Unatoč sankcijama, SAD za rusku svemirsku opremu daje 4,5 mlrd dolara

16 komentara

Pod izgovorom da su ruske vlasti krive za navodno trovanje bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripala i njegove kćerke Julije u Salisburyu, Velika Britanija, SAD će kazniti Rusiju s novim sankcijama. Prvi dio krug sankcija će se početi primjenjivati 22. kolovoza i pogodit će sektor svemirske tehnologije, zrakoplovstva i energiju. Ipak, SAD  selektivno pristupaju raskidu “svemirskih odnosa” i do kraja 2020. godine će ruskim tvrtkama platiti 4,5 milijardi dolara za suradnju u svemiru.

Prije svega, prvi krug sankcija govori o zabrani opskrbe elektronikom koja ima dvostruku namjenu.

“Također namećemo sankcije na suradnju u svemiru, ali ćemo surađivati negdje gdje ovisimo jedni o drugima. U tom smislu ćemo svaki korak razmotriti odvojeno”, priopćio je američki State Department.

Ruska Gazeta piše kako je ograničenje na izvoz iz zapadnih zemalja, prije svega elektroničkih komponenti, već stvorilo određene probleme. Na primjer, sankcije su izmijenile ruski Savezni svemirski program. Kao primjer Gazeta navodi rusku misiju na Mjesec “Luna-25”.

“Uređaj koji službeno treba biti operativan 2019. neće moći letjeti prije 2021. Glavni je razlog je kašnjenje u izradi BIB uređaja, inercijalnog slobodnog bloka koji se koristi u navigacijskom sustavu”, piše Gazeta.

Kremlj još nije govorio o recipročnim sankcijama, a tajnik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov je pojasnio zašto.

“Čuli smo službenu izjavu o takozvanim novim sankcijama, a čuli smo visoki izvor koji je govorio o mogućnosti nekakvih ograničenja protiv Rusije. Stoga, dok ne znamo točno o čemu se službeno raspravlja, bilo bi pogrešno govoriti s kakvim protumjerama reagirati”, rekao je Dmitrij Peskov.

Trenutno Rusija i Sjedinjene Države imaju mnogo zajedničkih projekata i ugovora vezanih za svemirska istraživanja. Washington je još jednom morao priznati kritičku ovisnost o ruskim proizvođačima u određenim područjima. Najpoznatiji slučaj su ruski raketni motori RD-180. Uz njihovu pomoć NASA u svemir lansira najpopularniju američku raketu “Atlas”. Za nešto više od 15 godina je NASA provela 600 lansiranja.

RD-180
FOTO: RD-180

Na internetskoj stranici proizvođača “United Launch Alliance” se navodi kako se pomoću “Atlasa” provode najvažnije misije. Šalju se astronauti kako bi u svemir rasporedili razne obrambene sustave i ključne komercijalne svemirske tehnologije.

Američki Kongres je 2014. od Pentagona zatražio da odustane od ruskih motora  s krajem 2019. godine, a čak je zabranio njihovu kupnju. Međutim, američka vojska je uspjela ukinuti ograničenja.

Krajem srpnja je izvršni direktor ruskog “Energomasha”, Igor Arbuzov, rekao da je “United Launch Alliance” potpisao novi ugovor, a 2020. godine će ruska tvrtka isporučiti američkoj strani šest motora RD-180. Trošak isporuke je nepoznat, ali je prvi ugovor, potpisan 1997. godine i namijenjena za opskrbu 101 motora, bio vrijedan oko milijardu dolara.

Prema različitim procjenama, SAD neće moći stvoriti svoju verziju motora RD-180 prije 2025. Slučajno, upravo do 2025. godine vrijedi ugovor kojeg su potpisali  NASA i “United Launch Alliance” za usluge lansiranja, vrijedan 15 milijardi dolara.

Zašto SAD i dalje daju novac Rusiji za svemirsku industriju, ne smo za motore RD-180? Ruski “Roskosmos” službeno navodi šest zajedničkih projekata, od kojih je najpoznatiji Međunarodna svemirska stanica (ISS), koja uključuje Kanadu, Japan i zemlje Europe. Osim toga, NASA će “Roskosmosu” do 2020. platiti 4,391 milijardi dolara. Ugovor je valjan i zadnji put je ažuriran u srpnju.

Drugi ugovor je NASA potpisala s ruskom raketnom i svemirskom korporacijom “Energia”, vodećom strukturom za izgradnju i funkcioniranje ruskog segmenta Međunarodne svemirske stanice, koja proizvodi i pokreće letjelice za transport kao što su “Sojuz TMA”, teretne letjelice tipa “Progres M” i module ruskog segmenta ISS. Prema stranici Savezne nabave, NASA i “Energia” imaju ugovor do kraja 2020. i američkoj strani će pružati usluge na ISS-u. Iznos ugovora iznosi 110 milijuna dolara, a posljednji put je obnovljen u srpnju ove godine.

Ukupna vrijednost ugovora koje je NASA potpisala i potvrdila prošlog mjeseca s “Roskosmosom” i korporacijom “Energia” za naredne dvije i pol godine iznosi 4,5 milijarde dolara.

Američki State Department je upoznat sa situacijom i Washington sve ove poslove gleda “pod mikroskopom”. Međutim, sudeći prema opisu ugovora, ovdje govorimo o ovisnosti Sjedinjenih Država o uslugama ruskih državnih tvrtki.

Dakle, očito je da će ovakvi ugovori imati sličnu sudbinu kao oni za isporuke motora RD-180, čiju kupnju američka strana i dalje povećava. Ostaje pitanje kako će Moskva reagirati kada Washington objavi detalje o sankcijama. Ruski Kommersant je izvijestio da su protiv ugovora za opskrbu motora RD-180 ruski Vijeće za nacionalnu sigurnost i Ministarstvo obrane, a svladati njihov otpor nije lak posao, čak i za “Roskosmos” ili korporaciju “Energia”. Uostalom, Trump je novim vojnim proračunom od 717 milijardi dolara predvidio stvaranje “galaktičkih snaga” i Svemirskog vojnog zapovjedništva i zabrana prodaje motora RD-180 američkoj strani bi bio logičan potez Moskve. No, kao i uvijek, Kremlj odluku ne želi donositi na temelju novinskih napisa i šturih izjava Sare  Sanders. Kada se objavi službeni dokument o sankcijama i koje sektore obuhvaća, tada će uslijediti odgovor. Do tada možemo samo nagađati kakav bi mogao biti.

ISSNASAProgres MRD-180RoskosmosSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Georgij Žukov
5 godine prije

Ipak se krece!
Vrana vrani oci ne kopa.

Tkornjača
5 godine prije

Galakticke snage?

Ivo
5 godine prije

hahah, pijani ameri ne mogu sami ni u svemir otići. burte/dumbe, daj prokomentiraj, nesrećo.

Duki
5 godine prije

Čitam neki dan USA kreću u militarizaciju svemira.Pa sa čime jadna im majka?oni bez rusa ne mogu u svemir dostaviti niti rolu tariguza ,avamo će reći rusima
“čuj frende,moram u svemmir prebaciti 100t raketica da te malo gađam sa njima”sold me a jet-engines ?
Ko tu kkome j…be rodbinu ?????

Dopizdilomi
5 godine prije

Dajte više poduplatjte im cijenu raketnih motora pa neka si rade sami.

Crodaemon
5 godine prije

Rusi nece zabranit izvoz raketa jer im tribaju $, osim naravno u slucaju otvorenog rata za koji su samse 1%.

Veselidvor
5 godine prije

Ovi motori sluze za održavanje predstave NASE i mnogo su jeftiniji od američkih to je razlog zašto ih još kupuju .a rusi savršeno dobro znaju da usranim ovi motori za cirkusiadu služe al sta da se radi dora zarada i očuvanje industrije

Dean
5 godine prije

Elon Musk je sad alternativa za motore.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI