Hrvatska kultna TV-serija „Gruntovčani“

Gruntovčani, tv serija, hrvatska
55 komentara

Kultna TV-serija režisera Kreše Golika, po scenariju Mladena Kerstnera, produkcija 1975. godine. Mikrokozmos ruralne sredine Podravine Golik je snimio po Kerstnerovom scenariju.

Kerstner je u taj skript uložio nekoliko godina života, bilježeći po seoskim birtijama dogodovštine različitih “likova” koji tvore okosnicu društvenog života u malim panonskim selima. Nezaboravni likovi Cinobera, Presvetlog, Martina birtaša ili Besnog i danas su dio pop-folklora i narodnog života u Podravini, ali isto tako i u Međimurju, pa i drugim županijama uz Dravu.

„Gruntovčani“ nas uvode u svijet podravskog sela u kojem raslojavanje, uvjetovano društveno-gospodarskim prilikama, dovodi do brojnih egzistencijalnih problema njegovih stanovnika. Blagim humorom koji često prikriva gorčinu nižu se vjerodostojni likovi i situacije u kojima autor Mladen Kerstner na sebi svojstven način ponire u dušu podravskog čovjeka. Junak serije, Dudek, nema nikakvog stalnog zaposlenja. Tu i tamo ispomaže suseljanima, ali uvijek izvuče kraći kraj.

Deset epizoda prikazuje deset priča u čijem je središtu lik Dudek (glumi ga Martin Sagner), sa svojim brigama koje proizlaze iz njegova habitusa naivčine, poštenjačine, malog seoskog čovjeka koji je marljiv na svojem seoskom imanju, vrlo skromnom, podnosi sve patnje i neimaštinu. Tu je i njegova supruga Regica koju glumi Smiljka Bencet. Vrlo marljiva seoska žena, boli ju svaka nepravda, bori se za prava malog čovjeka, skromna, poštena i iskrena. Želi postići nešto u životu, steći bolji život u budućnosti.

U toj kultnoj seriji gledatelji mogu uživati u spoju čovjeka poljoprivrednika s njegovim načinom izražavanja na domaćem izričaju te posebnoj konverzaciji tipičnoj za sjeverni dio Hrvatske u bližoj prošlosti.


Pokraj vode Drave

Pokraj vode Drave
ravna Podravina
zemlja vodom plavna
nama domovina

Tu otava buja
i detela krasi,
vlati od kuruze
i šenice vlasi.

Podravina ravna
s krovimi crleni,
i zlatnimi klasi
najdraža si meni

(Dubravko Ivančan)

gruntovčanihumorKrešo GolikMeđimurjeMladen Kerstnerpodravinaserijatv
Pretplatiti se
Obavijesti o
55 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Crni žutokljunac
4 godine prije

Jedna od antologijskih serija.Danas se takve više ne rade,sve nešto sapunasto.

Siniša
4 godine prije

Ajoj…gledam kraj i steglo me u grudima kada sam video da paćenik odlazi od svoje kuće, kad ono čovek izađe na prvoj stanici i pješke kući krenuo a u mene srce posta veliko kao u vola ???

eu kolonija
4 godine prije

ovo je bila umjetnost dobrih starih vremena. danas u doba komercijalizacije umjetnost se pretvara u svoju suprotnost. I danas, u doba komercijalizacije, serija poput gruntovčana sigurno bi bila u samom vrhu. ljudi dragi, ja se ne sjećam kada sam zadnji put pogledao američki film a da na njemu nema pucnjave I nasilja. izgleda da tim scenama pucnjave kupuju veći dio vremena u filmu pa ono malo preostalog vremena ima neakve veze sa radnjom filma. tako ti ja u najavi filma pročitam radnju filma. tamo, u najavi, piše kako je film posvećen neakvom bankaru koji se bavi u banci procjenom rizika. glumac harison ford. rekoh sebi, ovo bi mogao biti dobar film I vrijedilo bi ga pogledati jer me interesira problematika. pripremim se ja da gledam film. samo prvih pet minuta filma je imalo neakve radnje ali samo kao uvod u ostatak filma. nakon pete minute filma je krenula pucnjava I… Čitaj više »

Son of Alerik
4 godine prije

“Raslojavanje uvjetovano društveno – ekonomskim prilikama”…tko bi reći? U besklasnom društvu da je bilo raslojavanja? Za one koji su lijeni sjetiti se, Gruntovčani se ne ‘događaju’ u neoliberalnom kapitalizmu, nego u najboljem od svih svjetova. Doduše, u tom najboljem svijetu seljaci su bili niža vrsta. Valjalo je seljaka osiromašiti do mjere da mora postati proleter ili će shvatiti na što je Bog mislio izbacujući ljude iz socijalističkog raja i što znači preživljavati ‘u znoju lica svog’. Ni u doba Gruntovčana (od meine grund valjda) se poštenje nije isplatilo. Tanka crvena nit prijetvornosti, ‘snađi se druže’ nije znači od jučer. Dudek i Regica nisu imali djece. Scenarist ih je tako unaprijed osudio na propast (Dudek je morao biti priglup, naivan i neuspješan. Za uspjeh mu je nedostajao samo ‘posao’ u državnom poduzeću, tj. društvenom). Kao što su ove zadnje države osudile sela. U jednoj od epizoda Cinober saznaje kako će trstika… Čitaj više »

Zvrk
4 godine prije

Hrvatska serija? Zar je teško napisati jugoslavenska?
Ili je autor pod dojmom što je popularni Dudek koju godinu poslije bio u politici kao junoša Državotvorne stranke.

Toni
4 godine prije

Predivna pjesma … još kao dijete sam je volio čuti, iako nisam iz tih krajeva.
Jedino šteta što je snimak lošiji …

Tvingo
4 godine prije

Snimljenk jednom zauvek ,neponovljivo !

nije bitno tko
4 godine prije

To je remek djelo jugoslavenske odnosno hrvatske kinematografije, koje če godinama imati sve veču vrijednost. Ujedno je to jedan od primjera šta bi trebala da predstavlja filmska umjetnost.

makro
4 godine prije

Bez brige, i u Sloveniji se (oni malo stariji) jako dobro sečamo te odlične serije a mislim, da je tako i po ostalim predelima exSFRJ. To naravno važi i za mnoge druge serije.

Pikač
4 godine prije

Meni najdraža domaća serija. Bez konkurencije

Perun
4 godine prije

K.K hvala za text i pjesmu ,na Logicno.hr .Pun pogodak .

ergnafrngerwfiuawerfwiaefwfwrf
4 godine prije

Maestralni Krsto Papić je napravio ovo antologijsko djelo. Kad se zna da su njegovih ruku djelo i Lisice, Izbavitelj takođe antologijska djela onda se vidi o kakovom je majstoru zanata riječ. U zadnjem filmu Cvjetni Trg je briljirao Mladen Vujić kao Macko. U Lisicama je pokazao sa onim završnim djelom kako se masa priklanja sili a u Izbavitelju (po kratkom romanu od E.A. Poa) je prikazao tu mračnu silu koja vlada svijetom kroz one štakore.

Dispepsija
4 godine prije

Da samo znate kakav je bio šok, bar u Čačku, kada smo gledali prvu epizodu. Jedva da smo šta razumeli. Posle druge, treće već smo svi izbacivali replike iz serije. U to doba, nisam znao nikoga kome je to smetalo. Kako je lako razumeti se kad se hoće.
Dudek nije stradao od sistema, već od svojih suseda. Socijalizam je imao svoji slabosti, ali se to moglo popraviti. Ovo danas, nije moguće popraviti. Kada idete u pogrešnom smeru, svaka je stanica pogrešna.

Lutka.
4 godine prije

A Putovanje u Vučka.Vrh

Siniša
4 godine prije

Upravo gledam “Ivkova slava”,prvu verziju….čini mi se 7. put;ako ste željni smijeha preporučujem ???

njonjo
4 godine prije

A, kaj da velim? Ovoliko komentara, uglavnom pozitivnih na temu kulture, može me samo razveseliti. Predlažem autoru teksta da nešta napiše o seriji, doduše modernijoj, “Pozorište u kući” Nije nužno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI