fbpx

Najstariji poznati materijal na Zemlji je milijarde godina stariji od same Zemlje

zrna svemirske prasine

Australijski grad Murchison prešao je iz nepoznatog mjesta do međunarodno (astronomsku) poznatog nakon što je veliki meteorit sletio 28. rujna 1969, u njegovoj blizini. Pokupio je neke neuništive kemikalije dok je lebdio kroz svemir, zbog kojih se govori da je star do 7 milijardi godina.

Najstariji poznati materijal na Zemlji prethodio je rođenju našeg Sunčevog sustava i same Zemlje.

Dugo je poznato da je meteorit Murchison, masivna svemirska stijena koja je pogodila Australiju 1969. godine, na Zemlju donio takozvana pred-solarna zrna, odnosno čvrstu materiju s odljevima umirućih zvijezda. Tek je pet desetljeća nakon pada potvrđena njihova dob.

Pred-solarna zrna obično se sastoje od minerala kao što su nanodijamanti, grafit, safir i olivin. Zrna zvjezdanih prašina nagurana u meteoritu Murchison sastoje se od silikonskog karbida.

Istraživači, koji su svoja otkrića objavili u Proceedings of the National Academy of Sciences, uspjeli su odrediti starost zrna prašine mjerenjem njihove izloženosti kozmičkim zrakama.

“Neki od ovih kozmičkih zraka uzajamno djeluju s materijom i tvore nove elemente”, objasnio je u izjavi vodeći autor studije Philipp Heck. “I što se duže izlažu, tim se više elemenata oblikuje. Usporedimo to s izbacivanjem kante u kišnu oluju. Pod pretpostavkom da su kiše stalne, količina vode koja se nakuplja u kanti govori o tome koliko je vremena bila izložena kiši.”

Najstarija zrna datirana su prije više od 7 milijardi godina, dok su mnoga izvađena zrna stara između 4,6 i 4,9 milijardi godina.
“Imamo više mladih zrna nego što smo očekivali”, dodao je. “Naša je hipoteza da se većina tih zrna, starih 4,9 do 4,6 milijardi godina, formirala u epizodi pojačanog stvaranja zvijezda. Bilo je vremena prije početka Sunčevog sustava kada se formiralo više zvijezda nego što je to normalno. ”

Da bismo ovo uzeli u perspektivu, Sunce se formiralo prije otprilike 4,6 milijardi godina, što je otprilike jedna trećina starosti svemira, dok se procjenjuje da će Zemlja biti stara 4,54 milijarde godina (više ili manje 50 milijuna godina).

Heck je napomenuo da studija pruža dokaze da stopa stvaranja zvijezda – ključna komponenta koja se koristi za opisivanje evolucije galaksija – nije konstantna.

“Zahvaljujući ovim zrnima, sada imamo izravne dokaze za razdoblje pojačanog stvaranja zvijezda u našoj galaksiji prije sedam milijardi godina pomoću uzoraka iz meteorita.”

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
31 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
shumadinac
Member
1 godina prije

Obećao sam pa je red da ispunim obećanje.

Naučnici kažu da su u stanju da vide svemir koji je star tek nekoliko stotina miliona godina. Do nekih milijardu godina od Velikog praska mogu da vide direktno teleskopima a još mlađi svemir vide zahvaljujući gravitacionom savijanju svetlosti – svetlost neke zvezde ili galaksije na putu prema nama nailazi na masivan objekat (galaksiju ili klaster galaksija), svetlost se savija i predmet (nebeski objekat) se vidi veći nego što jeste. Taj efekat se zove gravitaciono sočivo.

Dakle, u stanju smo da vidimo vrlo mlad svemir – ali kako možemo znati da je zaista mlad? Mnoge stvari u astronomiji su podložne diskusiji ali ova je jedna od prilično sigurnih tvrdnji.
Mi vidimo zvezde zato što prema nama emituju svetlost. Kako nastaje svetlost? Kada usijamo metal on postaje crven – zrači zrači najviše u infracrvenom i crvenom delu spektra. Ako se telo zagreje na višu temperaturu (recimo vlakno sijalice) ono zrači ceo spektar vidljive svetlosti. Zvezde su usijana nebeska tela i zrače od radio do x zračenja ali da obratimo pažnju na vidljivo.

Atom se sastoji od jezgra i elektronskog omotača. Elektroni se nalaze na tačno određenim energetskim nivoima ali ako se na njih deluje nekom energijom mogu preći na nivo više energije. Da bi elektron prešao na viši nivo potrebna je tačno određena količina energije koja je karakteristična ne samo za različite nivoe istih atoma već su te razlike karakteristične za različite vrste atoma.

Kada Sunce emituje belu svetlost i ona prođe pored atoma helijuma elektroni tog atoma apsorbuju tačno određene talasne dužine bele svetlosti i kada mi takvu svetlost proučavamo pomoću uređaja koji se zove spektroskop možemo da registrujemo nedostatak određenih talasnih dužina i na osnovu njih možemo zaključiti kakvih sve atoma ima na Suncu. Na isti način možemo proučavati svetlost najudaljenijih zvezda. Nadam se da je ovo jasno – jednostavnije ne mogu.

Ali kakve ovo ima veze sa starosti zvezda?
Zvezde fuzionišu atome vodonika u helijum i daljim komplikovanim prelazima sve do gvožđa. U eksplozijama zvezda nastaju svi ostali teži elementi. Zvezdani sistem nastaje iz oblaka kosmičkog gasa i prašine koji mogu biti različitog sastava. U Sunčevom sistemu, samim tim i u Suncu, postoje razni elementi koji su stvoreni fuzijom i eksplozijama davno mrtvih zvezda. Tako su neke zvezde bogate teškim elementima a u nekima ih gotovo nema. Onda bi logično bilo da u mladom svemiru ima sasvim malo ili nema nimalo težih elemenata. Upravo to se i događa, zvezde na ivici vidljivog svemira su sastavljene gotovo isključivo od vodonika i helijuma. Znači nisu u pitanju pretpostavke ili paušalne tvrdnje.

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Međutim, ima jedna “kvaka”. Kada uperite teleskop u bilo kom pravcu videćete kao najdalje tačke najmlađi svemir. Širenje svemira se najlakše može objasniti preko kulinarstva: stavite kolač sa višnjama u rernu i kako kolač raste tako se sve višnje udaljavaju jedna od druge. Zamislite da ste Zemlja i da se nalazite u svemiru koji “raste” kao kolač sa višnjama i biće vam jasna ekspanzija svemira i udaljavanje objekata jedne od drugih.

Sve to lako možemo objasniti našim shvatanjem prostora. Ali kako objasniti da istovremeno vidimo najmlađi svemir iako gledamo u različitim pravcima? Ako bi bili u stanju da vidimo momenat pre Big Benga, tačku singularnosti, prema sadšnjem iskustvu bilo gde da uperimo teleskop videli bi singularnost kao najdalji (ujedno i najmlađi) deo prostora. To je za naše shvatanje 3D+vreme prostora nezamislivo. Možda zato neki tvrde da svemir ne postoji, da je u pitanju “hologram”. Nije u pitanju hologram, svemir je “razvijen” (suprotno od savijen) na nama nepoznat način, u pitanju je 4. dimenzija koju još nismo u stanju da spoznamo. Uostalom, bilo bi naivno očekivati da trodimenzionalni prostor nema značajna odsupanja na svojim granicama. A dok ne budemo u stanju da spoznamo 4. dimenziju dobijaćemo svakakva, najčešće glupa objašnjenja.

p.s. na više mesta sam naišao na pretpostavku da je crna rupa ulaz u drugi svemir. Možda jeste, i moje razmišljanje je išlo u tom pravcu a onda sam shvatio da smo robovi ustaljenih pogleda na svet (na prostor) – ulaz u drugi svemir zato što polazimo od pretpostavke da je i taj drugi svemir veliki kao naš. Zašto crna rupa ne bi mogla da bude CEO drugi svemir, zašto ne bi imali drugačije zakone fizike, drugačiji vremensko-prostorni kontinuum? Možda se i mi nalazimo u crnoj rupi i da je tamna materija i energija čije poreklo ne možemo da dokučimo u stvari njena masa i energija, da delimo zajednički prostor ali da je međusobno delovanje krajnje ograničeno. Kao što ne postoji mogućnost razmnožavanja jedinki različitih vrsta – tehnički bi moglo ali…

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Ni prvi, ni zadnji put da je komentar temeljitiji i informativniji od samog clanka. Da smo bolje srece, pa da je i vise ovakvih komentatora?

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  nessy

Još bi bilo bolje da je forum zaživeo pa da ovakve informacije budu lako dostupne. Ovako će članak biti zamenjen novima…

grunf
Gost
grunf
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Shumy…pohvala,na trudu za objasniti neke,uglavnom neobjašnjive stvari…
Srećom po neke od nas,zbog godina,nekada se na onim fakultetima u “mraku”dalo nešto i naučiti…fizika1,fizika2….
Samo da “pokušam”objasniti ove minuse…to su oni koji su ostali razočarani što znanstvenici u tom svemirskom materijalu nisu našli srbe,hrvate,partizane,ustaše,četnike,domobrane….i ostale …

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Dobar Sumi, dao si si dosta truda, i izgleda mi tocno sto si napisao.(Iako netrebas moju potvrdu)
Ipak ima pametnijih koji ti daju minuse, a nemaju pojma o danasnjoj znanosti.

Mislim da znas da Big Bang ima i noviju konkurenciju, Big Bound (veliki odskok) zbog beskonacne temperature i nultog prostora. Ako uzmes u obzir plankovu konstantu da nesto nemoze biti manje od te konstante, onda imas visoku temperaturu ali ogranicenu, ne beskonacnu i neki prostor ili sadrzaj koji nije nula.

shumadinac
Member
1 godina prije

@Bluesman
Ma manje ima minusa nego što sam očekivao 🙂

Nauka je neverovatno zanimljiva, astronomija (sa svim što ona uključuje) posebno ali mi je, nažalost, samo hobi tako razmatram samo na amaterskom nivou. Zato su dobrodošle sve informacije (pošalji neki link za “veliki odskok”, nemam pojma o čemu se radi) i sve pretpostavke jer se na njihovom pretresanju može doći do zanimljivih zaključaka.

Više puta sam naglašavao da nauka zna da prihvati “najverovatnije rešenje” ukoliko nema pravi odgovor. Tako je ponudila teoriju inflacije, iznenadno širenje svemira neposredno posle Velikog Praska koje je bilo brže od brzine svetlosti. Sada ne možemo sa sigurnošću govoriti da je teorija inflacija tačna ili ne jer ne poznajemo ni fiziku crne rupe a kamoli singulariteta ali ćemo vremenom doći do odgovora. Najbitnije je da ne guramo glavu u pesak već da se takmičimo u postavljanju što luđe teoreme. Pobednik je obično u pravu 🙂

Do skora je Njutnov zakon gravitacije bio ZAKON ali je zahvaljujući napretku pokazano da ipak ne važi u nekim graničnim slučajevima koje teorija relativiteta bolje pokriva. Ako ljudi žele besmrtnost to je na prvom mestu zbog straha a onda zbog hedonizma. Meni je ta ideja privlačna samo iz jednog razloga – radoznalost. Voleo bih da saznam ono što još uvek ne znam iz oblasti nauke a posebno astronomije.

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Sumi,
Imam samo linkove na Youtube od video konferencija znanstvenika na Francuskom.
Etienne Klein direktor CERN-a i ostalih koji su profesori na visokim skolama.
Ako ti ide francuski imas na Youtubu, samo napisi Trou noir ili Aurelien Barrau.
Nazalos na exyu jeziku bas nema puno.

shumadinac
Member
1 godina prije

Na francuskom ti je za mene kao na mačjem. Ali dobro, ako bude zaživelo naći će se i na engleskom 🙂

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Na engleskom sigurno ima jos vise, ali meni je francuski bio u kuci vise od 30 godina.

Asko
Gost
Asko
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Moj Shumadinac previse materijalisticki razmisljas ili nama je to nametnuto. Evo izlazem ti novu ideju za razmisljanje: Svemir je pun zivota nije prazan a to sto vidimo kao zvijezde ili planete su najniza tjela visih duhovnih bica ili bica koju imaju visu vibraciju atoma za nas jos nevidljivi. Znanost jos nezna za eterski svijet o kojem je Tesla nesto nagovijestio a tek za Astralni koji su visih dimenzija a prozimaju sve fizicko u svemiru tj. cak mi imamo ta tjela i zivimo u svim tijelima (osjecamo u Astralnom mislimo u Mentalnom). Pogledaj dobro u Sunce i vidjeces da je crno iznutra e to su ti isto crne rupe a ne neki prelaz u drugu dimenziju. Znaci znamo da nista jos neznamo o nama i svemiru.

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Asko

Sve po redu Asko. Iako imamo čula kojima možemo definisati materijalno još uvak ga nismo dovoljno proučili. Za duhovno, astralno, polje… nemamo nikakva čula (kojih smo svesni) ali će i za njih doći vreme.
Pokušaj da spoznamo duhovno dok još ne shvatamo ni materijalno je… nerealno. Možda smo imali (imamo) pomoć ali čovek ko čovek – sve shvata bukvalno. Možda da je Biblija slikovnica umesto knjiga…

Asko
Gost
Asko
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Objektivna realnost se sastoji od materije-energije-svijesti a da bi to shvatili treba nam prirodna nauka i duhovna tj. jedno bez drugog je samo jedna polovina. Astralna cula su cakre koje polahko razvijamo i u dalekoj buducnosti cemo svi mi to normalno imati. Pozdrav.

ico
Gost
ico
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Vaš komentar…Šumi, šumi javore . . .

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@ shumadinac

Stvarno si si dao truda. Hvala.

Ali najbolji dio ti je onaj koji stoji pod “ps:” Zašto? Zato jer si jednu nogu ostavio u vratima. To si možda trebao sa svim prethodnim tvrdnjama. Nekada su doktori puštali krv, ali, srećom, danas to više ne rade 🙂 Teorija Velikog praska je samo teorija koja za sada najbolje opisuje situaciju. Da budem točniji, sredinu situacije. Matematika za tu teoriju funkcionira tek nakon proteka određenog vremena Velikog praska (govorimo o vrlo sitnom djeliću sekunde). I ta teorija nema završetak. Ima zanimljiv dokumentarac o znanstvenicima koji pokušavaju zamijeniti Veliki prasak s drugim teorijama jer su svjesni nedostataka teorije. Teorija o nastanku galaksija se stalno dopunjuje. Nedugo je bilo jedno otkriće na tu temu koju znanstvenici nisu očekivali. Ali to je ljepota cijele situacije. Također postoji jedan dokumentarac o našem Sunčevom sustavu koji prolazi kroz desetljeća istraživanja i pokazuje kako su znanstvenici bili u krivu sa većinom svojih zaključaka. Opet, ništa zato. To je znanost. Nove informacije neće nikada prestati dolaziti.

Stock
Gost
Stock
1 godina prije
Reply to  Mercury

Mercury
“Nekada su doktori puštali krv, ali, srećom, danas to više ne rade”
Ne, za takve stvari imamo žene.
Šumadinac!
BRAVO!

Zsphere
Gost
Zsphere
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@Shumadinac

Pogledajte video ako ste u prilici. Veoma je zanimljivo sta ovaj covjek govori.

https://www.youtube.com/watch?v=rb3oMCAgVK0&feature=youtu.be

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Zsphere

Ne znam šta reći na ovo Zsphere, ako čovek sa završenim fakultetom i to fizikom može ovakve teorije da razvija iz krajnje poznatih i razumljivih efekata onda imamo novu religiju. Ja sam nekako došao do dela gde kaže da se tela na hladnoći šire a na toploti skupljaju… dalje nema smisla.

Zsphere
Gost
Zsphere
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Shumadinac Ima smisla i to veoma. Treba pogledati do kraja sva tri dijela pa komentarisati. On je prije 10 godina pricao kako ne postoje planete od gasa, nasa je 2018 objavila rezultate misije Juno kako Jupiter izgleda definitivno nije od gasa nego je ili tecan ili cvrsto tijelo. Sa nevjerovanto gustom atmosferom.

https://youtu.be/ES2zBbWqSl4

E sada sta cemo, sta ima smisla, da i dalje ucimo kako je jupiter od gasa? A sve su pogrijesili u vezi jupitera. Da je cijeli svemir nastao iz jedne tacke? Pa kud ces ludje religije od teorije o Big Bangu. To nema nikakvog smisla. Mitic to sve analizira na drugi nacin. Ja bih definitivno pogledao video do kraja, njegove teorije su po meni manje lude nego zvanicne teorije o nastanku svemira i jos mnogo toga je rekao . Ne znam da li si dosao do dijela o antigravitaciji. Pogledaj imaju na you tube snimci kako corona sa sunca kako se udaljava dobija enormno Ubrzanje??? Kako to majku mu ima motore ili je to neki zakon fizike o kojem nemamo pojma. Takodje temperaura corone sa ubrzanjem raste na nekoliko miliona stepeni a povrsina sunca, dakle izvor corone samo 5000??? Kako zvanicna astrofizika objasnjava tu pojavu? Dark energy (zabijemo glavu u pijesak to je nesto sto mi ne znamo sta je 😄😄). Mitic je to objasnio tako jednostavno i logicno tako da. Treba pogledati sta govori pa razmisliti.

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Zsphere

@Zsphere 🙂
Budi oprezan kolega na šarlatanstvo, neverovatno je koliko ga ima. Tačno je da se Jupiter, Saturn i Neptun zovu gasnim džinovima ali to “gasni” nikada nije značilo da se sastoje samo od gasova.

Ponekad je dovoljno osnovno znanje i samo malo logike. U školi ste učili da je Sunčev sistem nastao iz oblaka gasa i kosmičke prašine. Usled gravitacionog privlačenja oblak se “kondenzovao” u nekoliko nebeskih tela. Nije mi jasno kako bi neko uopšte mogao da pomisli da je moguće da se materija razdvojila tako što je čvrst deo koncentrisan u unutrašnjim planetama a gasovu u spoljašnjim i Suncu. Kakva bi to “cediljka” mogla biti? I za Sunce se govori da se sastoji od vodonika i helijuma ali i ono ima značajan deo težih elemenata.

Temperatura Sunčeve korone je zaista interesantna pojava ali je objašnjeno pre nekoliko godina (bilo je raznih teorija ali je ova eksperimentalno dokazana). Mislim da je magnetno polje to koje zagreva koronu ali nisam siguran, nije mi tada bilo previše interesantno.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@ shumadinac

Baš kad sam htio napisati da si zaboravio elektromagnetsku silu, evo te i tu. Ali moraš imati na umu da današnja astronomija u 90% situacija ignorira elektromagnetsku silu, a gravitacija je balava naspram nje. Usporedi samo kroz koliko si informacija prošao o gravitacijskom efektu u našem Sunčevom sustavu, a kroz koliko o elektromagnetskoj sili. Pogledaj samo do kuda seže magnetsko polje Sunca.

Zsphere
Gost
Zsphere
1 godina prije
Reply to  Mercury

@Mercury

Prije sam ti postavljao razna pitanja na slicnu temu, ako imas vremena pogledaj ovaj video. Volio bih cuti sta ti mislis ovo ovome, da li je moguce ili je nemoguce.

https://www.youtube.com/watch?v=b6mKN9REVnI

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  Zsphere

@ Zsphere

Budem ulovio vremena tokom dana, ali samo zato što se u naslovu nalazi Tesla. Kolega shumadinc je rekao šarlatanstvo, a ja ću reći da je teorijska fizika najbliža stvar znanstvenoj fantastici. Tako da na tom polju moraš biti jako oprezan. Da banaliziram primjerom, jedna ekipa je izračunala da životinje iz uzgoja kreiraju Co2 u količini jednakoj svom prijevozu. I lijepo brojke predstvili. Međutim, kada uđeš u detalje, vidiš da su do brojki došli na dva različita pristupa i da lažu.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  Zsphere

@ Zsphere

Ulovio si me na foru. To je ista stvar kao i onaj prije link samo bez konstantnog prekidanja.

1.) Slažem se da je stvar oko tamne materije i tamne energije toliko smiješna da je nevjerojatno da su znanstvenici strusili toliko novaca na istraživanje koje je do sad pokazalao jednu veliku nulu. Mislim da slobodno mogu reći da je to jedna od teorija/hipoteza koja je pojedinačno do sada samo na eksperimente pojela više novaca nego ikoja drug teorija/hipoteza u povijesti.
2.) Na temu svijezda, on je sam rekao da tu treba horda drugih ljudi za istraživanje jer to mijenja daleko više stvari nego što on pokriva u svojim izlaganjima. Za početak mi negdje nađi gdje govori kako nastaju zvijezde.
3.) Antigravitacijom pleše oko kvantne mehanike, a mislim da toga nije svjestan. On uopće nije upoznat sa kvantnom mehanikom. Ispravi me i nađi gdje govori o njoj. Ne može pričati o ovim stvari bez kvantne mehanike.

Evo toliko. Ranije sam ti već rekao da otvara više pitanja nego što ih zatvara. U takvoj situaciji, pa da je baš i 100% u pravu, nisam zainteresiran. Jer i sam mogu kreirati znanstvenu fantastiku. Ima 5% ukupne priče. Što je daleko manje od izmišljene tamne materije i tamne energije.

Zsphere
Gost
Zsphere
1 godina prije
Reply to  Mercury

@Mercury

ne znam zasto bih te lovio na foru meni izgleda zanimljivo pa zelim cuti sta misli neko ko ima znanja u toj oblasti 😀

2.) Na temu nastanka zvijezda ovdje zapravo govori kako nastaju planete, kao erupcije corone sa sunca samo u odredjenim situacijama ko zna kojim dodje do velikog odvajanja mase i otuda su sve planete sfericne u pocetku tecne poslije se povrsina hladi, ako se ne ohladi vjerovatno je ogromna i to vidimo kao zvijezdu, znaci isto tako nastaju i zvijezde, ili kao ogromne erupcije sa sunca (Jupiter bi bio najbolji pokusaj-best shot 🙂 )
To je razlog zasto vrlo cesto imamo primjer dualnih ili trialnih zvjezdanih sistema, nekad davno je i nas izgledao tako npr kad se jupiter tek odvojio od Sunca.
ili kao pradavne erupcije sa super masivne zvijezde u centru galaksije a to opet dodje na isto samo kada idemo korak nazad i umnozimo razmjere. U zadnje vrijeme sve je vise opazanja kako se u centru galaksije nalazi masivno tijelo koje sve manje ima osobine prvobitne crne rupe a sve vise hmmm… 😀
U nekom od videa ima ih dosta on govori bas o tome, zvijezda u centru galaksije kljuca, eruptira izbacije kapljice, nove zvijezde koje isto to ponavljaju.
Ovi snimci na njegovoj prezentaciji pokazuju kako su snimljene sfericne erupcije ogromnih razmjera, zamisli samo isto to, ali da je iz nekog razloga mnogo gusce i da se taj materijal odvoji od Sunca, ne kao corona da odfurja ogromnom brzinom i pri tom se razleti, jer to je vec gas, plazma, nego eto samo da se odvoji tecna masa i zadrzi sfericni oblik. Eto ti planete ili zvijezde. On spominjuci silno kamenje na sve strane navodi na zakljucak da je zapravo sav materijal oko naseg sunca i nastao sa naseg sunca a ne uhvacen od davnih eksplozija super nove. Zamisli koja je to slucajnost da toliko kamenja ide bas na ovu stranu da ih sunce pohvata (pretpostavka da dolazi sa drugih zvijezda je vajlda zbog pretpostavke da je nase sunce vecinom od vodonika i helijuma pa ne moze stvoriti mnogo teze elemente kao kamen), slucajnost ravna nuli .

Za crnu rupu u sredistu galaksije odnosno super masivnu zvijezdu je zasto sam ti prije postavljao takva pitanja da li mislis da bi to moglo biti ili se moze definitivno odbaciti. Rekao si tada da bi to moglo biti ali da to sve mijenja.

3.) Ne razumijem se u kvantnu mehaniku, mogu samo na najjednostavniji moguci nacin gledati na stvari, neke idu dole, a neke gore :D. Na zemlji sve sto predje odredjeni tempeaturni prag ide u suprotnom smjeru od gravitacije da li je to tacno ili nije?
Sada da li treba kvantna mehanika da se to objasni matematicki nemam pojma ali da se to desava desava se.
Ako posmatras vatru dok gori, plamenove, oni ubrzavaju prema vrhu, i vatra je toplija na vrhu nego na dnu. Ako povecamo razmjere tako se ponasa i corona, ubrzava i povecava temperaturu. Sa tim sto ubrzava nevjerovatno.
Imamo cvrsto stanje, gravitativno, tecno gravitativno, prelazak iz ta dva u gasovito ili plazmu vidimo kao antigravitativno stanje. Nusproizvod je vodonik.

Nemoj misliti da te lovim stavicu ti jos linkova, pogledaj ako imas vremena Andriju Radovica,
za njega vjerujem ni Shumadinac ni ti necete reci da je sarlatan :).

https://www.youtube.com/watch?v=uISKmxtGEKE

https://www.youtube.com/watch?v=Flajln_Raxc

https://www.youtube.com/watch?v=ED3epirWhYc&t=143s

Zsphere
Gost
Zsphere
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@Shumadinac

Svjestan sam kolega da ima dosta sarlatanstva, ali ovaj lik je rekao mnoge jako zanimljive stvari. Sa dosta se ne slazem ali kao sto rekoh ima i dosta toga zanimljivoga.

Pazi ovo, nauka kaze sunce se sastoji od plinovite vruće plazme, koja je isprepletena s magnetskim poljima,
Vodonik 73,46 %
Helijum 24,58 %
dakle 98% su najlaksi elementi.
Kako smo dosli do toga, pa kada mjerimo uredjajima, oni prepoznaju vodonik i helijum.
Problem je sto su to najlaksi elementi i ako pretpostavimo da su i ostale zvijezde od istog materijala svemir je previse lagan. Nema mase da se galaksija drzi na okupu i tu je uskocila teorija dark matery, nesto sto nikako ne mozemo da otkrijemo a trudimo se na sve nacine. Ali toga jos uvijek konretno nema.
Ali ako pretpostavimo da je sunce ogromna kugla tecnog kipuceg kamena (teorija Gorana Mitica) a nusproizvod vatre je vodonik, mi bi svejedno dobili ogromne kolicine vodonika i mjerili bi isto kao sada ali bi sunce bilo daleko, daleko teze i imalo bi daleko jacu gravitaciju, samim tim cijela galaksija bi bila teza i ne bi bilo potrebe za dark matery. Moze li se ova teorija nekako pobiti, jer ne mozemo zaviriti u sunce, mozemo ga samo posmatrati?? Dakle da li bi ovo moglo ovako biti ili nema sanse da je ovako?
Ja sam laik totalni sto nije tesko primjetiti, ali meni ova teorija zvuci jako interesantno. Ovo je samo jedan mali dio, mnogo stvari je on spomenuo sto sve okrece naglavacke.
Vrlo je moguce da zvuci kao sarlatanstvo, ali zaista bih preporucio da se pogledaju sva tri videa kako Mitic vidi stvari pa da se komentarise.

Objasnio je kako on vidi nastanak suncevog sistema, ponasanje corone, ubrzanje sirenja svemira i jos mnogo, mnogo toga.
Coronu ne ubrzava magnetno polje, nego kako kaze sila antigravitacije a to je stanje materije kada predje odredjeni prag temperature, zavisno od sastava, dobija odbojnu masu. Tako se na zemlji ponasa vatra, voda takodje kada prelazi u gasovito stanje na nju ne djeluje gravitacija. A ako bi jos vise zagrijali oblake oni bi samo otisli na vecu visinu. Mozete reci da sam dosadan ali eto ako neko ima volje neka pogleda video i neka komentarise, imate ispod jos jedan link tu je malo ljepse i krace rekao sta misli.
Posebno bih volio da @Mercury pogleda video i da ostavi komentar.
Lijep pozdrav kolege

https://www.youtube.com/watch?v=b6mKN9REVnI

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Zsphere

@Zsphere
Mi smo odavno sposobni da stvorimo izuzetno visoke temperature, tolike da “zapale” fuziju – znači mnogo “iznad praga antigravitacije”. Da materija dobija antigravitaciona svojstva preko određene temperature (a Mitić priča o običnoj vatri) do sada bi to sigurno bilo primećeno. Prave se proračuni i eksperimenti gde se uzima u obzir i talasna svojstva materuje!!! a da im promakne antigravitacija 🙂

I sam znaš kolega da mi nije problem da uđem u “zonu simraka” ali ne idem tamo gde vidim da je u pitanju neznanje. Na prvi pogled i neke “ravnozemljaške teorije” zvuče logično…

Zsphere
Gost
Zsphere
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@Shumadinac
Sve sto zapalimo na zemlji ide gore, odnosno suprotno od gravitacije. Ili ima odbojnu masu ako je u zatvorenom prostoru vrsi pritisak da zauzme sto vecu povrsinu, gasovi. Vatra je stanje tijela kada ima antigravitaciona svojstva (po Miticu) i ponasa se tako. Mi smo i gravitaciju koristili hiljadama godina, katapulti, vodenice, itd ali da nismo bili svjesni toga sve do Newtna. Antigravitaciju koristimo kada koristimo parnu masinu npr jer koristimo odbojnu masu da stvara pritisak.

neznanje
Gost
neznanje
1 godina prije

Živimo u uzbudljivim vremenima. Toliko toga možemo što prije pedesetak godina nismo mogli ni zamisliti.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  neznanje

Zivimo u dosadnim vremenima. Prije 50 godina bilo je vise naucnih otkrica i bila su zanimljivija.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  tihobl

tihobl
Ima ih i sad, ali se ne objavljuju…ili sa kašnjenjem od nekoliko godina.
Obasipaju nas ‘informacijama’…a nikad manje nismo znali što se događa.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik