Palača Maja koju su arheolozi pronašli daje naslutiti kako nas čeka još otkrića

Maje - piramida
7 komentara

Širom regije poznate kao Mesoamerika (pojam koji se koristio za opisivanje Meksika i Srednje Amerike prije španjolskog osvajanja u 16. stoljeću) mogu se pronaći gradovi, piramide i zagonetni hijeroglifi drevne civilizacije Maja. Tragovi njihove ostavštine se i danas otkrivaju.

U fascinantnom nalazu, arheolozi u Meksiku otkrili su ruševine velike palače na iskopu na mjestu drevnog grada Kulubá u državi Yucatán, za koju vjeruju da potječe iz vremena kada je Majanska civilizacija bila na svom vrhuncu.

Prema izjavi Nacionalnog instituta za antropologiju i povijest (INAH), građevina se navodno koristila tijekom dva razdoblja povijesti Maja, sve do 600. godine.

Procjenjuje se da je zgrada bila visoka šest metara, dugačka 55 metara i široka 15 metara.

“Ovaj je rad početak, tek smo započeli otkrivanje jedne od najomiljenijih građevina na tom mjestu”, rekao je jedan od arheologa Alfredo Barrera..

Palača je otkrivena na istoku arheološke zone Kuluba, ključnog pred-španjolskog nalazišta u meksičkoj državi Jukatan.

Osim nekadašnje palače, arheolozi istražuju i četiri građevine na središnjem trgu Kulube: oltar, ostake dviju stambenih zgrada i okruglu strukturu za koju pretpostavljaju da je korištena kao pećnica.

Zbog povijesne važnosti nalaza, konzervatori razmatraju pošumljavanje dijelova Kulube kako bi zaštitili povijesno mjesto od oštećenja vjetra i sunca, priopćio je INAH.

Iz instituta su dodali da bi sama lokacija trebala biti otvorena za javnost.

Civilizacija Maja dosegla je vrhunac između 250. i 900. god., kada je vladao nad prostranim prostorom današnjeg Južnog Meksika, Gvatemale, Belizea i Hondurasa.

U cijeloj ovoj regiji, poznatoj kao Mesoamerika, mogu se naći prostirući se drevni gradovi s visokim piramidama i zagonetnim hijeroglifima civilizacije Maja.

Ovi su se ljudi istakli u poljoprivredi, lončarstvu, hijeroglifima, kalendaru i matematici, a iza sebe su ostavili zadivljujuću količinu impresivne arhitekture i simboličkih umjetničkih djela.

Međutim, većina velikih kamenih gradova Maja napuštena je 900. godine., a od 19. stoljeća znanstvenici raspravljaju o tome što bi moglo uzrokovati napuštanje.

Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
crodaemon
3 godine prije

Rusi su krivi 🙂

nessy
3 godine prije

Lako je moguce, da je Latinska amerika (od Meksika pa juzno), prepuna arheoloskih nalaza. Flora je izuzetno bujna, i nakon napustanja nekog naselja, uskoro potpuno prekrije sve. Ali danas, uz pomoc dronova, se moze mnogo toga naci. Jos bolje je snimanje sa satelita razlicitim nacinima. Snimanje toplinskog odraza (IC), moze tocno reci, da lj ispod sume postoje gradjevine. Problem je sto je podrucje pod prasumom ogromno. Nedavno je objavljena karta Antarktika, bez leda, snimljena sa satelita. Tu se vidi da je to zapravo ogroman arhipelag otoka, na povrsini povezanih ledom. Ipak, vremenom, sve skrivene tajne starih naroda biti ce otkrivene, tko zna sto nas jos ceka?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI