Zastoj u pregovorima o zabrani poluautomatskog oružja u EU

prodavnica oružja
0
0

Pregovori o zabrani nekih od najsmrtonosnijih poluautomatskih jurišnih oružja, uključujući i Kalašnjikov, obustavljeni su zbog nesuglasica oko definicije tipova vatrenog oružja.

Evropska komisija (EK) razmatra potpunu zabranu posjedovanja oružja poput ruskog Kalašnjikova (AK-47) i američke puške M-16 fizičkim licima, dok se Evropski parlament (EP) i neke zemlje članice EU protive takvoj inicijativi.

Ova mjera je dio opšteg pooštravanja pravila o kupovini i prodaji takvog oružja, a nakon što su dvojica napadača usmrtili 11 ljudi u prostorijama francuskog satiričnog magazina Charlie Hebdo u januaru 2015.

Skoro sedam sati pregovora o predloženoj mjeri je propralo u utorak rano ujutro kada su se pregovarači razišli oko definicije poluautomatskog oružja, kazali su izvori iz EU.

„Evropsko jedinstveno tržište nije napravljeno za slobodno kruženje Kalašnjikova“, kazao je glasnogovornik EK u neobično žestokoj izjavi.

Glasnogovornica Slovačke, koja trenutno predsjedava EU, kazala je da je postignut napredak u razgovorima te da će se izaslanici iz zemalja članica ponovo sastati o ovom pitanju.

Zakonska regulativa kontrole naoružanja se razlikuje od zemlje do zemlje članice EU. Neke zemlje dozvoljavaju posjedovanje poluautomatskog oružja lovcima i sportistima.

Neke zemlje članice EU i Evropski parlament su odlučni u ublažavanju prijedloga Evropske Komisije, koja takođe poziva i na stroži nadzor tržišta oružja.

Zemlje koje se protive ovom prijedlogu smatraju da on pretjerano kažnjava legalne posjednike oružja, dok čini malo da umanji nelegalno tržište oružja. Oni koji podržavaju ovaj prijedlog smatraju da su lobiji koji se zalažu za proizvodnju i promet oružja razvodnili pitanje od suštinskog značaja za bezbjednost građana EU.

OružjeZabranazakon
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI