Trump neizravno potvrdio da je Meng Wenzhou ulog u pregovorima u “ratu” s Kinom

Trump za govornicom
45 komentara

Američki predsjednik Donald Trump je izjavio da će, ako to može pozitivno utjecati na trgovinske pregovore s Kinom, intervenirati u slučaju direktorice za globalne financije kineske kompanije Huawei, Meng Wenzhou, uhićene 1. prosinca u Kanadi, izvijestio je CNN. Ovom je izjavom Trump jasno dao do znanja slučaj u kojem je Meng Wenzhou danas puštena na slobodu povezuje s trgovinskim ratom kojeg SAD vode protiv Kine, a Kanada je samo izvršavala zapovijedi Washingtona.

Naime, Vrhovni sud u Vancouveru je  sinoć, nakon trodnevnog procesa saslušanja, Meng Wenzhou pustio iz pritvora uz jamčevinu od 10 milijuna kanadskih dolara. Wenzhou neće moći napustiti zemlju dok ne donese sudska odluka o njezinu izručenju u Sjedinjene Države. Također, mora predati svoju putovnicu i pridržavati se policijskog sata. Osim toga, bit će joj instaliran elektronički uređaj za praćenje na gležanj, uz zabranu napuštanja područja Vancouvera.

Kći utemeljitelja tehnološkog diva Huawei, Meng Wenzhou, optužena je za izbjegavanje američkih sankcija protiv Irana. Njezin pritvor je izazvao ne samo u vrhu vlasti nego diljem Kine, gdje su optužili Sjedinjene Države da je koriste kao pregovarački ulog u trgovinskom ratu kojeg je Trumpova administracija pokrenula protiv Kine.

Naime, posljednjih nekoliko sati je Reuters pitao američkog predsjednika hoće li će intervenirati u tom pitanju.

“Ako smatram da će to biti dobro za zemlju, za ono što će zasigurno postati najveća trgovinska transakcija u povijesti i, što je vrlo važno, za našu nacionalnu sigurnost, ako vidim da je to potrebno, svakako ću intervenirati”, izjavio je američki predsjednik Donald Trump u intervjuu kojeg je jučer dao za Reuters.

Njegove su riječi u velikoj mjeri proturječne onome što tvrde američki dužnosnici, koji su oglas tvrdili kako je ovo isključivo stvar koja se tiče kanadskog pravosuđa, koje je interveniralo zbog optužbi o navodnom kršenju sankcija protiv Irana. Ipak, nakon izjave Trumpa, čini se da je sudbina Meng Wanzhou ipak vezana za trgovinske pregovore z Pekingom.

Meng Wenzhou
FOTO: Meng Wenzhou

Andrew Stevens, urednik programa CNN-a za azijsko-pacifičku regiju, situaciju je komentirao iz Hong Konga.

“Sve ukazuje na to. Slučaj Meng Wenzhou će se stvarno koristiti u borbi za prevlast  u trgovini između dviju najvećih ekonomija na svijetu. Prije samo dva dana je američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer izjavio kako uhićenje nije utjecalo na tijek trgovinskih pregovora i da je to isključivo pitanje kaznenog pravosuđa, te da nema nikakve veze s trgovinskom politikom kojom se bavi njegov tim. A sada, kao što ste primijetili, Donald Trump kaže: “Da, ja ću intervenirati u slučaj Meng Wenzhou, ako budem smatrao da će to biti dobro za trgovinsku transakciju”, rekao je Andrew Stevens.

“Ali to samo ide u prilog kineskih državnih medija, koji su već rekli da je uhićenje politički motivirano. Kineska vlada još nije komentirala Trumpove riječi. Međutim, ranije su u Kini napomenuli kako je uhićenje izazvalo bijes u zemlji, da su Kanada i SAD učinili ozbiljnu pogrešku i zaprijetili su ozbiljnim posljedicama, kako Kanadi tako i Sjedinjenim Državama. Međutim, javno nije navedeno da je bilo izravne veze između uhićenja i trgovinskih pregovora”, dodao je urednik CNN-a za Aziju i Pacifik.

Meng Wanzhou će se ponovno pojaviti pred sudom 6. veljače, nakon što joj je odobreno da se uz jamčevinu od deset milijuna kanadskih dolara, što je oko sedam i pol milijuna američkih dolara, brani sa slobode. Morat će nositi elektronsku narukvicu i živjet će u jednom od svojih luksuznih domova.

Međutim, sudac je oštro odgovorio na zahtjev Sjedinjenih Država da odbije mogućnost da Meng Wenzhou izađe uz jamčevinu. Prema Vrhovnom sudu Britanske Kolumbije u Vancouveru, Kanada, neki dijelovi američke optužbe su čisto hipotetski.

Zanimljivo je i da Kanada još uvijek nije zaprimila službeni zahtjev od Sjedinjenih Država za izručenjem kineske državljanke američkom pravosuđu. Stoga postoji mogućnost da Meng Wenzhou ni ne bude izručena, zaključuje Andrew Stevens.

HuaweiMeng WenzhouSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
45 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
5 godine prije

Kao što su neki mediji več ustanovili, to je prva otmica nakon više od par sto godina.
S tim potezom SAD se vračaju u srednji vek. Ili čak prije…
Kina se normalno odziva vrlo mudro…. Čutljivo. A radi….
Joč jedan mali, miceni koračič i Huawei če postati največa svijetska firma.
Samo polako…

Trubadur
5 godine prije

Ova otmica če imat dalekosežne posljedice , ne samo za Kinu i USrA….. Slično, kao, što je korištenje dollara, kao oružje ( Rusija , Turska, Venezuela, Iran ), dovelo, do dedolarizacije….

Sovonarola
5 godine prije

Pomalo dolazi kraj americkom šibicarenju.

cogo
5 godine prije

pa kad se se svet probuditi in vidjeti sta su ti USrA ameri ,,svi bi morali bojkotirati americke proizvode ,,a gledaj bednu evropsku politiku kako jim lize guzice ,,a svi ti bedni politicari upotrebljavaju kinesku tehniku in oblace kinesku garderobu i obucu ,,samo da ustede par evra ,,,znaci ipak jim je ta kineska roba dobra ,,

Ante
5 godine prije

Ovo uhićenje je dobro za Kinu, neka se prestane ponašati kao Tigar od papira. Osim toga neka Kina prestane sjediti na dva stolca, misleći da će amer samo tako odustati od svojih zahtjeva. Ovo je Kini prilika da učvrsti svoje veze sa rusima. Znam da će netko reći, ali Kina već ima dobre odnose sa rusima. To baš nije istina.

jezevakucica
5 godine prije

Nakon ove otmice Huawei mi je sve miliji i draži!

onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

Postoji nešto što se zove ”Five Eyes”. Sistem globalne elektronske špijunaže. Čine ga Australija, Kanada, SAD, Novi Zeland i Velika Britanija. Huawei je za kineske potrebe razvio sistem enkripcije za zaštitu komunikacija. Mnoge zemlje, a osobito one koje ne pripadaju Zapadu, pokazale su i pokazuju interes za nabavom takvih sistema zaštite od Huaweia. I Merkelicu su prisluškivali za Obame, a ona je protestirala jako kao kamilica.
Osim što bi tako dobile zaštitu, zainteresirane zemlje ne bi potpadale pod američke sankcije po pitanju krađe intelektualnog vlasništva i optužbi za industrijsku špijunažu. A neke od njih su ionako pod režimom sankcija, tako da im je svejedno. Normalno, ništa od toga nije moguće bez blagoslova kineskih vlasti.
Uglavnom, igraju se igre bez granica.
Kina je, za početak, strpala u zatvor jednog bivšeg istaknutog kanadskog diplomatu. Nastavak slijedi.
P.S.
Ako nekog zanima, u Kini je reinkarnacija zabranjena.
Osim ako nemate dozvolu vlade.

Janko
5 godine prije

Jel to onaj predvidljivi što drži do svojih obećanja? Kako samo nisu predvidjeli da će pobijediti kada im je svima lijepo obećao i zašto se uostalom svi ljute na njega kada sve unaprijed pristojno obeća……

Busola
5 godine prije

Znači sud nije mjerodavan pored USA elita. USA elite odlučuju tko je kriv, tko ne…

Lijepog li svijeta i “demokracije”… Drago mi je da je baš takav predsjednik SAD kako bi ljudi otvoreno uvidjeli tko jede svijet.

čitalac
5 godine prije

Kinezi su već popustili Amerikancima: njihova državna kompanija CNPC povlači se iz Irana, odn. iz plinskog polja Južni Pars 11.
Mislio sam da imaju veća muda….

Alen
5 godine prije

Copy/paste komentar od jucer…

Napisao sam vec da ce kad se zavrsi krug inflacije-kredita-stampe-opticaja ( u narodu poznato kao trgovinski rat ) amerika htjeti sto prije da uspostavi normalne odnose s kinom ali da ce kina da im ide s kontrom..

Ovo je upravo ta situacija.. Kinezi su dobili ponudu ali su amerikanci skontali da od tog nema nista i krenuli da podizu ulog… Ovo hapsenje ce biti kao neko upozorenje ili zalog da kine ne smije udarati kontru ( kontra je nastavak smanjenja uvoza iz usa i potpuno odustajanje od uvoza roba koje mogu kupiti na drugoj strani ) i da se vrati u normalne okvire kad usa to zazeli… Kina ce to odbiti i tek sad ce da nastane pravi trgovinski rat u kojem ce da prsti na sve strane od zabrana ,sankcija,niskih udaraca itd…

shumadinac
5 godine prije

Ako su ovo Ameri izveli u cilju pritiska (a jesu) onda je neće tek-tako pustiti a Kinezi sada ne mogu napraviti veliki ustupak pa makar i zbog Xi-ja.
Ako je odvedu u SAD to će za Kinu biti veliki problem iz više razloga.
Ako pobegne (ne znam samo da je elektronika ne zaustavi 😉 daće Amerima “izgovor” za stalne napade.

Kako god okrene Kina će biti pod pritiskom, ovo će samo da zaoštri ili bolje rečeno da obezbedi konfrontaciju. SAD više Kini a ni Rusiji jednostavno ne dozvoljava smirivanje situacije. Kini je jedino ostalo da kaže: ” ‘Oćeš da je ‘apsiš? Dođi pa je u’vati…”

Trubadur
5 godine prije

Ali moramo, da priznamo, da i Amerima nije lako…. Dedolarizacija ide konstantno i sve veči broj zemalja između sebe ide na swap valuta umijesto dollara….USA deficit konstantno raste, prema Kini nauštrp, Trumpovih carina i ostalih sankcija…Radi se severni tok 2, gube se neke pozicije na BL. Istoku …. U glavnom ima toga mnogo i ne mogu sve , da nabrojim…. Problem je, što se puno toga ne može vidjeti u MSM, pa je zato slika poprilično iskrivljena…..Ako je bilo Kinesko gospodarstvo u početku 90ih oko 4 % svijetskog, a danas je to preko 25% svijetske ekonomije onda je jasno, da neko tu veliko gubi….

giordano bruno
5 godine prije

Nekada se pisalo po zidovima zgrada – gotov je! Sada moze da se napise – Gotovi su!

bbbb
5 godine prije

jewropski parlament protiv izgradnje sjevernog cvaj toka a za da preko ukropa ide plin ruski za njih…………

Outsider
5 godine prije

Nagradno pitanje glasi: kako ne otplatiti bilione ,miliona duga i ostati ziv ?

netman
5 godine prije

American democracy… 🙂

ShaCkaL
5 godine prije

Američki farmeri mogu odahnuti: Kina je ovog tjedna obnovila uvoz američke soje, nakon što je, prethodno, u listopadu o.g. uvoz te žitarice iz SAD-a smanjila za čak 95%, kao odgovor na uvođenje američkih protukineskih carina. Ovaj će potez, vjerojatno, Pekingu pomoći prigodom pregovora s Washingtonom o uzajamnoj trgovini.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI