Dramska serija „Novine” u režiji Dalibora Matanića

Hrvatska serija "Novine"
0
0

Nova TV serija “Novine” snimljena u Rijeci prikazuje se nedjeljom na HRT-u. Tematizira život i rad djelatnika dnevnih novina koji se susreću s dilemama koje nosi današnje novinarstvo.

Serija Novine kroz svojih 12 epizoda govori upravo o onome što joj govori i naslov: današnjemu novinarstvu. Tematski prati jednu novinarsku redakciju u realističnom i mračnom kontekstu postojećeg društva gdje moć i novac rade pritisak na slobodu medija.

Scenarij ove serije je zapravo “priča s ključem” gdje su se svi događaji u seriji, samo mrvicu drugačiji, dogodili u suvremenoj Hrvatskoj.

Lokacija snimanja serije

Serija je snimljena u gradu Rijeci, međutim priča je dosta univerzalna. S radnjom se lako može poistovjetiti bilo tko u svijetu jer je, čini se, utjecaj na medije globalna pojava. Rijeka je inače grad koji je nezasluženo malo zastupljen u kinematografiji, a njegovu vizualnu zanimljivost dokazuju scene iz nove serije.

Tko se krije iza serije?

Novine je za Hrvatsku radioteleviziju realizirala produkcijska kuća Drugi plan uz producente Miodraga Silu i Nebojšu Tarabu. Serija za sada ima jednu sezonu koja je pripremana tri godine, a cjelina je zamišljena kao trilogija. Scenarij za seriju napisao je novinar Ivica Đikić, a režirao Dalibor Matanić. Redatelju koji je samo godinu ranije za film „Zvizdan” osvojio nagradu žirija u Cannesu ovo je prva TV serija. Od brojnih glumačkih imena istaknuti su Branka Katić, Trpimir Jurkić, Aleksandar Cvjetković, Zijad Gračić, Goran Marković i Dragan Despot.

“Novine” u kontekstu svjetske produkcije

Serija nema glavni lik u klasičnome smislu već prati živote većeg broja protagonista. Likovi su prikazani kao i što bi bili u stvarnome životu, kompleksni i višedimenzionalni. Sami autori ne kriju da su uzor za snimanje Novina pronašli u nekoliko serija, poput Wire, Borgen, Breaking Bad ili House of Cards.

Kvalitetu ovog serijala potvrđuje odjek i veliki interes u medijima koji prelaze hrvatske granice. A osobito i činjenica da je prava njezine distribucije otkupila izraelska medijska tvrtka Keshet International. Tu je napravila iznimku, jer inače distribuira jedino svoju ili posebno naručenu produkciju.

Odjek “Novina”

U lipnju je prva epizoda dramske serije “Novine” imala svjetsku premijeru u Dubrovniku, na medijsko- telekomunikacijsko-marketinškom eventu New Europe Market. Tijekom ljeta prikazana je na dvama filmskim festivalima, onome u Puli i Sarajevu. Svoju je televizijsku premijeru imala u nedjelju, 16. listopada na Prvome programu HRT-a i, sudeći po portalima i društvenim mrežama, polučila izuzetno dobre reakcije publike i kritike.

Dramska serija “Novine” prikazuje prepreke na koje u svome radu nailaze predstavnici medija, kao i dvojbe s kojima se u tom radu susreću. Provokativna je, eksplozivna i dinamična te uvelike u skladu s modernim kretanjima svjetske televizijske produkcije. Bit će zanimljivo pratiti koliki će odjek TV serija “Novine” imati kada izađe na svjetsko tržište.

Dalibor MatanićIvica ĐikićnovinarNovineserijatv
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI