Jedna drukčija utakmica

Nogomet
30 komentara

Posljednjih godina, pa i desetljeća, svjedoci smo sve više nereda na nogometnim terenima i oko njih. Nasilje, vandalizam, poruke mržnje…

Ali nedavno je odigrana jedna sasvim drukčija utakmica. Imala je i ona sve potrebne predispozicije da bude „događaj visokog rizika“: igraju dvije susjedne države, Bosna i Hercegovina i Crna Gora; utakmica odlučuje o tome koja reprezentacija će ići dalje, a koja otpasti; susretale su zemlje koje su nedavno bile u ratu; izbori su na pragu i svud se samo podižu tenzije, i tako dalje. Ali sve je otišlo u sasvim drugom pravcu. Crnogorski navijači su dočekani kao dragi gosti. Neki su čak dobili besplatan ručak ili smještaj od ljudi koje nikada u životu nisu vidjeli. Na stadionu, i kada su gubili, crnogorski navijači su pjevali „Bosnom behar probeharao“, što su domaći navijači nagradli velikim pljeskom. Nigdje uvrede, nego pjesma, i kod jednih i kod drugih. Poslije zajednički odlazak na ćevape i druženje, a nidgje ni traga neredu.

I koje su posljedice? Ima li osvete, u stilu: „Vi ste nas prebili kod vas, ali to je ništa u odnosu na ono šta vas čeka kad dođete kod nas!“? Pa naravno da nečega takvog nema, ali ima drukčija „osveta“. Evo recimo, Fahrudin Mešković iz Busovače je ugostio u svom restoranu navijače Crne Gore koji su išli na utakmicu u Zenicu. I stigla ga je „osveta“: Crnogorka iz Prčnja, Daliborka Batuta Pavičević, pozvala je njega i njegovu obitelj da dođu kod nje besplatno na ljetovanje! To je obrazložila ovako: „Moj poziv za gospodina Fahra dolazi iz čistog srca. Njegovu gestu sam zapravo vidjela kao krunu odnosa između dva bratska naroda, a zapravo su taj odnos započeli navijači Bosne i Hercegovine i Crne Gore koji su nam pokazali što je suština igre tj. samog sporta. Sport bi trebao da nas spaja, nikako da nas razdvaja.”

O ovoj utakmici i njenim posljedicama još se priča. Sada skoro niko i ne spominje rezutat, uglavnom se priča o „nuspojavama“. I gotovo svima se čini da je „osveta“ ljetovanjem puno pametnija i prihvatljivija nego ona batinama. Jedini problem je u tome što brzo zaboravljamo i već do iduće utakmice, ko zna hoćemo li se više sjećati ove o kojoj je riječ…

Bosna i HercegovinaCrna Gorafudbalnogometutakmica
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Neznanje
1 godina prije

Bravo!

rade
1 godina prije

Svaka cast.

BordoDNK
1 godina prije

Postoje dvije Crne Gore, jednu predstavljaju oni koji su bili agresori na BiH i Hrvatsku, a druga je ona ˝cetinjska˝, ˝oprosti nam Dubrovniče˝.Druženje i lijepu atmosferu svakako pozdravljam, uvijek treba pozdraviti zdrave, ljudske odnose.Izrodi, kojih ima na svim stranama, ionako nisu vriedni pažnje.

Maksim
1 godina prije

Bravo

Siniša
1 godina prije

U stranu sport ali mort ću da razbijem ovu melodramu.
Milogorci na Cetinju pjevaju tompsonove pjesme, nadam se da sam bio jasan.

Eruj
1 godina prije

Bravo

Mladen
1 godina prije

Nogometne reprezentacije ne prate ekstremni navijači ili huligani koji su se u svakom trenutku spremni potući sa suparnikom bez obzira na boju kluba .Reprezentacije prate miroljubivi navijači te je rijetko vidjeti sukobe suparničkih navijača .Liverpoolovi navijači uopće ne gledaju i ne prate Englesku reprezentaciju kao ni Hajdukova torcida .

indy
1 godina prije

Predivne geste.BRAVO,i ima nade,i ima ljudi.Bravo,jednostavno bez teksta,samo zapljeskati.

Emmi
1 godina prije

Mozda, baren trenutno, dolazi do blokade najnovijih tekstova o plinovodima, ovaj o nogometu se otvara bp. Oni gore nikako.

Emmi
1 godina prije

Dakle, javljam se iz Zlovenije, najnovija 3 teksta o NS 1,2 se NE otvaraju, obaj o nogometu bp. Jako cudno, mozda lokalno neko blokira kod nas.lp.

čudila se aman ja
1 godina prije

…od ovoga je , za lijep osjećaj, bio bolji nogomet “na male branke” dječaka 10-14 godina, ispred zgrade… (dok nisu stigli pametni telefoni a i plaćeni treninzi u dvoranama).

Bosanac
1 godina prije

+ …………..

Max
1 godina prije

Pošteno.

Emiliano Zapata
1 godina prije

BRAVO GOSPODINE IVO KOBAS!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI