Turska “slučajno” uspoređuje zrakoplove F-35 i Su-57

Akro grupa Turske zvijezde Türk Yıldızları Northrop (Canadair) NF-5B (CL-226) Turkish st

Iako prema ruskim službenim izvorima još uvijek nema sporazuma s Turskom o prodaji drugog oružja Ankari, na nedavnom susretu u Moskvi ruski predsjednik Vladimir Putin i turski predsjednik Erdogan su se dogovorili da će, nakon isporuke sustava S-400 turskoj vojsci, dvije zemlje poraditi na jačanju i širenju vojno-tehničke suradnje.

Za izravnu isporuku drugog oružja nema tehničkih prepreka, rekao je za Kommersant upravitelj jednog od ruskih industrijskih poduzeća. Čak i ako se uzme u obzir ogroman ugovor s Indijom, kapacitet tvornice sustava S-400 u Nižnjem Novgorodu, gdje je smješten dio koncerna VKO Almaz-Antej, omogućit će realizaciju još jedne turske narudžbe za S-400.

U kontekstu neprihvatljivih uvjeta koje američki kongresmeni nameću Turskoj za provedbu ugovora za borbene zrakoplove F-35 turski stručnjaci su već pokazali interes za ruske višenamjenske borbene zrakoplove Su-35, kaže izvor Kommersanta u obrambenoj industriji.

“U slučaju da tursko vodstvo da zeleno svjetlo, tada će ruski pregovarači u kratkom roku oblikovati komercijalni prijedlog, koji, za razliku od naših zapadnih kolega, neće biti podložan nikakvom oportunističkom utjecaju”, rekao je sugovornik ruskog lista.

Za sa se još uvijek poštuje zakonski ugovor o opskrbi Turske zrakoplovima F-35 i prema riječima ministra Cavusoglua, Lockheed Martin je već prebacio četiri zrakoplova ove vrste turskoj vojsci.

Međutim, ako Turska ne kupi američke F-35 Lightning II, moći će kupiti slične zrakoplove iz drugih zemalja.

“Postoje F-35, a tu su i ruski zrakoplovi. Osim toga, ako SAD odbije prodati sustave “Patriot” Turskoj, onda mi možemo kupiti drugu seriju S-400 ili drugih sustava”, dodao je Cavusoglu.

U Kremlju su, komentirajući ove informacije, izjavili su kako “Rusija ima odgovarajuće sposobnosti, tehnološke kompetencije i, naravno, traži mogućnosti za proširenje vojno-tehničke suradnje”.

Nakon ovih izvješća se pojavila turska ikonografija koja F-35 uspoređuje ne sa zrakoplovima Su-35, jer nisu iste generacije, već sa Su-57.

Njeno pojavljivanje nije nimalo iznenađujuće, posebice nakon izjava turskog ministarstva vanjskih poslova da, ako joj Sjedinjene Države ne prodaju F-35, Turska može kupiti “slične zrakoplove” iz Rusije, što bi bili Su-57.

Nakon sukoba Washingtona i Ankare ugovor za sustave S-400 su u turskim medijima započele usporedbe dva zrakoplova s njihovim prednostima i nedostacima.

F-35 SU-57

FOTO – Turska usporedba prednosti i nedostataka zrakoplova F-35 i Su-57

Navedena svojstva su:

  1. Maksimalna brzina
  2. Trajanje leta
  3. Masa goriva
  4. Maksimalna težina polijetanja.

Podsjetimo da za Tursku ovo nije samo pitanje načina realizacije sklopljenog ugovora, već i pitanje vojno-političkog subjektiviteta, gdje se Turska postavlja kao subjekt koji odlučuje o tome od koga, što i u kojoj količini će kupiti.

Sporazum sa zrakoplovima F-35 nije kompromitiran samo ugovorom o nabavi sustava S-400, već i otvorenom nespremnošću Ankare da popusti Washingtonu samo zbog spašavanja sporazuma za F-35, što bi javnost tumačila kao se vršenje pritiska na tursku i popuštanje Erdogana i vodstva zemlje pred ucjenama iz Bijele kuće.

Otuda i interes za temu zrakoplova Su-57, kojom Turci u suštini šalju poruku američkoj strani, pokušavajući ih ucjenjivati daljnjim sudjelovanjem Rusije na turskom tržištu oružja. Moskva je, kao što smo čuli, rekla da ima kapacitete i mogućnosti i za nove ugovore. Štoviše, oni bi bili poželjni u kontekstu jačanja suradnje.

Nakon svega što se događa s kupnjom ruskih sustava S-400, nije teško zamisliti razmjere histerije u Washingtonu ako bi se tema sa zrakoplovima Su-57 iz spekulativne sfere podigla na razinu stvarne rasprave o ugovoru za proizvodnju tih zrakoplova za potrebe Turske. Naravno, Rusija za sada nudi Su-35 i ne predviđa se masovnija proizvodnja za izvoz Su-57, ali bi čak i rasprave o tom pitanju bile dovoljne za oluju u Washingtonu i sukob s Ankarom.

Štoviše, kao u slučaju sustava S-400, Turska može biti zainteresirana ne samo za same zrakoplove, već i za tehnologiju njihove proizvodnje, čime bi se ubrzao razvoj zrakoplovne industrije turskog vojno-industrijskog kompleksa.

Naravno, nema odgovora na pitanje ima li Rusija namjeru i razmišlja li o tome da slične tehnologije podijeliti s “drugom Recepom”?

Kommersant

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
nekoime
Gost
nekoime

SU-57 ima jedan osnovni nedostatak u odnosu na F-35 – leti.

Fatih
Gost
Fatih

TO KRALJU!!!?????????

mladen3x
Gost
mladen3x

I jedan i drugi imaju osnovni nedostatak a taj je što se pita politiku a ne struku.U Turskom slučaju je izgledno da se pitalo struku pa su krenuli u nabavku S-400 dok u svim ostalim slučajevima koliko sam primjetio se pitalo politiku.Uostalom,to se vidi po napisima raznoraznih zapadnih medija i u kuoalarima priča zapadnjačkih lobista i slične bagre kojoj je cilj doprijeti do mozga jednog nadprosječnog Amerikanca da tu priču shvati kao gotov preferans i da se ponaša u skladu “zapadne demokracije” a o ostaloj populaciji da ne trošim riječi.Uglavnom jedan ne leti a drugi je isto u razvoju pa prema tome zasad je najbolje odabrati ono što ih može rušiti i riještiti nedoumice pilota bilo kojeg od tih zrakoplova o mogučem cilju.Bravo Turska,jedna istinita analiza o mogučnostima Ruskog PZO i Američkog zrakoplova……ps.dugoročni gledano,ovi na zapadu bi bolje prošli da tu priču nisu dali u medije…tko im kriv što su kratkovidni.

fenix
Gost
fenix

Ja koliko gledam izaci ce Turska iz Natoa.

brico
Gost
brico

Bit će to kraj NATOa. 30 godina prekasno.

preseren3
Gost
preseren3

Sputnik je čak objavio, da su Su 57 več certificirani za izvoz…
Znači, imaju verziju, koja je tome prilagođena….

Džugašvili
Gost
Džugašvili

Da, ali pitanje je s kojim motorima i s kakvom elektronikom! Običaj je, da Rusija izvozi osiromašene varijante nekih tipova oružja i to posebno važi za avione i tenkove i sve to što se izvozi ima slabije borbene karakteristike od oružja i sistema uvedenih u ruske oružane sile!

tihobl
Gost
tihobl

Ne fali nista ni starom motoru. Vecina Su-57 su donedavno letjeli sa njima. Malo je sporiji, ali nema veze – i dalje mu F-35 ne moze uteci.

Savio
Gost
Savio

Ne prodaju ni Ameri oruzja u originalu, vec izvoze oslabljene verzije. Svi tako rade, najbolje zadrze za sebe iz vise razloga.

Motor od Su35, to jest motor u prvoj fazi za Su57 je i dalje jedan od najboljih na svijetu. Su35 je znatno brzi od F35, kada je u pitanju maksimalna brzina, sa afterburnerom.

Recimo kineski lovci 5e generacije koriste ruske motore, slabije od onih koji su u Su35. Iako Kinezi razvijaju svoje nove motore, koliko ce biti uspjesni, vidjecemo.

Alen
Gost
Alen

Pa to nije ni toliko bitno , jer rusi ostave najbolje za sebe… Uostalom nećes kupovati avion da napadas rusiju … A ne mozes se niti odbraniti od nje…
Stoga uopste ne razumijem sta ce ovim ” malim” skupa tehnika..
Mouda misle da ce drugi ” mali ” imati bolje a sve je to rasporedjena snaga medju malim u 5 dkg..

Po već vidjenom i f16 su previse za male…

Džugašvili
Gost
Džugašvili

Šta će malim skupa tehnika!? Ti tzv.”mali” su mnogo puta već “popušili” jer su imali tu osiromašenu vojnu tehniku kupljenu od Rusije! Tu prvenstveno mislim na Sadamov Irak pa Siriju i Egipat koji su doživjeli katastrofu kod sukoba s Izraelom i to više puta, a moglo bi se to i ponoviti

Alen
Gost
Alen

Imali su usa za protivnika ne lupetaj , izgubili bi i da su imali najmodernije tada…

Savio
Gost
Savio

I Amerika prodaje svima oslabljenu tehniku, osim Izraelu.

Džugašvili
Gost
Džugašvili

Amerika prodaje svoju tehniku različito! Onim državama sa dubokim džepom, kao što je Saudijska Arabija, Emirati, Katar, oni po višim cjenama prodaju naj bolju svoju tehniku, koju još ni sami nemaju u naoružanju! Takav primjer je sa onim lovcima F 16 V koje su prodali Kataru i emiratima a nisu još u američkom naoružanju a i južnolorejski F 15 su moderniji od američkih aviona istog tipa!

Bruno
Gost
Bruno

Zato je Saudijska Arabija, uzor i svjetionik, ljudskih prava, tako uspješna u ratu u Jemenu. Jedino su uspjeli pogoditi autobus pun djece i poubijati ih.

radijacija2000
Gost
radijacija2000

Izgubili su zato što je ta ruska tehnika već tada bila zastarela za razliku od njihovih protivnika koji su imali zadnju reć američke vojne tehnike. Ne manje bitan je bio i ljudski faktor, koji je isto tako bio na stranu protivnika .

MDM
Gost
MDM

Pa I srbski migovi 29. Svi oboreni bez da bi znali šta ih oborilo.

šeronja
Gost
šeronja

kad f35 dobije 2-3 glavne uloge u holivudu bit će najbolji

puniša netanyaho
Gost
puniša netanyaho

nek se poiju 1 na 1 negdje u crnom moru pred kamerama

powervnbqbfvqwfwnfnerwfnewr
Gost
powervnbqbfvqwfwnfnerwfnewr

Nudili su rusi kinezima Su-57 a ovi odbili.

Podravec
Gost
Podravec

nisu uopćeo dbili….

Majk Majers
Gost
Majk Majers

Sad prodat Suhoja Izraelcima, Saudijcima i Irancima. Kad je bal…

Roky
Gost
Roky

F-35 pokazuje svoju efikasnost skoro pa svaki dan , evo rano jutros ponovio svoje kvalitete s-300 ga nije prepoznao a za su-57 neznamo jos nista… Zalosno ali istinito rusi bez komentara…

Džugašvili
Gost
Džugašvili

Istina je, Izraelci su napali ciljeve u sirijskoj pokrajini Hama. po nekim izvorima, ubijeno i ranjenoje 17 iranskih vojnika, a srušena 1 izraelska raketa, a avione nitko nije vidio i ne navodi se odkuda su napali! Vjerovatno su opet, kao i zadnji put bili izraelski nevidljivi lovci F 35!! Treba napomenuti, da su upravo u toj pokrajini instalirani sistemi S 300!

Roky
Gost
Roky

Ma druze samo se rusi provaljuju sa tim PVO sistemima i bojim se da je i ovaj su-57 napuhana prica , djela su djela a price ostaju za filmove… Rusi nece da shvate da Izraelci isprobavaju svo americko oruzje u siriji kako bi ispitali za amere i svoju i rusku tehnologiju i za sada vidim da su rusima zavezali jezik nema komentara sem upozorenja kako netrebaju napadati siriju….

Alen
Gost
Alen

Vide oni njih ne sekiraj se , izrael hoće sukob , rusija i sirija neće.. Plan je da se izrael stavi u kazamt u kakav su stavili palestince…
To je sva filozofija , nije to do F35 i s300 sistema , ne budi naivan…

Roky
Gost
Roky

Alen – ti ko optimisticno navijacko dijete nema tu hoce rat ili nece klin se klinom izbija pusti ti tu suplju pricu …
Da je slucajno s-300 ista opasno pokazao mislim da bi im to zadnji napad bio ali sta ako s-300 ne prepoznaje nevidljivog malo vise je to zabrinjavajuce…

Alen
Gost
Alen

Roky zbilja si roky….

MDM
Gost
MDM

Prepoznaje , iz blizine .Ocigledno f35 moze izpalit rakete izvan zone detekcije.

Džugašvili
Gost
Džugašvili

Da u pravu si, Sirija je poligon ne samo za rusko oružje, nego i za američko koje se tamo isprobava uz pomoć Izraela! Sve rezultate napada na ciljeve u Siriji Izraelci ažurno prenose Amerima i ovi ta saznanja primjenjuju na svoja nova oružja bez da bi direktno učestvovali u napadima, ali doduše oni i sami ponekad udare i to su već nekoliko puta učinili tako je jednom prilikom napada na američke jedinice u sat i pol vremena poginulo preko 30 Rusa iz postrojbe “Vagner”!

Lucija
Gost
Lucija

Ameri idu u ratove ne radi isprobavanja oružja (jer i smeće će nekome prodat), već radi – zarade. Zaradili su na 1. i 2. svj.ratu, a ovo sad nije samo zbog prodaje oružja i nafte, već je – gola pljačka sirijskog i iračkog zlata.

brico
Gost
brico

Jemaš pravo…svaki dan padne taj jedan f-35.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik