fbpx

Pet glavnih razloga koji su mogli dovesti do nestajanja slavne civilizacije

Drevne civilizacije Maja

Sofisticirana civilizacija živjela je na području koje je danas poznato kao jugoistočni Meksiko, čitav Belize, Gvatemala te zapadni dijelovi Hondurasa i El Salvadora, gdje su Maje živjele od 2. stoljeća prije Krista do 1697. godine kada se posljednji grad, Nojpetén, predao tijekom španjolskog osvajanja regija.

Civilizacija Maja, obavijena misterijom, poznata je nadaleko po složenom sustavu pisanja kao i po svojoj umjetnosti, kolosalnoj arhitekturi, astronomskom sustavu i kalendaru. U 9. stoljeću ovaj visokorazvijeni narod počeo je napuštati gradove, što je dovelo do propasti njihove civilizacije, a znanstvenici još uvijek ne znaju pravi razlog za to. No, evo pet verzija za koje istraživači vjeruju da su možda prouzrokovale nestanak Maja.

Nenamjerno su sami sebe otrovali

Znanstvenici iz Gvatemale i Sjedinjenih Država tvrde da je strast Maja, koju su oni gajili prema ukrašavanju zgrada crvenim pigmentom, mogla taj narod koštati života. Nedavno je tim analizirao slojeve sedimenata u dva središnja spremnika u Tikalu, pri čemu su otkrili tragove fosfata, cijano-bakterija i žive. Znanstvenici nisu svjesni kako su fosfat i cijano-bakterije upali u slojeve, međutim, znaju kako je živa završila u tim spremnicima.

Drevne Maje obožavale su crvenu boju i intenzivno su je koristili, prilikom ukrašavanja zgrada, zidova, tijekom obreda i sahrana. Crveni pigment dobiven je iz cinobarskih minerala sastavljenih od živinog sulfida. Istraživači pretpostavljaju da je on iscurio u vodene spremnike za vrijeme kišnih oluja.

Međusobno su se pobili

Desetljećima su povjesničari smatrali da su Maje prilično mirne i da su pribjegavale nasilju samo tijekom rituala (u kojima su prakticirali žrtvovanje ljudi). Istraživači se slažu da je došlo do unutarnjih sukoba, ali napominju da oni nisu bili česti. Narativa se promijenila nakon što je tim znanstvenika iz Sjedinjenih Država otkrio dokaze o onome što opisuju kao čin totalnog rata.

Tim je pronašao drevni natpis u gradu Naranjo koji se nalazi u današnjoj, modernoj Gvatemali. Tekst je govorio o nizu vojnih kampanja protiv susjednog kraljevstva zvanog Bahlam Jol. Prema natpisu, grad je spaljen 697. godine. Incident se dogodio godinu dana nakon što je drugi grad uništen vatrom.

Velika suša

Promjene klime jedan su od očitih uzroka propasti civilizacije Maja. 2018. međunarodni tim znanstvenika iz Britanije i Sjedinjenih Država odlučio je potvrditi ili opovrgnuti ovu teoriju. Proveli su analizu izotopa unutar jezera Chichancanab u Meksiku, kako bi otkrili koliko se oborina povećavalo ili smanjilo tijekom razdoblja ”Terminal Classica”, doba kada su drevne Maje počele napuštati gradove.

Otkrili su da je tijekom tog razdoblja godišnja količina oborina bila niža, između 50 i 70 posto, dok se vlaga smanjila za 2-7 posto. Ranija izvješća tvrdila su da tijekom razdoblja Terminal Classica da središnji gradovi nisu vidjeli kišu nekoliko desetljeća, zbog čega su Maje krenule u džunglu.

Prehrana zasnovana na bilju

Ova verzija posljedica je hipoteze koju smo gore spomenuli. Američki znanstvenici otkrili su da su tijekom vrhunca civilizacije (8. st. poslije Krista) i bogate i siromašne Maje imale vrlo raznoliku prehranu, koja se sastojala od biljaka i životinja. Međutim, tijekom nekoliko stoljeća njihova prehrana se sužavala, što je dovelo do toga da Maje sve više i više favoriziraju prehranu na bazi biljaka, usredotočenu na kukuruz ili kukuruzni škrob. Trend nove prehrane navodno je pokrenuo viši sloj civilizacije.

Nakon što je velika suša pogodila regiju, to je moglo imati devastirajuće posljedice po usjeve, što je onda moglo dovesti do gladi i posljedično, do napuštanja gradova.

Nekoliko gore spomenutih faktora

Znanstvenici također pretpostavljaju da je na nestanak Maja moglo utjecati nekoliko faktora. Oštra suša mogla je rezultirati glađu u nekoliko gradova, što je zauzvrat moglo rezultirati ratovima između kraljevstava, što je tada moglo natjerati drevne Maje na napuštanje gradova, što je onda kasnije rezultiralo postupnim nestankom civilizacije.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
19 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Stara kuka
Gost
Stara kuka
1 mjesec prije

“Desetljećima su povjesničari smatrali da su Maje prilično mirne i da su pribjegavale nasilju samo tijekom rituala (u kojima su prakticirali žrtvovanje ljudi).”

Zaista krasan miroljubiv svijet. Jedino što par puta godišnje napravi kirvaj na kojem prikolju nekoliko stotina ljudi, živima im počupaju srca iz grudi , odrežu im glave i pobacaju ih niz stepenice piramida. Ali inače jedan skroz miran i fin narod.

Lucija
Gost
Lucija
1 mjesec prije

Kuka

Hm…trebalo bi napomenuti da su navedeno radili Mexica, Asteci. Asteci su došli prije par sto godina i zapravo su samo oponašali Maje. Asteci su bili samo – ratnici.

Maje su imale PISMO i vrlo razvijenu ASTRONOMIJU.
Ali i vrlo razvijen sistem ritualnog žrtvovanja…ubijali bi se samo “najviđeniji” (odsjecanje glave), znači poglavari, iako je isto bilo kanibalizma; ostatak zarobljenika bio je potreban za robove.
Bili su puno maštovitiji od Asteka, npr žrtvu bi načičkali strelicama. Bogu Sunca jednako – vađenje srca. Smatralo se da žrtve imaju visok status u zagrobnom životu.
A bili su i opsjednuti jednom igrom s loptom. Pobjednici su bili čašćeni. Pogodite što se događalo s kapetanom gubitničke ekipe…

zloćinačka Maya
Gost
zloćinačka Maya
1 mjesec prije

youtube.com/watch?v=Tu_EjZp8H4c
youtube.com/watch?v=A306Y7a4NRo

Oko
Gost
Oko
1 mjesec prije

Drevna Maja je u mom kraju, drevnim obredom, pretvorila mnoge decake u muskarce. Vreme leti, načela je erozija, propala civilizacija a tekovine se pamte

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
1 mjesec prije

Okano
Bit će da je tu pretvorbu u Tvom slučaju drevna Maja provodila u više seansi, pa ne možeš da zaboraviš…

Oko
Gost
Oko
1 mjesec prije

Prvi ulazak u hram Makču Picku se pamti do kraja zivota a kod repriza to nije slucaj.

Uno
Gost
Uno
1 mjesec prije

@Oko
🙂 Sviđa mi se što tome pristupaš kao arheolog i naučnik, a ne samo ko prosti kopač…

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
1 mjesec prije

Šesti razlog: “Svojevremeno su i tamo osnovali HDZ!”

Dokurčilomi
Gost
Dokurčilomi
1 mjesec prije

Imali su su iduća dva tjedna ključna i nisu se uspjeli zaključati, zaključiti ili uključiti i to im je bio kraj.

alex
Gost
alex
1 mjesec prije

Sigurno je covid19 sredio civilizaciju Maja, kako upravo razara našu.😆

Promatrač
Gost
Promatrač
1 mjesec prije

Pa ceo demokratski svemir zna,da su ih istrebili zli Rusi.🤞

Fafajasice
Gost
Fafajasice
1 mjesec prije

… dosle su Fafajasice … bile su ljubavnice, konkubine, prostitute, kurtizane … A sve su znale Fafati !

Pusenje za novac
Gost
Pusenje za novac
1 mjesec prije

… kad su zaradile novac sa pusenjem

Karanje.org/pusenje

Lucija
Gost
Lucija
1 mjesec prije

Uglavnom se smatralo da je propast Mayanske civiilizacije uzrokovana ekološkim faktorima:
prenaseljenošću, upropaštavanjem životne sredine i dugotrajnim sušama ali se kao uzrok propasti navode i društveni faktori: promjena trgovačkih puteva, ratovi, ali i poremećaji u odnosu između raznih društvenih klasa:

“Maya society was rigidly divided between nobles, commoners, serfs, and slaves…
Noble status and the occupation in which a noble served were passed on through elite family lineages.”

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 mjesec prije

a mozda su izmislili cjepivo koje su svi primili i izumrli

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
1 mjesec prije

Maje, Azteci ili Sumerani, su samo robovi koji su služili (vanzemaljskim?) entitetima koji su boravili na nekom području ovoga planeta.

Ni jedna civilizacija nije propala zbog prirodnih faktora, već zbog jednostavnog razloga – njihovi su vlasnici otišli (napustili Zemlju) iz moguća dva razloga – postigli su cilj za koji su bili ovdje, ili su morali otići zbog dolaska močnijeg i naprednijeg entiteta – osvajača.

U neku preveliku moć i razum Majanskih vlasnika se ne bi kladio (iako su tehnološki bili napredni) jer – kakav je to Bog koji očekuje ili dopušta da se njegovi podanici krvavo žrtvuju njemu u čast ??

Mislim da su Majanski vlasnici napustili planet ili, jednostavno su eliminirani od Bogova kojima mi (bijeli ljudi (i svi ostali danas na Zemlji)) služimo a koji su daleko “ljudskiji” i močniji i za koje vjerujem da su trenutno jedini gazde na Zemlji.
Sve isčezle (napredne) civilizacije ljudske vrste su isčezle i nazadovale zato što su bile napuštene od njihovih “bogova” tj malobrojnog supernaprednog entiteta (moguće vanzemaljskog porijekla).

…. Bogovi odu a robovi uskoro zbog obezglavljenosti i naglog odsustva tehnologije i nadzora nazaduju i vraćaju se u kameno doba te opstaju u prirodi poput drugih bića na planetu, ali naravno uvijek na vrhu “hranidbenog lanca” (čakajući povratak “bogova”)…

Maje su ostale i opstale na niskom tehnološkom stupnju samo zahvaljujući dobroćudnosti naših Bogova a koji svoje planove ionako grade na bijelom čovjeku preko kojega je cijeli planet postao “jedno selo”… jedino što su naši Bogovi (opet preko svojih (bijelih) robova) oteli Majama je njihovo – Zlato

Promatrač
Gost
Promatrač
1 mjesec prije

otpisani
Sve češče i ja razmišljam o toj teoriji. Primjetio sam i da nas neki filmovi kao i sve češči dokumentarci pripremaju na nešto.
Primjetio sam i da u zadnjih 20+ godina bele rasa nestaje, ne slučajno.
Holiwoodske filmove skoro i ne gledam više, sve glavne uloge dobijaju ****** a belci su negativci…

Mario
Gost
Mario
1 mjesec prije

Svjesnost plus duhovna zrelost plus prociscene misli mogu ih trenutno odvest u bilo koji dio svemira bez prevoznog sredstva. I tako maje odose. Druge civilizacije ciklicno unistenje a neki zavrsise i pod zemljom

Majaisti su mafija
Gost
Majaisti su mafija
1 mjesec prije

bild.de/news/ausland/news-ausland/kroatien-deutscher-44-filmte-nackte-kinder-mit-kugelschreiber-72104292.bild.html
amazon.de/Die-deutsche-Schande-Richard-Moritz/dp/3842365748
amazon.de/Menschenhandel-Sexsklaverei-Organisierte-Kriminalit%C3%A4t-Rotlichtmilieu

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
19
0
()
x