Zašto nastavnici iz cijelog svijeta učestvuju u ruskom takmičenju

Škola - nastavnici - takmičenje
34 komentara

Već dvije godine u 40 zemalja održava se takmičenje „Znanje više!“, na kojem učestvuju nastavnici ruskih škola koji u nastavi koriste digitalne tehnologije. Kakva je korist za nastavnike? Zašto učesnici iz cijelog svijeta dolaze u Moskvu i šta mogu da nauče jedni od drugih?

Sputnik je razgovarao sa Galijom Galjamovom, komercijalnim direktorom Novoje Vremja, direktorkom takmičenja, kako bi to saznao.

Sputnjik: Projekat je prilično mlad; održava se samo 2 godine. Šta nam možete reći o projektu i postignutim rezultatima?

Galija Galjamova: „Znanje više!“ je takmičenje za nastavnike ruskih škola u inostranstvu, koje organizuje Rossotrudničestvo. Prvo takmičenje održano je prošle godine; i danas, kada se broj učesnika udvostručio, možemo reći da je takmičenje u velikoj potražnji, posebno kao komunikaciona platforma za nastavnike ruskih škola u inostranstvu.

U takmičenju učestvuju nastavnici koji u nastavi koriste digitalne tehnologije. Sudije procjenjuju efikasnost primjene ovih tehnologija, kao i jedinstvenost korištenih metoda. Takmičenje ima za cilj da preslika uspješno iskustvo kolega iz drugih zemalja.

Sputnjik: Nastavnici iz kojih zemalja učestvuju na takmičenju?

Galija Galjamova: Takmičenje pokriva gotovo sve kontinente i održava se u 40 zemalja, uključujući, na primjer, Maroko, Kubu, Španiju, Francusku, Mongoliju, Vijetnam, Italiju, Kazahstan, Liban, Meksiko i Maleziju.

Sputnjik: Kako je organizovano takmičenje i gdje se održava?

Galija Galjamova: Kvalifikaciona faza se održava u inostranstvu, a finale u Rusiji. Finalisti dolaze u Moskvu kako bi se pojavili pred sudijama i predstavili svoje projekte. Štaviše, organizujemo zanimljive aktivnosti za njih.

Nastavnici posjećuju najnaprednije obrazovne ustanove: prošle godine posjetili su školu 548 u Sovhoz Imeni Lenjina i izdavačku kuću Prosvješćenije, gdje su učesnici dva sata birali obrazovne materijale. Šteta što imaju poteškoća sa nabavkom metodičke literature u inostranstvu. Takmičenje pomaže u rješavanju takvih problema.

Sputnjik: Koji se digitalni razvoji učesnika ističu?

Galija Galjamova: Prije svega, to je projekat prošlogodišnjeg pobjednika Saini Sonu iz Indije. Zajedno sa kolegama iz Izraela, Turske i drugih zemalja stvorila je zanimljivu mobilnu aplikaciju. Jermenska takmičarka Kim Vanskigian ima prilično neobičan projekat. Napravila je mobilnu aplikaciju „Razgovor sa pjesnikom“, koja pomaže u učenju pjesama Puškina kroz igru.

Sputnjik: Kako se replicira uspješno iskustvo takmičara?

Galija Galjamova: Trenutno radimo na stvaranju banke podataka koja će biti poput društvene mreže; zvaće se po takmičenju, “Znanje više!” Trenutno organizacioni odbor takmičenja, sudije i učesnici imaju priliku da komuniciraju i razmjenjuju iskustva na mreži, uprkos ograničenjima zbog pandemije.

Sputnjik: Kakvu ulogu, po vašem mišljenju, igraju digitalne tehnologije u savremenim školama?

Galija Galjamova: Digitalne tehnologije su sastavni dio obrazovnog procesa. Danas djeca traže informacije uglavnom putem uređaja. Na pragu smo vremena gdje se nastavnici prekvalifikuju i u svoj rad uvode takve alate.

Sa sigurnošću možemo reći da budućnost pripada digitalnim obrazovnim tehnologijama. Stoga ovo takmičenje pruža priliku svim učesnicima, organizatorima i sudijama da pojačaju i unaprijede svoje znanje.

nastavnikrusijaŠkolatakmičenje
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emiliano Zapata
3 godine prije

Super

Daba
3 godine prije

Kakav naslov!!??
Takav I tekst

Ah
Sputnik

Kora
3 godine prije

I, što ako su plaćeni da učestvuju? “Ta vrijedan je radnik plaće svoje” (Luka 10, 7).

Osim toga, ako i digitalni trolovi primaju nekakvu naknadu za svoj “napor”, zašto onda učitelji ne bi bili primjereno honorirani i nagrađeni za svoj pošten rad, trud i rezultate?

3 godine prije zadnji put uredio Kora
Makedonac
3 godine prije

Kod nas je Soros, u Rusii je Graf. Progres u vise slučaja je za dobro, ali ima slučaja da radi za zlo. Jedna ista stvar moze da se koristi za dobro ili zlo. UDBA, je mnogo manje špijunirala od ovih novih goole i ostala digitalna bagra. Digitalizacija je važan deo NWO, ne slučajno zadnjih 10 godina ta liberalna banda uvodi digitalnu vladu, svugde po svetu. A danas kraj Kovid dalavere, uvodi se preko noč svugde. Smešno je kako i stari i mladi učitelji se indoktriniraju ili jeftino prodaju. Drugo je političar, veliki novac pa se poda iskušenju, ali oni koji uče nasu decu se prodaju za jednu ekskurziju, seminar o digitalizaciji, hotel, švedski sto, sauna ;)… Slučajno na pijaci mi je popala knjiga “Železna peta” Džaka Londona, kupio sam je i pročitao, gledam i mislim, ta knjiga je aktuelna i o današnjici, zameniš samo najamni rob, sa ideološkim robom, sve… Čitaj više »

sedban
3 godine prije

Ova incijativa je super, meni se svidja…aj nek postoji i ruska soft power,sto je jaca ruska soft power to promice i hrvatske interese i ostalih iz bivse YU.

Bosanac
3 godine prije

Svi će se pretvorit u digitron, a Žitki će računat na njih. (mogul sad dobit diplomu ove škole).

TražeseDomaćaJaja
3 godine prije

Učiteljica u “prikladnoj” odjeći. Suptilne osnove seksologije.Za manju djecu.Za pretpostaviti je da za veću djecu, bude ista odjeća, samo malo “veća” učiteljica,

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI