fbpx

Na obali Kalifornije uočene su potencijalno opasne seizmičke greške

Kalifornija

Čini se da takva slijepa mjesta nisu rijetka pojava čak ni u preispitanim područjima, s tim da se zabrinutost postavlja kako razviti rani sustav upozoravanja na cunami ili potres kako bi se zaštitila naseljena mjesta.

Iako se vode zaljeva Monterey, na udaljenosti od Santa Cruza u Kaliforniji, odavno smatraju jednim od najseizmatičnijih (i ne samo to) proučavanih kutaka svijeta, čini se da skrivaju čitav niz grešaka koji vrebaju na  morskom dnu, otkriva novi rad objavljen u časopisu Science. Međutim, mogli bi postojati djelotvorni tragovi sada mapiranih slijepih točki, koja očito nisu jedini u svjetskim oceanima.

Novootkrivene bore u zemljinoj kori priličan su problem, navodi se u radu, budući da se njihovo nakupljanje mora pažljivo proučiti kako bi obalne službe bile svjesne bilo kakvih prijetnji od potresa ili cunamija.

Znanstvenici su sada otkrili da mogu upotrijebiti, ili bolje rečeno, digitalno izmijeniti razrađenu mrežu optičkih kablova telekomunikacija odgovornih za slanje tweeta, e-pošte i drugih digitalnih signala koji prodiru u Zemlju i pretvoriti je u učinkovit seizmički niz.

Istraživači se nadaju da bi taj mehanizam mogao jednog dana garantirati pristup riznicama seizmičkih podataka u većim gradovima koji su već mapirani milijunima signala od poruka i mobilnih veza, s tim da će kablovi odgovorni za to biti preusmjereni u visoko osjetljive sustave upozorenja.

Vrhunska tehnika naziva se raspodijeljeno akustičko osjećanje – točnije, ona uključuje osjećanje impulsa laserske svjetlosti kroz optičke kablove dok se ne uoče minutne fluktuacije gustoće na staklenim žicama zbog kojih se svjetlosni valovi odbijaju prema svom izvoru. Ova povratna kiša može omogućiti seizmolozima da uoče potrese ili čak otkriju nove strukture oštećenja.

“Mogućnosti su prilično velike”, kaže koautor studije, Craig Dawe, iz Instituta za istraživanje akvarija Monterey Bay, “U cijelom je svijetu raspoređeno mnogo optičkih kabela”.

Podvodni kabeli koja su već prisutna u Oregonu i Washingtonu “mogu se staviti u službu radi pružanja podataka za nadzor cunamija i potresa i rano upozoravanje i za temeljna znanstvena istraživanja opskurnog carstva”, Paul Bodin, mrežni menadžer Pacifičke sjeverozapadne seizmičke mreže, navodi u e-mailu.

Nova studija pruža četverodnevni “pogled kroz ključanicu” onoga “što ćemo jednog dana raditi 24/7”, dodao je o metodi za koju se uskoro očekuje da će rasvijetliti takva seizmički slabo proučena okruženja poput Pacifičkog sjeverozapadne kaskade.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
7 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
zgvaca
Gost
zgvaca
1 godina prije

Ja sam veliki zaljubenik u Big One.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

A što bi to bile seizmičke greške ? 😆😆

Kvisko
Gost
Kvisko
1 godina prije

S obzirom da se radi o americkom teritoriju zabrinutost redakcije i komentatora je samorazumljiva,ostaje nam nadati se da nece doci do razornog potresa.

mars
Gost
mars
1 godina prije
Reply to  Kvisko

@ Kvisko – jos nisam cuo i vidio da je neko zabrimut sudbinom Lucifera kada Bog odluci da mu odvali nekoliko vaspitno-popravnih. Da se razumijemo, ne zelim nikome na svijetu nikakav razorni potres, pa ni njima, ali ako im se vec desi onda mogu biti samo ravnodusan, ne i zabrinut. To je ipak mnogo bolje od svih onih “dobrota” sto je cijelom svijetu (pa i nama ovdje na Balkanu) njihova “briga” za taj isti svijet (i Balkan) donijela.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Kvisko

Do potresa tamo redovno dolazi, dio su pacifičkog prstena koji je tektonski nestabilan. S druge strane je New Zealand, ista priča. Normalno, to ne mijenja činjenicu da si glup.

PERO KVRŽICA
Gost
PERO KVRŽICA
1 godina prije

Opet jedan stručnjak, koji koristi Google translate a o terminologiji, koja se upotrebljava u struci pojma nema.
“Seizmička greška” (engleski Seizmic fault) naziva se stručno rasjed ili uslovno seizmički prijelom.
Kad smo već kod Pacifičke obale, za ilustraciju naveo bi kao najpoznatiji SanAndreas rasjed.
Inače najednostavnije obrazloženje rasjeda je područje, gdje se dva dijela zemaljske kore (veća ili manja) međusobno kreću.

politicki nekorektan
Gost
politicki nekorektan
1 godina prije

….joj, samo da godzila ne prdne…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik