Iran na 10. mjestu po proizvodnji vakcina u svijetu

Proizvodnja cjepiva
3 komentara

Ravnatelj Razi Instituta za vakcine i serume, Hamid Kahram, u nedjelju je izjavio reporterima da su Turska, Malezija i Pakistan u grupi država Srednjeg Istoka s velikim napretkom u proizvodnji cjepiva za stoku, no s manjim uspjehom za proizvodnju vakcina za ljude i perad. Upozoravajući da su zemlje u susjedstvu Irana još nesposobne proizvesti vakcine za ljudsku upotrebu, Kahram je dodao da Razi institut, star 92 godine, može poslužiti kao primjer za druge države, u njihovim naporima da proizvedu vakcine za ljude i perad.

Institut je danas znanstvena ustanova osposobljena da zadovolji zdravstvene potrebe ljudi, stoke i peradi. Institut trenutno proizvodi pola ukupno potrebnih vakcina za perad.

Sjedište instituta je u distriktu Hessarak, u iranskom gradu Karaj. Izgrađen je kao nacionalni centar za sprečavanje epidemija domaćih životinja, za vladavine šaha Reza Pahlavija. Dodatni odjeli, uključujući odjel za humanu medicinu, formirani su kasnije. U novije vrijeme se institut usmjerio primarno na biotehnologiju i nanomedicinu.

Institut je poznat po serumu protiv zmija i škorpiona. Sjedište je farmaceutskih laboratorija od regionalnog i državnog značaja. Razvoj instituta usmjeren je, uz velike napore, prema postizanju Good Manufacturing Practice, skraćeno GMP (standarda kvalitete rada), usklađenih sa zahtjevima Svjetske zdravstvene organizacije.

Institut je osnovao i regionalne podružnice u gradovima Mashhad, Shiraz, Ahvaz, Marand, Kerman, Anzali, Kelardasht, Arak, Ahvaz, Abadan i Sari.

Osnovan je 1924. godine a već 1932. je Louis Delpy, francuski veterinar, institut usmjerio prema sprečavanju epidemije stočne kuge u regiji. Od značajnijih razvojnih godina spomenut ćemo 1941., kada su razvijeni serumi i vakcine protiv difterije i tetanusa, te 2010. godinu, kada je proizvedeno 1.7 milijardi doza, u dijapazonu od 57 tipova vakcina, seruma i antigena u jednoj godini.

2012. godine proizvedene su transgenske životinje, potrebne za rekombinantne vakcine stvorene gentskim inženjeringom, te razvijeni antigeni i dijagnostički kitovi za medicinske i veterinarske laboratorije

AntigeniCjepivaHamid KahramHessarakKarajLouis DelpyRazi institut za vakcine i serumeserumiSrednji IstokTransgenske životinje
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
PanSlaven
7 godine prije

to sa vakcinama ima lice i naličje.. ako su im ko zapadnjačke, i nije nešto pohvalno. Možda je bolje razvijati prirodni imunitet, uzgajati životinje neindustrijski, razumno se držati higijene..

Borac2
7 godine prije

Komparacija sa Saudijskom arabijom i katarom recimo? 😉

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI