Američki novinar nestao nakon što je pokušao pobjeći iz Ukrajine

Gonzalo Lira
13 komentara

Gonzalo Lira uhićen je na ukrajinskoj strani granice, potvrdio je izvor za RT

Čileansko-američki novinar Gonzalo Lira, koji je tvrdio da će pokušati pobjeći iz Ukrajine nakon što je bio izložen fizičkom zlostavljanju i iznuđivanju u pritvoru, nestao je, potvrdio je izvor za RT. Lira, glasni kritičar ukrajinske vlade, ponovno se pojavio ovaj tjedan, nekoliko mjeseci nakon što ga je uhitila nacionalna sigurnosna služba, SBU. U nizu objava na Twitteru i YouTubeu iznio je namjeru prijeći granicu s Mađarskom i zatražiti politički azil. U nizu jučerašnjih tvitova ustvrdio je da je u istražnom pritvoru u izolaciji od početka svibnja. Također je tvrdio da su ga ostali zatvorenici uskraćivali spavanje, tukli i mučili prema uputama zatvorskih vlasti. Lira očito nikad nije uspjela prijeći granicu. Mark Sloboda, politički analitičar i čest gost na RT-u, potvrdio je kanalu da su Lira zaustavili ukrajinski graničari i da se od tada nitko nije čuo za njega.

Lira je ranije tvrdio da je pušten uz jamčevinu nakon mjeseci provedenih u pritvoru i da mu je zapovjeđeno neka ne napušta grad Kharkov. Međutim, dodao je da ima svoju putovnicu i da nije nosio elektroničke okove, suprotno uvjetima puštanja na slobodu.

“Možda su mi oni smjestili kako bi opravdali to što su me zatvorili u radni logor, kako nitko nikada ne bi saznao za njihov podli plan iznuđivanja”, rekao je. “Jednostavno ne znam.” U slučaju da prijeđe granicu s Mađarskom, Lira je očekivao da će Ukrajina za njim raspisati međunarodnu tjeralicu zbog ne plaćanja jamčevine. Dodao je kako se nada da će Mađarska biti voljna prkositi Kijevu i da ga neće predati, za razliku od drugih zemalja EU-a. “Ako vam se ne javim u sljedećih 12 sati, kvragu! Na putu sam u radni logor!” zaključio je. Od tada nije bilo nikakvih daljnjih ažuriranja na njegovim društvenim mrežama.

Ukrajina je novinara optužila za “javno opravdavanje” ruske vojne operacije i “širenje lažnih priča o ratu u Ukrajini”. Tvrdi da su optužbe lažne i da nije učinio ništa osim što je objasnio svoje mišljenje o politici Kijeva i izvijestio što se događa u zemlji.

Gonzalo LiranovinarSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
8 mjeseci prije

Gonzalo Lira je izveštavao o zločinima hunte iz Kijeva. To se USA-NATO-Ukro nacistima nikako ne dopada. Jasno je, uklonili su ga .

Volvo
8 mjeseci prije

Zapadna medija izbjegavaju pisati o njemu, oni su ga stavili na listi verboten. Bloomberg je izvor fake news… Indijsko ministarstvo vanjskih poslova opovrgnulo je u četvrtak izvješća da se zemlja protivi širenju organizacije BRICS.

“Pojasnili smo svoje stajalište u prošlosti … članice BRICS-a interno raspravljaju o vodećim načelima, standardima, kriterijima i procedurama za proširenje … Pristupamo ovome otvorenog uma i pozitivnog pogleda”, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Arindam – rekao je Bagči na konferenciji za novinare.

Prethodno je Bloomberg izvijestio da će se Indija što duže protiviti prijemu novih članica zbog straha da bi Kina to mogla iskoristiti za svoje ciljeve. Bagchi je istaknuo kako su takve vijesti “neutemeljene spekulacije” i “jednostavno nisu istinite”.

Mahatma
8 mjeseci prije

Trebao je pobjeći dok je imao šansu, ali je ‘čačko mečku’ zbog klikova i sad mu je gotovo.

vanja
8 mjeseci prije

Ja na ruski režim imam sto zamerki i kritika,ali ukrajinski je sa dna pakla ,neuporediv i sa čim,to je samo za spaljivanje i uništavanje ako je moguće.

tatamata
8 mjeseci prije

ovaj bi vec mogao biti u dijelovima

Max
8 mjeseci prije

Gonzalo Lira je govorio istinu i vjerojatno je to platio glavom.

MNK
8 mjeseci prije

Opet nestao 😀 prvi put su ga “ubili” i ozivio. Mene zanima zasto htio preseliti se u Madarsku a ne u svoj Cile ilu u mongoloRusiju, lik je lud. Gle kako izgleda, “veliki” novinar a u stvari seks turist.

Miso
8 mjeseci prije

budala novinarska, sta mu je to trebalo mjesati se u sukob koji ga ne dotice osim inflacijom

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI