Zoran Milanović lustrira političke i medijske manipulatore

Zoran Milanović
45 komentara

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, već danima vodi mali internet rat s političkim i medijskim manipulatorima. Na površinu močvare “istjeruje krokodile”, što takozvanim patriotima iz HDZa nije uspjelo skoro 30 godina. Ovaj put prenosimo u cijelosti njegovo obraćanje na društvenoj mreži:

Zoran Milanović, 07. 10. 2020.

“Agitator s vrlo čitanog i utjecajnog Indexa uzima u zaštitu nasilnog i sveprisutnog g. Puhovskog. Čini to u duhu i čestici poznate Zmaj Jovine: Ne pomagajte, braćo, izgibosmo! O tome niže.

Taj samodeklarirani ateistički agitator, što ja i mnoge druge javno deklarirane nereligiozne osobe držimo stupidnim, štetnim pa i nasilnim, živi, diše i piše isključivo – ad hominem. U ovom slučaju, ‘brani’ zlosretnog Puhovskog tako da upozorava na tobožnji ‘opasan presedan’ prema kojem silni predsjednik, moloh oklopljen imunitetom od kaznenog progona, kinji nježne dušice poput Puhovskog, njega i istim tim imunitetom jednako zaštićene i jednako verbalno nasilne saborske zastupnice. A propos, govorimo o imunitetu od kaznenog progona. Građanska parnica i odgovornost za štetu nisu unutar granica svemirskog štita ‘imuniteta’, fakt koji svaki malo pismeniji novinar i polemičar znade. Zna i naš agitator.

Riječ-dvije o famoznoj pogrešci ‘ad hominem’. Kataloški, to je jedna od pedesetak logičkih pogrešaka irelevantnosti, ona koju redovito i usplahireno protestiraju mediokriteti kojima je teško ili nemoguće razumjeti preostalih pedesetak. Ad hominem je formalno logički prijestup samo u purističkom, kataloškom smislu, a puno više stilska figura, nužna u razgovoru odraslih i jednakih, sve dok se ne zađe u prostor etničke predrasude, govora mržnje i slično. Ergo, tvrdnja Indexovog agitatora da ad hominem nasrćem na uboge i nezaštićene građane je po svojoj silogističkoj strukturi negdje između paralogizma i sofizma. Za paralogizam mu nedostaje element nehotičnosti. On namjerno piše neistinu. Za sofizam – nema one perfidne duhovitosti.

Bilo kako bilo, ne vidim u zadnjih trinaest godina u Hrvatskoj osobu više napadanu ’ad hominem’ od – sebe. Neka tako i ostane. Ili me ispravite, logičari.

Kratka faktografija:

U sudskom procesu protiv Dražena Budiše, Ivana Zvonimira Čička, Ante Paradžika i Gorana Dodiga koji se odvijao u kolovozu 1972. godine Žarko Puhovski je bio krunski svjedok optužnice. Sud ga je prihvatio kao svjedoka na prijedlog javnog tužitelja Stjepana Bokora. Ovo je važno naglasiti, jer se u naknadnim iskrivljavanjima činjenica Puhovski voli predstavljati kao svjedok kojeg je pozvao sud, želeći time reći da je on svjedočio u neutralnoj ulozi. Istina je da ga je pozvao sud, ali sud je pozivao svjedoke koje je predložio javni tužitelj i koje su predlagali branitelji optuženih.

Puhovski je svjedočio devetog (utorak, 15. 8. 1972.) i desetog dana suđenja (srijeda, 16. 8. 1972.) Novinska izvješća ne navode koliko je dugo trajalo svjedočenje Puhovskog u utorak, ali navode da je u srijedu svjedočio “čitav dan” (Večernji list, 17.8.1972.), odnosno “više od sedam časova” (Politika, 17.8.1972.).

Puhovski je svojim svjedočenjem potvrđivao navode optužnice koja je bila ispisana na “33 gusto kucane stranice”. Desetak sati svjedočenja bilo je sasvim dovoljno da se potvrdi svaki redak od 33 gusto kucane stranice optužnice. I ne samo za to da se optužnica potvrdi, nego i za to da se optužnica dodatno proširi.

Puhovski je svojim svjedočenjem proširio ne sam opseg navoda optužnice, nego i krug osumnjičenih osoba koje su temeljem njegova svjedočenja bile procesuirane.

Krug osumnjičenika proširio je devetog dana suđenja za tri imena (Jure Juras, Stjepan Turek, Matko Bradarić), a desetog dana za još tri imena (Ferdo Bušić, Ivan Boras i Krešimir Martinec, čije prezime mediji pogrešno navode kao “Martinić”). Puhovski ih navodi, na temelju izjava I. Z. Čička na nekom Književnom petku, kao članove nekog nacionalističkog komiteta što je bila optužba najvišeg ranga za neprijateljsko udruživanje protiv režima.

Kako to da se Puhovski nije prvog dana suđenja sjetio svih šest članova “komiteta”? Odgovor je samo jedan: na večernjim instrukcijama organi bezbednosti su ga podsjetili koja je imena propustio navesti.

Tako je Puhovski “pomagao” osuđenim sveučilištarcima.”

Zoran Milanović
Pretplatiti se
Obavijesti o
45 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Milance
3 godine prije

Milanovića osobno znam i mogu tvrditi da je politički dosta potkovan i sa odredjenim karakterom i jedan od najboljih predsjednika Hrvatske do sada.Ustavom njegove mogućnosti su ograničene ali odigrati će puno važnih uloga oko preformiranja Hrvatcka u novi savez koji je već gotov a to je nova Austro-Uharska monarhija.

Slonica
3 godine prije

Iza Tešnja zoraN sviće
Dobrodošo’ predsjedniče…

Velike se promjene dešavaju u drzavnom vrhu…predsjednik il je jako siguran u sebe,il mu je sasvim svejedno za funkciju, i lažnu kremu politike.
Zanimljiv je njegov narativ duže
samo se nije kačio u hijerarhiju i
dobro uhljebljene pojedince ili udruge koji su zašticeniji od velebitske degenije,a u stvari malo tko zna njihove rezultate i svrhu postojanja.

Svi se nešto bune,traže opoziv al zanimljivo nitko od “napadnutih” ne sprema tužbu radi izrečenih neistina,nadonkadu štete ,ne daje demantije…
Znači li to da Milanović o svima govori istinu,i ništa osim istine??.

3 godine prije zadnji put uredio Slonica
Spacevoodoo
3 godine prije

Mogao bih se složiti s nedavnim izjavama i reagiranjima ZM, ali po mojoj procjeni ZM je samo igrač koji igra dodjeljenu ulogu. ZM kao i AP su prošli bruxelkesku obuku, Milanović NATO, Plenković EU smjer. Prvi je bahat, drugi je ljigav i uz različitu retoriku to su sve razlike između njih dvojice. ZM trenutno zabavlja mase koje pale mediji. ZM je bio predsjednik vlade i rezuktati njegovog predsjednikovanja vladom su po rezultatima isti kao i od AP. Uloga predsjednika njemu dopušta komodno baljezganje kao i njegovoj predhodnici KGK i najgore što se može događati je to da se navija za jedno od troje spomenutih koliko god baljezganje ZM bilo prihvatljiviie nego baljezganue AP ili KGK. ZM na vlast nije došao bez potpore globalne elite kao i otalih dvoje spomenutih. Demokracija je takva igra i tko je shvatio, shvatio je, tko nije i neće. Da li se itko sjeća kardinala Bozanića… Čitaj više »

Ive
3 godine prije

Još devedesetih godina shvatio sam da KORUMPIRANI i ZLOČINAČKI HDZ vodi Hrvatsku u propast. Tada sam napisao da u Hrvatskoj nema nade u bolje sutra dok ma i u tragovima postoji KORUMPIRANI ZLOČINAČKI HDZ. Jadni moj narode hrvatski unište to zlo razborite svaki spomen na njih. Prvo su radili i interesu 200 obitelji a pitome sve po nalozima koji dolaze iz Washingtona i Brisela.

gigi pinna
3 godine prije

Dok je bio premijer kad je imao ovlasti što se nije zalagao za lustraciju pa onda Puhovski, Goran Milić, Šeks i slični ne bi prismrdili medijima ni politici; što nije najurio šačicu onih pijanih parazita zvanih “šatordžije”; HNS i ta energetska bagra su mu krojili politiku…
Sad kad nema ovlasti gnoji svakodnevno, bilo online, bilo offline – kako si oštar prema Daliji i Puljakici – što tako nisi bio oštar prema Klemmu i Đuri “pemzija od 25 hiljada kuna” Glogoškom.
Kolindi smo se barem smijali, a ova Račanova curica je smarač malo žešći. Tko ga ne zna skupo bi ga platio.

3 godine prije zadnji put uredio gigi pinna
Mucke
3 godine prije

Ovaj mi poodavno nije “simpatican” ali njegovi nastupi u zadnje vrijeme,pocevsi od onog ” karijesa” pa do samaranja duboko kompromitiranih likova iz MSM i politike izlaze izvan okvira nekakve predstave za narod.
Ono sto mi je upalo u oci je da je nekolicina ” nounara” kao i odredjeni broj prozvanih politickih sabana smjesta zatrazilo postupak opoziva premda mi takva mogucnost nije poznata?
Ovo napominjem jer se Milanovic u predizbornoj kampanji,jedini od ondasnjih predsjednickih kandidata,slozio sa idejom da se predsjednik drzave ubuduce bira u saboru a ne neposrednim opcim izborima.
Dali je ovo ta igra kojom se zeli progurati uzurpiranje apsolutne vlasti od strane predsjednika vlade?

gigi pinna
3 godine prije

U takvim masovnim sječama glava stradaju i mnogi nevini – pusti te Kineze – dovoljna je i američka praksa, pa kao Maddoffu i sličnima doživotna robija. Takve ćeš spasiti ako ih osudiš na smrtnu kaznu.

gigi pinna
3 godine prije

U vrijeme lock-downa i to kao predsjednik države, opravdanog ili ne, išao je u taj neformalni iluminatski klub Dvagana Kovačevića. Pametnomu dosta!
Puhovski? Na ignori listi mi je odavno. Medijske lijenčine koje ne znaju kako popuniti program zovu ovog mudrosera koji ima mišljenje o svemu i svačemu.

Zagor
3 godine prije

Mislim da ovim napadima(koje, usput, podržavam jer stvarno lustriraju) predsjednik skreće pažnju sa Kovačevićevog kluba čiji je i on bio član.

Alex
3 godine prije

Ne glede na faktografsko stanje stvari pri prepucavanju između predsjednika Milanović a i ostatka puka” lijepe naše”, ostaje gorak okus plitkog narativa koga g. Milanović koristi pri tome. Naprosto, spuštanje na razinu verbalnih obračuna za šankom nedostojno je jednog predsjednika,pa makar i”slučajne” države.(I ovo potonje je verbalni konstrukt g. Milanović a.)
Sve i da nije bilo dama na predsjednikovom nišanu,opet, vokabular korišten pri verbalnim razračunavanjima nije,u najmanju ruku,bio uljuđen,pa ma koliko,u samom sukusu stvari,bio u pravu.
I sam g. Milanović znao je potegnuti onaj čuveni stih :”Ubi me prejaka riječ!”. Pa je nejasno zašto je u zadnje vrijeme zanemario pjesnika Branka Miljković a.

Max
3 godine prije

Svaka čast za ovo.

U nemilosti
3 godine prije

Z.M. isto kao I L.R.
Zabavljaju narod
Svojim pricama I frustrama
Oko nebitnih stvari na koje NE MOGU utjecati
Umjesto da se prime posla oko stvari za koje su odgovorni I na koje MOGU utjecati !!!!
Ukratko
Bacanje narodu prasine u oci

dur
3 godine prije

Problem je stomljudi vbrkaju stvarnost i holivudske filmove i lazne izmisljene priče o nekakvim mafijasima ala al kapone . To je sve predstava mfija vlada ko zma od kad i svi uhvaceni negativci su samo plac eni glumci

dur
3 godine prije

Zoki je debelo masonce . Nakon izbora prva izjava je .Zivot je prekrasno putovanje. masnoska sifra

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI