Turska “slučajno” uspoređuje zrakoplove F-35 i Su-57

Akro grupa Turske zvijezde Türk Yıldızları Northrop (Canadair) NF-5B (CL-226) Turkish st
32 komentara

Iako prema ruskim službenim izvorima još uvijek nema sporazuma s Turskom o prodaji drugog oružja Ankari, na nedavnom susretu u Moskvi ruski predsjednik Vladimir Putin i turski predsjednik Erdogan su se dogovorili da će, nakon isporuke sustava S-400 turskoj vojsci, dvije zemlje poraditi na jačanju i širenju vojno-tehničke suradnje.

Za izravnu isporuku drugog oružja nema tehničkih prepreka, rekao je za Kommersant upravitelj jednog od ruskih industrijskih poduzeća. Čak i ako se uzme u obzir ogroman ugovor s Indijom, kapacitet tvornice sustava S-400 u Nižnjem Novgorodu, gdje je smješten dio koncerna VKO Almaz-Antej, omogućit će realizaciju još jedne turske narudžbe za S-400.

U kontekstu neprihvatljivih uvjeta koje američki kongresmeni nameću Turskoj za provedbu ugovora za borbene zrakoplove F-35 turski stručnjaci su već pokazali interes za ruske višenamjenske borbene zrakoplove Su-35, kaže izvor Kommersanta u obrambenoj industriji.

“U slučaju da tursko vodstvo da zeleno svjetlo, tada će ruski pregovarači u kratkom roku oblikovati komercijalni prijedlog, koji, za razliku od naših zapadnih kolega, neće biti podložan nikakvom oportunističkom utjecaju”, rekao je sugovornik ruskog lista.

Za sa se još uvijek poštuje zakonski ugovor o opskrbi Turske zrakoplovima F-35 i prema riječima ministra Cavusoglua, Lockheed Martin je već prebacio četiri zrakoplova ove vrste turskoj vojsci.

Međutim, ako Turska ne kupi američke F-35 Lightning II, moći će kupiti slične zrakoplove iz drugih zemalja.

“Postoje F-35, a tu su i ruski zrakoplovi. Osim toga, ako SAD odbije prodati sustave “Patriot” Turskoj, onda mi možemo kupiti drugu seriju S-400 ili drugih sustava”, dodao je Cavusoglu.

U Kremlju su, komentirajući ove informacije, izjavili su kako “Rusija ima odgovarajuće sposobnosti, tehnološke kompetencije i, naravno, traži mogućnosti za proširenje vojno-tehničke suradnje”.

Nakon ovih izvješća se pojavila turska ikonografija koja F-35 uspoređuje ne sa zrakoplovima Su-35, jer nisu iste generacije, već sa Su-57.

Njeno pojavljivanje nije nimalo iznenađujuće, posebice nakon izjava turskog ministarstva vanjskih poslova da, ako joj Sjedinjene Države ne prodaju F-35, Turska može kupiti “slične zrakoplove” iz Rusije, što bi bili Su-57.

Nakon sukoba Washingtona i Ankare ugovor za sustave S-400 su u turskim medijima započele usporedbe dva zrakoplova s njihovim prednostima i nedostacima.

F-35 SU-57
FOTO – Turska usporedba prednosti i nedostataka zrakoplova F-35 i Su-57

Navedena svojstva su:

  1. Maksimalna brzina
  2. Trajanje leta
  3. Masa goriva
  4. Maksimalna težina polijetanja.

Podsjetimo da za Tursku ovo nije samo pitanje načina realizacije sklopljenog ugovora, već i pitanje vojno-političkog subjektiviteta, gdje se Turska postavlja kao subjekt koji odlučuje o tome od koga, što i u kojoj količini će kupiti.

Sporazum sa zrakoplovima F-35 nije kompromitiran samo ugovorom o nabavi sustava S-400, već i otvorenom nespremnošću Ankare da popusti Washingtonu samo zbog spašavanja sporazuma za F-35, što bi javnost tumačila kao se vršenje pritiska na tursku i popuštanje Erdogana i vodstva zemlje pred ucjenama iz Bijele kuće.

Otuda i interes za temu zrakoplova Su-57, kojom Turci u suštini šalju poruku američkoj strani, pokušavajući ih ucjenjivati daljnjim sudjelovanjem Rusije na turskom tržištu oružja. Moskva je, kao što smo čuli, rekla da ima kapacitete i mogućnosti i za nove ugovore. Štoviše, oni bi bili poželjni u kontekstu jačanja suradnje.

Nakon svega što se događa s kupnjom ruskih sustava S-400, nije teško zamisliti razmjere histerije u Washingtonu ako bi se tema sa zrakoplovima Su-57 iz spekulativne sfere podigla na razinu stvarne rasprave o ugovoru za proizvodnju tih zrakoplova za potrebe Turske. Naravno, Rusija za sada nudi Su-35 i ne predviđa se masovnija proizvodnja za izvoz Su-57, ali bi čak i rasprave o tom pitanju bile dovoljne za oluju u Washingtonu i sukob s Ankarom.

Štoviše, kao u slučaju sustava S-400, Turska može biti zainteresirana ne samo za same zrakoplove, već i za tehnologiju njihove proizvodnje, čime bi se ubrzao razvoj zrakoplovne industrije turskog vojno-industrijskog kompleksa.

Naravno, nema odgovora na pitanje ima li Rusija namjeru i razmišlja li o tome da slične tehnologije podijeliti s “drugom Recepom”?

Kommersant

NATOSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
5 godine prije

SU-57 ima jedan osnovni nedostatak u odnosu na F-35 – leti.

preseren3
5 godine prije

Sputnik je čak objavio, da su Su 57 več certificirani za izvoz…
Znači, imaju verziju, koja je tome prilagođena….

fenix
5 godine prije

Ja koliko gledam izaci ce Turska iz Natoa.

Roky
5 godine prije

F-35 pokazuje svoju efikasnost skoro pa svaki dan , evo rano jutros ponovio svoje kvalitete s-300 ga nije prepoznao a za su-57 neznamo jos nista… Zalosno ali istinito rusi bez komentara…

puniša netanyaho
5 godine prije

nek se poiju 1 na 1 negdje u crnom moru pred kamerama

šeronja
5 godine prije

kad f35 dobije 2-3 glavne uloge u holivudu bit će najbolji

powervnbqbfvqwfwnfnerwfnewr
5 godine prije

Nudili su rusi kinezima Su-57 a ovi odbili.

Majk Majers
5 godine prije

Sad prodat Suhoja Izraelcima, Saudijcima i Irancima. Kad je bal…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI