Dramska serija „Novine” u režiji Dalibora Matanića

Hrvatska serija "Novine"
0

Nova TV serija “Novine” snimljena u Rijeci prikazuje se nedjeljom na HRT-u. Tematizira život i rad djelatnika dnevnih novina koji se susreću s dilemama koje nosi današnje novinarstvo.

Serija Novine kroz svojih 12 epizoda govori upravo o onome što joj govori i naslov: današnjemu novinarstvu. Tematski prati jednu novinarsku redakciju u realističnom i mračnom kontekstu postojećeg društva gdje moć i novac rade pritisak na slobodu medija.

Scenarij ove serije je zapravo “priča s ključem” gdje su se svi događaji u seriji, samo mrvicu drugačiji, dogodili u suvremenoj Hrvatskoj.

Lokacija snimanja serije

Serija je snimljena u gradu Rijeci, međutim priča je dosta univerzalna. S radnjom se lako može poistovjetiti bilo tko u svijetu jer je, čini se, utjecaj na medije globalna pojava. Rijeka je inače grad koji je nezasluženo malo zastupljen u kinematografiji, a njegovu vizualnu zanimljivost dokazuju scene iz nove serije.

Tko se krije iza serije?

Novine je za Hrvatsku radioteleviziju realizirala produkcijska kuća Drugi plan uz producente Miodraga Silu i Nebojšu Tarabu. Serija za sada ima jednu sezonu koja je pripremana tri godine, a cjelina je zamišljena kao trilogija. Scenarij za seriju napisao je novinar Ivica Đikić, a režirao Dalibor Matanić. Redatelju koji je samo godinu ranije za film „Zvizdan” osvojio nagradu žirija u Cannesu ovo je prva TV serija. Od brojnih glumačkih imena istaknuti su Branka Katić, Trpimir Jurkić, Aleksandar Cvjetković, Zijad Gračić, Goran Marković i Dragan Despot.

“Novine” u kontekstu svjetske produkcije

Serija nema glavni lik u klasičnome smislu već prati živote većeg broja protagonista. Likovi su prikazani kao i što bi bili u stvarnome životu, kompleksni i višedimenzionalni. Sami autori ne kriju da su uzor za snimanje Novina pronašli u nekoliko serija, poput Wire, Borgen, Breaking Bad ili House of Cards.

Kvalitetu ovog serijala potvrđuje odjek i veliki interes u medijima koji prelaze hrvatske granice. A osobito i činjenica da je prava njezine distribucije otkupila izraelska medijska tvrtka Keshet International. Tu je napravila iznimku, jer inače distribuira jedino svoju ili posebno naručenu produkciju.

Odjek “Novina”

U lipnju je prva epizoda dramske serije “Novine” imala svjetsku premijeru u Dubrovniku, na medijsko- telekomunikacijsko-marketinškom eventu New Europe Market. Tijekom ljeta prikazana je na dvama filmskim festivalima, onome u Puli i Sarajevu. Svoju je televizijsku premijeru imala u nedjelju, 16. listopada na Prvome programu HRT-a i, sudeći po portalima i društvenim mrežama, polučila izuzetno dobre reakcije publike i kritike.

Dramska serija “Novine” prikazuje prepreke na koje u svome radu nailaze predstavnici medija, kao i dvojbe s kojima se u tom radu susreću. Provokativna je, eksplozivna i dinamična te uvelike u skladu s modernim kretanjima svjetske televizijske produkcije. Bit će zanimljivo pratiti koliki će odjek TV serija “Novine” imati kada izađe na svjetsko tržište.

Ostavite komentar

avatar
10000
  Pretplati se  
Obavijest

POVEZANE VIJESTI

Izbornik