Američki geolozi otkrili su ranije nečuvene zvuke koje mogu pomoći u poboljšanju predviđanja potresa

Potres
2 komentara

Koristeći napredne tehnike obrade, istraživački tim otkrio, je na određenom području u Kaliforniji, deset puta više potresa nego što je ranije zabilježeno. Mnogi od njih su bili toliko slabi da ih nije bilo moguće identificirati u stvarnom vremenu, ali njihovo otkriće je presudno jer upravo oni često mogu predvidjeti veliki potres.

Novo istraživanje seizmičke aktivnosti u južnoj Kaliforniji, tijekom desetogodišnjeg razdoblja, omogućilo je američkim geolozima da dublje zađu u znanost o potresima i poboljšaju prognozu potresa.

Prema njihovim nalazima, objavljenim u časopisu Geophysical Research Letters krajem srpnja, geolozi su proučavali podatke iz Seizmičke mreže Južne Kalifornije, koja upravlja sa 550 seizmičkih stanica za praćenje u regiji, kako bi identificirali potrese koji se ne mogu pratiti u stvarnom vremenu jer su previše slabi.

Geolozi su identificirali 1,81 milijun manjih potresa koji su se dogodili na ovom području između 2008. i 2017. godine,  što je deset puta više nego što su seizmolozi ranije locirali, na ovom području i u ovom razdoblju.

Podatke je obradilo superračunalo, koje je otkrilo da je gotovo prije 72 posto najvećih potresa u južnoj Kaliforniji (s magnitudom 4 ili više) bilo nekoliko slučajeva podrhtavanja tla danima, pa čak i tjednima, prije glavnog udara. Prema ranijim istraživanjima, ovi prethodnici podrhtavanja, niske magnitude 0 i 1,  primjećivani su u prijašnjim slučajevima u 10 do 50 posto jačih potresa.

Većinu ovih potresa teško je uočiti uslijed svakodnevne buke koju bilježe seizmičke stanice za nadzor, poput vibracija iz automobilskog prometa.

“Vrlo je teško otkriti što izaziva veće potrese jer su rijetki, ali s ovim novim informacijama o ogromnom broju malih potresa možemo vidjeti kako se stres razvija u sustavima grešaka”, koautor Daniel Trugman, iz Nacionalnog laboratorija Los Alamos, stoji u priopćenju za javnost.

Ovi nalazi ne znače nužno da dolazi do velikog potresa svaki put kada se primijeti slabo podrhtavanje, ali oni sugeriraju da svi umjereni i veliki potresi imaju prethodna manja podrhtavanja i da je potrebno daljnje proučavanje u tom smjeru.

“Ova nova informacija o mehanizmima za pokretanje i skrivenim podrhtavanjima daje nam puno bolju platformu za objašnjenje kako započinju veliki potresi”, zaključio je Trugman.

Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
3 godine prije

Ove zvukove zna več i Travolta….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI