fbpx

Arheolozi otkrili otrovne spremnike u drevnom gradu

Piramide latinska amerika

Desetljećima su znanstvenici pokušavali otkriti što se dogodilo s drevnim Majama. Prenaseljenost, jaka suša, ratovi, uništenje okoliša i klimatski čimbenici navode se kao potencijalni razlozi za propadanje naroda Maja. Ipak, novo istraživanje moglo bi baciti novo svjetlo na nestanak ove drevne civilizacije.

Međunarodni tim znanstvenika iz Gvatemale i Sjedinjenih Država rekao je da spremnici vode u drevnom gradu Maja sadrže otrovne kemikalije. Prema studijama, koje su objavljene 25. lipnja u časopisu ”Nature Scientific Reports”, skupina, koja se sastojala od antropologa, biologa, botaničara i kemičara, istraživala je slojeve sedimenata u dvije središnje akumulacije u Tikalu, iz trećeg stoljeća prije Krista i otkrili tragove žive, fosfata i cijano-bakterija. Istraživači kažu da su otrovne kemikalije dovele do toga da voda postane otrovna za piće, čak i nakon prokuhavanja.

Zagađenje spremnika vode nastalo je zbog crvenog pigmenta kojeg su drevne Maje koristili za ukrašavanje svojih zgrada. “Boja je bila važna u drevnom svijetu Maja. Koristili su je na slikama. Žbuka je bila crvene boje. Koristili su je u pogrebima i kombinirali su je sa željeznim oksidom kako bi dobili različite nijanse”, rekao je dr. Kenneth Tankersley, izvanredni profesor antropologije na Fakultetu umjetnosti i znanosti Sveučilišta u Cincinnatiju.

Prema istraživačima, drevne su Maje crvene pigmente dobivale iz minerala koji su bili sastavljeni od živinih sulfida. Stručnjaci tvrde da je otrovna kemikalija iscurila u vodene spremnike tijekom snažnih oluja.

Zaključci studije također sugeriraju da su suše, koje su se dogodile u devetom stoljeću prije Krista, vjerojatno pridonijele depopulaciji i kasnijem napuštanju grada. “Pretvaranje Tikalovih središnjih spremnika od nečega što je doprinosilo razvoju života u nešto što je doprinosilo razvoju bolesti moglo je na vrlo ”praktičan” način doprinijeti i nestanku ovog grada”, rekao je profesor sa Sveučilišta u Cincinnatiju, David Lentz.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
6 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
RoPe
Gost
RoPe
3 mjeseci prije

Bit ce da su i oni imali svoje rotsilde, openhajmere i tokfelere.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
3 mjeseci prije

Imali su Kill Billa da ih cjepi i istrijebi

nekoime
Gost
nekoime
3 mjeseci prije

Ziher su krivi Rusi. Ili Kinezi.

Blu trabant
Gost
Blu trabant
3 mjeseci prije

Sta ce, o nama pisati?

Lucija
Gost
Lucija
3 mjeseci prije

O nama će pisati da smo bili puno veće budale; ni Rimljani nisu znali da je olovo otrovno; mi međutim ne samo sa znamo da je glifosat otrovan (Roundup), nego su na sudovima izgubljeni milijuni te trovačke kompanije…a glifosat i dalje koristimo. Toliko o eu.

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
3 mjeseci prije

Treba odmah pozvati Zelene. One drevne. I podnijeti prekršajnu a lako moguće i kaznenu prijavu. Protiv glupavih arheaologa koji donose zaključke na prečac iako nemaju pojma kako je funkcioniralo društvo prije 300 a kamoli 2000 godina i to potpuno različito od današnjeg europskog na kojem se temelje sve bedaste znanstvene usporedbe sa onim od ranije. Naravno da su stanovnici Tikala bili primitivne budale koji su svojom glupošću sami sebe potrovali. Iako mi se sve nekako čini da ti ugledni suvremeni znanstvenici sude druge po sebi samima jer nas ti kurvini sinovi danas truju svim i svačim ali uz neizbježne tvrdnje kako danas živimo u doba najvećih ljudskih dostignuća i vrhuncu ljudske evolucije. Vidim ta “dostignuća” svaki dan kad pogledam nebo ili kad prođem kroz park gdje roditelji umjesto da budu s djecom oboje fokusirano pilje u svoje ekrančiće i rade ping-ping. Ali ovi glupi Tikalci se eto potrovali. Na nama leži obveza da vjerujemo u ta sranja kao i mnoga druga koja nam servira suvremena medicina, znanost i tehnologija, poduprta vrlo glupom i pokvarenom politikom.

Ako ŽELITE:
– još COVID-1984 farse
– vladavinu neustavnih “stožera”
– TV prijetnje dražesne Alemke Markotić
– još iseljavanja iz Hrvatske
– propast gospodarstva i novu krizu
– teroriziranje malih i srednjih tvrtki i obrtnika od strane porezne uprave
– obavezno cijepljenje za sve, i staro i mlado, svime i svačim, svake godine
– vrlo restriktivne kvazizelene politike sa velikim povećanjem cijena i smanjenjem dostupnosti goriva i plina što će dovesti do enormnog povećanja troškova života i održivosti samog života
– totalitarnu kontrolu kretanja, druženja, trgovanja i mišljenja
– redukciju populacije
– prihvat ilegalnih imigranata povezanih sa Al-Qaidom ili ISIL-om te islamskim radikalnim i kriminalnim organizacijama
i njihovo naseljavanje po hrvatskim ispražnjenim selima
– vladavinu inozemnih nevladinih organizacija i inozemnih medija umjesto izabrane hrvatske vlasti
– medijski i ulični teror kojekakvih trockističkih i kvazianarhističkih skupina poput ANTIFA ili WOKE
– sluganski i poltronski odnos prema Bruxellesu i Berlinu
– uspostavu filijale Novog svjetskog poretka u Hrvatskoj

…tada svakako GLASUJTE ZA HDZ ili RESTART KOALICIJU!
Jer tako ćete i dobiti gore nabrojano.

Izađite na izbore i podržite one kontra njih, inače će interesne sljedbe HDZ-a i RESTART koalicije izaći na izbore i bez vašeg glasa protiv stvoriti Hrvatsku iz noćne more za većinu!
Da ne bude poslije – nismo znali.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
6
0
()
x