Japan testira tehnologiju odlaganja svemirskog otpada

http://www.space.com/images/i/000/060/937/original/japan-space-junk-tether-htv6-experiment.jpg?interpolation=lanczos-none&downsize=*:1400
6 komentara

Japanska svemirska agencija će uskoro testirati novu tehnologiju koja će koristiti oko 700 m dug kabl za prikupljanje velikih svemirskih krhotina.

Tehnologija najavljena 2014. godine podrazumijeva svemirski brod koji će otpuštati 700 m dug elektrodinamički kabl (EDT) i navoditi ga do pojedinačnih dijelova svemirskog otpada. Kabl će se omotati oko komada otpada, a manji operativni svemirski brod će onda odvlačiti krhotine do Zemljine atmosfere gdje će zajedno izgorjeti.

Japanska svemirska agencija JAXA je objavila animirani video koji opisuje ovu tehnologiju.

Svemirske krhotine, ili „svemirsko smeće“, postalo je veliki problem za svemirske agencije i privatne kompanije. Čak i mali komadi svemirskih krhotina, ako se kreću dovoljno brzo, mogu uništiti satelite i svemirske letjelice sa ljudskom posadom, poput Međunarodne svemirske stanice (ISS). Sudar sa svemirskim krhotinama mogao bi biti razlog gubitka japanskog naučnog satelita početkom ove godine.

Više od pola miliona komada svemirskih krhotina je praćeno od strane svemirskih agencija tokom 2013. godine, prema izvještaju NASA-e. To uključuje 21 hiljadu krhotina većih od 10 cm i pola miliona manjih komada veličine od 1 do 10 cm.

Primjena najavljene tehnologije mogla bi započeti sredinom 2020-ih.

krhotineotpadSvemirsvemirska agencijasvemirski otpadtehnologija
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Netko
7 godine prije

Portal je dobar i informativan, samo mala napomena. Neznam dal se “MIR” odnosi na stanicu Mir koja je već desetak godina na dnu pacifika ili je ovo neka meni nepoznata kratica, pošto su ISS (International Space Station) i MKS (Međunarodna Kozmička Stanica) ili po “naški” Međunarodna svemirska postaja opće prihvaćene kratice. Ako je u pitanju ruski Mir to bi trebalo ispravit(u svrhu točne informacije) ako nije neka me netko ispravi.

7 godine prije

Pozdrav svima! Prvi put komentiram ovdje, nakon AMSI-ja i može se reći da i ja spadam u “Babićeve sljedbenike”, he, he, kao sekta, koji su se samo prebacili ovdje i nastavili čitati njegove legendarne članke, analize, kao i naravno, komentare, većine cjenjenih komentatora od kojih se također može saznati i naučiti koja pametna. Komentari su i razlog zbog čega se i obraćam, prije svega, ADMINU ovog portala, a pišem namjerno na NE Babićevoj temi koje su (zasada) manje komentirane u nadi da će lakše biti zamijećena. Pošto slovim kao pedantan lik a takvih ima i ovdje sigurno još, molio bi, ako je ikako moguće, uvesti redoslijed komentara kao na AMSI portalu, da se lakše vremenski možemo snaći. Znači, od ‘najstarijeg’ prema ‘najmlađem’ komentaru (može i obratno). Inače, mogu primjetiti, da je ovaj portal još jedno pravo osvježenje u sektoru antirežimskog informiranja, i pored Babićevih tekstova, koji su sigurno privukli barem… Čitaj više »

Admin
7 godine prije

Poštovani Keko, vaša želja je ispunjena. 🙂

Netko
7 godine prije

Nema na čemu. Keep up the good work.

7 godine prije

Veliko HVALA na ispunjenju moje, a vjerujem, i želje dosta “konzumenata” ovog, mladog portala koji ima perspektivu da izraste u velikog promotora istine te odigrati ogromnu ulogu u bliskoj budućnosti, u ovom turbulentnom razdoblju…svako Vam dobro želim (i svim čitateljima) povodom predstojećih blagdana…živjeli!!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI