Na današnji dan održan prvi zagrebački festival zabavne muzike

Zagrebački festival zabavne muzike
0
0

Na današnji dan 1954. godine, pod nazivom Izaberite najbolje plesne melodije 1953, održan je prvi Zagrebački festival zabavne muzike.

Od 108 pristiglih na natječaj izvedeno je 12 kompozicija. Plesnim orkestrom Radio Zagreba dirigovao je Zlatko Černjul, a kao vokalni solisti nastupali su Ivo Robić i Rajka Vali. Na temelju glasova publike u dvorani Istra za pobjedničku melodiju izabrana je Ta tvoja ruka mala, kompozitora Ljube Kuntarića na tekst Branke Chudobe dok je pjesmu otpjevao Ivo Robić.

Uz Festival u San Remu koji je utemeljen dvije godine prije, Zagrebački festival je najstarija europska priredba zabavne muzike, dvije godine stariji i od Eurosonga.

Zagrebački festival je zamišljen kao festival kompozitora, skladatelja, odnosno djela, a ne izvođača – pjevača, a  naglasak je bio na prezentaciju autora i vrednovanju njihovih pjesama.

Za vrijeme svojih vrhunaca festival je predstavljao veliki kulturni i društveni događaj, odvijao se u velikim dvoranama  pred hiljadama posjetitelja, a znao je trajati cijelu sedmicu, sa nizom koncerata raznih žanrova i stilova zabavne i  plesne muzike

U proteklim decenijama, Zagrebački festival, od 1984. godine Zagrebfest, je nezaobilazan događaj hrvatske ali i regionalne muzičke scene. Pomogao je afirmaciji zabavne i plesne muzike kao kulturnog fenomena i sudjelovao u oblikovanju regionalnog i nacionalnog muzičkog izraza.

Na Festivalu su promovirane hiljade kompozicija  koje su proteklih desetljeća stvorile korpus evergreena, a izvodili su ih svi značajniji interpretatori zabavne muzike našeg regiona.

muzikaNa današnji danzagrebački festival zabavne muzikezagrebfest
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI