Pisjanek – hrvatska Nessie

0
0

Život je u Prelogu, u gradu koji leži tik do Drave i čija je povijest povezana njenim tokom, blagodatima ali i čestim opasnostima te velike vode, bio vrlo buran i bogat kroz prošlost. Tamošnji stari su često pričali priče i pjevali pjesmice prenošene usmenom predajom o prošlosti tog kraja i neobičnim bićima koja žive u dravskim dubinama.

Bilo je tu vodenjaka, vodenih „deklica“ i sličnih bića, no, najveći strah izazivao je Pisjanek, dravsko čudovište s jednim okom na sredini čela. Pisjanek je imao žuto lice poput dviju polovica zrele tikve, na glavi kosu zelenu kao mahovinu, prste duge poput vrbovog pruća, stopala žablja, duž hrpta peraje s kratkim gušterovim repom. Imao je prsa dlakava poput konjske grive, te velik i mastan trbuh.

Miroljubiv ili zao?

Kad izlazi iz vode, proizvede takvu buku kao da se porušila velika zgrada. Prema legendi Pisjanek krade djecu, davi ili priveže žrtvu za mlinski kotač (uz Dravu je u prošlosti bilo sagrađeno puno mlinova – vodenica). Krade  i mlade djevojke i mlade snahe koje su na večer voljele otići u društvo. Legenda kaže da su te žene na povratku zanijemile, a nitko ne zna zbog čega.

Samo legenda ili nešto više?

Uvijek iznova ta se legenda prenosila na generacije i kada djeca nisu mogla zaspati bake bi pričale ovakve priče, te bi umirile dijete pjevajući  pjesmicu „Zvira voda iz kamena“. Voda i dravska legenda o Pisjaneku međusobno su isprepleteni motivi Međimurja koji upotpunjuju turističku ponudu gostima. Turisti su pozvani na mnogobrojne aktivnosti uz Dravu i bogatu gastronomsku ponudu, pa, tko zna, možda im se posreći i pronađu hrvatsku Nessie u Dravi.

čudovišteDravafolklorhrvatska NessilegendaLoch NessMeđimurjePisjanekPrelog
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI