fbpx

Trump neizravno potvrdio da je Meng Wenzhou ulog u pregovorima u “ratu” s Kinom

Trump za govornicom

Američki predsjednik Donald Trump je izjavio da će, ako to može pozitivno utjecati na trgovinske pregovore s Kinom, intervenirati u slučaju direktorice za globalne financije kineske kompanije Huawei, Meng Wenzhou, uhićene 1. prosinca u Kanadi, izvijestio je CNN. Ovom je izjavom Trump jasno dao do znanja slučaj u kojem je Meng Wenzhou danas puštena na slobodu povezuje s trgovinskim ratom kojeg SAD vode protiv Kine, a Kanada je samo izvršavala zapovijedi Washingtona.

Naime, Vrhovni sud u Vancouveru je  sinoć, nakon trodnevnog procesa saslušanja, Meng Wenzhou pustio iz pritvora uz jamčevinu od 10 milijuna kanadskih dolara. Wenzhou neće moći napustiti zemlju dok ne donese sudska odluka o njezinu izručenju u Sjedinjene Države. Također, mora predati svoju putovnicu i pridržavati se policijskog sata. Osim toga, bit će joj instaliran elektronički uređaj za praćenje na gležanj, uz zabranu napuštanja područja Vancouvera.

Kći utemeljitelja tehnološkog diva Huawei, Meng Wenzhou, optužena je za izbjegavanje američkih sankcija protiv Irana. Njezin pritvor je izazvao ne samo u vrhu vlasti nego diljem Kine, gdje su optužili Sjedinjene Države da je koriste kao pregovarački ulog u trgovinskom ratu kojeg je Trumpova administracija pokrenula protiv Kine.

Naime, posljednjih nekoliko sati je Reuters pitao američkog predsjednika hoće li će intervenirati u tom pitanju.

“Ako smatram da će to biti dobro za zemlju, za ono što će zasigurno postati najveća trgovinska transakcija u povijesti i, što je vrlo važno, za našu nacionalnu sigurnost, ako vidim da je to potrebno, svakako ću intervenirati”, izjavio je američki predsjednik Donald Trump u intervjuu kojeg je jučer dao za Reuters.

Njegove su riječi u velikoj mjeri proturječne onome što tvrde američki dužnosnici, koji su oglas tvrdili kako je ovo isključivo stvar koja se tiče kanadskog pravosuđa, koje je interveniralo zbog optužbi o navodnom kršenju sankcija protiv Irana. Ipak, nakon izjave Trumpa, čini se da je sudbina Meng Wanzhou ipak vezana za trgovinske pregovore z Pekingom.

Meng Wenzhou

FOTO: Meng Wenzhou

Andrew Stevens, urednik programa CNN-a za azijsko-pacifičku regiju, situaciju je komentirao iz Hong Konga.

“Sve ukazuje na to. Slučaj Meng Wenzhou će se stvarno koristiti u borbi za prevlast  u trgovini između dviju najvećih ekonomija na svijetu. Prije samo dva dana je američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer izjavio kako uhićenje nije utjecalo na tijek trgovinskih pregovora i da je to isključivo pitanje kaznenog pravosuđa, te da nema nikakve veze s trgovinskom politikom kojom se bavi njegov tim. A sada, kao što ste primijetili, Donald Trump kaže: “Da, ja ću intervenirati u slučaj Meng Wenzhou, ako budem smatrao da će to biti dobro za trgovinsku transakciju”, rekao je Andrew Stevens.

“Ali to samo ide u prilog kineskih državnih medija, koji su već rekli da je uhićenje politički motivirano. Kineska vlada još nije komentirala Trumpove riječi. Međutim, ranije su u Kini napomenuli kako je uhićenje izazvalo bijes u zemlji, da su Kanada i SAD učinili ozbiljnu pogrešku i zaprijetili su ozbiljnim posljedicama, kako Kanadi tako i Sjedinjenim Državama. Međutim, javno nije navedeno da je bilo izravne veze između uhićenja i trgovinskih pregovora”, dodao je urednik CNN-a za Aziju i Pacifik.

Meng Wanzhou će se ponovno pojaviti pred sudom 6. veljače, nakon što joj je odobreno da se uz jamčevinu od deset milijuna kanadskih dolara, što je oko sedam i pol milijuna američkih dolara, brani sa slobode. Morat će nositi elektronsku narukvicu i živjet će u jednom od svojih luksuznih domova.

Međutim, sudac je oštro odgovorio na zahtjev Sjedinjenih Država da odbije mogućnost da Meng Wenzhou izađe uz jamčevinu. Prema Vrhovnom sudu Britanske Kolumbije u Vancouveru, Kanada, neki dijelovi američke optužbe su čisto hipotetski.

Zanimljivo je i da Kanada još uvijek nije zaprimila službeni zahtjev od Sjedinjenih Država za izručenjem kineske državljanke američkom pravosuđu. Stoga postoji mogućnost da Meng Wenzhou ni ne bude izručena, zaključuje Andrew Stevens.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
45 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
preseren3
Gost
preseren3
2 godine prije

Kao što su neki mediji več ustanovili, to je prva otmica nakon više od par sto godina.
S tim potezom SAD se vračaju u srednji vek. Ili čak prije…
Kina se normalno odziva vrlo mudro…. Čutljivo. A radi….
Joč jedan mali, miceni koračič i Huawei če postati največa svijetska firma.
Samo polako…

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  preseren3

Nije prva, a ni poslednja. Otimali su ruske programere kad odu negdje na ljetovanje pod optuzbama da su hakeri.

korisnik_postoji
Gost
korisnik_postoji
2 godine prije
Reply to  tihobl

Ako misliš na Seljeznjova, on je bio običan krimos, iako ne odobravam način na koji su ga uhvatili. Da nije bio lijen ne bi ga nikada uhvatili.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  preseren3

Pre bijedno čak i za amere.

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije

Ova otmica če imat dalekosežne posljedice , ne samo za Kinu i USrA….. Slično, kao, što je korištenje dollara, kao oružje ( Rusija , Turska, Venezuela, Iran ), dovelo, do dedolarizacije….

Sovonarola
Gost
Sovonarola
2 godine prije

Pomalo dolazi kraj americkom šibicarenju.

cogo
Gost
cogo
2 godine prije

pa kad se se svet probuditi in vidjeti sta su ti USrA ameri ,,svi bi morali bojkotirati americke proizvode ,,a gledaj bednu evropsku politiku kako jim lize guzice ,,a svi ti bedni politicari upotrebljavaju kinesku tehniku in oblace kinesku garderobu i obucu ,,samo da ustede par evra ,,,znaci ipak jim je ta kineska roba dobra ,,

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  cogo

Ja iz ideoloških razloga imam Huawei. Garderoba bolji komadi su europski. SAD robe nemam . imao sa Lewis i svidao mi se ali sam ” prebolio” Sve CD DVD američke pop kulture – bačeno u smeće. Žao mi je malo Doorsa i Janis Lou Reeda ali Bože moj…… Može se i bez toga

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Coca Colu i hamburger McD. Ni mrtav…..

jezevakucica
Gost
jezevakucica
2 godine prije

Pivce za živce i pljeskavica sa lukom i ajvarom je inn.McDrek i Kokain cola su out.

milan
Gost
milan
2 godine prije
Reply to  jezevakucica

Pravis genopljeskavicid sa ajvarom 🙂 iako ljuti voleeen|!

Belegija
Gost
Belegija
2 godine prije

Xiaomi je jos bolji.

Ante
Gost
Ante
2 godine prije

Ovo uhićenje je dobro za Kinu, neka se prestane ponašati kao Tigar od papira. Osim toga neka Kina prestane sjediti na dva stolca, misleći da će amer samo tako odustati od svojih zahtjeva. Ovo je Kini prilika da učvrsti svoje veze sa rusima. Znam da će netko reći, ali Kina već ima dobre odnose sa rusima. To baš nije istina.

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije
Reply to  Ante

Ja ipak moram, da oponiram ovome zapisu…. Nije Kina tigar od papira …. Ako pogledamo bilans .. https://www.census.gov/foreign-trade/balance/c5700.html ….. onda vidimo, da USrA deficit samo raste a ne, da pada kao što je sanjao Trump…… A o tome, da je Kina prestala, da uvozi USrA naftu , LNG, soju i ostale žitarice ni, da govorim…

Outsider
Gost
Outsider
2 godine prije
Reply to  Ante

Malo proguglaj o uhicenju americkog obavjestajca u Kini jucer. Karijera UN,ambasodor,konzul itd,,,

jezevakucica
Gost
jezevakucica
2 godine prije

Nakon ove otmice Huawei mi je sve miliji i draži!

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije

Postoji nešto što se zove ”Five Eyes”. Sistem globalne elektronske špijunaže. Čine ga Australija, Kanada, SAD, Novi Zeland i Velika Britanija. Huawei je za kineske potrebe razvio sistem enkripcije za zaštitu komunikacija. Mnoge zemlje, a osobito one koje ne pripadaju Zapadu, pokazale su i pokazuju interes za nabavom takvih sistema zaštite od Huaweia. I Merkelicu su prisluškivali za Obame, a ona je protestirala jako kao kamilica.
Osim što bi tako dobile zaštitu, zainteresirane zemlje ne bi potpadale pod američke sankcije po pitanju krađe intelektualnog vlasništva i optužbi za industrijsku špijunažu. A neke od njih su ionako pod režimom sankcija, tako da im je svejedno. Normalno, ništa od toga nije moguće bez blagoslova kineskih vlasti.
Uglavnom, igraju se igre bez granica.
Kina je, za početak, strpala u zatvor jednog bivšeg istaknutog kanadskog diplomatu. Nastavak slijedi.
P.S.
Ako nekog zanima, u Kini je reinkarnacija zabranjena.
Osim ako nemate dozvolu vlade.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije

@Dalton:
Pocinje proizvodnja guzice sa tri fete(dvocijevka),
prebucna za prisluskivanje i zaudara?
Za uvlacenje,za dva politicara.

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

@Umpah Pah
Japanke se prave u Kini.

Janko
Gost
Janko
2 godine prije

Jel to onaj predvidljivi što drži do svojih obećanja? Kako samo nisu predvidjeli da će pobijediti kada im je svima lijepo obećao i zašto se uostalom svi ljute na njega kada sve unaprijed pristojno obeća……

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Janko

Točno, napravio je spisak i provodi ga, iako iskreno sumnjam da ima intelektualnog kapaciteta i geopolitičke mudrosti kao Brzezinski i Kissinger, da to ostvari, bez obzira što su obojica ovih bili zločinci, Kissinger je još živ, koliko znam, dakle, još uvijek je zločinac, ali u penziji.

VasilisaPremudra
Gost
VasilisaPremudra
2 godine prije

” Kissinger je još živ, koliko znam, dakle, još uvijek je zločinac, ali u penziji.”
Mda.
Nece taj u penziju ni kad predje u onostrano.

Busola
Gost
Busola
2 godine prije

Znači sud nije mjerodavan pored USA elita. USA elite odlučuju tko je kriv, tko ne…

Lijepog li svijeta i “demokracije”… Drago mi je da je baš takav predsjednik SAD kako bi ljudi otvoreno uvidjeli tko jede svijet.

čitalac
Gost
čitalac
2 godine prije

Kinezi su već popustili Amerikancima: njihova državna kompanija CNPC povlači se iz Irana, odn. iz plinskog polja Južni Pars 11.
Mislio sam da imaju veća muda….

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  čitalac

Nemaju, to svaka kineskinja zna.
Ali to ne znaci nista, kinezi znaju zavuci polako sa osmjehom to sto imaju.

Problem je sto svi ocekuju od kineza da se ponasaju americki. Ocekuje se da ce kinezi dici galamu, vitlati pistoljem iznad glave, prijetiti slanjem fote i bombardovanjem ako njihova stanovnica ne bude oslobodjena. Kinezi se nikad nisu tako ponasali pa nece ni sad. Njihov odgovor bice spor i dobro podmazan vazelinom. I bez dizanja halabuke.

Na kraju price mocicemo proanalizirati ko je koga nategao – ove mudonje koji galamom pokusavaju prikriti erektilnu disfunkciju ili ona mala kosoka zlopamtila.

PS. oprostite sto sam opisao situaciju narodnim jezikom, ali kad se u diskusiji pomenu bijeli bubrezi ja ne znam drugacije.

čitalac
Gost
čitalac
2 godine prije
Reply to  tihobl

@tihobl
Jezik je bio vrlo slikovit, plastičan. Neka, neka, dobro je…
Ne očekujem da će mahati koltom, ali glede uzmaka sa posla sa Iranom nije baš tako bezazleno. Ako počmu popuštati kod takvih stvari, koje su čista ekonomija, ne politika, onda lako mogu pasti u zamku da počmu stalno popuštati i načimati svoju supstancu. A Ameri će se osiliti i tražđiti sve više. Ovo je put manjeg otpora, koji dugoročno nije dobar. Nemam eksplicitnu jednadžbu da je tako, ali mi se čini da je tako.
Volio bih da nisam u pravu.

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  čitalac

@čitalac: Sacekajmo da vidimo kakav je dil u pozadini. Mozda su dogovorili sa irancima zamrzavanje njihovog ucesca, a mozda je dovovor sa rusima da njima prepuste. Ako svoj udio prodaju americkoj kompaniji onda su klekli pred Trampom, ali sumnjam u takav ishod.

Strpljenja, kineski odgovor na ovo hapsenje cekacemo nekoliko godina. Vecina ce zaboraviti ovaj dogadjaj i nece povezati uzrok i posljedicu.

VasilisaPremudra
Gost
VasilisaPremudra
2 godine prije
Reply to  tihobl

Po Sjevernom Teheranu sudeci ako vec ni po cemu drugom, Iran i Kina posluju/suradjuju jako, ali jaaako dobro, i dovoljno su mudri da tako i nastave.
Uostalom, stariji je Put Svile nego jel’te… juesej

čitalac
Gost
čitalac
2 godine prije
Reply to  tihobl

@tihobl
Sad su još počeli (opet) uvoziti američku soju.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Copy/paste komentar od jucer…

Napisao sam vec da ce kad se zavrsi krug inflacije-kredita-stampe-opticaja ( u narodu poznato kao trgovinski rat ) amerika htjeti sto prije da uspostavi normalne odnose s kinom ali da ce kina da im ide s kontrom..

Ovo je upravo ta situacija.. Kinezi su dobili ponudu ali su amerikanci skontali da od tog nema nista i krenuli da podizu ulog… Ovo hapsenje ce biti kao neko upozorenje ili zalog da kine ne smije udarati kontru ( kontra je nastavak smanjenja uvoza iz usa i potpuno odustajanje od uvoza roba koje mogu kupiti na drugoj strani ) i da se vrati u normalne okvire kad usa to zazeli… Kina ce to odbiti i tek sad ce da nastane pravi trgovinski rat u kojem ce da prsti na sve strane od zabrana ,sankcija,niskih udaraca itd…

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

Ako su ovo Ameri izveli u cilju pritiska (a jesu) onda je neće tek-tako pustiti a Kinezi sada ne mogu napraviti veliki ustupak pa makar i zbog Xi-ja.
Ako je odvedu u SAD to će za Kinu biti veliki problem iz više razloga.
Ako pobegne (ne znam samo da je elektronika ne zaustavi 😉 daće Amerima “izgovor” za stalne napade.

Kako god okrene Kina će biti pod pritiskom, ovo će samo da zaoštri ili bolje rečeno da obezbedi konfrontaciju. SAD više Kini a ni Rusiji jednostavno ne dozvoljava smirivanje situacije. Kini je jedino ostalo da kaže: ” ‘Oćeš da je ‘apsiš? Dođi pa je u’vati…”

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Ne kontam sta ocekuju ovakvim pritiskom?

Mogu je zatvoriti na 30 godina u zatvor. Ali nije ona jedini nasljendik kompanije. Huawei ce nastavi razvoj. Nastavice istiskivati amricke kompanije sa trzista. Sigurno nece ugasiti proizvodnju i povuci se sa trzista u zamjenu za njeno pustanje u zatvor. Vjerovatnije da ce njeni rodjaci postati jos agresivniji u biznisu.

Kineska drzava nece odustati od pravca kojim ide. Nece uvesti demokratiju, nece privredu i finansije prepustiti MMF, nece zaustaviti razvoj oruzja. A nece se ni ponasati kaubojski pa odigrati na slom dolara i tako proizvesti globalnu krizu kakva nikad nije vidjena, vec se raditi na mekom i bezbolnom padu SAD i njegovog velicanstva dolara.

Meni ovo lici na izraz krajnje nemoci. Nisu u stanju da osmisle ni jedan pametniji potez pa otimaju zene po ulicama i onda salju ucjenjivacka pisma.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  tihobl

Tiho, ne radi se o nemoći već o pripremi terena – globalno. Provokacije su sve češće i sa većim ulozima. Ako posmatraš samo ovaj slučaj onda ćeš zaključiti da se radi o običnom razbojništvu. Ali ako kreneš od Skripalja, preko za sada neuspele “hemijske provokacije” u Siriji, pa “probijanje” ukrajinske mornarice kod Krima, pa provolacije na Kosovu, biće tu i “situacije” između Izraela i Libana… Slobodno toj slici dodaj i ovu otmicu i provokacije američke mornarice u Južnokineskom moru.

Nekada je Balkan bio “bure baruta”, sada je cela planeta u minskom polju i pogrešan korak aktivira ne samo nagaženu minu već i one u okolini.

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Provokacije su sve cesce, ali sve slabije. Spali su na otimanje zena i njihovo protivpravno zatvaranje. A nekad su bili tolika sila pa bi poslali flotu do dvije kao sredstvo pritiska. Ako se ovako nastavi spasce na obicno lajanje iza kuce.

shah
Gost
shah
2 godine prije
Reply to  tihobl

nece prepustiti privredu MMF-u?
pa vec jesu, imaju dva yuana, a to se taji, jedan jevza tuzemnu a drugi za inozemnu trgovinu. sto mislis ciji je ovaj za inozemnu?

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  shah

Da li im MMF svaki 6 mjeseci donosi paket reformi?

tedi
Gost
tedi
2 godine prije
Reply to  tihobl

Nije za vijerovati,da americka vanjska politika vozi po tracnicama cistog terorizma,otmica i ucijena.Dokaz je da je tako nisko pala,ovakvim postupcima,nema za cime ne poseze samo da dode do cilja,zato mafija mora propasti,mijesto da se natjece na svijetskom trzistu novim tehnologijama,sa cime se k**ci,oni na svijetskom ek trzstu provode terorizam.Da su to napravili Rusi probili bi usi americki & comp.MSM.
Gnusno da gnusnije nemoze biti.

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije

Ali moramo, da priznamo, da i Amerima nije lako…. Dedolarizacija ide konstantno i sve veči broj zemalja između sebe ide na swap valuta umijesto dollara….USA deficit konstantno raste, prema Kini nauštrp, Trumpovih carina i ostalih sankcija…Radi se severni tok 2, gube se neke pozicije na BL. Istoku …. U glavnom ima toga mnogo i ne mogu sve , da nabrojim…. Problem je, što se puno toga ne može vidjeti u MSM, pa je zato slika poprilično iskrivljena…..Ako je bilo Kinesko gospodarstvo u početku 90ih oko 4 % svijetskog, a danas je to preko 25% svijetske ekonomije onda je jasno, da neko tu veliko gubi….

giordano bruno
Gost
giordano bruno
2 godine prije

Nekada se pisalo po zidovima zgrada – gotov je! Sada moze da se napise – Gotovi su!

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

upravo to I jeste suština cijele priče. gube, a tko gubi ima pravo da se ljuti. huawei ima 5G a ameri nemaju

giordano bruno
Gost
giordano bruno
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

Sta se to desava na Fejsbuku otvorena grupa „Žuti prsluci Hrvatska”.
Sta ako vam na vlast dodje pro Ruski kandidat i on dovede 2 bela labuda, a za njima idu i ostale ptice, antonov, tupoljev, iljuŠin, suhoi.

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije

jewropski parlament protiv izgradnje sjevernog cvaj toka a za da preko ukropa ide plin ruski za njih…………

Outsider
Gost
Outsider
2 godine prije

Nagradno pitanje glasi: kako ne otplatiti bilione ,miliona duga i ostati ziv ?

netman
Gost
netman
2 godine prije

American democracy… 🙂

ShaCkaL
Gost
ShaCkaL
2 godine prije

Američki farmeri mogu odahnuti: Kina je ovog tjedna obnovila uvoz američke soje, nakon što je, prethodno, u listopadu o.g. uvoz te žitarice iz SAD-a smanjila za čak 95%, kao odgovor na uvođenje američkih protukineskih carina. Ovaj će potez, vjerojatno, Pekingu pomoći prigodom pregovora s Washingtonom o uzajamnoj trgovini.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik