Vlada Italije uzima zlato središnje banke: “Banka Italije pripada narodu, a ne bankarima”

zlatne polug
40 komentara

Prije dva tjedna je predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi dao čudnu izjavu kojom je tvrdio da Europska središnja banka mora odobriti svaku operaciju u deviznim rezervama zemalja eurozone, uključujući zlato i velike devizne štednje. Podsjetimo da je slučaju Italije i institucionalne krize, za vremene pretjerano duge vladavine tehničke vlade Marija Montija, Draghi dao izjavu da mu je potpuno svejedno hoće li u Rimu biti legitimno izabrane demokratske vlade ili neće, jer stvari ionako idu svojim tokom. Sada je otišao korak dalje i oduzeo Rimu suvereno pravo da raspolaže svojom imovinom, jer Italija, kao članica eurozone, za bilo kakve transakcije s deviznim rezervama mora pitati njegovo dopuštenje.

“Europska središnja banka će odobriti i operacije s deviznim rezervama koje ostaju kod nacionalnih središnjih banaka i transakcije država članica s njihovim deviznim bilancama iznad određenog prag. Svrha ove nadležnosti je osigurati dosljednost s tečajnom i monetarnom politikom Europske monetarne unije“, rekao je Mario Draghi dvojici talijanskih zastupnika Europskog parlamenta.

U to vrijeme se to se nije činilo značajnim ni zbog čega drugog osim zbog neobičnog trenutka za davanje takvih izjava, ali sada stvari postaju poprimaju smisao jer The Wall Street Journal izvještava da talijanska vladajuća većina, koju čine euroskeptična Liga i Pokret 5 zvijezda, upravo ulaže ogromne napore da vlada preuzme kontrolu nad Središnjom bankom Italije i njenim zlatnim rezervama.

Za Europsku središnju banku i Europsku uniju je bilo kakvo zadiranje izvršne vlasti u neovisnost središnjih banka jedna od najvećih hereza, a Viktor Orban se dobro sjeća svađe i prijepora s Bruxellesom kada je odlučio uspostaviti kontrolu nad radom Banke Mađarske.

Zlato rezerve 2019
FOTO: Italija je prema neažuriranim podacima na 4. mjestu po zlatnim rezervama i ima 2451 tonu zlata

Nakon što je u posljednjih nekoliko godina propalo nekoliko talijanskih banaka, žaleći se da su stotine tisuća malih pojedinačnih investitora izgubili milijarde eura, antisistemski Pokret 5 zvijezda i pogrešno zvana nacionalistička Liga, jer je riječ o stranci koja je nastala iz separatističkog pokreta Sjeverna liga Umberta Bossija, Banku Italije prikazuju kao simbol tehnokratske elite, potpuno otuđene od potreba običnih Talijana.

“Ako razmislimo o onome što se dogodilo posljednjih godina, potrebna nam je promjena kursa u Banci Italije”, izjavio je potpredsjednik vlade Luigi Di Maio, vođa Pokreta 5 zvijezda (M5S).

M5S i Liga su više puta napadali Banku Italije zbog toga što nije spriječila bankarsku krizu i okrivile su je za gubitke štediša koji su , takoreći prijevarom, kupili dionice i obveznice banaka.

“Ako ste sa svojim tekućim računom u crvenom, to je zato što ljudi koji su trebali kontrolirati stvari to nisu učinili”, rekao je vođa Lige, ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini, govoreći pred skupinom bivših ulagača u likvidiranu kuću Banco Popolare di Vicenza, koji je propala 2017.

No, Salvini i Di Maio se nisu zaustavili samo na retorici, jer je ljudima uglavnom jasno da bankarska elita u Rimu nije vodila računa o financijskoj situaciji i bitno je bilo samo izvući kratkoročnu dobit.

Matteo Salvini ukida nazive roditelj 1 i roditelj 2

Naime, ovog tjedna su talijanski zastupnici iz Pokreta 5 zvijezda zamolili parlament da usvoje dva nacrta zakona. Kako se primjećuje, vatreni zagovornik politike Bruxellesa i politički protivnik Mattea Salvinija i Di Maia, predsjednik Sergio Mattarella neće moći iskoristi ovlasti i ne potpisati zakone, ako budu usvojeni, jer ne krše Ustav Republike Italije. S druge strane, Sergio Mattarella nema ovlasti da neki zakon prihvati ili odbije ako jeste ili nije u skladu s pravilima europskih institucija.

Jedan zakon će naložiti vlasnicima Banke Italije, a to su većinom privatne banke, da prodaju svoje dionice talijanskom Ministarstvu financija riznici po cijenama ’30-ih godina prošlog stoljeća.

Drugi zakon će  talijanski narod proglasiti vlasnicima rezervi Banke Italije od 2451,8 tona zlata, vrijednog oko 102 milijarde dolara po tekućim cijenama.

The Wall Street Journal primjećuje da bi takav bi potez u teoriji mogao proširiti opseg prodaje zlata i smanjiti rezerve banke, koje pomažu poduprijeti financijski sustav. Međutim, zakon podržavaju i manje stranke, kao što je stranka Fratelli d’Italia, južnjački pandan vladajuće Lige kojoj je biračka baza na sjeveru zemlje.

“Zlato pripada Talijanima, a ne bankarima”, kaže Giorgia Meloni, čelnica stranke Fratelli d’Italia, prema mainstream medijima “krajnje desničarske” stranke koja podržava oba zakona.

“Spremni smo boriti se svugdje u Italiji i po potrebi izvesti Talijane na ulice”, dodala je Giorgia Meloni

Banka Italije to vidi drugačije, što je bilo za očekivati, i upozorava da su njihovi postupci pokušaj potkopavanja neovisnosti Banke Italije i potrošnja zlatnih rezervi zemlje na projekte njihove populističke politike.

“Zlato je dio imovine Središnje banke Italije i ne može se koristiti za monetarno financiranje Ministarstva financija”, izjavio je guverner Banke Italije Ignazio Visco.

Ruske zlatne rezerve - željezni spremnici za zlatne poluge

“Ovo izgleda kao revolucionarna eksproprijacija”, rekao je Gianluca Garbi, izvršni direktor kuće Banca Sistema SpA.

No, kako zaključuje The Wall Street Journal, Pokret 5 zvijezda i Liga podržavaju javno vlasništvo nad zlatnim rezervama, a uz potporu drugih manjih stranaka imaju glasove  60% zastupnika i nacrt zakona ima dovoljnu potporu.

Zastupnici Pokreta 5 zvijezda podržavaju čak i nacionalizaciju središnje banke, dok se Liga još nije odlučila o tom pitanju, što znači da bi taj zakon imao oko 40% potpore. Uz potporu Lige bi, naravno, prošao i banka Italije bi bila nacionalizirana. Kako bi se dalje stvari odvijale nije teško pretpostaviti. Matteo Salvini i Ligi Di Maio bi se našli na udaru svih institucija EU, Europske središnje banke i financijske elite cijelog svijeta, posebno one u Sjedinjenim Državama, jer vraćanjem središnje banke iz privatnih u ruke naroda napravili presedan u zapadnom svijetu.

Od prošlog tjedna funkcionira parlamentarno povjerenstvo koje istražuje uzroke i posljedice propasti talijanskih banaka, što znači da je pokrenuta višemjesečna revizija koja će bi trebala otkriti svu prljavštinu bankarskog sustava u Italiji, zemlji koja je ulaskom u eurozonu uništena, a posljednji čavao i lijesu je bila globalna kriza 2008. kada je Italija upala u spiralu dužničkog ropstva s dugom koji trenutno iznosi 2553 milijarde eura ili 143% BDP-a  zemlje.

Reuters / The Wall Street Journal

BankaMatteo SalviniZlatne rezerveZlato
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Šok
5 godine prije

osnovni uvjet svih sloboda
je ekonomska sloboda

Mölltaler
5 godine prije

Problem u vezi tih navodno trećih u svijetu (MMF nije država) zlatnih rezervi je isti koji ima i Njemačka. Pola ih se nalazi u SAD-u. I čisto sumnjam da ih talijani u kratkom vremenu (ako i uopće) mogu dobiti natrag.

dalmata
5 godine prije

Dozvolite,Škor “Šok”,da primjetim,da ste,vrlo opravdano,spomenili rič”SLOBODA”.Potpuno ste u pravu.Samo bi doda,Ova tragedija koju su prisilno uveli,a prepotentno,lažno i falšo je zovu”demokracij”(uz ono obavezno”zapadne integracije)je uzrok svih tragedija i svakog zla.Da bi,uz ostalo,država bila nezavisna,sa svim onim šta država mora imat(čvrsto čuvane i branjene granice,vlastitu monetu,slobodu da sama vodi svoju politiku i ekonomiju)prvo se država mora oslobodit.Sloboda nije demokracija(to svi čutimo na svojim kožama).Nikad niko ni ništa(niti će ikad moć)zaminit SLOBODU.A za slobodu se uvik ginilo.Ništa novo,ali istinito,jer SLOBODA je SLOBODA.

Kaktus
5 godine prije

Baš su OK dečki, sjetili se nakon 100-200 godina da trebaju vratit zlato. Dečki to treba po tiho radit…očekujem veliku financijsku krizu uskoro. Zlato se potražuje jer su Talijani pred par dana potpisali sa Kinom “Put Svile” preko njih.

joe dalton
5 godine prije

nek daju zlato britancima na čuvanje ko libija i venecuela

samo tako
5 godine prije

Mario Draghi…. krenulo je, kao i uvijek mala gruda u svom kretanju se uvečava i uvećava

....
5 godine prije

Kako to da nas nema na toj listi, ili samo nismo stali medju prvih 10? ?

maliboro
5 godine prije

Hvala Bogu mi Hrvati tih problema sa zlatom nemamo.

Lucija
5 godine prije

Prevara svjetskih i povjesnih razmjera.
Naravno da bankari ne mogu upravljati svijetom.
Mada drmaju stoljećima.
Još jednom: u staroj Kini, bankari su bili – eunusi.
E, što su stare covilizacije…
Ma jasno da žele svaki pedalj zemlje i svaki resurs staviti pod kontrolu. I svaki gram zlata. I svakog pojedinca. Od djetinjstva do smrti.

Son of Alerik
5 godine prije

Talijanska centralna banka je privatna banka u vlasništvu drugih banaka (koje su privatne) i fondova. Ovo je prvih sedam vlasnika od ukupno 43: 1 Intesa Sanpaolo SpA 71,984 2 UniCredit SpA 38,641 3 Generali Italia SpA 13,008 4 Banca Carige SpA – Cassa di Risparmio di Genova e Imperia 12,093 5 Istituto Nazionale della Previdenza Sociale 9.000 6 Istituto Nazionale per l’Assicurazione contro gli Infortuni sul Lavoro 9.000 7 Cassa Nazionale di Previdenza e Assistenza Forense 9.000 Ovako se raspodjeljuje dobit banke: Neto dobit raspoređuje se na sljedeći način: u redovne rezerve, do najviše 20 posto neto dobiti, dioničarima koji su bili vlasnici njihovih dionica na kraju četrdesetog dana prije prve obavijesti o sazivanju skupštine dioničara, do najviše 6 posto kapitala, na posebne rezerve i pričuve, do najviše 20% neto dobiti, i državi, preostali iznos. Ovim zakonima, Pokret 5 zvijezda i Liga žele povratiti kontrolu nad talijanskom centralnom bankom. Jednu… Čitaj više »

limun
5 godine prije

samo glup moze dati nekome zlato na cuvanje.
a ove vlade u svijetu sto su to cinile treba sve osudit na robiju… kako moze neko dozvolit da se zlato iznosi iz drzave… sto nije u tvojoj zemlji nije ni tvoje… ako ko misli drugacije onda neka slobodno da meni svoje pare na cuvanje… ili zlato ako ga ima…

Darko
5 godine prije

To sto oni hoce bilo bi odsjecanje glave zmiji, al imam nekakav osjecaj da ce oni ostati bez glave ako to naprave, sumnjivi su mi 5 zvjezdica, obecali su da ce ukinuti prisilno cijepljenje, međutim progoni su se jos povecali, nadam se da nisu trojanski konjevi.

Alen
5 godine prije

Kinezi dosli i fino rekli , ako zelite biti dio novog ekonomskog poredka , morate imati zlato…
I tako počinje revolucija…

Mirk
5 godine prije

Da dobro zapazanje…Pet Zvijezda su poceli da se samounistavaju samo sto nije jasno da li to rade namjerno (trojanci) ili nemogu da urade nista protiv sistema pa se prilagodjavaju…

Brave new world
5 godine prije

Primarni zadatak svake centralne banke je stabilnost valute, a ako je to tako onda se postavlja pitanje sto ce ti centralna banka ako si presao na euro jer svoje valute vise nemas, izuzev, zajedno sa drugima c. b., cuvanja eura koji je sad tvoja valuta.
Prema tome zlatne rezerve sada sluze cuvanju eura, a talijani privatizirali centralnu banku i cije su to sada zlatne rezerve.
Nemam dovoljno spoznaje o ovoj temi i sve mi je to zbunjujuce.

OBICNOSAMOCITAM
5 godine prije

Evo i mene nazad nakon 5-6 mjeseci izbivanja.Pozdrav poznatim a i novim komentatorima. Italija… Italija premrezena raznim spijunskim pa cak i vojnim tajnim organizacijama nakon drugog svjetskog rata je odavno prestala biti suverena drzava. Bilo je neophodno zbog njenog polozaja i avio pomorskih baza da se osigura da ce Italija biti u Nato-u i dio zapada. Dok je trajala borba zapada i istoka obicni talijani su imali neka prava i dobar standard jer je “demokratima” uvjek bilo jasno da je lijevica u Italiji prilicno jaka pa su “demokratske” organizacije odradile i podosta ruznih stvari koje su onda pripisali lijevici da je diskredituju.Poslije pada istoka padaju prava i financije talijana jer vise nisu bitni kao nekada. Kad je sadasnja vlast u Italiji zakoracila na scenu njih sam vidio kao mozda najvecu sansu da u ovoj i ovakvoj EU pokrenu talas borbe za obicne ljude i koliko toliko suvereniteta koje ovakva EU… Čitaj više »

Jebaiga
5 godine prije

Tako nestabilnim drzavama je bolje ne pokusavat igrati se jer obicno na kraju ostanu i bez ono malo suverenosti sto su imale…

otpisani
5 godine prije

Da se Salvini i Di Maio ne bi gorko iznenadili i u trezoru “narodne” banke pronašli samo pozlaćeni mesing !?

Henaro Flores
5 godine prije

Kad je frka, zlato je utočište, a papirići postaju bezvrijedni. Mi ne možemo biti na listi, jer je Sanader prodao sve hrvatske zlatne rezerve, o čemu se vrlo malo pisalo, jer to nikoga nije zanimalo. Fućkaš zlato. Trgovine za otkup zlata dodatno su iscijedili našu raju. Svakako će biti zanimljivo kad uskoro nastupi kriza. Dobro je što imamo zemlju i nešto resursa pa ćemo ih moći u bescjenje prodavati. Koliko god mi voljeli naše domaće izdajnike, klanjali im se do zemlje i uzdizali ih u nebesa, ipak će nam doći glave! To tako mora biti po defaultu, bez obzira na povez koji smo si sami stavili preko očiju.

Ua političari
5 godine prije

Banka Italije je ad. Najveci akcionar je Inteza banka a i druge banke imaju akcije u ovoj “narodnoj” banci. Bravo za italijane!!!! “Nasu” “narodnu” banku vode neznalice i laici. Dozvolili su i dozvoljavaju da se privreda unistava zarad stabilnog kursa jevra. Uzas!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI