USA Today uklanja 23 članka, kažu izmišljeni izvori novinara

Gabriela Miranda
26 komentara

USA Today je u četvrtak uklonio 23 vijesti sa svoje web stranice nakon što je interna revizija zaključila da je novinarka koja ih je napisala pogrešno pripisala citate, a u nekim slučajevima možda je izmislila intervjue i izvore.

Novinarka za udarne vijesti, Gabriela Miranda, dala je ostavku u novinama i nije mogla biti dostupna za komentar. USA Today je uklonio skoro dva tuceta priča koje je napisala između proljeća 2021. („TikTok zabranjuje ‘izazov u sanduku za mlijeko’ iz svoje aplikacije, navodeći zabrinutost zbog opasnih radnji”) i proljeća ove godine („Ovo je moja zemlja, ja ostajem”: Ove Ukrajinke su među hiljadama koje biraju da se bore, a ne da bježe”).

USA Today je objavio listu uklonjenih članaka, kao i kratak prikaz svoje istrage o Mirandi, za koju je kompanija rekla da je započela “zahtjevom za eksternu korekciju” prije nekoliko sedmica. Revizija se na kraju proširila kako bi obuhvatila široki dio njenog izvještavanja, koji se fokusirao na trendovske teme i viralne priče.

“Revizija je otkrila da neki citirani pojedinci nisu bili povezani s organizacijama za koje se tvrdi da su izmišljene”, navodi se u saopćenju lista. “Postojanje drugih citiranih osoba nije se moglo nezavisno provjeriti. Osim toga, neke priče su uključivale citate koji su trebali biti pripisani drugima.”

Glasnogovornik matične kompanije USA Today, Gannett, pozvao je Washington Post na izjavu novina kada je upitan za dodatne detalje. New York Times je prvi objavio da je publikacija uklonila te priče.

Izmišljanje izvora, citata ili anegdota većina novinskih organizacija smatra novinarskom malverzacijom i obično dovodi do otpuštanja počinitelja. Većina novina ispravlja rekord kao što je to uradio USA Today, upozoravajući čitaoce na problematičan rad.

Takvi slučajevi su često dovodili do skandala. Post je vratio Pulitzerovu nagradu 1981. nakon što je novinarka Janet Cooke priznala da je smislila priču o osmogodišnjem zavisniku od heroina. Times se 2003. godine na sličan način osramotio otkrićima da je reporter Jayson Blair izmislio događaje u pričama objavljenim pod njegovim autorom i da je plagirao priče drugih novinara. Reporter USA Today Jack Kelley dao je ostavku 2004. nakon što novine nisu mogle provjeriti tvrdnje koje je iznio u pričama koje je izvještavao iz cijelog svijeta.

Prije nego što se pridružila USA Today, Miranda je radila za Gainesville Times, pokrivajući obrazovanje i pitanja vezana za hispanoameričku zajednicu. Urednica novina Shannon Casas nije odgovorila na zahtjev za komentar.

Dok je bila na koledžu na Univerzitetu Džordžije, koji je diplomirala 2021., Miranda je radila za studentsku publikaciju Red & Black.
Njena prva priča za USA Today objavljena je u proljeće 2021., prema pretraživanju arhive vijesti. Njena najnovija, aprilska priča o teretnom brodu zaglavljenom u zalivu Chesapeake, nije povučena.

Tokom panel diskusije za ogranak Društva profesionalnih novinara Univerziteta Stony Brook u martu, Miranda je rekla da je nedavno prešla na udarne vijesti i preduzetnički ritam, što je, kako je rekla, „ono u šta [ona] zaista želi da uđe“.

USA Today je također najavio mjere osmišljene da spriječe ponavljanje sličnih problema, uključujući obećanje da će poboljšati proces podnošenja pritužbi i traženja ispravki; zahtjev da priče „imaju jasne i dovoljne informacije za identifikaciju citiranih pojedinaca“; i mandat da se „primijene dodatni nadzor na izvore pronađene putem slijepih veza na platformama društvenih medija, putem e-pošte, itd.“

Gabriela MirandaMalverzacijeMedijinovinarUSA Today
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
letting
1 godina prije

Da je sirila lazi o Rusiji dobila bi Pulitzer nagradu

Partizan
1 godina prije

Jučer je u jednom gradiću na Jadranskom moru u Hrvatskoj bila regata jedrilica, Start Cup, tako se zove, to su 15 metarski brodovi, svi iz istog chartera. Najam takvih brodova nije jeftin. “Puno košta” (što bi rekla Dara Bubašvaba u svom hitu kojeg napamet zna svaki hrvatski osnovno i srednjoškolac)… Uglavnom, jedan veliki broj mladih vojno sposobnih Ukrajinaca je dernečio cijelu noć, pili najskuplja CRO vina, Babić, Pošip, mrtvi pijani, svirali i pjevali ukrajinske narodne, obučeni u cyan-žutu opremu. Moja pitanja ukro-nazi-fanovima… Zašto ti momci ne podliježu zabrani napuštanja Ukrajine? Zašto ti momci nisu vojni obveznici? Jesu li to možda novi lideri liberalističkih NVO? Jesu li oni možda zaštićeni diplomate ili tek zaštićena djeca ukrajinskih diplomata i oligarha? Šta bi na tu sliku i priliku rekle mame i tate onih sinova Ukrajine koji danas ginu pred Harkovom, Odesom, Zaporožjem? A? => L.R. molim vas objavite ovaj moj komentar. Nikoga ne… Čitaj više »

mrdo
1 godina prije

Piše u msm novinama, kažu sljedeče godine se evrovizija cirkus i izložba šunda i kiča, neće održati u bivšoj Ukrajini već u Škotskoj. Izgleda da su zapadnjaci konačno shvatili da će Kijev do godine biti ruski grad, baš kao i što je vjekovima bio.

1 godina prije

Scott Ritter jučer na intervjuju sa nekim sudijom…
Scott je amerikanac.
Američki mediji ne objavljuju, da bi informirali.
Objavljuju, da bi zabavljali.
Onda je svejedno, šta objave, osim ako jih netko tuži…

Max
1 godina prije

Tko bi rekao.

tuf
1 godina prije

Zapamtite jedno: MSM-u je glavni proizvod perception management koji se prilagođava narudžbama vlasnika i sponzora. Percepcija je sve čime se danas bave. Više nije bitno prenijeti informaciju, informirati. Dnevne vijesti, kolumne, “mišljenja” analitičara – doslovno svi segmenti (osim crne kronike i prognoze vremena) kontaminirani su mehanizmom stvaranja percepcije. Vrlo vješto plasiraju svoje proizvode kako bi mehanizam percepcije u datom trenutku odradio svoju zadaću – do perioda korekcije/povlačenja vijesti, kao i mjesta objave korekcije zadatak je obavljen i samo zanemarivi broj konzumenata će uočiti ispravke. Na taj način se unedogled može plasirati dezinformacije s ciljem formiranja masovne svijesti – i to je zaista još uvijek poprilično uspješno.

Video
1 godina prije

Debeli vjeruje u MSM, da je Putin bolestan od raka I da su mu Talijani zapljenili jahtu. Interesantno je niti jedan ukradena jahta ruskih kapitalista nije bila pod ruskom zastavom.

Brkan
1 godina prije

Ja jednostavno ne razumijem koji je to problem sa ovom zenskom u clanku!?
Pa, smrklja je radila svoj posao bas kako treba, kako mogu razumijeti citajuci clanak. Bas onako kako to radi svaki normalni americki novinar.

Petar Dzihadji Stole
1 godina prije

Posao je vjerovatno dobila ili preko one stvari ili preko kvota za ugrozene, najvjerovatnije kombinacijom. Sefovi su vidjeli da pise lazi, ali dok ide, ide, bitno da se vrti masina. Znaci, svi su sve znali cijelo vrijeme i sad je samo netko to odlucio zavrsiti .Zasto? Ne znam, ali sigurno ne zato jer je izmisljala tekstove.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI