Usprkos izraelskim napadima, ofenziva sirijske vojske se nastavlja u Quneitri

T-90 Sirija saa
13 komentara

Glasnogovornik vojske izraelskog režima je potvrdio da je izraelsko zrakoplovstvo gađalo nekoliko položaja sirijske vojske u pokrajini Quneitra kao odgovor na upad sirijskih bespilotnih letjelica u izraelski zračni prostor.

Na svojoj službenoj stranici na Twitteru je izraelska vojska objavila snimku obaranja navodno sirijskog drona i naknadni odgovor u kojem su pogođena tri vojna položaja sirijskih snaga.

VIDEO – Snimka obaranja sirijskog drona

Ruski vojni izvori navode kako je nekoliko raketa koje je ispalilo izraelsko zrakoplovstvo pogodilo tri položaja sirijske vojske na području okupirane Golanske visoravni, a ne u pokrajini Quneitra.

Tel Aviv navodi kako je napad proveden u znak odmazde zbog upada izviđačkih bespilotnih letjelica sirijske vojske na izraelski teritorij.

Prema izvješćima medija, napad je uzorkovao “ograničene štete” na položajima vojske u blizini naselja Hader i Tall Qurum, a na društvenim mrežama je potvrđeno kako je odmah nakon izraelskog napada počeo sukob između islamističkih terorističkih skupina i sirijske vojske u tom području.

Sirijska vojska navodi kako je Izrael proveo napade zato što je bio iritiran činjenicom da je sirijska vojska preuzela jedan napušteni položaj misije UN-a na Golanskoj visoravni i zaprijetila je da će silom protjerati sirijske vojnike s tog mjesta.

t-72 sirija
FOTO: Sirijski T-72

Sirijska vojska priznaje da je preuzela kontrolu nad napuštenim mjestom Ujedinjenih naroda koji se nalazi u blizini linije razdvajanja na Golanskoj visoravni, priopćila je izraelska radio stanica Kan još u nedjelju. Tel Aviv je također izjavio da su sirijske snage počele raditi na infrastrukturnim radovima na tom području.

Izraelska vojska je potom zaprijetila napadom na položaje sirijske vojske.

“Mi smo svjesni onoga što se događa, što smatramo za provokaciju”, priopćio je izraelski režim i zaprijetio vojnom akcijom uništenja tih položaja.

Nakon nejasnih i različitih interpretacija izraelskog napada, nije jasno jesu li uništeni napušteni položaji UN-a na Golanu u koje ušla sirijska vojska ili neki drugi objekti, sjevernije iza linije razdvajanja s teroristima u pokrajini Quneitra.

VIDEO – Snimka navodnih položaja sirijske vojske koji su bili meta izraelskog napada

https://www.youtube.com/watch?v=7qwAEMOexiw

Pripreme za napad na teroriste u Quneitri

U međuvremenu je završena kampanja oslobađanja pokrajine Dara’a, budući da su se predali i militanti u gradovima Tafas Maskan Jallin i Tell Al-Ashari. Sada se još pregovara s ostatkom skupina u južnom dijelu glavnog grada istoimene pokrajine i područjima Daraa Al-Balad i Tariq Al-Sad. Svi borci koje Damask odredi kao “umjerenu opoziciju”, a koji žele ostati u gradu, moći će regulirati svoj status u okviru zakona o oprostu. Govorimo o stanovnicima ovih područja i lokalnim skupinama takozvane “Slobodne sirijske vojske”.

U međuvremenu je sirijska vojska poslala velika pojačanja u pokrajinu Quneitra. Prema riječima časnika sirijske vojske, jurišne jedinice 9. divizije, koje su prethodno sudjelovale u bitkama za Damask i Dara’u, dolaze na jug zemlje. Pretpostavlja se da će 9. divizija voditi operacije sirijske vojske u čišćenju graničnih područja uz Golansku visoravan.

U takozvanom “trokutu smrti”, području kojeg na tromeđi Sirije, Jordana i Izraela drži ISIL, aktivno je najviše 1500 terorista tri različite skupine koje su se zaklele na vjernost Islamskoj državi i očekuje se da će se ovdje morati voditi veće bitke na uskom pograničnom području. No, borbena moć ovih skupina nije jaka, a konfiguracija terena jamči puno lakše napredovanje nego, na primjer, u urbanim područjima i ruševinama Yarmuka, gdje je sirijska vojska ipak uspjela slomiti otpor terorista “Islamske države”.

Putin i Netanyahu razgovarali o ratu u Siriji u Moskvi

Netanjahu - Putin
FOTO: Putin i Netanjahu

Uoči predstojeće ofenzive uz okupirani Golan je izraelski premijer Benjamin Netanyahu posjetio Moskvu, gdje je razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Netanyahu nastoji dobiti jamstva da iranske snage neće ostati u Siriji i da neće sudjelovati u bitkama za Quneitru.

Netanyahu je Putinu rekao kako Izrael neće pokušavati rušiti Bashara Al-Assada, ako Moskva pozove iranske trupe da se povuku iz zemlje.

Rusija je upozorila da je nerealno očekivati da će se Iran potpuno povući iz

Sirije, a Netanyahu je rekao kako će Izrael nastaviti ulagati napore u zaštiti “njegovih” granica.

Sirija 12.07.2018
FOTO – Vojna situacija na jugu Sirije 12. 07. 2018.
dronGolanska visoravanQuneitraSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
5 godine prije

SAA stvarno ne bi sada trebala trositi energiju na Golanu i iritirati Izraelce koji su se taman malo primirili. Imaju vaznijeg posla, Golanom se mogu baviti kasnije. Ovako pomalo djeluju nezahvalno prema ruskim diplomatskim naporima da sinkronizira sve interese u regiji a opet osigura uspjeh za Siriju.

....
5 godine prije

Ljepo vi Rusi recite Siriji da raspuste vojsku, protjeraju Iran i Rusiju, vratite okupirane dijelove Sirije koje ste oslobodili i onda cemo mi bit spremni da razgovaramo i kazemo nase uvjete koje morate postovat da vas vise nenapadamo. Znate da se nama moze vjerovat, povijest nam je svjedok. Irak,libija, Afganistan ….. vidite kako svi sad uzivaju u obilju nakon sto su ispunili ono sto smo trazili od njih…….

burt
5 godine prije

Rusi igraju svoju politiku i zato su u Dari aktivirali sve moguće petokolonaške i špekulantske skupine da naprave kaos u pozadini i sruše frontu a sve je popraćeno medijskim manipulacijama i filmovima o predaji oružja NATO porijekla, zato je i srušen južni dio fronta a sve preostale zdrave snage FSA su se izvukle u sjeverni dio Quneitre , fronta se raspala radi pete kolone koja radi i za jedne i za druge zavisno o situaciji, umjesto da drže frontu oni su se ponudili Rusima i SAA za svoj interes a dio oružja su predali i ISIS-u prije nego što su se povukli prema Quneitri, lokalni zapovjednici FSA na dijelu fronta su radije prihvatili da švercaju oružje nego da se bore, FSA skupine su srušene iznutra od strane kriminalnog i petokolonaškog FSA ološa, ako hoće da im Rusi i SAA skinu gaće neka im tako bude ali još nije gotovo dok… Čitaj više »

rudi
5 godine prije

molim redakciju da objavi clanak o pijanoj budaletini i vodji eu Junckeru… covjek ubijen do boga, kakve samo budaletine, buzdovani, kreteni, stoke vladaju europom… https://mobile.twitter.com/lukedcoffey/status/1017461133257728001?s=12

Krkan
5 godine prije

Izrael je svjestan da se mnogo toga mijenja u regiji. Sada je na djelu otvoreni savez Iran-Sirija-Liban, uz otvorenu podršku iračkih šita ovom bloku. By the way, šiti u Iraku čine 2/3 stanovništva, odnosno 65%, tako da su apsolutna većina. Isto tako proiranaki Huti borci polako dobijaju rat protiv Zaljevskih kraljevskih uhljeba. Egipat se ubsvemu ovome drži veoma oprezno, i zapravo priželjkuje jedinstvenu Siriju pod Asadom. Ne želi novu Libiju u regionu. Isto tako, saudijska i izraelska marioneta Jordan, koji NE MOŽE da opstane bez strane pomoći, je isto na prekretnici. Kinezi se polako ekonomski uvlače u Jordan, dok su drugi zabavljeni Sirijom. Izrael u svemu tome postaje sve izolovaniji. Nije Izraelu problem izolovanost, navikli su oni na to, nego to što neprijateljske snage okolo Izraela rastu. Dosad su imali dvije svoje marionete koje su.vukli za nos kako su htjeli, Egipat i Jordan, ali i njih gube. Izrael je decenijama… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI