Iza kulisa javnih medija – novinarka ZDF-a dala otkaz jer više nije željela lagati

katrin seibold
41 komentar

Koliko su javne televizije slobodne, objektivne i neovisne? U svojoj slici o sebi, odgovorni uvijek sugeriraju neovisnost i različitost mišljenja. No svatko tko redovito gleda ARD, ZDF ili druge kanale dotičnih medija ima sasvim drugačiji dojam. S ovom se ocjenom slaže i dugogodišnja bivša zaposlenica koja je dala otkaz u javnom mediju ZDF, u čijem radu više ne želi sudjelovati.

Katrin Seibold bi moglo biti lakše. Do sada je njezin život bio uspješan: studij, novinarska škola, brojni poslovi voditeljice, urednice i reporterke u ZDF-u. Uz to, brojni freelance angažmani na medijskoj sceni. No, krajem prošle godine to joj je bilo dovoljno. Ne želi više. Rad u ZDF-u smatrala je sve manje slobodnim, a više stresnim. Intervencije, odluke, specifikacije, ali i pritisci, koji više nisu u skladu s navodno neovisnom i objektivnom djelatnošću kao javna televizija, bili su odlučujući čimbenik da više ne želi raditi za ZDF.

Hrabra žena s dosljednim stavom

Ova 45-godišnjakinja to radi drugačije od mnogih njezinih kolega. Neki se nastavljaju kretati u kotaču hrčaka televizijskih postaja za koje rade, u najboljem slučaju interno dajući otkaz. Drugi samo tiho odlaze u mirovinu, ne želeći da ih bivši kolege etiketiraju kao nitkove ili izdajice. Ali to štiti prethodni sustav i nikome neće dati povoda da dovodi u pitanje strukturu osnovne medijske ponude ili što je od nje postalo. Katrin Seibold je, međutim, hrabra, dosljedno pokazuje svoj stav i ne suzdržava se s kritikama.

A ono što renomirana novinarka ima za reći je eksplozivno. U tekstu na BILD-TV-u kaže, da je prvi dan morala proizvoditi “lažne vijesti” na ZDF-u. Pa čak i s kasnijim TV formatima jedno je uvijek bilo jasno: uvijek je na kraju prevagnuo onaj tip izvještavanja koji su željeli zahtjevi nadređenih. To bi mogle biti jeftine reportaže o stranačkim umjetnicima ili neistinite tvrdnje koje su se morale emitirati unatoč prigovorima s nižih uredničkih razina. Ono što Seibold također potvrđuje u prilogu AUF1: ZDF nema skrupula oko proizvodnje i emitiranja “lažnih vijesti”. Uključeni urednici to moraju prihvatiti – često nevoljko – inače će biti pod pritiskom. A da javni servis hitno traži veće doprinose, Seibold, na primjer, osporava pozivajući se na činjenicu da ZDF ima djelatnika koji kupuje umjetnine za postaju. Na primjer, ZDF posjeduje izuzetno skupo umjetničko djelo Josepha Beuysa.

Razlika u odnosu na privatne emitere

Da je opisano praksa trend tvrtke ili privatne i ideološki vezane medijske kuće – SPD posjeduje dosta dionica u njemačkim dnevnim novinama – to bi bila interna stvar dotične medijske kuće. Ali Seibold je radila za emiter koji se financirao obveznim doprinosima, koji bi trebao biti podvrgnut strogoj neutralnosti. Međutim, ZDF nije ni blizu ispunjenja ove obveze neutralnosti.

Primjerice, kada je riječ o popunjavanju mjesta uprave postaje, ulogu igra samo stranačka lista podnositelja zahtjeva – bilo iz CDU-a ili iz SPD-a. Stoga ne čudi što to kritiziraju oni koje se stalno ignorira: „Gospođa Seibold daje nam smislene uvide iza kulisa navodnog kvalitetnog novinarstva za koje sada dospijeva 9 milijardi eura. Obvezni doprinosi vjerojatno se također rasipaju na nejasne pozicije: mjesto za kupnju skupih umjetnina? To je vjerojatno bilo moguće na ZDF-u. No, javnost se još više mora suočiti s činjenicom da se prilozi ZDF-a politički usklađuju i da unutarnji kritički glasovi osjećaju pritisak. Kome služi ZDF? Građanin kojeg treba objektivno i na razne načine informirati ili neki drugi Vladari?”, kritizira Joachim Paul, glasnogovornik za medijsku politiku stranke Alternative za Njemačku (AfD) i postavlja pitanja koja bi si trebao postaviti svaki misleći i, prije svega, TV potrošač koji plaća.

IZVOR: wochenblick.at

Javni medijiMedijinovinarZDF
Pretplatiti se
Obavijesti o
41 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emiliano Zapata
2 godine prije

Ovo trebamo nagradit,kao i opcenito svakog policajca ili vojnika koji odbije sluzit tirane.
Hrabre ljude ,trebamo nagraditi!

Prle
2 godine prije

Preci ce u drugi tor i duvat ce istu pricu. Jebe se njoj za objektivno novinarstvo. Ona i ne zna sto je to. Za objektivno novinarstvo treba biti itekako pismen i obrazovan,a o ostalim vrlinama da ne govorim. Skoro sve profesije se jebu za pare zato sto je i sama srz ekonomije pociva na prevari.

Jimmy
2 godine prije

Kaze za BILD-TV haha, BILD = ZDF

preseren3
2 godine prije

U Sloveniji svi operateri izbacili su RT iz TV programa.
Ušli smo u doba čistog fašizma, suzbijanja slobode medija.
Sad tek znamo, da je Putin u pravu.
A počelo je eskalirati. Francuska je zarobila Ruski teretni brod…
A kad Rusi uzvrate, neče biti informacije, ko je počeo.

Alen
2 godine prije

Evo divan primjer za @ portalske hasbare..
Ugledajte se na ovu ženu !

preseren3
2 godine prije

Eto, otišao RT i na internetu.
Nije dostupan ni na mobitelima.
Bit če rata, izgleda.

Geni neizmjenjeni
2 godine prije

Ovoj ženi svaka čast na njenoj principijelnosti i hrabrosti. Iako bih ja rekao da je to prije u pitanju savjest koja ju muči jer je godinama i sama sudjelovala u prljavim rabotama koje opisuje. Neki ljjudi ipak imaju savjesti i ne mogu izdržati njen pritisak pa postupe kao ova žena.

Ali isto tako moram reći da ona nije rekla baš ništa što već odavno nije poznato. Pa kome još nije jasno da mediji, već desetljećima au zadnjih dvadesetak godina naročito bezočno lažu. Oni ne prenose vijesti nego ih stvaraju, izmišljaju i na taj način zavaravaju javnost i utječu na javno mišljenje i političku situaciju. Kome to još nije jasno? Samo onima koji ne žele vidjeti “slona u sobi”. A takvima ni milijun ovakvih ispovjedi neće pomoći da shvate.

Geni neizmjenjeni
2 godine prije

Predlažem komentatorima da pokrenemo humanitarnu crowfunding kampanju za kupovinu novog vibratora (skupa s punjivim baterijama) za drugaricu Francisku i tako joj pomognemo ublažiti njeno teško mentalno stanje uzrokovano debelim naslagama paučine na određenom organu koja je nastala zbog dugotrajnog neupotrebljavanja spomenutog organa.. Uvjeren sam da na GoFundMe platformi takva kampanja neće proći jednako kao i kanadski kamiondžije i da će ostvariti svoje plemenite ciljeve pomoći našoj ugroženoj drugarici i mentalnoj higijeni svih nas ostalih. Unaprijed hvala na prilozima.

čudila se aman ja
2 godine prije

…šuška se da od sutra htv osoblje neće nositi bedževe cjepi se- nema bacanja bedževa ,ja bih im te bedževe prikvačila za kožu i meso, na obrazu, i zapečatila za svaki slučaj sa exp.pripravkom, i da tako rade do suđenja.

Pero
2 godine prije

Sve su to novinarski ljigavci i plaćenici. Pandemija je klasični primjer, a mene sada strah za Elizabetu Bojan uposlenicu ogavnog HTV-a, koja izvješćuje o ratu iz Ukrajine sa Poljske granice. Jadna mogla bi tu stradati…

Max
2 godine prije

ZDF je pod vlašću moćnika kao i sve jake televizije.

abc
2 godine prije

Ima toga puino, samo nesme da se priča u medijima. Znam za barem osam primjera gubljenja posla, jer novinari nisu htjeli lagati.

DEDA
2 godine prije

ZAMOLIO SAM PRIJE 15-TAK GODINA DA MI NE UČE I ODGAJAJU KLINCA U VRTIĆU I NEPOTREBNOJ ŠKOLI DA NESMIJE LAGATI.SVI LAŽU I NEMOJTE LAGAT DA NE LAŽETE.

Janko
2 godine prije

Čestitam novinarki na hrabrosti i moralnoj dosljednosti,ali nije nam otkrila Ameriku,jer namještene laži čitamo i slušamo svakog dana i u Hrvatskoj.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI