fbpx

“Haotični teren” planete Merkur možda čuva otiske “vanzemaljskog oblika života”

Merkur

Merkur je najmanja planeta u Sunčevom sistemu i najbliža našem suncu; temperature se penju do čak 400 stepeni Celzijusa na njegovoj ispucaloj i kraterima izbrazdanoj površini, što ga čini „potpuno nepristupačnim“, međutim, Merkur sadrži mnoge misterije koje naučnici pokušavaju istražiti.

Planeta Merkur možda je nekada imala uslove za život, otkrila je nova studija preispitanih podataka prikupljenih od strane američke svemirske agencije NASA.

Istraživanje pod naslovom „Ogromni kolabirani tereni na Merkuru mogu biti prozori u drevne – moguće naseljive – isparljive sastojke“ koje je vodio naučnik Instituta za planetarne nauke dr Aleksis Rodrigez koji je detaljnije proučavao ispucali i kraterima izbrazdan teren Merkura, „nepristupačne“ planete koja se može pohvaliti temperaturama koje porastu i do 400 stepeni Celzijusa.Teren planete promatran je 1974. godine, kada je pored Merkura letjela NASA sonda Mariner 10.

Međutim, isparljivi sastojci – elementi i hemijska jedinjenja koji mogu brzo prelaziti stanja ispod površine Merkura – mogu biti razlog za „haotični površinski teren“, tvrdi istraživački tim. Fascinantan dio ove teorije je da isparljivi sastojci, poput vode, neophodni za život kakav znamo, izazivaju dodatno interesovanje među “lovcima na vanzemaljske živote”.

Shodno tome, potencijalno prisustvo ovih sastojaka na Merkuru je uzbudljiv preokret za lovce na vanzemaljski život.
Dok planeta Mars ima sličan “haotičan teren”, vjeruje se da je njen pejzaž izbrazdan kanalima odliva. Potonji su ekstremno dugi i široki nizovi erozijom udubljenog tla koji se protežu na stotine kilometara i za koje se misli da su ih urezale velike poplave.

Kako na Merkuru nema takvih kanala, tim stručnjaka je teren povezao sa snažnim udarom asteroida. Bazen Caloris – masivni krater vidljiv na površini planete – služi kao podsjetnik na taj nalet.

Prije nalaza studije, stručnjaci su vjerovali da je Merkurov haotični teren stvoren nizom zemljotresa koji su tamo pokrenuti uslijed udara asteroida. Ali sada se predlaže „neizvodljiva vremenska skala“ kao negiranje ove teorije.

Koautor studije dr Daniel Berman sa Instituta za planetarne nauke rekao je: “Ključno za studiju bilo je otkriće da je razvoj haotičnih terena trajao do prije oko 1,8 milijardi godina, dvije milijarde godina nakon formiranja bazena Caloris.”
Dr Aleksis Rodriguez rekao je da su nalazi “pucanj u prazno.”

Karakteristike terena naučnici su dali na osnovu podataka i slika sa NASA MErcury Surface, Space ENvironment, GEochemistry and Ranging (MESSENGER) letjelice, koja je bila u stanju da posmatra Merkur iz orbite tokom perioda od 2011. do 2015. godine.

Promatranjem je utvrđena starost površinskih karakteristika, uključujući “haotičan” teren i krater u obliku asteroida.
Ono što se istaklo u zapažanjima je da su male površine poput minut kratera ostale netaknute u cijelom pejzažu.

“Razmislite o najgorim zemljotresima koje ste ikada mogli da zamislite. Umjesto da srušite zgrade spuštate planine … cijele planinske lance”, rekao je dr Rodriguez.

Otkrića tima sugerišu da ako su zemljotresi prilikom udara asteroida formirali haotični teren, manje površine ne bi bile sačuvane, čime se dovodi u pitanje prethodna teorija o formiranju haotičnog terena.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
35 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
shumadinac
Gost
shumadinac
11 mjeseci prije

4.5 milijardi godina koliko se procenjuje starost sunčevog sistema je ogroman vremenski period. Retko se razmišlja o tome da je migracija planeta normalan i relativno čest proces (koji se odvija iz više razloga) tako da postoji mogućnost da je u prošlosti Merkur bio dalje od Sunca i da je imao bolje uslove za život. Možda i danas ima života na Merkuru uprkos (prema našim merilima) nepovoljnim uslovima. Ako nismo ni Zemlju doboljno istražili (nedavno smo našli život u jezeru koje je bilo pod debelim ledom milionima godina) ko zna kada ćemo Merkur potpuno istražiti – ako se u međuvremenu ne vratimo u pećine.

istrazuj
Gost
istrazuj
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

@sumi,
Postovani kolega,
Da li je ovaj clanak po tebi ta “nauka” o kojoj pricasmo neki dan???
Dakle…
Ja sam samo preuzeo par glagola iz prvog dijela teksta… A i to je previse…
Evo citiram…
“…
nova studija … američke svemirske agencije NASA…”otkriva”

…možda je nekada imala…
…mogu biti prozori …
…moguće naseljive …
…mogu biti razlog …
…potencijalno prisustvo …
…vjeruje se da je …
…za koje se misli da su …


I na kjaju prvog dijela – naravno “…tim stručnjaka je teren povezao sa snažnim udarom asteroida…”
Genijalno 😉 😉

A sad pazi – ovo je VEC “naucna teorija” dakle!!!!
“…
Fascinantan dio ove teorije
Teren planete promatran je 1974. godine, kada je pored Merkura letjela NASA sonda Mariner 10.
…”
.
Kolega, neki dan sam poprilicno detaljno opisao kako bi neki proces analize i naucnog dokazivanja trebao izgledati, u diskusiji sa tobom i sa kolegom Hmm
Generalno u 4 koraka…
Dakle – LOGICAN zakljucak je – da ako i jedan jedini korak u nekoj analizi:
A) NIJE dokaziv!
B) NIJE tacan!
C) MANIPULISAN je!
… Cijela analiza jeste – NISTAVNA!
.
KOJIM “naucnim krugovima” treba ovakva vrsta teorije?????
Bas pitam a volio bih da mi – BILO ko odgovori na pitanje ukljucujuci i novinara!
.
Dakle, ja se mogu sa svakim sloziti da se od ovog “naucnog clanka” NSA – moze napraviti SF-prica.
Mozda cak takva prica vec i postoji, pa je sada NASA ubacje u igru?
Ne bih se iznenadio…
Uz to, APSOLUTNO nedostatni podatci (na koje se poziva ova “naucna teorija”) – baziraju se na navodnom prolasku Letjelice Mariner10 – ali PRIJE skoro 50 godina!!!!
Ej….????!!!???
Sta su radili svo ovo vrijeme???
A “postavke analize” koje sam gore citirao – jesu bukvalno za one najnaivnije ljubitelje SF-prica, koji se NIKAD niti susreli sa bilo kakvom vrstom, bilo kakve analize! Po najmanje naucne!
.

Sumi, mislim da jos nisi pogledao onaj film, a evo koristim priliku i da se zahvalim kolegi Hmm za prevod filma (“Načelo”). Hvala.
Lijep pozz

Hmmm da
Gost
Hmmm da
11 mjeseci prije
Reply to  istrazuj

@Istražuj, kolega jedan ogromni plus od mene!
P. S. Jako sam zavidan zbog slobodnog vremena koje imate, jer s dvoje male djece jedva stignem pročitati članke i komentare koji me zanimaju 😅👍

Istrazuj
Gost
Istrazuj
11 mjeseci prije
Reply to  Hmmm da

@hmmm,
Kolega postovani,
Ma to vam je najljepsi dio zivota sa djecom…
I vjerujte, to stvarno brzo prodje, a djeca postanu ljudi preko noci 🙂
Sve najbolje zelim
Pozzz

Hmmm da
Gost
Hmmm da
11 mjeseci prije
Reply to  Istrazuj

Hvala @Istražuj, samo mali problem je što sam mrvicu “zakasnio” s djecom, da je bar 10-15g. manje na leđima 😅👍

shumadinac
Gost
shumadinac
11 mjeseci prije
Reply to  istrazuj

@guest_392566
Film gledam, i ja sam zahvalan kolegi Hmm jer ne mogu da nađem posebno prevod (da bih ga “narezao”) a i sa prevodom jedva uspevam da pratim. Ne stižem da odgledam jer ste navalili kao mutavi sa zanimljivim kometarima 🙂 , moraću da ga odgledam još jednom, zapišem utiske (koji su i crni i beli) pa ću se javiti.

Ovaj tekst se sigurno ne odnosi na TEORIJU, iste je verovatnoće ono što sam napisao u komentaru bez minuta proučavanja ili posmatranja. Suviše strogo gledaš na sve, sada smo uglavnom u fazi prikupljanja podataka i pokušavamo te podatke da tumačimo. Čitam vesti i u dva dana pročitam dva potpuno kontradiktorna mišljenja o istoj stvari. Nema veze, vreme će pokazati ko je u pravu ali imamo neki polaz za razmišljanje, videćemo kako se naredni podaci uklapaju u naše PRETPOSTAVKE. U stvari je vrlo zabavno i mašta je jedan od najkorisnijih alata u ovoj fazi.

Ali ako se hipoteze i teorije zloupotrebljavaju… više o tome kad odgledam film do kraja.

Mercury
Gost
Mercury
11 mjeseci prije
Reply to  istrazuj

@ istrazuj

Nitko ne tvrdi da je išta dokazano tako da se mučiš bez veze. Nitko ne može dokazati povijest staru 70 godina, a kamoli da će dokazivati nešto od prije milijardu godina.
I naš i engleski ima riječ hipoteza i teorija. Međutim, riječ hipoteza se vrlo rijetko koristi, a ona je ispavna za sve ovakve tematike. I to nije ništa novoga. Većina takvih “teorija”/hipoteza je u povijesti astonomije bila kriva i samo su uredno pokopane i zamijenjene novim koje opet mogu biti točne ili će biti pokopane.

Dejan
Gost
Dejan
11 mjeseci prije
Reply to  Mercury

mercury
slažemo se mi da treba dokazati nešto. Ono što se sporimo je šta je za nekog dokaz? Evo lepo ti nama objasni šta je dokaz, jer je dokaz vrlo “klimava” stvar. Ono što je dokaz za tebe nije i za mene i kako onda da uspostavimo zajednički dokaz da bi se složili o nečemu na obostrano zadovoljstvo?

Mercury
Gost
Mercury
11 mjeseci prije
Reply to  Dejan

@ Dejan

Za tebe je dokaz = vjerovanje na što se znanost smije.
Banalno rečeno, eksperiment koji možeš izvesti beskonačno puta u strogo kontroliranim uvjetima. Ja ću tebi vjerovati bez dokazivanja da nije dobro lupiti kamenom po prstu, ali da me nakon života čeka 1000 djevica, beskonačni život, reinkarnacija u kamen…sigurno neću.

Dejan
Gost
Dejan
11 mjeseci prije
Reply to  Mercury

mercury
eksperiment koji si pomenuo kao dokaz je u redu, tu se nećemo sporiti. Aki takav način za dokazivanje može se sprovesti samo na vrlo odredjenom broju stvari. Ali dokaz o mnogim stvarima možemo samo posredno dobiti. Evo slučaj o virusu – da li je pušten svesno od strane elite ili je nastao potpuno prirodnom mutacijom i spontano je prešao na čoveka? tu možeš uzeti u obzir sve činjenice koje su ti dostupne i izvući zaključak. Imaj na umu da će razni naučnici dokazivati u korist jedne ili druge teze. To važi i za razne druge situacije, pa i dokaz o životu posle smrti. U takvom konkretnom slučaju/situaciji gde nije jednostavno dokazati a takvi su svi slučajevi o kojima možemo diskutovati dolazimo do toga da se u svakoj pojedinoj situaciji traži odgovarajući dokaz. Koji bi dokaz bio merodavan u datoj situaciji? U životu posle smrti tražiti eksperimentalni dokaz koji se može kontrolisano izvesti sa mnogo ponavljanja je besmislen zar ne? Tu možemo tražiti druge vrste dokaza. Ali trebamo se složiti kakve.
Nije meni dokaz verovanje – mada verovanje igra ključnu ulogu u svesti a svest na nivou kvantne fizike utiče na dogadjaje. Ali sam svestan da ako ja u nešto verujem, naravno osnovano za mene – da to nije dokaz za tebe. Ali se ovde postavlja pitanje na osnovu čega ja to verujem. Baš je u tome ta razlika, da ja verujem na osnovu nekih stvari u nešto a ti na osnovu tih istih stvari ne veruješ u to nešto. Tu nam je potrebna dobra metodologija a i takodje pronicljiv, bistar um da bi došli do zaključivanja. A da ne ulazim sad u intuiciju gde mi sve u mom telu kaže o nekoj stvari da je istina iako nemam nikakvih dokaza o tome. Ali ta intuicija bi mogla da opet bude dokaz za mene a nikako za drugoga osim ako i on ne indukuje u sebi to moje stanje pa da se i kod njega pojavi takva intuicija.

Mercury
Gost
Mercury
11 mjeseci prije
Reply to  Dejan

@ Dejan

“Ono što se sporimo je šta je za nekog dokaz?” – ja sam tebi točno odgovorio na ono što si pitao

Sada ti ulaziš u relativizaciju toga. Naravno da postoje stvari koje nije moguće dokazati ili zbog toga što se ne mogu dokazati ili zato što ih netko ne želi dokazati. S naše strane/iz naše perspektive situacija je skoro uvijek ista. Mi nismo oni koji nešto dokazuju nego odlučujemo da li ćemo vjerovati u dokaz ili ne. Ja mogu osobno odraditi eksperiment s ciglom, ali za 99,99% stvari ne provesti dokazivanje. Ja ne mogu provesti testiranje, primjerice, nekog lijeka. Znači na nama je odgovornost da li ćemo vjerovati u neki dokaz ili ne. Primjerice, Amere su uspjeli uvjeriti s lažnim dokazom da u Iraku ubijaju djecu po inkubatorima i dobili dozvolu za invaziju. Da, odgovornost je na Amerima jer su to dozvolili svojoj vladi. Ukratko, potrebno je biti jako pametan, a u puno situacija ni to nije dovoljno.

Vezano za život poslije smrti, ne znači da ćemo nešto koristiti kao dokaze ako to nisu. To je kriva logika. Nisi ti jedini koji ima toliko želju da je nešto stvarno tako da u popunosti zanemari najosnovnije stvari. A to je u ovoj situaciji problem da prvo moraš imati pretpostavku da bi ju mogao bar pokušati dokazati. Ti vjeruješ da “NEŠTO” postoji nakon smrti. Ako se ja ubacim u tu raspravu kao netko ko do sada s tobom nije komunicirao, moj odgovor bi bio: “da, postoji biološka masa koja će strunuti”. To je problem nedefinirane pretpostavke. I tu si ti zapeo jer tvrdiš da mi imamo različite metodologije. To je istina, samo što tvoja nije ispravna jer postoji samo jedna metodologija za dokazivanje. Ali tvoja želja je kreirala posebnu metodologiju koja tebi omogućava potvrđivanje nedefiniranih pretpostavki. Jel vidiš koliko je to pogrešna metodologija?

Ali je nemam ništa protiv tvojih stavova, samo metodologije. Ako zbilja želiš istraživati taj dio, onda se moraš primiti ozbiljnog posla. Da bi definirao neku pretpostavku o zagrobnom životu, prvo moraš napraviti analizu, što je više moguće, situacija koje se odnose na pogrebni život. Rezultat ti moraju biti zajedničke poveznice iz tih situacija. U krajnjem slučju, možda se ispostavi da je jedina poveznica “ima nešto”, ali onda ne možeš krenuti s dokazivanjem. Ali pretpostavimo da su poveznice “individua ostaje zasebna”, “koncept vremena nestaje”, “koncept materije nestaje”…dovrši niz jer ne znam što bih još dodao. Onda te očekuje na tisuće i tisuće sati istraživanja fizike, psihologije i svih ostali povezanih grana kako bi mogao smisliti potencijalno testiranje toga. To ti je okvirno 10 godina posla. Ovisno o tvom pristupu.

Za mene je stvar vrlo jednostavna. Trenutačna fizika kaže da nema zagrobnog života. Psihologija 99,90% kaže da nema zagrobnog života. Ja to nemam vremena osporavati.

Dejan
Gost
Dejan
11 mjeseci prije
Reply to  Mercury

Mercury
Da ti se zahvalim za konstruktivno napisan duži post, sada te malo bolje razumem. I ima odredjenog smisla ovo što pišeš. Možemo da se složimo u jednom delu.
U vezi zagrobnog života, slažemo se da se ne slažemo. Ja sam imao lično iskustvo gde sam uverio u zagrobni život. To je meni dovoljno. Posredni dokazi od ljudi koji su se potpuno transformisali posle iskustva bliske smrti i koji su opisivali šta im se desilo mi je takodje jak dokaz. Čak i da zamislimo situaciju u kojoj smo svi mi učeni na jedan način i imamo zajedničku percepciju istine, može da se dogodi da pojedinac ima iskorak u drugu percepciju, drugo iskustvo. Naravno da će biti apsolutno svi protiv njega jer njima je to nešto nemoguće ali je ta osoba doživela nešto novo. I on je transformisan. Celo društvo će ga napraviti ludim a čak i može oboleti zbog tog odbacivanja od strane društva ali je on ipak doživeo nešto što niko drugi nije. A za zagrobni život ima toliko mnogo svedoćanstava od ljudi iz bukvalno svih krajeva planete. A ima i naučnika koji su se ozbiljno bavili tom temom i došli su do zaključka da postoji život posle smrti. Naravno da se ti možeš držati svog stava ali zašto ti ta istraživanja naučnika i doktora nisu dovoljna? Na kraju krajeva, uverićeš se sam da li je tvoj stav istinit ili ne kada dodje tvoj trenutak. Onda će ti sve biti jasno. Za mene je bitan zagrobni život jer je to deo šire slike a samo cela slika donosi istinu.

Mercury
Gost
Mercury
11 mjeseci prije
Reply to  Dejan

@ Dejan

” svi protiv njega jer njima je to nešto nemoguće ali je ta osoba doživela nešto novo” – zašto ti misliš da je to univerzalna stvar za zagrobni život? Primjerice, dvojica kandskih fizičara koji rade na proširivanju teorije gravitacije (kako bi dokazali da crna materija i crna energija ne postoje) su na marginama bez obzira što imaju doktorte kao i svi ostali fizičari. Ali oni ne galame da su u pravu jer oni tako misle ili su nešto doživjeli nego slažu dokaze na univerzalnom jeziku za sve fizičare. Ili će uspijeti dokazati to ili neće. Oni čak ni nemaju pravo inzistirati na ničemu dok god ne ispostave matematiku za svoju teoriju. i za mene je to sasvim u redu osim onoga dijela što drugi fizičari na njih odmahuju rukom.

Ako se ne varam, zadnji puta sam te tražio da mi linkaš ili daš bar imena autora da dođem do tih istraživanja koja imaju zaključak da nešto postoji poslije smrti (ne možda, nego da stvarno postoji) pa ti onda mogu dati neki pregled toga. Evo tu dolje je jedan kolega linkao zanimljivu knjigu. Skinuo sam ju i pročitao 2 poglavlja. Nema unutra ništa novoga, ali je način pisanja vrlo zanimljiv.

Inače, na osobnoj razini, nikada ne donosim zaključak na temelju vlastitog iskustva. To je situacija u kojoj čovjek može biti najmanje objektivan. Ali da ni ne ulazim u objektivnost, banalan primjer, kada se prehladim, ja nikada nemam temperaturu. Imao sam temperaturu sa nekih 8 godina kada sam trebao ostati bez mandula i jednom prije par godina kada sam uništio probavu. Tako da bi jako loše prošao da ocjenjujem prehladu po vlastitom iskustvu. osobno iskustvo mi može biti motivacija da nešto istražim i tu je kraj osobnog iskustva.

Dejan
Gost
Dejan
11 mjeseci prije
Reply to  Mercury

Imam dve knjige od Dr REmond Moody Život poske Života i Svetlost s onu stranu života. Davno sam ih kupio. Prilično je metodološki doktor naveo sve slučajeve kliničke smrti. Opis stotina slučajeva koji su se poklapali u odredjenim detaljima – ulazak u svetlosni tunel, susretanje sa svojom umrlom bliskom rodbinom, osećaj lakoće, brzo premotavanje filmas celog svog života… Imaš i kjnigu a i opise na you tube Anita Moorjani koja je bila bolesna od raka, zadnji stadijum i kad je doživela to iskustvi posle smrti gde je srela oca i vratila se nazad, u vrlo brzom roku se njena fataln abolest izlečila a lekari nisu mogli da objasne šta se desilo da se tako brzo oporavila. Imaš i razne druge studije gde su doktori sakupljali iskustva ljudi iz kliničke smrti. Da ti pomenem astralne putnike koji mogu da napuste svoje telo bilo kada, ima ih koji su pisali detaljne knjige o njihiovim iskustvima. Možda i ti znaš nekog ko je doživeo takvo iskustvo bliske smrti. Sve su to dokazi? samo je pitanje da li su to za tebe prihvatljivi dokazi. Ako ti hoćeš u laboratoriji da eksperimentalno dokazuješ zivot posle smrti onda nećeš naći dokaz jer ga tu nema. Tu treba drugačijih kriterija da bi se nešto dokazalo. A ima naučnika koji su bavili i samim trenutkom napuštanja duše i merenja težine tela. Pokušavali su svašta da bi napravili nešto za skeptike što bi imao podlogu u eksperimentalnom dokazivanju. Ali eksperimentalno dokazivanje nije pravi put u vezi života posle smrti. Zato idemo da posredne dokaze ana osnovi tih dokaza izvlačimo zaključke.
A vidiš mercury meni je moj slučaj iskustva važniji od bilo čega što će neko dokazati ili osporiti jer ja znam šta sam doživeo. Nije bitno šta će drugi dokazati. Takodje nije bitno šta će drugi osporiti. Kritički um je poželjan, ali treba imati otvoren um i za sve druge mogućnosti. Ako je osoba sebe uverila da nešto ne postoji neće je razuveriti ni svi dokazi ovoga sveta jer ona sve gleda koz svoje filtere.

Mercury
Gost
Mercury
11 mjeseci prije
Reply to  Dejan

@ Dejan

“Sve su to dokazi? ” – ja mogu gledati travu kako gori, ali ne mogu reći tko je zapalio vatru. Ovdje pak ni ne znam što gledam, a kamoli od kuda dolazi.

Budem prošao malo kroz ove materijale kad ulovim više vremena pa se javim.

Mercury
Gost
Mercury
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

@ shumadinac

“migracija planeta” je čest (vrlo nategnuto) proces u periodu nastanka sustava, a tada su šanse za život najmanje.

A za sam Merkur, znanstenici ga ne vežu (za sada) s bilo kojom teorijom migracije planeta. Ali ima teorija da je Jupiter razbio sve oko Sunca te da su zato prva 4 planeta tako mlada jer su nastala nakon što je Jupiter migrirao prema van gdje je sada.

Kihot
Gost
Kihot
11 mjeseci prije
Reply to  Mercury

a možda neka određena vrsta anunaki skakavaca migrira s planeta na planet i uništava ga pritom, možda su Veneranci zatrovali veneru i došli na zemlju a tamo već marsovci. a možda djed mraz živi na sjevernom polu??? pitanja pitanja?

shumadinac
Gost
shumadinac
11 mjeseci prije
Reply to  Kihot

Meni su Merkurci posebno sumnjivi, hteo sam da pošaljem Umpija da proveri ali ne možeš starog lisca prevariti 😉

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

@shumy :
NASA-PENTAGONU :
Za tvrdnje i hipoteze samo najskuplje proteze !
Dr.Nakita Lagato
(japansko-američki seksualni manijak koji se izjašnjava kao Merkurac).

shumadinac
Gost
shumadinac
11 mjeseci prije
Reply to  Mercury

@guest_392643
Nema šanse kolega da možemo sa sigurnošću znati šta se dešavalo. Sada se tvrdi da je migracija moguća u bilo kojoj fazi (ali ostaje da je najčeće u ranoj) međutim može da se odigra i pri prolasku pored drugog zvezdanog sistema ili većeg objekta (hipoteze o 9. planeti su sve življe). Postoji mogućnost i “preuzimanja” (otimanja – ko da su Amerikanci 😉 planeta iz drugog sistema… Kao što rekoh gore “4.5 milijardi godina je dug period”.

shumadinac
Gost
shumadinac
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

@guest_392643
Tek sad vidim da si potpuno isto rekao kolegi istrazuj 🙂

Sir Oliver
Gost
Sir Oliver
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

More bit a more i ne bit-

Hmmm da
Gost
Hmmm da
11 mjeseci prije

Sahara, Gobi, Kalahari, Mojave, Atacama, Patagonija, većina Australije… Sve sami “HAOTIČNI TERENI”. Koji izraz u 3 p.m.
Pošaljite koju “sondu” da istraži preko 90% oceana na Zemlji. Nazovite je bilo kako, samo nek je spektakularno. I haotično.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
11 mjeseci prije

Marsovci,kad im je dosadilo hvalisanje su eliminirali Merkurce prije 1,8 milijardi godina !Ovi drugi su se samo hvalili kako se njihova planeta
ugrije i do 400 stupnjeva Celzijusa.Merkurci su hrabro ispucali svu kraterima izbrazdanu površinu planeta ali se to pokazalo kao pucanj u prazno (Dr. Aleksis Rodriguez) ?

istrazuj
Gost
istrazuj
11 mjeseci prije
Reply to  Umpah Pah

Bravo kolega Umpah!
Vasa teorija ni po cemu NE ZAOSTAJE od ovi prezentovanih “naucnih” radova!
Jos jednom – bravo!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
11 mjeseci prije
Reply to  istrazuj

@Istražuj :
Hvala !
Jos jednom-bravo(3X)
i zadovoljan sam ?

Histrion
Gost
Histrion
11 mjeseci prije

Di Rt iz flet

Brainstorm
Gost
Brainstorm
11 mjeseci prije

uozbiljimo se

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
11 mjeseci prije
Reply to  Brainstorm

ili pucam

Brainstorm
Gost
Brainstorm
11 mjeseci prije
Reply to  Umpah Pah

ne ti. ti si samo odgovorio na isti nacin. portal ne bi trebao objavljivati takve rubne i neozbiljne vijesti.

Maki
Gost
Maki
11 mjeseci prije

Oko pouzdanosti raznih teorija… Srdačno preporučujem knjigu Bila Brajsona. Postoji prevedena na “naše jezike”. Potražite: [Bil_Brajson]_Kratka_istorija_bezmalo_svačega(BookFi).pdf

Mercury
Gost
Mercury
11 mjeseci prije
Reply to  Maki

@ Maki

Knjiga ima 440 stranica. Jednostavnije je svaku teoriju/hipotezu koja nas interesira zasebno provjeriti. Ili ima još nešto dobroga u knjizi?

Mercury
Gost
Mercury
11 mjeseci prije
Reply to  Mercury

@ Maki

Zanemari. Zbog samog stila pisanja se isplati čitati.

Maki
Gost
Maki
10 mjeseci prije
Reply to  Mercury

Odlična je. Videćeš već.

VasilisaPremudra
Member
VasilisaPremudra
11 mjeseci prije

#”Planeta Merkur možda je nekada imala uslove za život, otkrila je nova studija preispitanih podataka prikupljenih od strane američke svemirske agencije NASA.”

A mozda i nije.
Senzacionalno.

Mda…

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik