fbpx

Kraj „europske solidarnosti“ i humanizam „totalitarnih režima“

Europski zombi

S epidemijom koronavirusa su se dugogodišnje priče o „slobodnom čovječanstvu liberalnih demokracija“ i „europskoj solidarnosti“ raspršile poput dima, dok su u pomoć “ujedinjenoj” Europi prikočile kineska, kubanska i ruska tiranija.

Tijekom velikih kataklizmi ne umiru samo ljudi, već i institucije, a koronavirus je već uspio dokazati da je sposoban uputiti najozbiljnije i najteže izazove. I nećemo pretjeratI ako kažemo da je s koronavirusnom infekcijom zaraženo i od nje teško pati ne samo stanovništvo Europske unije, već i ona sama, kao organizacija, kao birokratska vertikala, kao vrijednosni sustav. EU sada leži u groznici i diše s velikim poteškoćama, a mnogi tvrde kako joj hitno treba „respirator“ ili će se suočiti s kliničkom smrću.

Koronavirus je, očekivano, napao tamo gdje je imunitet bio najslabiji i inficirao “zajedničke europske vrijednosti”. Odjednom se pokazalo da je desetljetna  retorika o međusobnim jamstvima bratstva i jedinstva obična propaganda i da nitko ne treba nikoga. EU se potpuno neočekivano, bez ikakvog otpora ili rasprave, ponovno podijelila u odvojene zemlje, od kojih je svaka počela odlučivati kako se nositi s epidemijom, koju treba suzbiti, usprkos svim “neograničenim” europskim načelima. Međutim, iako se prikriva u medijima, Talijani nisu mogli šutjeti na  veliki skandal.

Italija ima više od pedeset tisuća zaraženih, a epidemija još nije ni dosegla vrhunac i zemlja je gotovo u kolapsu. U Češkoj ih je manje od tisuću. Kina šalje humanitarnu pomoć u Italiju. Radi se o 680 tisuća maski i respiratorima potrebnih Talijanima kao zrak ili kruh. Teret prolazi kroz Češku i što se događa? Besramno je oduzet. Trebaju i Česi. Ili će ih trebati.

Talijanski list La Republica je bespomoćno navodio kako je ovo „vrlo ozbiljan slučaj nedostatka solidarnosti u europskoj politici”. Ali da budemo iskreno, to je obična pljačka. Kao šakali.

Možda bi sve prošlo ispod radara, da „pljačku“ nije potvrdio Lukas Lev Cervinko, član opozicijske Piratske stranke, ali na vlasti u vijećnici glavnog grada Praga. Ali se navodi kako su lokalne vlasti samovoljno zaplijenile ogroman teret od 110 tisuća maski, dok Talijani govore o 680 tisuća, te tisuće respiratora koje je Kina poslala kao pomoć Italiji. Navodno se češka obvezala vratiti 110 tisuća maski, kako prenosi talijanski list. A još pola milijuna i respiratori? Kako god bilo, ovo je skandal bez presedana.

Gdje ste sada nebrojeni europski birokrati iz svih vaših „komisija“ i „vijeća“? Zašto nisu sve slobodne snage i resursi preostali za borbu protiv epidemije, uključujući proizvodnju maski, mehaničkih respiratora, slanja liječnika i volontera osigurani za u žarište pandemije? Tišina i muk.

I vidimo kako ne samo da je duh “ujedinjene Europe” prošlost, već se i cijeli sustav upravljanja EU pokazao kao potpuna fikcija. Da, nacionalne vlade su brzo su reagirale, ali se Bruxelles pokazao kao neka vrsta analoga Lige naroda prije Drugog svjetskog rata. Gomila nemoćnih i nepotrebnih ljudi, kojima je glavna briga kako se što udobnije osjećati u Bruxellesu.

Lažem. Ima i onih kao što je naša Biljana Borzan, koja je dokazala da Nutella na zapadu i istoku EU nije ista, da bi poznati brend na kraju „izjednačio kvalitetu“ tako što je zapadna Nutella nešto lošija i ista je kao ona za bivše zemlje „socijalističkog lagera“. Godine borbe za Nutellu. Komplimenti. A maske i respiratori u Češkoj ili pozivanje na članak 222 Ugovora o funkcioniranju Europske unije, koji kao obvezu nameće duh solidarnosti? Ništa. Ni riječi.

Ni Sjedinjene Države nisu pokazale solidarnost između NATO partnera. Štoviše, nisu postupile ništa bolje od Češke. U jeku epidemije, kada su tijela već odvožena kamionima iz Bergama i drugih gradova, Italija je lišena 500 000 testova na virus.

Odneseni su zrakoplovom, uz obrazloženje kako „trebaju Amerikancima“. A Talijani? Neka umru.

Ova vijest u početku nije smatrana vjerodostojnom, ali je na kraju potvrdio pouzdanost tih informacija potvrdio glasnogovornik Pentagona Jonathan Hoffman.

A gdje je dolazak medicinskog osoblja, jer talijanski sustav puca pod zarazom koronavirusa? Da je svaka zemlja poslala barem 50 ljudi, studenata medicine, aktivnih i umirovljenih liječnika, mogli bi spasiti tisuće života u Italiji. Napokon, virus nije istovremeno i jednakom silom pogodio sve zemlje svijeta i Europe, a Italija je u neravnopravnoj borbi i sa stotinama žrtava dnevno već iscrpljena.

I onda, tko bi pomislio, kubanski liječnici lete u Italiju. I kineski i ruski. Ministarstvo obrane Rusije šalje skupinu stručnjaka iz područja epidemiologije i virologije u Italiju koja broji oko 100 ljudi s bogatim praktičnim iskustvom u borbi protiv širenja virusnih infekcija, suzbijanju teške epidemiološke situacije i organiziranju dezinfekcije zgrada, građevina i sustava za isporuke pitke vode. Podsjetimo da je general Šojgu, do 2012. i dolaska na čelo vojske, bio ministar za izvanredne situacije još od 1991. i prošao je sve, od ratova u Čečeniji, do talačke krize u Beslanu i prirodnih katastrofa. Preko dva desetljeća je vodio odjel kojeg je sada zadužio da s vojskom pomogne Talijanima.

Većina ruskog osoblja su vodeći stručnjaci u svom području. Izravno su bili uključeni u uklanjanju epidemije afričke svinjske groznice, antraksa, na razvoju cjepiva protiv ebole i protiv kuge. Ruski su donijeli potrebnu modernu i specijalnu opremu i medicinske pripravke.

I Ukrajina je bila „posebno iznenađena“ kad je otkrila što znače “europska solidarnost” i “podrška” i sada bi se mogli sjetiti 2014. godine, kada je ukrajinska vojska “štitila Europu”, a sve što joj je Europa dala kao pomoć su bili par stotina beskorisnih oklopnih vozila iz Velike Britanije.

Ali sada je sve mnogo zanimljivije. Europljani, točnije mlada generacija  koja je već odrasla već u EU, tek će vidjeti „koliko divnih otkrića“ priprema ova epidemija.

Hoće li projekt nadnacionalnog „paneuropskog“ identiteta izdržati ovaj test? Gotovo sigurno neće. Vidimo nevjerojatan egoizam u onom dijelu svijeta koji cijeli svijet voli poučavati što su to ljudske prava i moral. Odjednom je nestala EU i svi Europljani su pobjegli pod zaštitu svojih granica. Kako će, nakon svega ovoga, jedni drugima gledati u oči?

“Neću sada donositi političke zaključke, ali shvatili smo da ne postoji međunarodna ili europska solidarnost. Sve su to bile bajke na papiru”, rekao je Aleksandar Vučić, šokiran nemogućnošću da na popisu relevantnih medicinskih proizvoda od EU kupi barem nešto.

U Italiji to također savršeno razumiju. Ostale zemlje, uglavnom siromašne, u kojima nema dovoljno respiratora, niti imaju razvijenu mrežu bolnica, poput Rumunjske ili Bugarske, to također trebaju razumjeti.

Ali što će se dogoditi nakon pandemije? Hoće li se europski birokrati izvući iz svojih udobnih rupa i ponovo sjesti za kormilo kako bi vodili one koje su prepustili  sudbini? Ili će ih sve europske zemlje zbaciti s grbače i pokrenuti s entuzijazmom novi kurs, čak i pod krovom koji se može zvati EU, ali nikad više u ovakvoj kakva je danas?

La Repubblica / Defense One

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
106 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Marlov
Gost
Marlov
1 godina prije

EU politićki sagrađena kao bivši SFRJ, samo mi smo bili solidarni i opet nije klapalo. To znači EU ćekaju devedesete, puno sreće.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Marlov

Marlov Slaba ti je usporedba. Da je EU sazdana kao SFRJ, ne bi se dogodilo sto se dogadja. Mozda bi solidarnost bila ‘pospjesena’, direktivama, ali, od EU ni sa direktivama, ni bez njih, nikakve pomoci onima koji je trebaju. Nazalost, ovakva zajednica drzava je potpuno besmislena. Sve funkcionira, dok se beru davanja, ali u krizi, svatko na svoju stranu? Pa cemu onda zajednica? Sto bi tek bilo, da je situacija, kao ratna (sto se moze dogoditi vrlo brzo), i da neke clanice trebaju pomoc u hrani)? Da se zalimo upravi vodovoda? Ova i ovakva zajednica, nema, nazalost nikakvog smisla. Ali… Pročitaj više »

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Marlov

@guest_390029

Točno tako!

I svaka čast autoru na izvrsnom opisu preplaćene, egoistične i umišljene briselske kaste: “Gomila nemoćnih i nepotrebnih ljudi, kojima je glavna briga kako se što udobnije osjećati u Bruxellesu.”

Isto Ime
Gost
Isto Ime
1 godina prije
Reply to  Marlov

Pa zašto Europa ne radi ništa? Pa, zato što to nisi htio. Sasvim je jednostavno. Nacionalna politika nikada nije htjela Europi dati potrebne ovlasti. Države članice to odbijaju. Podsjeca na (republike u) SFRJ.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Poljska nije dopustila prelet ruskog aviona sa humanitarnom pomoći za Italiju,čini mi se da čak 9 EU zemalja nike dopustilo prelete iz Rusije do Italije.

Kažun
Member
Kažun
1 godina prije
Reply to  Siniša

Siniša ,let ide ovako Moskva-Krasnodar- Crno more – Turska(Evropski dio)-Bugarska(najjužniji dio)-
Sjeverna Makedonija,Albanija-Rim.
Toliko o solidarnosti u EU.
Flightradar 24

Jomla
Gost
Jomla
1 godina prije
Reply to  Siniša

To “9” ti je bez veze, dovoljne su Poljska i Ukrajina.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Jomla

Ukrajina nije EU, ali si u pravu…Poljska i Ukrajina su sasvim dovoljni.

Dejan
Gost
Dejan
1 godina prije
Reply to  Siniša

Siniša
Odakle ti podatak da 9 zemalja nije dozvolilo prelet ruskog aviona za Italiju? Ako je to istina to se može objasniti samo zaverom protiv Italije. Drugog logičnog objašnjenja nema.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Dejan

Kao što Džomla reče to 9 je bez veze ali čini mi se na Pravdi ima nešto kratko o tome

dar nije nista
Gost
dar nije nista
1 godina prije
Reply to  Dejan

Sjeti se samo bolesnog bombardovanja Zadra 1944.I sve ce ti se objasniti. Ne zaboravi tad Zadar nije bio nista vazan za Hitlera niti saveznike. Samo je bila necija prljava igra u pitanju.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Dejan

Dejan Na zavjeru kontra Italije se triba dodat i zavjera kontra Rusije jer neke zemlje jednostavno ne dopuštaju da Rusija ni u kojemu slučaju bude ”dobra”. Ono, pomogle bi Italiji, ali je ono nešto jače od njih. Kad se zbroje sve te zavjere more se doć i do dvoznamenkastog broja država koje su u nekoj od zavjera 🙂

cro crv
Gost
cro crv
1 godina prije
Reply to  Siniša

e a sankcije treba provesti inace bit ce belaja do jaja kad se trebaju sastati G VELIKI

znalac
Gost
znalac
1 godina prije
Reply to  Siniša

sad bi braca Rusi mogli recimo da zauzvrat zabrane prelet poljskim civilnim avionima kao i ukrjinskim preko njene teritorije tako da bi ih zablokirali za bilo kakve letove prema dalekom istoku , ili da zaobilaze u sirokom luku malenu Rusku Federaciju.

Savonarola
Gost
Savonarola
1 godina prije

Dok Kina, Rusija ,i Kuba nesebicno pomazu Italiji ,amerikanci su iz Nato baze u Italiji ukrali 500000 doza testova i prebacili u SAD.Italijani poceli skidati zastave EU i stavljaju Kineske!

Savonarola
Gost
Savonarola
1 godina prije
Reply to  Savonarola

Njemci isto traže pomoč od Kineza koji su pomoc ponudili i americi.Medutim amerika je pomoc odbila.Više su volili ukrasti od talijana.I nama ce pomoci nato ako bude trebalo, imamo dobre saveznike i trebamo pojacati nase snage na ruskoj granici i afganistanu.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
1 godina prije
Reply to  Savonarola

Hoće, pomoće nam jednim bombardiranjem.

znalac
Gost
znalac
1 godina prije
Reply to  Savonarola

manite se zajebancije na ruskim granicama . Pre 70-tak godina je postojala mogucnost “poprvnog ” ispita , danas ga nema. Rus je svestan da nemoze vojskom odbraniti onoliku teritoriju i resurse . Dakle ostaje NUK – odgovor . Jer to zelite vi sto vam je do zajebavanja na ruskoj granici . Ako zelite , samo napred . Ameri su sprzili Hirosimu ( tamo sam bio pre 3 godine) bombicom od 10 KT , Rus ce “sledeceg” ko se zaigra na njenoj granici ili je pozeli preci gadjati sa najmanje 10-50 MT a to je nekoliko desetina hiljada puta jace .… Pročitaj više »

mladen3x
Gost
mladen3x
1 godina prije
Reply to  Savonarola

Nije tako crno,Njemačka prima pacijente iz Italije….

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  mladen3x

mladen3x Pa i nije tako crno u Italiji, znat ćemo da je crno tek kad i Sjeverna Koreja bude šavala pomoć Italiji

znalac
Gost
znalac
1 godina prije
Reply to  Savonarola

ma dace Bog da Mateo Salvini pobedi na izborima onda bi super ispalo , covek lepo povuce priznanje siptarske narko drzave pokupi svu muslimansku bagru i najuri iz Italije i polako . Italijani bi lako mogli da se okrenu istocnim trzistima i saradnji sa Rusijom , Kinom . Jeste da nije lako ali imaju oni veoma mocnu masinsku industriju i tehnologiju za svasta . Iako je Bolonja i sva ta ostala nakazna glupiranja Briselska dobro degradirala italijsnski obrazovni sistem , jos uvek je on veoma dobar kako god okrenes deset svetlosnih godina su ispred USA i dobrog dela sveta .… Pročitaj više »

Ora
Gost
Ora
1 godina prije

Vojvoda uvek može da kupi od Kineza ili Rusa, uostalom nema para jer se nakupovao oružja, umesto maski i respiratora. Zna on što je najbolje za narod.

eks
Gost
eks
1 godina prije
Reply to  Ora

Ora , ti mnogo njaške .

CAN
Gost
CAN
1 godina prije
Reply to  Ora

zlu ne tribalo

Weteran
Gost
Weteran
1 godina prije

Ovaj tekst je organski vezan za predhodni o Jehovinim svedocima!

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  Weteran

@Weteran- Kako? Ovdje se radi o sebičnosti jednih i humanosti drugih a u prošlom članku o nepravdi prema nevinim. Možda tako da ispadne, a ispast će, da se može istovremeno biti human (prema talijanima) i nehuman (prema dijelu svojih građana).

Canadian dream
Gost
Canadian dream
1 godina prije

A u medjuvremenu je Putin posetio bolesne od virusa u bolnici Komunjarka sa skafanderom i pozeleo im brz opravak .
Naravno pohvalio je bolnicko osoblje i rekao da ,,rade kao sat”.
Predsednik u pravom smislu te reci.
A i Greta T.je u karantinu,mozda i ona ima virus(jos uvek neprovereno)!?

Toni
Gost
Toni
1 godina prije
Reply to  Canadian dream

Ona je opičena i bez virusa!

CAN
Gost
CAN
1 godina prije
Reply to  Toni

@ toni
nije bolest sve sto boli.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Canadian dream

Canadian dream Gretica nije u karanteni nego u samoizolaciji, uči i završava školu priko interneta 🙂

Canadian dream
Gost
Canadian dream
1 godina prije
Reply to  Moreno

U pravu si za samoizolaciju.

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno@moraju čuvati svoje”korisne idiote”.Uloženo se mora vratiti…

Hezbollah
Gost
Hezbollah
1 godina prije
Reply to  Moreno

Kako bi inače znala da pingvini žive na Antarktici?

Neko ime
Gost
Neko ime
1 godina prije
Reply to  Moreno

Htv3 ili SpTv?

CAN
Gost
CAN
1 godina prije
Reply to  Canadian dream

cekamo je ko ozebo sunce..

crodaemon
Gost
crodaemon
1 godina prije

“Teret prolazi kroz Češku i što se događa? Besramno je oduzet. ” u ovakvoj situaciji je ovo ka objava rata

Kažun
Member
Kažun
1 godina prije

N.B. 👍👍👍.

skurija
Gost
skurija
1 godina prije

a šda bi se tek dogodilo da je Rusija napala baltiče zemlje, evropa i Nato trčali bih pomoći SUMNJAM; solidarnost kao i uvijek na prvom mjestu

cro crv
Gost
cro crv
1 godina prije
Reply to  skurija

TO SE MOJ DRUZE NECE DOGODITI PRE CE BITI OBRATNO Da nato kao kakva takva organizacija NAPADNE RUSIJU JER ZAPAMTITE VI VELIKI ZAPADNJACI RUSIMA NISU POTREBNE VISE BALTICKE ZEMLJE HVALA BOGU STO JE TAKO. JER STO IH SADA NE NAPADNE KAD SU JOJ TAKORECI OTVORENE .I KAD SE PROSTO NUDE DA SE OKUPIRAJU .PRICATE OVE GLUPOSTI SIGURNO I PRIJATELJIMA I RODBINI. A SIGURNO VAM JE NEKO PRICAO O 2 SVJ .RATU TO JE TRAGICNA PROSLOST NO NE SMJEMO ZABORAVITI CINJENICU DA JE TADASNJI SSSR VODIO GRUZIJAC KO ZNA KAKVA PORIJEKLA josif visarionovic staljin a ne rus pravoslavac i o cemu… Pročitaj više »

Toni
Gost
Toni
1 godina prije

Čekaj, pa zar Hrvatska ne predsjedava EU?! I ne može ni za sebe da isposluje ništa, nego nabavlja prijeko potrebne stvari preko UAE!!

noExcuse
Gost
noExcuse
1 godina prije
Reply to  Toni

Pa nije EU mulava, nego je stvar sprovođenja plana.
Pa samo vidi tko nama u Hrv donosi vijesti i sve ce ti bit jasno.
Lazni proroci su poceli djelova.
Da nema par portala ka šta je i ovaj, bili bi dezinformirani.

CAN
Gost
CAN
1 godina prije
Reply to  noExcuse

Zivio virus ,a ne ljudi,sto se dulje razvuce, dublje smo u govn.bulp blup bluppp
nekome pase,da kuga jase…

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Toni

Toni Nemoj tako, posto casna i postena (i izjebena) HR predsjedava EU, mi moramo dati primjer. Neka sve te korumpirane EU drzave znaju, kod nas toga nema. Kod nas vlada HDZ stranka, clanova izabranih po najvisim moralnim kriterijima (ako si HDZ, a nisi sposoban zaposliti deset rodjaka, kako bi ti pomogao svojoj zemlji). Ne mozemo mi koristiti predsjedavanje, da bi pomogli stoci sitna zuba. A stoka krupnog zuba, oni su se snasli unutar HR, ne treba im EU. HR je primla donaciju sanitetskog materijala, seika iz UAE (svaka cast covjeku), i istovremeno odustala od nabave, koja je vec bila odobrena… Pročitaj više »

dalmata
Gost
dalmata
1 godina prije

Postupak,Eu,USrA,je takav,i ništa drugo od te počasti normalno čeljade(čovik)ne može ni očekivat.ČESI?!E, to mi je šok.Je li moguće da je taki narod spa na to da ga vodu take(EU)protuve?!Oće li sad Talijani,Španjoli i ostali,nakon ove lekcije,zbacit vlade i stranke koje su ih dovele ka ovce u klaonicu?Ili će i dalje nosit suknu umisto gać?

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
1 godina prije
Reply to  dalmata

Radi se o tome da je trenutno u Češkoj (točnije, u Pragu) antiruska, prošoroševska liga, ako je ova o blokadi informacija uopće točna. Ne zaboravite da u ratu, istina uvijek bude prva žrtva. Mi jesmo u ratu, to se da razumjeti, iako nije opalila niti jedna puška. Zato svaku informaciju valja dvostruko provjeriti.

mislim
Gost
mislim
1 godina prije

ti česi isto ko ovaj jutros isprid dučana, ja stojim u redu dva metra od vrata, a on pravac za kvaku i uđe .

njofra
Gost
njofra
1 godina prije
Reply to  mislim

Kad si klen pa stojis i cekas u redu 😀 😀 😀 😀 😀

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  mislim

A di je tu hiljadugodišnja rvacka uljudba?!?

Hezbollah
Gost
Hezbollah
1 godina prije
Reply to  mislim

Ovaj iz tvog primjera je sigurno Hercegovac!?

Tau
Gost
Tau
1 godina prije

DOBRE VIJESTI Tramp najavio vracanje na posal u sledece dvije sedmice. ??? Rekao je da i od gripe umiru na tisuce , takoder da i u saobracajnim nesricama ginu na tisuce i da sto bi sad trebalo ucinit , Zabranit proizvodnju auta izleda da se unutarnja borba pocela privoditi kraju . Demokrati i dalje koce pomoc gradanima a sa tim zabijaju sami sebi kolac. Ovde ljudi idu normalno u trgovine , roba se vraca na police, ne ogranicava se ljudima kretanje , nema grupnog okupljana istina ali si slobodan da ides okolo . Nevidim ni policiju ni vojsku a lipo… Pročitaj više »

Kažun
Member
Kažun
1 godina prije
Reply to  Tau

Dr. Anthony Fauci did a facepalm after Trump mentioned the “Deep State Department” at Trump coronav
YouTube 😂😂😂 !!!

noExcuse
Gost
noExcuse
1 godina prije
Reply to  Tau

Ovo je vrlo znakovito, iskreno mislim da je ovo sve maslo porazene strane koja jednostavno nije predvidila TRUMPA, milsim da posli Putina , cionisti, masoni, elite najvise mrze TRUMPA koji definitivno nije njihov igrac.

CAN
Gost
CAN
1 godina prije
Reply to  noExcuse

Kramp je mazohist,ne mogu ga kupit,pa ga ruse…
rece jucer ili ja i patriotizam ili oni i globalizam, i prvi put da mi je dijelovao iskreno.

Tau
Gost
Tau
1 godina prije
Reply to  noExcuse

noExcuse , ja bi prvo stavi Trampa na tvoju listu … ovo ti mogu sa sigurnoscu rec. Nebi u detalje.
Mrzu ga ka sto Vrag mrzi tamjan.
A ista ti je svar u Evropi . Dvi struje , Orban na jednoj a ovi tvoj spisak na drugoj 🙂 Samo Evropska gamad je jos vrlo jaka.
I zato mislim da ce Evropa gore na hebat.
Dosta ti je pogledat Italiju , a vijezbaju strogocu priko svojih poslusnika na malim drzavama .Hrvatska , Srbija , da Srbija iako nije u EU etc.

noExcuse
Gost
noExcuse
1 godina prije
Reply to  Tau

Tau sigurno je samo da nije njihov igrac, on stvarno zeli vratit ponos amerkinacima i sve zapreke koje mu budu na putu ce proba zgazit, od NWO, Kine, bilo koga.

Dok Putin zeli unisti NWO, i to je sebi zadao kao misiju.

Mislim da su ovu igru s naftom prepametno odigrali Trump i Putin preko Saudijaca, jer petrodolar (FED) ce klekni a samim time vecina korporacija koja je navikla na stapmariju , a jos kad se burze spuste , drzava ce ih moc lagano otkupit z kikiriki i takorec NWO kakvog sad znamo ce bit na aparatima.

Tau
Gost
Tau
1 godina prije
Reply to  noExcuse

noExcuse… necu se cinit pametniji nego sto sam ,jer nisam u politici ali mislim po nekoj mojoj logici da si hebeno blizu istine .

znalac
Gost
znalac
1 godina prije
Reply to  Tau

da ali nece ovaj psihopata jos dugo biti na vlasti u Srbiji a onda kad dodju neki normalni , EU adios, zauvek . Prekinuti sporazum SSP ( o pridruzivanju , koji je ukinuo carine za EU proizvode i unistio srpskog seljaka ) , okrenuti se agraru , Kini , Rusiji , Indiji i vredno raditi . Za deset godina Srbija moze prevazici pola EU bolje stojecih zemalja osim jasno Nemacke i ovih najjacih . Kad se jednom u Srbiji razmase poljopirvreda kao nekada, pohapse lopovi i izdajnici eto za deset godina normalne drzave sa standardom koje pola EU clanica nece… Pročitaj više »

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije
Reply to  Tau

Gledao sam ovo obracanje danas na cnn,nesmijesio sam se konacno nakon 2 mjeseca.Vrhunac je bila izjava gosta u studiju na pitanje”koliko ce ovo trajati,neki spominju mjesece a neki godine”,gost:”kinezi su sredili stvar za 8 sedmica mislim da mi to mozemo i brze”.Da li je Trumpek krenuo u branje bostana ili slijedi samaranje?

Tau
Gost
Tau
1 godina prije
Reply to  Mucke

Mucke, Mislim da je ojaca , i da je uspi dpvest svoje ljude na vazne polozaje , pre neki dan je promini nekog od bile kuce, Izgleda da su ovi upali u jamu sto su Trampu iskopali.
Narod je jako ljut na Demokrate sto se ne potpise za financisku pomoc a radi njih niko jos nije dobi povrat poreza .
brale a tu su Amerikanci jako osijetljivi. a ovi to docekali pa balun na vole i u same rasje.

Max
Member
Max
1 godina prije

Europska solidarnost nikad i nije postojala a to se sad najbolje vidi.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Max

Naravno da je bilo međutim pretjeruju brigom za svojim problemom.

Tau
Gost
Tau
1 godina prije
Reply to  Siniša

Sinisa ,,,, cijin problemima ? Budi prcizan . Evropskim ? ili Liberalno-globalistickim ?

Pera
Gost
Pera
1 godina prije
Reply to  Max

Grci to znaju 1/1 .

Varjag
Gost
Varjag
1 godina prije

Znao sam odavno kako stvari stoje.

briškin
Gost
briškin
1 godina prije
Reply to  briškin

Bolje umrijeti od koronavirusa nego od njihovog smijeha .

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
1 godina prije

Mala korekcija autora članka. Biljana Borzan nije “naša”. Ona je njihova. Majka joj je bila tajnica Josipa Perkovića u SDB-u prije rata 90-ih. Predstavlja pravu komunističku mladež, onu koja je 90-ih postala neoliberalna klasa.

Arkaj
Gost
Arkaj
1 godina prije
Reply to  MatijaVZHR

S takvim kriterijima teško da ćeš naći ikakav demokratski put promjene i ostaje ti samo revolucija. Samo ko će biti s tobom u toj revoluciji, ko su ti “naši”?!?

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  MatijaVZHR

Wilki Leaks piše da je Biljana Borzan ( SDP ) na platnoj listi Georga Sorosa

Tau
Gost
Tau
1 godina prije
Reply to  Ico

Ico…Boje receno 99% SDP-a i Hdz -a

Hezbollah
Gost
Hezbollah
1 godina prije
Reply to  MatijaVZHR

Koji su “naši” a koji “njihovi”?

Tau
Gost
Tau
1 godina prije
Reply to  Hezbollah

HAHA HA jesi me nasmija

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Čeka se da Ameri nekome pošalju medicinsku pomoć. Kako im ide, pari se da će je prvi dobit vanzemaljci. Ako Rusi ne zajebu stvar. I ne pošalju motore. Il’ im pošalju krive. Za rakete. Pa neće dobit ni oni. Jer onaj Musk puca rakete ka’ ja kamenje iz praćke. Odu gore, pa padnu dolje. Da je neki Newton to prvi skužio. Kad mu je pala jabuka na glavu. Je, kako ne…. Englezi ka Englezi…. Lažu čim zinu. Ima’ je on pljucu. Taj Newton. Dok se igra’ s drugima. Lakše mu je bilo nać’ cijev za pljucu neg’ laštik za praćku.… Pročitaj više »

CAN
Gost
CAN
1 godina prije

cekaj bolan ,nemoj tako,gubis objektivnost,najveci izum 21.st. je ipak njihov, kreta thunderbird, cim razbuca ove jednadzbe s 2. nepoznanice c i o x 2 ,nigdi kine,samo cvijece i narcisi, i poneki hipi pije pipi…

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  CAN

Što se prije otope ledenjaci, moja kuća na brdu će prije biti prvi red do mora.
Mlada dama mi uopće nije draga….
Svojim malignim utjecajem želi sje*ati moje demokratske planove.

Hezbollah
Gost
Hezbollah
1 godina prije

Kaže: “Svi su novinari šu*ci”, samo je Andrija Jarak!”

briškin
Gost
briškin
1 godina prije

5.3.2020
PRIJEDLOG REZOLUCIJE
podnesen u skladu s člankom 143. Poslovnika
o Europskom danu optimizma
Ruža Tomašić, Andris Ameriks, Romana Tomc, Rosanna Conte, Tonino
Picula, Maria Grapini, Željana Zovko, Sunčana Glavak, Emmanouil
Fragkos, Biljana Borzan, Elżbieta Katarzyna Łukacijewska, Nicola
Procaccini, Ivan Vilibor Sinčić, Jadwiga Wiśniewska, Andżelika Anna
Możdżanowska, Margarita de la Pisa Carrión, Eugen Tomac, Valdemar
Tomaševski

Dejan
Gost
Dejan
1 godina prije

evo jedan glup komentar – bolje imati korona pivo nego korona virus…

Madrid
Gost
Madrid
1 godina prije
Reply to  Dejan

Danas najbolji.iako nepijem.

Tau
Gost
Tau
1 godina prije
Reply to  Dejan

Dejan e sad se ne slazem sa tobom, da je to glupo, pogotovo kad si zedan … iako nisam bas ljubimac korone stuka bi 6 pack ka keks…….

neznanje
Gost
neznanje
1 godina prije

“U jeku epidemije, kada su tijela već odvožena kamionima iz Bergama i drugih gradova, Italija je lišena 500 000 testova na virus.”
Budite ozbiljni. Ni Njemačka nema toliko specifičnih testova u pripravi. Pazite što kopipejstate.
Ako je i iz Rusije previše je.

Kamilo
Gost
Kamilo
1 godina prije
Reply to  neznanje

U tekstu pise da je tu vijest potvrdio “glasnogovornik Pentagona Jonathan Hoffman”.

Helena
Gost
Helena
1 godina prije
Reply to  Kamilo

Zagonetka. Imaju oči – ne vide, imaju uši – ne čuju, imaju mozak – ne misle. Šta je to?

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  Helena

@Helena
Uh…..?!
Mozak mi radi k’o moj prvi internet….
Za skinut 78 MB…… 7 sati i 41 min.
🙂 🙂 🙂
P.S.
Pozdrav Tebi damo!!!!
Nadam se da se čuvaš zaraze….. u bijelom svijetu.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

A i veliki pozdrav našoj @Luciji!!!
Draga Luce, drži se…… Nadam se da si dobro.
Ti i Tvoji, u ovim teškim danima.
Izgleda da noćas opet neće moći bez strepnje.
Evo opet dva potresa u Zagrebu,
Pozdrav i svim drugim našim prijateljima koji su na tom području i u toj situaciji!!!!

Mali
Gost
Mali
1 godina prije

A tih 7 sati i 41 minutu kao dvije vječnosti ali prizaj, isplatilo se, uradak je vrhunski!

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  Mali

@Mali
Skinulo, bez greške…
🙂

Tau
Gost
Tau
1 godina prije
Reply to  Helena

Liberal u bijeloj kuci …?

Tau
Gost
Tau
1 godina prije
Reply to  Tau

Helena ako ni Liberal u bijeloj kuci , onda je sigurno Hrvatski sabor, vlada , “Presijednik ” Hrvatske? Evropska Komisija …. Evropa u paketu/
Hebiga Helena tesko pitanje veliki je spisak …:)

Tau
Gost
Tau
1 godina prije
Reply to  Tau

Narod ? bas san kuriozan Helena..evo poji san se od kurioziteta . molim te reci…..ubit cu se ….

Helena
Gost
Helena
1 godina prije
Reply to  Tau

Pogodak, tau. Liberal 🙂

Mali Mujo
Gost
Mali Mujo
1 godina prije
Reply to  neznanje

neznanje,
Popusi ti amerikenjcima kitu cvijeca koju su namakli u Coroni.

Dejan
Gost
Dejan
1 godina prije

A evo i nešto pametno – čudi me da od svih nekih eventualnih pomagala u vezi korona virusa, kao beli luk, vitamin c, negativni joni, cink niko nije pomenuo lugolov rastvor a jod je najbolji antibiotik, antivirusno i antiseptičko sredstvo svih vremena.

znalac
Gost
znalac
1 godina prije
Reply to  Dejan

tako je bilo Dejane dok je gospod po zemlji hodao . Danas je demokratija . Secas li se prorocanskog govora Gadafija 2015
Pa Slobinog govora pred pad sa vlasti . Mnogo toga je bilo pre “demokratije” dobroga .
Onda nam uvedose demokratiju i sad robuj . Samo obajsni ti to beskrajno glupim masama
Kaze moj pokojni otac davnih 70-tih :” sine kako bi pametni vladali da nema budala , da ih upregnu i koriste , morali bi se sami muciti i raditi ” . Jel sta rekao pogresno

kmet
Gost
kmet
1 godina prije

pa Kraj evropdke solidarnost?? Kakve solidarnosti? U jeb. evropi nema soldarnosti — samo interes i ko ce koga! Pa Merkelovka Macron nemaju solidarnosti ni prema svojim građanima! Dofuravaju im strance da im jos vise zivot zagorcaju… u Francuskoj vec skoro godinu dana neredi i policiski sat i srednje male firme u stecaja nezaposlenodt i preko 25% samo sto se to prekriva… Poljska – Njemacka ko i 1939. Spanjolska Katalonija, Baskija na ivici zivaca i otcjepljenja, Engleska, Škotska ko mačka i miš. A još o nekoj Italiji koja je i sama podjeljena na sjever i jung Lega nord i Kalabrija to… Pročitaj više »

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  kmet

Sjever Italije nastanjuju protestanti, a jug Italije ( Sicilija ) nastanjuju katolici.
Sjever je industrijaki razvijeniji, a jug je Sicilija, mafija

Mali Mujo
Gost
Mali Mujo
1 godina prije

U znak gostoprimstva i zahvalnosti svakome od njih 70,000 udijelimo tetku Coronu neke je nose kuci i neka se vesele da su nesto dobili besplatno a da nisu morali opljackati.

Ive
Gost
Ive
1 godina prije

Bila jednom jedna EU pa ju je pojela Corona, i tako nema vise EU, svako sebi i o sebi misli i radi.
Bio jedanom jedan NATO i nema ga vise unistila ga bez opaljenog metka jedna Corona.

Mozart
Gost
Mozart
1 godina prije

Amerika salje Njemackoj jos 70 000 vojnika bez maski, rukavica i medicinske pomoci. Sta ce imati corona party u Hamburgu poznatom po kurabama i fukarama? Sta dolaze u Evropu? Okupacija? Dosli su zapaliti EU i vuci ruskog medu za muda? Ma salji nazad vucibatine .

Marin
Gost
Marin
1 godina prije

Genijalna naslovna slika. Govori više od riječi.

Marin
Gost
Marin
1 godina prije

Genijalna naslovna slika. Govori više od riječi.

Ivi.tz
Gost
Ivi.tz
1 godina prije

Sve tacno.sada tek i oni koji su bili zaludjeni zapadnim sarenilom su vidjeli pravo lice tog sarenila.

Ringo10
Gost
Ringo10
1 godina prije

Čitam i gledam kao Talijani skidaju EU zastave a stavljaju Kineske ili Ruske MA stavit će oni EU barjake ponovo čim frka prođe… I Rusiji sankcije … i Kubi … sve će se nastavit po starome Spasili su Rusi svijet i od nacizma pa je to odmah zaboravljeno a oni masovno propagandno popljuvani … jer su kao navodno izjebali nešto Njemica 1945te A Ameri i Britanci su obožavani iako su sravnili i Dresden i Hamburg i mnoge druge gradove sa zemljom i poubijali na desetine tisuća civila u njima i to kad je rat već bio praktično gotov .. Ali… Pročitaj više »

Tau
Gost
Tau
1 godina prije
Reply to  Ringo10

Eto Rigo10 ti i ja uvik zadnji 🙂
U pravu si sto govoris , … ali mi si cini nikako , instikt mi govori da ce ovi put biti drugacije …

znalac
Gost
znalac
1 godina prije
Reply to  Tau

KOrona je samo test pred jedno veliko RESETOVANJE ne vidjeno do sada . Liberalno korporativni kapitalizam je dosao do zida , dalje nema . Do skora ( do pre 10-20 godina) je pomagalo menjati kamatne stope, izvlaciti kapitlizam na misice , ali vise nepostoji ni jedan mehanizam koji mrtvaca oziveti moze . Zapravo ubili su i zadnje esalone srednjeg sloja i sad nesto moraju ciniti da bi pogurali ekonomiju . Budimo zadovoljni zavrsili se na velikom resetovanju bez velikog rata . Iskreno se nadam da i kapitalisti i “mocnici” ( oni istinski , ne ovi predsednici , premijeri i ostala… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik