Kavaliri

0
0

Kavaliri su cimbulaško-violinski sastav iz Bednje, većeg sela kod poznatog Trakošćana na sjeverozapadu Hrvatske.

Iako se često događa da se uspjeh nekog čovjeka ili grupe ljudi najmanje cijeni u domaćoj sredini, činjenica da u Bednji članove sastava Kavaliri često zovu i ambasadorima Bednje govori da se njihov rad i uspjesi izuzetno cijene i kod kuće.

Kavaliri su sastav koji njeguje autohtonu glazbu bednjanskog kraja. Zaštitni znak Kavalira su upravo pjesme ispjevane na bednjanskom govoru koji se ubraja među najinteresantnije, najmelodičnije i najkompliciranije govore kajkavskog narječja zbog bogatstva vokala, diftonga, zanimljivih glasovnih promjena i akcenata. Kavaliri su u svom trinaestogodišnjem djelovanju iznimno doprinijeli očuvanju tradicijske glazbene baštine. Potaknuli su mnoge druge sastave na njegovanje kajkavske glazbe i snimanje nosača zvuka kao trajnog zapisa. Sami su izdali četiri nosača zvuka – Baurico, Prelijepi moj kroj i Veselo veselo zagorci, Pelnico i Nujlijepši kemouček svieto. U izradi je peti nosač zvuka.

[new_royalslider id=”9″] U sastavu su zastupljeni instrumenti: cimbule, bajs (kontrabas) i tri violine od kojih su dvije vodeće, a jedna kontra. To je tradicionalna postava instrumenata na koje su svirali muzičari u bednjanskom kraju od davnina. Potrebno je spomenuti da su osnove te glazbe Kavalirima prenijeli violinist Zvonko Češnjaj i cimbulaš Mijo Dravinski.

Sastav Kavaliri okupljen je 1996. godine radi potrebe igranja poznate predstave “Bednjanska svadba” u izvođenju KUD-a “Franjo Sert” iz Bednje u kojoj važnu ulogu ima i tradicionalna glazba.

Od važnijih nagrada primili su Porin za najbolju folklornu glazbu, najbolji album te najbolju izvedbu. I danas su Kavaliri vrlo aktivni i angažirani gotovo u svim kulturnim djelatnostima zabavnog karaktera.

autohtona glazbabajsBednjacimbulefolklorkajkavsko narečjeKavalirimuzikaporin
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI