Sjeverna Koreja predstavila ‘radioaktivno oružje za cunami’

Testiranje oruzja Sjeverne Koreje
9 komentara

Sjeverna Koreja je testirala novo “podvodno nuklearno strateško oružje”, rekavši da platforma može proizvesti “radioaktivni cunami”. DNRK je tvrdila da je bila primorana da ojača svoje  “mjere odvraćanja od rata” usred naleta vojnih vježbi Washingtona i Seula.

Sjevernokorejska vojska je ove sedmice izvršila niz testova između utorka i četvrtka, a nadgledao ih je vrhovni vođa Kim Jong-un, izvijestila je državna korejska centralna novinska agencija (KCNA) . Nadgledanja su imala za cilj da potvrde “sposobnost smrtonosnog udara” novog “tajnog oružja”, koje je nazvano “cunami”.

“Misija podvodnog nuklearnog strateškog oružja je da se u  potopi u operativno područje… i uništi grupe neprijateljskih brodova i glavne operativne luke generiranjem super-moćnog radioaktivnog tsunamija sa podvodnim eksplozijama”, navodi se u izdanju, dodajući ” Ova Nuklearna bespilotna podvodna jurišna letjelica može se staviti u funkciju dovlačenjem do bilo koje obale ili luke ili površinskog plovila.”

Sa razvojem koji počinje 2021. godine, sistem je navodno prošao kroz oko 50 rundi testiranja iza scene u posljednje dvije godine, i stvoren je da “provjeri vojnu i tehnološku superiornost imperijalističke agresorske vojske”, dodaje KCNA, pozivajući se na Ujedinjene države.

Pjongjang je rekao da se suočio sa “opasnom” sigurnosnom situacijom zbog gotovo stalnog niza vojnih vježbi s Južnom Korejom pod vodstvom SAD-a, koje je DNRK više puta osuđivala kao probe za invaziju. Dodaje se da je neprijateljski stav Washingtona učinio “imperativom da damo prioritet kvantitativnom jačanju nuklearnih snaga”, naglašavajući potrebu za “jačim odvraćanjem od rata”.

Sjeverna Koreja je posljednjih mjeseci izvela niz testova oružja – uključujući nekoliko lansiranja interkontinentalnih balističkih projektila (ICBM) – kao demonstraciju SAD-u i njihovim regionalnim saveznicima. Dok su američki zvaničnici takve testove osudili kao provokativne i štetne za stabilnost u azijsko-pacifičkom regionu, DNRK insistira na svom pravu da unapredi svoje vojne sposobnosti i kaže da je njen nuklearni arsenal samo u odbrambene svrhe.

Međutim, uprkos zloslutnim upozorenjima Washingtona u vezi s oružjem DNRK, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je novinarima u srijedu da “nema naznaka” da je “stvarni udar Sjeverne Koreje neizbježan”, sugerirajući da Pjongjang ne predstavlja neposrednu prijetnju SAD-u ili njenih partnera.

CunamiNuklearno oružjeSADSjeverna Koreja
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Nije bas posjedon da moze godinama mirovati na dnu mora i preci 10.000 km, ali dovoljan je da potopi Japan i gradove na zapadnoj obali SAD.
Vidjecemo kakve seizmologe ima drug Kim. Ako ga detonira na pravoj tacki Kalifornija ce se fizicki odvojiti od SAD.

Max
1 godina prije

To plovilo a ne letjelica kako u tekstu piše neodiljivo podsjeća na ruski Status 6 ili Posejdon i svojim mogućnostima povećava vatrenu moć Sjeverne Koreje.

Grdi
1 godina prije

Sto posto dobila tehnologiju od rusa da prca amere sa druge strane …..

tuf
1 godina prije

Koliko god je ovo strateški isplativo oružje zbog svoje zastrašujuće uloge toliko mi se ne sviđa zbog autonomnosti koja vrlo lako može izmaći kontroli. U eksperimentalnom razdoblju Rusi su jednu zagubili, ne znam da li su je našli. Drug Kim i sestra mu bi mogli zbog kvalitete izrade još prije zagubiti barem jedan tijekom eksploatacije. Jednostavno u nekom trenutku se izgubi (ionako rudimentarna) komunikacija s podvodnim dronom pa si ti misli gdje je u bespućima oceana. A on sa svojim opasnim teretom nastavi čučati na dnu oceana ili ako padne vrlo duboko zbog tlaka se raspadne – i eto ekološke katastrofe neviđenih razmjera. Nije baš neka sreća, dugoročno.

Rusmir
1 godina prije

Gledajući fotku, nije baš nešto što uzrokuje tsunami, al brod potopit može

abc
1 godina prije

Za potapanje američke mornarice če biti dovoljno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI