1930-te godine: Elegancija – chic – glamur od klasike do hollywoodskog stila!

Nakon ludih 20-ih godina dolazi Velika ekonomska kriza i taj krah niza gospodarstava bitno utječe na brojne industrijske i obrtničke sektore, pa tako i modu.

To ne znači da se svijest o modi ugasila, naprotiv, došlo je do odmaka u percepciji. Desetljeće koje je uslijedilo, dakle 1930-te godine, obilježene su povratom konzervativnog i konvencionalnog stila. Konzervativni stil tridesetih ne znači da fantazija ne postoji. Pruge i boje su vrlo prisutne, a tu su i rukavice, šešir, marama i turban.

Utjecaji na modu tridesetih

Pojavljuju se poznati modni časopisi kao sto je Vogue koje objavljuje fotografije žena odjevenih u odjeću visoke mode. One tada predstavljaju tendenciju naprednih ideja toga doba – modernu i neovisnu ženu. Kroz ovu vrstu promoviranja putem magazina, tvrtke počinju promovirati svakojake vrste proizvoda i žene 30-ih godina putem njih su predstavljene kao poslovne. Ove dame danju na sebi imaju klasični kostim, a navečer se odijevaju u haljine.

Te godine uvode još jednu novost – postaje trend da žene održavaju skladnost svoga tijela, pa se počinju baviti raznim sportovima. Osobito vode računa o tome da imaju ravan trbuh.

Utjecaj Hollywooda i filmske industrije uz nezaobilaznu jazz glazbu, a ujedno i visoke elegancije u ovom periodu, pravi su san velikom broju žena. Cijela atmosfera tog vremena budi im želju da se i one na javnom mjestu pojave kao da su dive na crvenom tepihu. A to je najlakše postići kopirajući popularne glumice tog vremena i inspirirajući se njihovim modnim izborima.

Materijali i tipovi odjeće

Dominira glamur, nose se satenske haljine raznih vrsta koje imaju dekolte u obliku slova V i naprijed i na leđima. Haljine su ravnog kroja, nose se uz tijelo, pa i one drapirane, tako da svaka žena prema prilici za koju se sprema bira i tip haljine koju će nositi. U modu se vraćaju korzet, šešir, ležernija odjeća i šorc. U ovome vremenu nastaju i prve boje za kosu dostupne širem krugu populacije, a u modu ulaze kovrče i plava kosa. Uz sve to, prisutna je i jaka šminka.

U ovom razdoblju u modi je ležernija odjeća koja se njiše oko tijela, ali svejedno naglašava siluetu. Ukrašava se štrasom, a najtraženiji materijal postaje poznati «lamé», tkanina protkana zlatnim i srebrnim nitima, a koristi se za izradu večernjih haljina. Osim toga u ovome razdoblju i najlon postaje vrlo popularan i tražen.

Tridesete godine prošloga stoljeća predstavljaju uspješno razdoblje i zlatno doba ženstvene, vječne i elegantne žene te zahvaljujući njemu i po njemu se danas kreira mnoga odjeća. Kao nasljedstvo iz toga doba ostale su nam vjenčanice od kojih je većina inspirirana prema ovom vremenu.

Glamur 30-tih godina i utjecaj Hollywooda
Glamur 30-tih godina i utjecaj Hollywooda
ElegancijaGlamur
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija
4 godine prije

U to doba pijavljuje se i najlon. Du pont je počeo rad na najlonu 1927. Iz wiki
” Nylon was first used commercially in a nylon-bristled toothbrush in 1938., followed more famously in WOMEN’S STOCKINGS or “nylons” which were shown at the 1939 New York World’s Fair and first sold commercially in 1940.”

Do tada su se nosile – svilene čarape. Navodno sad ima samo jedan proizvođač u Francuskoj.
Amerikanke su svoje svilene čarape dobavljale iz Japana.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI