Američka vlada ukida zabranu financiranje za istraživanje visoko patogenih virusa

Laboratorija - rukavice
2 komentara

Američka vlada ukida zabranu financiranja za istraživanje visoko patogenih virusa, koja je nametnuta 2014. godine nakon kontaminacije antraksom u jednom američkom laboratoriju.

Američka vlada ukinula je moratorij za financiranju istraživanja u biologiji čija je svrha razviti određene funkcije virusa, što može dovesti do pojave više smrtonosnih sojeva od onih koji su već poznati, navodi Science Alert.

Istraživanja raznih vrsta virusa gripa i virusa s teškim akutnim respiratornim sindromom (SARS) pomoći će razviti učinkovite načine kontrole tih infekcija, tvrdi Francis S. Collins, ravnatelj Nacionalnog instituta za zdravstvo (NIH) i bivši voditelj projekta humanog genoma.

Drugi stručnjaci smatraju da dopuštanje novčanih sredstava za takvo istraživanje samo povećava rizik za nastanak nepoznatih zaraznih patogena iz laboratorija.

Dužnosnici NIH-a naveli su uvjete koje će istraživački centri morati zadovoljiti kako bi dobili sredstva. Konkretno, morat će dokazati da njihovi suradnici imaju priliku proučavati patogene virusne u sigurnim uvjetima i da imaju akcijski plan u slučaju nužde.

Moratorij na financiranju istraživanja virusa bio je nametnut zbog kršenja pravila koja su prouzrokovala sigurnosne propuste pri skladištenju infektivnih sojeva. Na primjer, u 2014. godini, desetine istraživača iz Laboratorija za kontrolu i prevenciju bolesti u Sjedinjenim Državama bili su izloženi antraksu. U ovom slučaju, postupci inaktivacije Bacillusovog patogena nisu bili pravilno izvedeni, što je omogućilo bakterijama da uđu u laboratorij gdje se provode istrage na mrtve infektivne agense.

virusi
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
6 godine prije

Tesko bi me uvjerili da ih ne razvijaju mimo dekreta i moratorija. Oni koji sponzoriraju sjekace glava i prijete cijelom svijetu nemaju mjere. Evidentno ne postuju medjunarodne zakone, zasto bi onda tek svoje ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI