Vrag se krije u detaljima – Što su zapravo potpisali Trump i Kim Jong-un?

kim trump
3 komentara

Rusija je u proučavanju sporazuma između Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje potpisanog na summitu u Singapuru obratila posebnu pozornost na terminologiju, na što je upozorio i ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Iako cijeli svijet, posebno zemlje šire regije korejskog poluotoka pozdravljaju sporazum kojeg su potpisali Donald Trump i Kim Jong-un, četiri točke sporazuma su za sada samo probijanje leda za daljnje pregovore.

Točno je da je Donald Trump sve iznenadio izjavom da SAD prekidaju provođenje vojnih vježbi s Južnom Korejom, što može pomoći smirivanju napetosti. S druge strane je sjevernokorejska državna televizija rekla “kako je Washington obećao postupno ukidanje sankcija”, što nije točno. Ali nije točno ni da je Kim Jong-un pristao na bezuvjetnu denuklearizaciju, što je pojasnio Lavrov.

“Kada budete proučili postignuti dogovor, morat ćete obratiti posebnu pažnju na uvjete i ono što stoji iza svakog od pojmova”, rekao je Lavrov,

Prema njegovim riječima, mnogi od “komentatora” sporazuma između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država su govorili o “početku denuklearizacije Sjeverne Koreje”.

“Ali Sjeverna Koreja, kao i svi mi, Rusija, Kina i međunarodna zajednica u cjelini, uvijek je govorila o denuklearizaciji cijelog Korejskog poluotoka. Kao što možete vidjeti, razlika je značajna”, rekao je ruski diplomat novinarima.

“Naravno, trebamo govoriti o cijelom Korejskom poluotoku, kao i uvijek, kako je zabilježeno u takozvanim šestostranim pregovorima”, rekao je Lavrov.

Ministar je također istaknuo kako će “pravilnom ritmu doprinijeti izjava predsjednika Trumpa da u ovoj fazi nema potrebe za obavljanje redovitih vojnih vježbi SAD-a i Južne Koreje“.

Ipak, vrlo je važno da je Sjeverna Koreja pristala na denuklearizaciju Korejskog poluotoka, a još važnije je obećanje Donalda Trumpa da će dati sigurnosna jamstva Sjevernoj Koreji. Naime,  Sjedinjene Države nikada nisu dale pisana jamstva ni jednoj od država koju su vodile komunističke partije i tako su Amerikanci zapravo priznali legitimitet sjevernokorejskih vlasti.

Međutim, denuklearizacija Korejskog poluotoka znači da SAD u to područje ne bi trebale slati nuklearno oružje, odnosno nuklearne nosače zrakoplova, podmornice i strateške bombardere.

Kim Yong-un ne isključuje ni raskid ovog sporazuma, budući da su brojni politički krugovi Sjedinjenih Državama i Južne Koreje, ali i Japana i Ujedinjeno Kraljevstva protiv bilo kakvih kontakata između Washingtona i Pyongyanga.

Sve ovisi o tome kako će se ponašati SAD. Ranije je Mike Pompeo rekao da Sjedinjene Države inzistiraju na sveobuhvatnom, kontroliranom i nepovratnom razoružanju Sjeverne Koreje. Ali toga nema u sporazumu, niti bi Sjeverna Koreja pristala na takav scenarij. Sada se može govoriti o međusobnom kompromisu i razumnom pristupu rješavanju problema. Ništa više od toga.

Trump je djelovao razumno, a ako i dalje bude slijedio kurs kompromisa, Sjeverna Koreja će ga slijediti.

Podsjetimo, 12. lipnja u Singapuru se dogodio prvi sastanak čelnika Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje.  Pregovore Donalda Trumpa i Kim Jong-una je pratio cijeli svijet. Novinari su čak izračunali da je rukovanje dvoje lidera trajalo dugih 13 sekundi.

Ne samo da su osobno razgovarali više od pola sata, već su se složili i oko nekih vrlo kontroverznih pitanja, prvenstveno o pitanju denuklearizacije Korejskog poluotoka. No, agencije su u srijedu izvijestile kako Trump i Kim Jong-un imaju različita tumačenja o tome kako bi se ta denuklearizacija trebala odvijati.

Usprkos svemu, dobro je da je led probijen i da je došlo do kontakta, a ako SAD prekrše sporazum i na kraju od svega ne bude ništa, neće biti prvi put.

Kim Jong-un i Donald Trump – Četiri točke sporazuma iz Singapura

denuklearizacijaSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
5 godine prije

Nije to pitanje samo nuklearnih projektila na juznokorejskoj strani, Kini je bitno da im i THAAD ne postave na prag – a pitanje je da li ce ameri odustati od toga. Mozda jedino kada bi trump imao dovoljni utjecaj na zbivanja pa isao rusiti “obaminu” doktrinu Pivot to Asia (u navodnicima, jer je obama samo izvrsitelj).

Laki Topalović
5 godine prije

Da ,…. sve ovo ide ka jednom velikom ničemu na kraju. Al , ajd, još uvijek postoji 0,000001% nade.

White Patriarch
5 godine prije

Za Kima bi bilo najbolje da uvede postepenu tržišnu ekonomiju u Sjevernu Koreju, pokupuje sve vrijedne nekretnine, uz more posebno (to mu je i Trump savjetovao), telekom, rudnike i ostalo, pa kad onda napokon dođe do ujedinjenja Koreja bude najbogatiji i čitaj najmoćniji čovjek u Koreji. Soft power. Ako je pametan, svoje bogatstvo će iskoristiti da pokupuje sve medije i najpopularnije sportske klubove u Južnoj Koreji i iskoristi svoj medijski utjecaj da na kraju postane predsjednik Ujedinjene Koreje, ko Berlusconi.
Rezultat: mirnim putem ujedini Koreju pod svojom apsolutnom vlašću, što su sanjali njegov djed i otac, i osigura dominaciju Kim dinastije nad zemljom za sljedećih 10 generacija. Demokratski i kapitalistički, naravno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI