fbpx

Otkriveni Marsovski potresi

insight

Iako su potresi na našem planetu uobičajeni, fenomen se događa i izvan Zemlje, a znakovi seizmičke aktivnosti pronađeni su na Mjesecu i na Marsu.

Desetljećima je poznato kako i Mjesec ima potrese, a upravo je ove godine seizmički fenomen na crvenom planetu otkriven u NASA-inoj misiji InSight.

Lander je nedavno zabilježio oko dva potresa na dan, a istraživači su najmasovnije marsovske potrese locirali na mjestu poznatom kao Cerberus Fossae, koje se nalazi oko 1600 kilometara istočno od InSight-a.

Prije su postojali signali koji su ukazivali na sustav kvarova, a sada su se pretpostavke dokazale istinitima, jer se činilo da je regija vrlo aktivna.

Iako su potresi na Marsu bile magnitude između 3 i 4 – slični događaji na Zemlji razbili bi visoke zgrade i parkirane automobile – takvi su potresi na Marsu bili značajni jer na Marsu nema tektonskih ploča.

Zadaća misije InSight je proučavanje prirode takvih potresa na Marsu kako bi se poboljšali postojeći modeli marsovske unutrašnjosti.

Tim se nada da će se u budućnosti potrebna mjerenja moći kombinirati sa satelitskim opažanjima izbliza, budući da navedeni potresi uzrokuju stvaranje klizišta.

Otkrića su predstavljena prije nekoliko tjedana na sastanku Američke geofizičke unije u San Franciscu, a o njima je prvi put izvijestio National Geographic.

Studija će biti objavljena uskoro, nakon stručnog pregleda, pri čemu se očekuje da će članak detaljnije razmotriti strukturu potresa i pružiti i druge informacije osim njihove magnitude.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
3 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
nessy
Gost
nessy
8 mjeseci prije

Sreca da na Marsu, za sada nema visokih zgrada i automobila. Samo niskogradnja i tramvaji.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
8 mjeseci prije

E da nisu cistacice u NASAi izgubile nacrte za spustanje na mjesec, sad bi im mogli humanitarnu pomoc slati…

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
8 mjeseci prije

Cemu gospodo minusi?
NASA tvrdi da su im cistacice izgubile nacrte i tehnologiju, a ne ja!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
3
0
()
x