nema , ode europa u pm.

gost
4 godine prije

Ne znam kako je to rekao na talijanskom pošto se takva fraza u Italiji ne koristi 😀
Vjerojatnije je rekao “va fan culo”!

Adriana
4 godine prije

EU je zajednica bankstera, birokrata i korporacija ( ne nužno tim redom), nikako naroda/nacija. To smo naučili. Uzmi ili ostavi.

Venom
4 godine prije

Ono, kad su pred mijesec dana na ovom portalu neki govorili, da je Avstro-Ugarska na Balkanu zbog empatije do naroda pomagala i gradila infrastrukturu “kao zbog velike ljubavi, da pomognu jadnom narodu “, sada su se mogli uvjeriti na vlastite oči i to za vrijeme njihovog života, da to nije tako.
Da neka bogata Njemačka ili Amerika ni prstom da mrdnu, da bi pomogli svom prirodnom, ekonomskom i političkom susjedu.
A narode na Balkanu su hranili, pazili, mazili i gradili, sve zbog velike ljubavi

Ne daj se Italijo,…….. doči če i tvojih pet minuta za voljene prijatelje.

Alen
4 godine prije

Ne mora italija izaći iz unije al je moze ne hebati ni 5% , kako italija , tako i ostale zemlje kojima je na vrh glave..

Alen
4 godine prije

Podsjetimo čitatelje da u talijanskom jeziku ne postoje psovke poput naših „balkanskih“,

A na kojem jeziku postoje , haha..

Balkanac
4 godine prije

Dragi Mateo,ministri finansija gledaju EU zemlje kao preduzeća.Italija I ako dobije pomoć,nema šanse da će te pare ikada vratiti,cak I bez ikakve kamate.

Becko
4 godine prije

Samo vi pjevajte i pljescite po balkonima a onda kmecite da vam netko drugi pošalje novac. Došao vam je na naplatu bahati odnos prema prvo virusu a i životu generalno.

EU.exit
4 godine prije

Italexit, frexit, oexit, … dexit

Venom
4 godine prije

Za portal “LOGIČNO ”

Zanima me, dali bi bilo moguče u sledečim danima na vašem poratlu, da se pročita nešto, što nebi bilo u vezi sa COVID-19 ?
Kako god bilo mislim, da sukobi u Libiji i Siriji i ostalim krajevima nisu prestali, zato što ima mrtvih u Italiji.
Mislim, da se geopolitika nije zaustavila zbog virusa.

Možda zvučim sebično, ali dosadilo mi je svaki dan čitati jedno te isto na svim portalima ( zaraženo, umrlo, respiratori, maske,…….. )..
Kod nas u Sloveniji je ovih dana od 1257 vijesti iz svijeta, bila samo jedna vijest, a koja se nije navezivala na COVID-19 je bila ta, da su u Tajlandu zabranili gej paradu ( izuzetno važno i prije svega zanimljivo ).

basso
4 godine prije

Italija se ne moze sa svojom ekonomijom porediti sa Njemackom,ali za obje zemlje vaze ista euro pravila.Dok je italija imala liru sami su odlucivali o dostampavanju valute i devalvaciji.Mislim da ce Italija nakon pandemije izaci iz EU i pridruziti se BRICKS-u i Evro-azijskoj uniji.Tamo ce sigurno imati bolje uslove za svoju ekonomiju a i dobice ogromno trziste.Sadasnja EU je ustvari samo potrebna njemackoj koja preko EU vodi svoju vanjsku politiku,i preko EU clanica je indirektno prisutna u ujedinjenim nacijama.

Serinja
4 godine prije

Hahahaha,ode zmijisko gnezdo is evrope

Psihijatar
4 godine prije

Da im Merkelica posalje policiju da ih drzi u karanteni?

Talijani doslovno vjerovali da je corona samo zavjera. …

Mozart
4 godine prije

U EU i nato kada udjes vise te ne pustaju. Brige pastira za ovce vuna ga zanima beeee beeeee beeeee

woerfvnqwefrnwierfniuqenrfuqerfqew
4 godine prije

Što folira, mulja i laže.

Max
4 godine prije

Ima čovjek pravo . Ali i Italija je dio te otrovne jazbine.

crna guja
4 godine prije

necete dobiti ni pomoc a izaci cete iz eu kad papa postane katolik

Ana
4 godine prije

Tko je osnovao EU zna zasto ju je osnovao. Mi znamo cime nas lupaju i sto je za nas( ukljucujuci i sve drzave ex-yu Eu, tj ovisnost o dobroj volji raznoraznih zemalja i kontinenata u SVEMU. Mafija u skupim odijelima , lijepih manira i slatkih rijeci, koja zbog zarade od nekoliko desetina eura premjesta proizvodnju i najsitnijih, najjednostavnijih i najjeftinijih proizvoda tipa – kirurske maske, ili lijekova (npr curare). Uspjesni poslovni ljudi (pljuc) spavajuci zaradjuju, dok su sistemi mirovina, zdravstvene zastite, placa, godisnjih odmora…. “preskupi, zastarjeli, nefleksibolni, i treba ih modernizirati”, EU radnik prije 20 godina bio je “skuplji”(bljuv) cetrdeset puta od radnika u Kini. Sad je “skuplji” 2 puta. Iznenada, mafijasi slatkih rijeci, finih manira i u skupim odijelima, puni patriotskog zanosa pocinju vracati proizvodnju u EU. Ekologija??? Ma kako ne!!! Kako ne, najvise u vrijeme izbora. Usput, prekomorske mrcine koje uvoze proizvode robova sa drugih kontinenata kako bi… Čitaj više »

NSU
4 godine prije

U EU kao stalne članice ostat će Slovenija, Hrvatska, Rumunjska i Bugarska a kao kandidatkinje Srbija, Crna Gora, i Makedonija. BiH i Abanija još će čekati da dobiju status kandidata!

Lokas
4 godine prije

Sve 5… Samo koliko je bilo potrebno vođi salviniju da donese mjere o karantenama u italiji… Koje uzgred budi rećeno još ne funkcioniraju.

ANTINWO.HR
4 godine prije

HRVATSKA također van iz te usrane tvorevine!Jebeš eu i nato

Perun
4 godine prije

„Nek se Europa nosi u pi*du materinu! Ili pomoć ili izlazimo!“…..“Pomislite na odvratnost i sramotu Europe. Gospodarima u Europi treba petnaest dana da odluče. Zašto u Berlinu i Bruxellesu ne razumiju da ljudi umiru. Zato su se skupili i odlučili da će razmišljati o tome dva tjedna, ako i kako pomoći. Ako je ovo Europska unija, to je sr*nje. S ljudima koji umiru od upale pluća danas, a sutra možda od nedostatka posla, jer se Berlin, Amsterdam, Rim, Bruxelles bore, treba im dva tjedna da razmisle. Ma idite u pi*du materinu“, rekao je Salvini….P.S Evropska unija ili EU[ropska] karantena nema perspektivu na ovako temeljenoj ideji ,,zajednistva i solidarnosti”….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI