Otkrivena nova teorija o nestanku civilizacije Maja

Cenote
17 komentara

Povijest civilizacije Maja i dalje privlači velike kontroverze i plodno je tlo za velik broj teorija zavjere, koje privlače milijune entuzijasta.

Istraživači međunarodnog tima znanstvenika, s Dariom Pedrazzijem, istraživačem iz Geosciences Barcelona, CSIC (GEO3BCN) i Victorijom Smith, izvanrednom profesoricom sa Sveučilišta u Oxfordu i voditeljicom Tephrochronology grupe, navodno su odredili točan datum kada je izbio razorni vulkan, koji je usmrtio svaki život u krugu od 40 km. Događaj se navodno dogodio prije 1.590 godina, odnosno 431. godine.

Prema uobičajenoj teoriji, vulkan Ilopango, koji se nalazi u današnjem El Salvadoru, doživio je erupciju ogromnih razmjera koja se dogodila tijekom ere Maja, razdoblja između 300. i 600. godine nakon Krista. Međutim, točniji podaci o prirodi erupcije otkriveni su tek tijekom nedavnih istraživanja.

Kako bi precizno procijenili datum, znanstvenici su proučavali erupcijski pramen koji se uzdizao 28 kilometara u gornju atmosferu 3D modeliranjem, nakon čega su proučavali ledenu jezgru s Grenlanda i provodili mjerenja radio karbona s pougljenog drveta pronađenog u naslagama pepela TBJ.

“Ovaj rad nastavio je na prethodne studije, koje su objavljene 2019. godine i u kojima smo, zahvaljujući opsežnoj analizi naslaga pepela u El Salvadoru, opisali glavne fizičke parametre ove nasilne erupcije, koja je svoj vrhunac dosegla nizom piroklastičnih tokova, koji  he povezao kolaps kaldere”, rekao je Dario Pedrazzi.

“Veliki dio ovog istraživanja moguć je zahvaljujući svim podacima prikupljenim tijekom tri terenske kampanje provedene u El Salvadoru, tijekom kojih smo proveli detaljno mapiranje naslaga pepela prisutnih na površini od 200.000 km”, dodao je.

Zbog više od 770.000 kvadratnih kilometara Srednje Amerike koji su prekriveni bijelim pepelom, erupcija je dobila ime “Tierra Blanca Joven”, što na španjolskom znači “mlada bijela zemlja”. Količina piroklastičnih protoka bila je deset puta veća od one na Mt. Vezuvu, kada je zakopao Pompeje.

“Više od 2 milijuna kvadratnih kilometara Srednje Amerike bilo je pokriveno s najmanje pola centimetra pepela, a iznad ovog područja nadvila se tama koja je trajala najmanje tjedan dana”, rekla je Victoria Smith.

Kaldera Ilopango dio je vulkanskog luka El Salvador, koji obuhvaća ukupno 21 aktivni vulkan i jedan je od najaktivnijih segmenata vulkanskog luka Srednje Amerike, a nalazi se na udaljenosti manjoj 10 km od grada San Salvadora.

MajeTierra Blanca Joven
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Paris
2 godine prije

Vulkan je izbacio ogromne količine CO2 Što je dovelo do topljenja ledenjaka i dizanja nivoa mora koje ih je potopilo. Da su Maje i Inke imali auta na struju i G5 mrežu i preventivno cijepljeni protiv Covida, to se ne bi dogodilo. Znači krivo je globalno zatopljenje na ravnoj ploči. Inače članak je dobar.Tko, što, gdje, kada…

2 godine prije zadnji put uredio Paris
JumpingJackFlash
2 godine prije

Rezultat erupcije je bio sličan kao da su tamo 35 godina prije erupcije osnovali HDZ, a da nije bio erupcije.
Sve je bilo upropašteno…

nekoime
2 godine prije

Nisu stradali od Covida?

Bosanac
2 godine prije

Teorije,teorije,teorije…..
Naucnici, naucnici, naucnici (znanstvenici, znanstvenici, znanstvenici)…..
Strucnjaci, strucnjaci, strucnjaci…….danas je to sve uglavnom postalo ‘bukva do bukve’, jedna velika ‘bukova shuma’ dobra za potpalu i za parketa.

Emiliano Zapata
2 godine prije

Zelite reci da su izmislili novu teoriju a ne otkrili?

Trondhjemite
2 godine prije

Znanstvenici su utvrdili vrijeme i način erupcije te su mapirali područje koje je zahvaćeno pepelom.

“The enormous eruption did not, however, have a marked impact on the Maya elsewhere”

Također, datirali su erupciju na 431 (+- 2 godine), a Maje su opstale još više od 1000 godina. Tako da to nema veze s nestankom civilazije. Kao što piše u članku “The new date confirms the eruption occurred within the Early Classic phase when Maya expanded across Central America.”

Jedna zanimljivost. Da bi si znantvenici osigurali financiranje istraživanja, moraju imati poveznice koje će biti zanimljive široj populaciji. Da u ovom članku nisu spominjali Maje, svijet bi zaobišao članak.

rjgfiuernutvnerubver
2 godine prije

Možda su otišli pod zemlju ko gušteri koji žive dolje, vele da se odigrala neka bitka između us armi i njih, Dulce baza bitka.

Brainstorm
2 godine prije

otisla teorija u birtiju i pije li, pije. tesko da se van na svojim nogama.

Stara kuka
2 godine prije

Maje su nestale jer je još rasisitički zločinac Kristofor Kolumbo (srušili mu sve spomenike da Bog da) dovukao u Ameriku krave koje su puno prdile i tako izazvale globalno zatopljenje na lokalnoj razini na području Jukatana i Gvatemale. To je izazvalo porast razine mora dovoljan da se Maje koji su bili neplivači masovno podave. Poslije su bijeli rasisti aktivirali ove vulkane da pod vulkanskim pepelom sakriju svoja zlodjela.

2 godine prije zadnji put uredio Stara kuka
BanOvan
2 godine prije

Maje pogodio piroklasticni tok demokratije na spanski nacin a stozerasi nisu uveli obavezu nosenja maski.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI